Da li ste probali „ludo“ testo: Koristi se za peciva, a može stajati i do pet dana

Da li ste probali „ludo“ testo: Koristi se za peciva, a može stajati i do pet dana

Priprema obroka unapred u poslednje vreme postala je sve popularnija. Međutim, postoji mnogo starih recepata koje su kuvari koristili u prošlosti kako bi napravili što više izbora. Jedno od njih je i „ludo” testo, za koje ne morate čekati da naraste, a u frižideru može da stoji i do pet dana.

Ono što je jako dobro kod ovog testa je to što mu je namena široka, pa od njega možete praviti kolače, razne pogačice, pice, ali i slatka peciva poput kiflica i lepinji.

Sastojci koji su vam potrebni za ovo testo su:

  • jedan kilogram brašna,
  • jedan prašak za pecivo,
  • dva jaja,
  • jedna ravna kašika soli
  • 200 mililitara jogurta,
  • tri kašike ulja,
  • 400 mililitara mleka,
  • dve kašike šećera,
  • jedan svež kvasac ili dve kesice suvog kvasca.

Priprema:

Zagrejte mleko i šećer i dodajte kvasac. Promešajte i ostavite sa strane da smesa naraste.

U drugu, veću činiju, stavite sve ostale sastojke i dodajte mešavinu mleka, šećera i kvasca. Zamesiti glatko testo na pobrašnjenoj površini.

Važno je da vaše testo ostane mekano. Kada ste ga promešali, prelijte ga uljem i stavite u posudu sa poklopcem. Čuvajte posudu u frižideru i koristite po potrebi. Pre svake upotrebe, testo se prvo mora izmešati i ostaviti kratko na sobnoj temperaturi, a zatim razvući u željeni oblik.

Možda će vas interesovati i ovo: