Krem supa od graška

Sastojci

10 g belog luka

150 g crnog luka

750 g graška

2,5 dl bujona od povrća

peršun

ulje

so, biber

Priprema

Na malo ulja dinstajte usitnjene luk i beli luk, dodajte grašak i bujon. Kuvajte 5 minuta na jakoj vatri. Procedite supu, grašak propasirajte do glatke kaše. Vratite u supu, posolite, pobiberite, dodajte usitnjen peršun i poslužite vruće.

Izvor: Stvar ukusa

Supa s knedlama od brokolija

Sastojci

1 l bujona (najbolje goveđeg ili pilećeg)

100 g brokolija

jaje

30 g prezli

kašika brašna

na vrh noža muskatnog oraščića

kašičica biljnog začina

Priprema

1. Brokoli operite i razdvojte na manje cvetove. Isecite sitno, pa stavite da se kuva u kipućoj slanoj vodi. Kad provri, kuvajte još 5 minuta.

2. Dobro procedite brokoli (da vam se kasnije knedle ne raspadnu), ali sačuvajte vodu u kojoj se povrće kuvalo.

3. Ručno ili u blenderu umutite jaja s brokolijem.

4. U posebnoj činiji izmešajte prezle, brašno, muskatni oraščić i biljni začin, dodajte smesu od jaja i brokolija, i sve dobro sjedinite.

5.Vodu u kojoj se kuvao brokoli vratite na vatru da provri, zatim smanjite temperaturu da polako vri.

6. Rukama pravite knedlice, spuštajte ih u vodu i kuvajte samo minut. Izvadite knedlice rešetkastom kašikom. U svaki tanjir sipajte prethodno zagrejanu supu, pa dodajte knedlice.

Izvor: Stvar ukusa

Dijetalna čorba od kupusa

Sastojci

glavica kupusa (oko 1–1,2 kg) 

glavica karfiola (oko 1/2 kg)

4 šargarepe 

koren celera

3 sveže paprike 

1 praziluk

4 čena belog luka

1 koren đumbira

2 ljute papričice

2 l bujona od povrća 

300 ml paradajz pirea 

2–3 kašike maslinovog ulja

kašičica kima

malo sosa od soje

Priprema

1. Na ulju propržiti beli luk i praziluk iseckan na tanke listiće, dodati kupus, karfiol, šargarepu, paradajz, paprike ljute i slatke, celer, đumbir, sve oprano i iseckano na kockice. Zaliti paradajz pireom, bujonom, dodati kim, dobro promešati istaviti da se kuva.

2. Kada provri, smanjiti temperaturu, poklopiti i kuvati još 30 min. Dodati još pola litra vode, začiniti po ukusu soja sosom i ostaviti na toploj ringli još 5 min.

Napravite gulaš sa mirisnom žalfijom

Pročitajte recept i spremite gulaš poput majstora kulinarstva!

Sastojci:

1,60 kg goveđeg mesa bez kostiju 

900 g sitno seckanog luka

20 g ljute mlevene paprike 

50 g paradjz-pirea

2 čena belog luka

20 g soli 

kašika žalfije 

ulje

so, biber

1 dl belog vina 

Priprema:

Meso operite i isecite na kockice pa na vrućem ulju propržite luk i meso. Dodajte mlevenu paprikui lovor, posolite, pobiberite i pržite uz mešanje dok tečnost ne ispari. Dodajte beli luk, paradajz, vino i vodu. Dinstajte dok meso sasvim ne omekša (oko sat i po). Gulaš poslužite vruć uz kuvani krompir, njoke  ili testeninu.

Vreme pripreme: 120 minuta.

Izvor: Lisa

Pravi recept za domaću goveđu supu

Sastojci

600 g govedine za supu 

1,5 l vode

so, biber u zrnu

300 g šargarepe

100 g korena celera

100 g korena peršuna

veća glavica luka

list kupusa

list kelja

grančica celera

100 g rezanaca

kašika seckanog peršuna

Priprema

1. Oprano meso stavite u hladnu vodu i čim zakipi, dodajte so, očišćeno korenasto povrće, nekoliko zrna bibera i luk koji ste prethodno prepekli na ringli.

2. Za bistru supu posebnog ukusa, možete dodati  po list kupusa i kelja, kao i grančicu celera. Poklopite i ostavite da ponovo provri. Nema potrebe da skidate „penu”, jer listovi kupusa i kelja to urade umesto vas. Tad smanjite temperaturu i na laganoj vatri kuvajte supu dva puna sata.

3. Izvadite meso, supu procedite u drugu šerpu, dodajte rezance, ostavite da provri i isključite vatru. Nek supa ostane na ringli i ne dižite poklopac. 

Izvor: Stvar ukusa

Napravite gulaš sa mirisnom žalfijom

Sastojci:

1,60 kg goveđeg mesa bez kostiju 

900 g sitno seckanog luka

20 g ljute mlevene paprike 

50 g paradjz-pirea

2 čena belog luka

20 g soli 

kašika žalfije 

ulje

so, biber

1 dl belog vina 

Priprema:

Meso operite i isecite na kockice pa na vrućem ulju propržite luk i meso. Dodajte mlevenu paprikui lovor, posolite, pobiberite i pržite uz mešanje dok tečnost ne ispari. Dodajte beli luk, paradajz, vino i vodu. Dinstajte dok meso sasvim ne omekša (oko sat i po). Gulaš poslužite vruć uz kuvani krompir, njoke  ili testeninu.

Vreme pripreme: 120 minuta.

Izvor: Lisa

Supa od tikvica i spanaća

Sastojci

500 g spanaća

4 kašike maslinovog ulja

3 lista svežeg bosiljka

4-5 grančica peršuna

20 g koncentrata paradajza (po želji)

1 l vode

15 g luka

70 g šargarepe

700 g tikvica

listići nane za ukrašavanje

so, biber

Priprema

1. Spanać operite i sitno naseckajte.

2. Na maslinovom ulju kratko propržite naseckani luk, dodajte tikvice i šargarepu na kockice, kao i spanać. Dobro promešajte, propržite par minuta, zalijte kipućom vodom, posolite i pobiberite.

3. Kuvajte na vatri srednje jačine oko 25 minuta. Pri kraju kuvanja umešajte koncentrat paradajza, naseckani peršun i bosiljak, pa kuvajte oko 5 minuta. Poslužite ukrašeno listićima nane.

Izvor: Stvar ukusa

Gulaš sa paradajzom

Sastojci

300 g goveđeg mesa

300 g svinjskog mesa

6 kašika ulja 

biber

aleva paprika

250 ml supe od povrća 

so

250 g žutog paradajza (zamena crveni)

250 g crvenog paradajza

1/2 kašičice cimeta

kašičica karija

Priprema

1. Goveđe i svinjsko meso dobro oprati, pa ga zatim osušiti salvetom. Oštrim nož≠em iseći komade mesa na krupnije kockice. U većoj šerpi zagrejati ulje, dodati meso i dobro ga ispržiti na vatri srednje jačine. Zbog eventualnog prskanja ulja, šerpu treba poklopiti. Meso začiniti biberom i alevom paprikom i još malo propržiti. Na kraju naliti supom od povrća, posoliti i ostaviti da se sve kuva oko 30 minuta.

2. U međuvremenu oprati žuti i crveni paradajz, pa ga iseći na kriške srednje veličine. Pred kraj kuvanja mesu dodati kriške paradajza. Sve začiniti cimetom i karijem. Gulaš ostaviti da krčka još 10 minuta. Zatim još jednom dodati biber, so i alevu papriku. Gulaš se može služiti u činijama ili dubokim tanjirima. Jelo se može služiti sa obarenim makaronama.

Izvor: Stvar ukusa

Srpska čorba

Sastojci:

- juneće meso300 grama

- crni luk glavica

- krompira 2

- šargarepa 1

- keleraba 1 manja

- peršun koreni list

- uljemalo

- so, biber i začini po ukusu

- brašno kašika

- zrelog kajmaka nekoliko kašika

Uputstvo za pripremu:

U ulju propržiti seckani crni luk, dodati seckano meso i dinstati par minuta. Dodajte svo povrće seckano na kockice. šargarepu na kolutove. Kašiku brašna pomešajte sa vodom i ulijteu šerpu. Dodajte vodu oko 1-1,5 litar. Posolite, pobiberitei dodajte začine, poklopite i kuvajte na umerenoj temperaturi sat vremena. Kada je čorba gotova dodajte nekoliko kašika zrelog kajmaka ili (svako sebi sipa u tanjir po želji)... čorbu poslužite toplu.

Svinjski gulaš

Sastojci 

750 g svinjskog mesa

250 g crnog luka

100 g suve slanine

8 zrna bibera

4 kisele faferonke

2 kašike masti

1 kašika brašna

1 list lorbera

malo sirćeta

so

Priprema

Parče suve, prošarane slanine iseći na kockice, a luk na tanke režnjeve, pa propržiti na zagrejanoj masti. Dodati meso isečeno na veće kocke i pržiti ga da porumeni. Zatim dodati list lorbera, biber u zrnu, so i cele papričice feferonke. Jelo poprašiti sa kašikom brašna, promešati, naliti pola litra mlake vode i sve zajedno dinstati oko 1 čas. Dodati malo sirćeta i među prstima šećera radi slatko-kiselog ukusa.

Izvor: Recepti.com

Supa od sočiva i šargarepe

Sastojci

1 kašičica kima

2 kašičice korijandera

1 iseckan crni luk

225 g seckane šargarepe

75 g sočiva

300 ml soka od narandže

2 kašike niskomasnog jogurta

seckani korijander

prstohvat mlevene paprike

600 ml bujona od povrća

Priprema

1. Izdrobite kim i korijander pomoću tučka, pa propržite u suvoj šerpi 2 minuta, dok ne dobije braon boju. Dodajte crni luk, šargarepu, sočivo, sok od narandže, bujon i začine. Pustite da proključa, poklopite i ostavite da se krčka 30 minuta, dok sočivo ne omekša.

2. Prespite smesu u blender i pasirajte dok ne postane jednolično. Vratite u šerpu, lagano zagrevajte i mešajte povremeno.

3. Kutlačom sipajte u tanjire ili činije za služenje, dodajte u svaki tanjir malo jogurta i po želji pospite korijanderom i mlevenom paprikom.

Izvor: Stvarukusa.rs

Gulaš od pečuraka sa domaćim mašnicama

Potrebno je za testo:

3 jajeta,  300 g brašna,  5 g soli

za gulaš:

500 g pečuraka,  2 glavice crnog luka,  maslinovo ulje,  1 kašičica ljute mlevene paprike,  1 kašičica brašna,  1 lovorov list,  50 ml belog vina,  so,  biber

Priprema:

U činiju stavite brašno i so, dobro promešajte, pa u sredini napravite rupu i tu stavite jaja. Polako rukama zamesite lepo i elastično testo. Umotajte testo u providnu foliju i ostavite ga oko 15 minuta da odmori. Radnu površinu pospite brašnom i trećinu testa rastanjite što tanje, pa secite pravougaonike dimenzija 4×2,5 cm. Pravougaonike štipkajte po sredini tako da napravite mašnice, i ređajte na krpu koju ste prethodno malo posuli brašnom. Ostavite ih da se malo prosuše do kuvanja. Mašnice kuvajte pet minuta u dosta slane, ključale vode, a onda ih procedite. Za gulaš na malo maslinovog ulja propržite sitno seckan crni luk, a onda dodajte seckane pečurke, poklopite i dinstajte na laganoj vatri. S vremena na vreme promešajte, pa kada ispari tečnost dodajte lovorov list, belo vino i nastavite sa dinstanjem. Posle nekih 20 minuta dodajte mlevenu papriku, brašno, so, biber i malo vode, pa krčkajte još oko deset minuta. Na tanjire sipajte mašnice, preko njih gulaš i poslužite.

Izvor: Blic magazin

Narandžasta supa

Za 4 osobe: 

500 g mlade šargarepe, 300 g krompira, glavica luka, čen belog luka, 1 l povrtnog bujona iz kocke, 2 kašike maslinovog ulja, 2 dl sveže ceđenog soka od pomorandže, dve, tri kašike seckanih listova sveže nane, so i biber.

Priprema:

U šerpi zagrejte ulje i ispržite seckani luk. Kada se luk zacakli dodajte zgnječeni beli luk, promešajte, dodajte oljuštene i na kockice isečenu šargarepu i krompir, posolite, pobiberite i dinstajte 15 minuta, povremeno pomerajući šerpu na ringli. Dodajte ranije pripremljen povrtni bujon iz kocke, sačekajte da proključa, pa smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte na niskoj temperaturi još 30 minuta. Štapnim mikserom izmiksajte kuvanu šargarepu i krompir, da dobijete homogenu, glatku masu pa dodajte sok od pomorandže, promešajte i ponovo zagrejte do vrenja. Skinjite sa ringle, pospite seckanom nanom i odmah služite. 

Izvor: Novosti

Bakini recepti: Čorbica sa mlevenim mesom

POTREBNO JE:

2 kašike griza, 1 jaje, 1 veza zeleni (peršun i paškanat), 1 šargarepa, 400 g

mlevenog junećeg mesa, 1/2 čaše kisele pavlake, suvi začin, so, biber, lovorov list, sok od limuna po ukusu.

PRIPREMA:

U šerpi s malo vode stavite da se dinsta mleveno juneće meso i rendana zelen. Dodajte so i začin, dolijte još vode i ostavite da se na tihoj vatri kuva čorbica. Dodajte biber i lovorov list. Umutite jaje, dodajte griz, pola pavlake i malo vode. Ovu smesu dodajte pri kraju kuvanja, još malo kuvajte čorbu i zakiselite je po ukusu sokom od limuna. Na kraju dodajte sitno seckan peršunov list.

Izvor: Žena

Španska Gaspaćo čorba

POTREBNO JE:

2 kašike ulja,
2 kašike brašna,
4 kašike paradajz pirea,
6 dl jogurta,
2 glavice crnog luka,
3 jaja,
3 veća paradajza,
3 babure,
150 g praške šunke,
2 ljute papričice,
2 kriške hleba,
1 l vode.

PRIPREMA:

Od ulja i brašna upržite blagu zapršku. Ohladite je. Dodajte hladnu vodu, lagano mutite i ostavite da provri. Dodajte paradajz pire, posolite po ukusu. Dodajte jogurt i čorbu dobro ohladite u frižideru. Zatim u posebne činije sitno seckano pripremite: crni luk, tvrdo kuvano jaje, paradajz, babure, šunku, krastavce, ljute paprike i prženi hleb. Čorbu služite hladnu, a svaki gost prema ukusu i nahođenju po čorbi posipa šta želi.

Izvor: Blic magazin

Prolećni minestrone

Sastojci:

2 šargarepe

30 g celera

200 g boranije

100 g graška

2 tikvice

3 kašike ulja

50 g pancete

glavica luka

3 čena belog luka

1 l bujona

majčina dušica

bosiljak

majoran

kašika koncentrata paradajza

1-2 krompira 

80 sitnih makarona

peršun

sitno rendan parmezan

Priprema:

Na trake sečene šargarepu, celer i luk kratko propržite na ulju. Dodajte prepolovljenu boraniju, grašak, i na kraju tikvice sečene na kolutiće. U povrće umešajte usitnjenu pancetu i beli luk. Dolijte bujon. Ostavite da se lagano kuva desetak minuta, umešajte majčinu dušicu, bosiljak i majoran, koncentrat paradajza, krompir sečen na kockice i makarone. Nastavite da kuvate dok sve ne omekša. Po potrebi razredite s malo vode i na kraju umešajte seckan peršun.

Vreme pripreme: 60 minuta

Savet: Umesto da povrće sečete na trake (žilijen), možete da ga narendate na krupno rende.

Izvor: Lisa

 

Pileća čorba sa blitvom

Potrebno:

1 glavica luka, 2 šargarepe, 1 koren celera, 2 bataka, 2 krompira, 1/2 glavice karfiola, 1/2  manje tikvice, 1 veza blitve, 1 jaje, suvi začin, so, biber.

Priprema:

Sitno iseckan luk kratko izdinstajte na malo ulja, pa dodajte rendanu šargarepu i celer i još malo dinstajte. Zatim nalijte vodu i dodajte piletinu, krompir iseckan na kockice, biber i so. Kuvajte čorbu oko 15 minuta, pa dodajte cvetove karfiola i tikvicu iseckanu na kockice. Blitvu posebno obarite, sitno iseckajte i pred kraj kuvanja ubacite u čorbu. Dodajte začin i ako treba još soli. Razmutite jaje, pa ga na kraju polako umešajte u čorbu.

Izvor: Super recepti

Brza supa od povrća

Potrebno:

2 kocke pileće supe, 1 kašičica sušenog italijanskog začina, 1 tikvica, 1 šargarepa, 1 praziluk, 250 g šampinjona, 300 g mlevenog mesa, 100 g rezanaca, 50 g klica pasulja, 4 integralne kifle, 100 g rendanog starog sira, 5 grančica peršuna, so, biber

Priprema:

Sipajte 1,5 litara vode i kocku supe i pustite da proključa. Tikvicu isecite na kriščice, šargarepu na tračice, praziluk na kolutiće, a šampinjone na listiće. Povrće u supi kuvajte 15 minuta. Pomešajte meso, so, biber i italijanski začin. Oblikujte ćuftice. Posle oko 15 minuta dodajte ih u supu i kuvajte pet minuta. Dodajte rezanca i klice pasulja i kuvajte još tri minuta. Začinite supu i ubacite peršun. Kifle isecite po dužini i pospite ih sirom. Stavite kifle u rernu na oko 6 minuta dok se sir ne istopi.

Izvor: Super recepti

Čorba od celera i krompira

Potrebno:

2 kašike ulja, glavica crnog luka, 3 krompira, 2 korena celera, kašika mekog brašna, so, biber, začin od povrća, sok od 1 limuna, malo celerovog lista

Priprema:

Na ulju propržiti sitno seckan crni luk, dodati na kockice sečene krompire i celer. Naliti sa dve litre vode i kuvati. Kad povrće omekša, dodati brašno razmućeno u malo vode, posoliti, pobiberiti i začiniti kašičicom biljnog začina. Kuvati još 15 minuta. Skloniti sa vatre, zakiseliti limunovim sokom i posuti seckanim celerovim listom.

Čorba od jagnjeće glave

Potrebno:

1 jagnjeća glava, 1 veza zeleni, 1 manji celer, 1 glavica crnog luka, 1 kašika soli, 1 kašičica majorana, pola kašičice đumbira ili bibera

Priprema:

Sve sastojke stavite u lonac i nalijte sa litar i po vode. Kuvajte na najjačoj temperaturi dok ne provri, a zatim smanjite na 1/3 jačine i kuvajte 30 do 40 minuta. Povrće i jagnjeću glavu izvadite iz lonca. Povrće izgnječite u blenderu, a meso sa jagnjeće glave iseckajte na sitno i sve zajedno vratite u čorbu. Služite sa limunom ili pavlakom.