Fettuccine Pasta – Fetućini pasta

Fettuccine Pasta – Fetućini pasta

Svako bi trebao da proba napraviti ovaj sos. Zašto? Jer je toliko jednostavan, lako se pravi, brz je, plus nam treba jako malo sastojaka. Sos je osnova, ali možete sastojke da dodajete i obogaćujete. Ovo je jedan baš onako lagan recept, posebno je dobar za početnike u kuvanju, ili preko nedelje kada nemamo vremena da nešto spremamo, pa će tako ova Fetućini pasta koja je gotova za 30 minuta biti odličan izbor.

Sastojci za sos:

malo putera ili ulja – 50 gr
500 ml neutralne pavlake
1/3 kašičice belog luka u granulama ili jedan čen svežeg belog luka
40 gr rendanog parmezana
peršunov list, svež ili sušen
400 gr široke testenine ili po izboru
so i biber
Dodatak kod nas, može i ne mora, jelo može biti samo od sosa, a i bez mesa: 3 kriške, nekih 50 gr suvog vrata, može i slanine i 200 gr šampinjona

 Priprema:

Na masnoći propržiti suvi vrat pa ga izvaditi.

Na istoj masnoći propržiti šampinjone isečene na listiće. Kada stavite da se prži, pazite da vatra ne bude najjača, isto važi i za suvu slaninu. Šampinjone malo posolite. Pustiće vodu i taman dok voda ispari oni će fino da omekane.

Izvadite i šampinjone iz tiganja ili šerpe.

Sipajte neutralnu pavlaku, dodajte malo soli i bibera, beli luk u granulama i parmezan.

Ukoliko imate svež beli luk onda ga izgnječite pa malo propržite i tek onda sipajte pavlaku.

Ostavite da vri 2 – 3 minute pa sklonite sa vatre.

Sipajte u lonac vode i sačekajte da provri, dodajte testeninu pa kuvajte izmedju 5 i 10 minuta.

Vodite računa da se ne prekuvaju, to nikako ne sme da se desi.

Sklonite sa vatre, namaknite sos pa testeninu direktno iz vode prebacujte u sos.

Dospite malo vode, 100 ml od kuvanja testenine i sve mešajte.

Dodajte šampinjone i suvu slaninu, mešajte i pospite sve peršunovim listom.

Ukoliko kuvate duže vreme i niste početnik kuvajte testeninu uporedo sa pravljenjem sosa.

Odmah poslužite, dok je toplo. Testenina se stajanjem steže. Ali ako se to desi možete malo vode da sačuvate od kuvanja testenine kako biste kasnije dolili malo i zagrejali ručak ili večeru ponovo.

Prijatno!

izvor: domacirecepti.net

 

Možda će vas interesovati i ovo: