Kinoa sa krastavcima i leblebijama

Sastojci za 1 Osoba/e

100 g crnog luka
100 g krastavca
30 g leblebija
100 g kinoa
5 g soli

Započni pripremu
Stavite kinou sa vodom da proključa, pa kada upije svu vodu, nakon 15 minuta, posolite. Za to vreme ispržite leblebije u tiganju i isecite krastavac i crni luk na kolutove. Kada je kinoa gotova, servirajte, stavite preko krastavac, luk, leblebije i uživajte u ovom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Salata sa nudlama

 

Sastojci za 1 osoba/e

  • 3 kom. bibera
  • 10 ml maslinovog ulja
  • 100 g pirinčanih rezanaca
  • 150 g paradajza
  • 150 g pasulja
  • 150 g kravljeg sira
  • 5 g soli
  • 200 g zelene salate

Započni pripremu

Nudle skuvajte u slanoj vodi. Operite zelenu salatu, očistite je, isecite paradajz, dodajte pasulj iz konzerve, sir i oceđene nudle. Posolite, pobiberite i začinite maslinovim uljem. Servirajte. Prijatno!

Pileća salata sa kikirikijem

Pileća salata sa kikirikijem i susamom, dobar proveren recept za hladno predjelo. Salatu moćete služiti sa slanim krekerima ili puniti mini princes krofnice.

Sastojci:

600g belog mesa
150g slanog pečenog kikirikija
100g susama
400 gr majoneza (opciono)
2 male pavlake
so

 Priprema:
Belo meso skuvati, grubo iseći na nekoliko komada, pa uzeti među dlanove i trljati dok se ne dobijete grublju končastu masu ili ih iscepkati. tako uraditi sa pola smese a pola iseći na kockice. Susam propržiti na 2 kašike ulje dok ne porumeni u tiganju. Kikiriki staviti u jaču kesu, pa tučkom grubo usitniti ili izblendirati. Spojiti sve sastojke, dodati so po potrebi i dobro ohladiti. Salata je redja, ali se stajanjem u frižideru lepo stegne. Salati možete dodati kukuruz šećerac, barenu šargarepu

izvor: domacirecepti.net

Salata od jaja

Salata ili prilog? Može oba. Uz dodatak krompira i šunke može da bude i ceo obrok.
Sastojci:

6 jaja, tvrdo kuvana, 2 cela i 4 belanca
1 kašika senfa
1 kašika jogurta
1 kašika majoneza
1 kašika maslinovog ulja
1/4 šolje iseckanog crnog luka
sso i biber po ukusu
Priprema:

Jaja odvojte, belace od žumanca, pa iseckajte dva cela i 4 belanca na kockice.
Pomešajte senf, jogurt, majonez i maslinovo ulje. Dodajte luk, jaja i začine pa pažljivo promešajte.

Ostavite bar sat vremena u fižideru pre serviranja.

izvor: domacirecepti.net

PIKANTNA TACO SALATA SA JUNETINOM

Hladna testenina ume da bude zaista jako ukusna ako je pripremite na pravi način. Iako deluje da je to samo mešanje sastojaka, ipak treba uneti malo razmišljanja. Pikantna taco salata je savršen primer!

Nije preproučljivo da u ovakve obroke stavljate kremaste soseve koji su na bazi pavlake, na primer. Ali, zato je jako preproučljivo da ubacite povrće koje ima onaj “hrsk” efekat, tipa krastavca ili icebearg salate. Uglavnom je dobro da budu pikante i da budu blago kremaste, tek toliko da sve zajedno bude jedna celina.

Ova divna kombinacija koju vidite na slikama inspirisana je meksikom i onim njihovim hrskavim pikantnim takosima. Pre nekog vremena sam objavila recept za takose, baš sam koristila istu meksičku mešavinu povrća iz Premia asortimana.

Koristite kratku testeninu tipa penne i neka bude od durum pšenice jer je takva testenina prvo kvalitetnija a drugo, bolje se drži nakon kuvanja – ne slepljuje se i ostaje pravilnog oblika. I nikako je nemojte prekuvati, držite se uputstva sa pakovanja ?

I na kraju obavezno dodajte jedan tajni “hrsk” sastojak da biste imali potpuni meksikana doživljaj. Izmrvite tortilja čips i sve izmešajte i nikome ništa ne pričajte. Ako neko čuje da ste stavili čips u pastu, ne piše vam se dobro ?

sastojci:

400 g mlevene junetine
1 kašika maslinovog ulja
½ glavice crvenog luka
1 čen belog luka
250 g Premia Penne Rigate
250 g Premia smrznute Meksičke mešavine
šaka Premia tortilja čipsa
100 g čeri paradajza
100 g krastavca
100 g icebearg salate
150 g sosa za pastu na bazi paradajza
So, po potrebi
½ kašičice sveže mlevenog bibera
1 kašičica čili paprike
1 kašičica sitno seckanog svežeg peršuna

Priprema:

Na malsinovom ulju propržite crveni i beli luk sa malo soli, toliko da omekšaju. Dodajte mleveno meso i pržite da meso postane braonkasto. Pustite da jednom ili dvaput meso uhvati za dno šerpe, zatim dodajte malo vode i kuvajte dok voda ne ispari. Na kraju začinite sa još soli ukoliko je potrebno pa dodajte i malo bibera i malo čilija. Ostavite sa strane.

U dosta posoljene kipuće vode skuvajte penne prema uputstvu sa pakovanja. Zatim ih procedite i ostavite sa strane. Nemojte ih ispirati (zapravo, to nemojte nikada raditi) i nemojte ih prelivati uljem. Ako se desi da se testenine slepe, to možete rešiti sa nekoliko kašika vode i sa malo mešanja.

Smrznuto povrće skuvajte u kipućoj posoljenoj vodi. Kada omekša, procedite ga i ostavite sa strane. A za to vreme iseckajte krastavac, iceberg salatu i paradajz. U većoj činiji pomešajte skuvanu pastu, meso, skuvano povrće, svežu salatu, začine, sos od paradajza i izmrvljeni tortilja čips. Sve dobro izmešajte pa ostavite da stoji 10-ak minuta. Zatim, ponovo dobro izmešajte i poslužite ili stavite u frižider do služenja.

izvor: milinkuvar.com

 

 

 

Pileća salata sa jajima

Sjajna pileća salata koja može da posluži kao večera ili doručak. Piletina i šampinjoni su uvek odlična kombinacija.

Sastojci:

1 celo pile
1 kašika senfa
1 pavlaka
1 tegla pečuraka, količinski toliko, možete uzeti i sveže pa ispržiti
1 tegla majoneza, oko 700 gr al ja stavim manje a povećam količinu pavlake
nekoliko obarenih jaja ( količinu birate sami prema tome koliko ih volite )
so po ukusu, peršun


Priprema:

Obariti celo pile, odstraniti kožicu, a ostatak iscepkati.

Ako koristite sveže šampinjone, ispržite ih sa malo vode i ulja pa ocedite.

Sve sastojke izmešajte i ostavite da se dobro ohladi.

Količinu možete smanjivati u zavisnosti od mere koju želite da dobijete.
Služite uz krekere ili punite korpice, a možete i napraviti mini princes krofnice pa ih takođe puniti.

izvor: domacirecepti.net

Coleslaw salata – Kolslou salata

Coleslaw salata je Američka kupus salata sa šargarepom, dresingom i začinima. Veoma je popularna u lancima brze hrane poput KFC-a i sličnih. Poslužuje se uz bilo koju vrstu mesa. Nama su strane kombinacije malo neobične jer jednostavno nismo navikli na njih, ali ova salata može da prodje i kod nas, posebno ako želite nešto da promenite na svom jelovniku.

Sastojci:

1/4 svežeg kupusa ( glavica kupusa srednje veličine )
2 šargarepe, nemojte da budu baš male, ako jesu onda 3
nekoliko perca mladog luka ( može i ne mora, zavisno da li je sezona )
2 kisela krastavčića srednje veličine, po ukusu može i više, ali nemojte manje
90 gr majoneza
150 ml gustog jogurta
1 čep jabukovog sirćeta ili limunovog soka jedna kašika
5 gr soli
po ukusu bibera ( nemojte ga izostaviti )


Priprema:

Pomešati majonez, jogurt i začine pa izmešati.

Narendati šargarepu i krastavčiće pa opet izmešati.

Tanko narezati svež kupus i sitni iseckati perca luka, pa sve sjediniti.

Sada kada ste sve izmešali vidite dobijenu količinu salate. Ukoliko želite možete da dodate još kupusa. On se stajanjem malo i “izgubi”. Slobodno dodajte još malo.

Ostavite da odstoji do posluženja. Nemojte da ostavite predugo.

Prijatno!

izvor: domacirecepti.net

Salata sa susamom i sirom uz pečenje

Izvanredna salata sa sirom i susamom koje se idealno slaže uz sve vrste pečenja, odlična je za Novogodišnje i Božićne praznike, slave ili bilo koji povod. Umem da je napravim i običnim danima da malo mi zameni standardnu postavu u frižideru, a deca me tad pitaju što je ne pravi češće. Moj odgovro na to je da ako je bude pravila češće dosadiće im brzo, a ovako uvek mogu da je ubacim kada mi nedostaje inspiracije šta za večeru pripremiti jer to mi je inači najteži deo kod pripremanja obroka. Ovako, imam jednostavno rešenje. Od ove mere se dobije jedna velika puna činije za posluženje salate.

salata sa sirom i susamom uz pecenje

Sastojci:

  • 400 gr sitnog sira
  • 5 tvrdo kuvanih jaja
  • 100 gr susama
  • 150 gr šunke, šunkarice ili nečeg sličnog
  • 50 gr majoneza
  • pola kašičice soli
  • 5 kiselih krastavčića ( ne baš previše sitnih )
  • 100 gr kisele pavlake
  • 130 gr kukuruza šećerca iz konzerve ili tegle, bitno je da su marinirani, konzervica kukuruza je težine 200 i u njoj imate 130 gr neto kukuruza. Možete naravno po vašem ukusu staviti i više.
  • malo sušenog peršunovog lista i malo bibera

 



Priprema:

Skuvati jaja, a susam na umerenoj vatri i u teflonskom tiganju lagano propržiti, da dobije tamno žutu do svetlo braon boju.

U posudu u koju ćete praviti salatu staviti sitan sir, posoliti i pobiberiti, dodati iseckane krastavčiće i šunku, dodati majonez, kukuruz, pavlaku, skoro sav susam ( ostavite malo za dekoraciju )  i peršunov list pa sve izmešati.

Na kraju dodati iseckana kuvana jaja pa lagano sve promešati.

Sada salatu istresti u činiju u kojoj ćete salatu poslužiti, dekorisati po želji pa staviti u frižider.

Salate se može poslužiti već nekaon sat vremena, a ukoliko je pravite za sutradan prekrijte je alu folijom  da ne poprimi mirise iz frižidera, a  time ćete zaštiti i istatak jela u frižideru od mirisa jaja.

izvor: domacirecepti.net

Salata od jaja i mladog luka

Praveći salate od jaja je jedan od načina na koji najčešće iskorišćavam jaja preostala od Uskrsa. Po meni bi ovde trebalo malo kiselih krastavčića dodati, ali po mom suprugu ne. Meni je dosta jaka i zasitna, dok je njemu idealna i on je pojeo pola ove salate sam uz pohovano meso. Tako da, ukusi su različiti, ali preporučujem, ukoliko ste za laganije varijante da stavite dva kisela krastavčića bilo da su rendana ili sitno seckana.

salata od jaja

Sastojci:

  • 6 kuvanih jaja
  • 200 gr majoneza
  • 3 – 4 struka mladog luka ( ukoliko nije sezona, mada za Uskrs uvek jeste može da se koristi i praziluk )
  • pola kašičice senfa
  • pola kašičice soli
  • 100 gr kisele pavlake
  • biber po ukusu

 



Priprema:

Iseckati jaja na krupnije delove. Za početnike bih rekla jaje na pola, pa na četvrtinu i onda na dva ili tri dela zavisno od veličine jajeta. Malo posoliti.

Iseckati luk na kolutiće, pa dodati preko jaja. Opet malo posoliti.

Dodati majonez, pavlaku, senf, malo posoliti i pobiberiti.

Lagano kašikom izmešati kako se sve ne bi raspalo.

Staviti u činiju u kojoj ćete poslužiti, preko foliju ( kako nam ne bi ceo frižider osetio se  na jaja ), pa u frižider najmanje pola sata. I to je to. Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Salata od piletina, dimljene slaline i ananasa
Izvor: Printscreen/ YouTube Joshua Weissman

Salata od piletine, dimljene slanine i ananasa

Ova salata je toliko neobična ali i ukusna, a spemna je za dvadesetak minuta.

Ovu salatu vam preporučuju i nutricionisti, ima malo kalorija, daje energiju i pogodna je za skidanje kilograma.

Sastojci:

- 400g pilećeg filea
- 100 g dimljene slanine
- 30 g parmezana
- glavica zelene salate
- 3 čeri paradajza
- 30g ananasa
- sok od 1 limuna
- pavlaka
- kašika majoneza
- kašika maslinovog ulja

Priprema:

Piletinu ispecite ili obarite (kako više volite).

Slaninu malo prepecite na tiganju (bez ulja, slanina će sama pustiti masnoću).

Operite zelenu salatu, ananas, čeri paradajz isecite na manje komade i iscedite limun.

U veću posudu stavite sve sastojke, pa preko toga prelijte dresing koji napravite od pavlake i majoneza.

Na kraju salatu pospite parmezanom.

 

METROPOL SALATA
Shutterstock

METROPOL SALATA: jača od ruske, idealna uz roštilj ili pečenje

Sastojci:

4-5 srednja krompira
2-3 šargarepe
4 jaja
1/2 praziluka
150 g ćurećih prsa
180 g kisele pavlake (vrhnja) 150 ml majoneza
1 kašičica senfa
1/2 kašičice soli

Priprema:

Skuvajte krompir i šargarepu u posoljnoj vodi i odvojenim posudama, ocedite, pa oljuštite.

Posebno obarite jaja (stavite ih u hladnu vodu, pa od momenta ključanja kuvajte 8 minuta, a zatim ih prelijte hladnom vodom).

Kad se ohladite, oljuštite ih.

Praziluk operite, očistite, pa iseckajte na kolutiće. Posolite i ostavite da odstoji pola sata.

Salamu, krompir, šargarepu i jaja iseckajte na kockice, stavite u odgovarajuću činiju, a zatim dodajte praziluk.

Pomešajte majonez, kiselu pavlaku, senf i so, te prelijte preko i sve lagano izmešajte da se lepo prožme.

Rashladite i služite uz roštilj il dr.pečenje, a možete je konzumirati i samostalno.

NAPOMENA: Ako želite, možete umesto ćurećih prsa staviti pileća ili čak neku drugu salamu po svom ukusu, a možete suhomesnati deo i sasvim da izostavite. Salata je sve lepša što duže stoji, te je možete pripremiti i dva dana ranije, pa sakriti, najbolje i od sebe.

Izvor: Marina`s Taste

Bekrijska salata sa sirom i ljutom paprikom
Foto: Iggy the cook

Najbolja je uz roštilj: Bekrijska salata sa sirom i ljutom paprikom (VIDEO)

Brza priprema a ukus fantastičan,

Sastojci:

500 gr sira
200-250 ml kisele pavlake
pola praziluka
1 luk
2 kašičice senfa
4 čena belog luka
2 kašičice senfa
beli luk u prahu
kašičica dimljene paprike
so i biber
ljuta paprika
2 kašike ajvara
chili sos

Priprema:

Pomešajte sir i kiselu pavlaku.

Dodajte tri vrste luka. Crni luk, praziluk i beli luk.

Stavite senf, dimljenu papriku, beli luk u prahu. Promešajte dobro.

Dodajte ajvar, so i biber. Stavite i malo ljute paprike i čili sosa.

Promešajte, ohladite i servirajte uz roštilj.

{vembed Y=E1BCIqasz3s}

 

Izvor: igythecook

Francuska salata

MNOGI KAŽU DA JE BOLJA OD RUSKE I MIMOZE: Francuska salata od 5 sastojaka koju ćete obožavati

Svečana trpeza ne može da se zamisli bez ruske ili mimoze, ali ova ukusna i jednostavna salata ih je nadmašila!

Ako ste poželeli da na svojoj trpezi poslužite nešto jednostavno, osvežavajuće i ukusno, a ipak dijetalno, imamo rešenje. Reč je o jednoj verziji francuske salate koja, ako je adekvatno pripremite, može biti i niskokalorična.

Sastojci za Francusko salatu

4 narendane kisele jabuke
4 narendane šargarepe
8 skuvanih i narendanih jaja
kačkavalj ili sir po izboru
posni majonez

Priprema Francuske salate

U činiji ređati sastojke - prvi sloj treba da budu jabuke, potom jaja, pa šargarepa, i na kraju sir.

Svaki sloj premazati majonezom sem završnog.

Gornji sloj treba da bude narendani sir.

Ostaviti salatu da odstoji u frižideru dva do tri sata.

Izvor lepa&srećna

Posna salata sa tunjevinom
Foto: Shutterstock

Posna salata sa tunjevinom

Salata koja se lako priprema i veoma je ukusna.

Sastojci:

- 1 pakovanja testenina

- 2 konzerve tunjevine

- 200 g posnog majoneza

- malo kukuruza šećerca

- 1 praziluk

Priprema:

Skuvati testeninu u posoljenoj vodi, procediti i ostaviti da se ohladi. Ne ispirati.

U drugoj posudi pomešajte seckani praziluk, oceđenu tunjevinu, šećerac i majonez.

Dodati testeninu i sve dobro promešati.

Ako ne postite dodajte i 200 g kisele pavlake u salatu.

Staviti u frižider da se hladi.

Izvor: N1

SALATA OD SUSAMA I SIRA

SALATA OD SUSAMA I SIRA: Hladno predjelo bez jaja, vrlo osvežavajuće i pikantno

Za razliku od mnogih salata koje služimo za slave, rođendane i druga slavlja, u ovoj nema jaja!

Sastojci za Salatu od susama i sira:

500 gr sitnog sira
100 gr susama (ili po ukusu)
130 gr kukuruza šećerca, mariniranog
3–5 kiselih krastavčića
100 gr šunke, šunkarice ili nečeg sličnog
1 puna kašika pavlake
50 gr majoneza
so i biber po ukusu

Priprema Salate od susama i sira:

Prvo propržiti susam.

Susam možete pržiti dok pripremate sve ostalo i seckate.

Pomešati sir, krastavce, šunku i kukuruz pa sve izmešati.

Posoliti i pobiberiti, dodati pavlaku i majonez pa sve dobro promešati.

Na kraju dodati ohladjen susam i sve sjediniti.

Susam salatu možete poslužiti odmah, a ako to nije slučaj pokriti je alu folijom i držati u frižideru do služenja.

Za detaljniji prikaz pripreme, pogledajte video snimak!

{vembed Y=VM97z-3LZrY}

Izvor: Domaći recepti

ROMSKA SALATA SA KUKURUZOM
foto: Shutterstock

ROMSKA SALATA SA KUKURUZOM: Zdrava mešavina povrća kao pikantan prilog

Sastojci:

1 veći klip kukuruza (ili pakovanje kukuruza šećerca)
3 paprike
2 paradajza
1 crveni luk
2 čena belog luka
ulje i sirće so i biber

Priprema:

Skuvati kukuruz i okruniti zrna. Ako spremate smrznuti šećerac, kuvajte ga petnaestak minuta u slanoj vodi pa ocedite.

Paprike iseckajte na sitne režnjeve, a paradajz oljuštite i iseckajte na kockice.

Crni i beli luk isecite na rebarca i sve pomešajte pa začinite po ukusu.

Dobro rashladite.

Izvor: lepaisrecna.mondo.rs

Krompir salata sa svežim jabukama

Krompir salata sa svežim jabukama

Recept za malo drugačiju, malo "dopunjenu" klasičnu krompir salatu. Jabuke joj daju svežinu, ide uz gotovo svako pečeno meso i vaši ukućani će je obožavati.

Sastojci

2 kom. crnog luka
2 kom. jabuka
1 kom. krompira
2 kom. limuna
200 ml majoneza
so, biber

Priprema

Krompir isecite na kockice i kuvajte u 2 l vode oko 20 minuta.

Ocedite skuvano povrće i stavite ga u dublju činiju.

Dodajte na kockice isečen crni i beli luk, jabuke, so, biber, lumunov sok i majonez.

Promešajte salatu i odložite u frižider da se ohladi.

Pasta salata sa tunjevinom i crnim maslinama

Pasta salata sa tunjevinom i crnim maslinama

Sastojci (2 porcije)

50 g crnih maslina
150 g čeri paradajza
20 g kapara
400 g testenine fusili
160 g tunjevinа

Priprema

Vašu omiljenu vrstu paste skuvajte u vreloj posoljenoj vodi onoliko minuta koliko je naznačeno na pakovanju.

Kada pasta bude spremna, ocedite je i stavite sa strane da se ohladi.

Konzervu tunjevine ocedite i sipajte u tiganj zajedno sa nekoliko čeri paradajza.

Sipajte začine i propržite svega nekoliko minuta.

Sjedinite sve sastojke i pastu ukrasite crnim maslinama i kaparom, te stavite u frižider da se ohladi.

Kapreze salata

Kapreze salata

Sastojci

Za 2 Porcije

5 kom. bosiljka
5 g mirođije
150 g mocarela sira
10 ml maslinovog ulja
200 g paradajza

Priprema

Bebi mocarelu isecite na kriške. Paradajz operite i njega isecite na kriške.

Servirajte naizmenično komad sira, pa komad paradajza.

Sipajte maslinovog ulja preko salate i ukasite listovima bosiljka ili mladog spanaća.

Uživajte u nikada neprevaziđenoj salati.

Pročitajte još: Salata sa sardinama, jajima, krompirom i boranijom

Pasta salata sa tunjevinom i crnim maslinama

Pasta salata sa tunjevinom i crnim maslinama

Sastojci

2 Porcije
50 g crnih maslina
150 g čeri paradajza
20 g kapara
400 g testenine fusili
160 g tunjevinа

Priprema

Vašu omiljenu vrstu paste skuvajte u vreloj posoljenoj vodi onoliko minuta koliko je naznačeno na pakovanju.

Kada pasta bude spremna, ocedite je i stavite sa strane da se ohladi.

Konzervu tunjevine ocedite i sipajte u tiganj zajedno sa nekoliko čeri paradajza.

Sipajte začine i propržite svega nekoliko minuta.

Sjedinite sve sastojke i pastu ukrasite crnim maslinama i kaparom, te stavite u frižider da se ohladi.