Đuveč

Đuveč

Đuveč nam je pored pilava, omiljeno jelo iz rerne. I prosto mi je nejasno kako do sada nisam napisala ovaj recept. Bila sam ubeđena da ga imam na blogu već godinama. Proverila sam juče, i ne, nemam ga ☺ A kako sam ovih dana pod punom snimajućom opremom, pretpostavila sam da bi bilo fino da snimim i kratak video njegove pripreme. Red je mu se oda počast kako dolikuje.

Ova verzija đuveča je skoro pa verzija onog koji je baba pravila, na kojem smo moje sestre i ja odrasle. Ona je umesto tikvice dodavala patlidžan, ali je pravila i zapršku od praziluka koja celom jelu da izuzetan šmek kakav je samo baba znala da doda. Nisam protiv zaprške, ali je gotovo nikad ne spremam jer ni nemam neku potrebu za tim. Desi se ponekad da mi se pasulj baš prijede sa zaprškom ili da mi se i ovaj đuveč prijede onako kako je baba pravila, pa je napravim, ali generalno je naš ukus takav da nam i bez zaprške jelo bude savršeno ukusno.

Sastojci:

50 ml maslinovog ulja

1 kg belog krompira

1 praziluk

2 šargarepe

1 tikvica

1 crvena paprika

2 šake pirinča

300 ml soka od paradajza

200 ml vode

1,5 kašičica soli

2 lista lovora

biber po ukusu

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pripremite povrće: krompir oljuštite i isecite na kocke, praziluk isecite na sitno, šargarepu na kolutove, tikvicu operite pa isecite na pola pa izdubite sredinu i bacite a ostatak isecite na jednake komadiće, papriku isecite na kockice. U posudu za pečenje sa poklopcem sipajte malo ulja pa redom stavljajte povrće koje ste pripremili. Nalijte sok od paradajza i vodu pa dodajte i pirinač i začine. Sve promešajte, pa stavite u rernu na 2 sata. Pred kraj možete malo i da sklonite poklopac da se još bolje zapeče, kako vam drago. I to je to! Jelo koje se verovatno najčešće priprema u mojoj kuhinji 

izvor:milinkuvar.com

Možda će vas interesovati i ovo: