Hladna salata od pirinča

Potrebno:

2 šolje pirinča

1 žuta paprika

1/2 šolje konzerviranog pasulja

4 cherry paradajz

1 mladi luk sitno narezani

malo svežeg peršuna

sok od jednog limuna

maslinovo ulje

so

biber

Priprema:

Pirinač skuvati prema uputama i ohladiti. Sitno narezati papriku, paradajz, mladi luk i sveži peršun te zajedno sa pasuljem dodati pirinču. Sve zajedno pomiješati, dodati sok od jednog limuna i maslinovog ulja po želji. Na kraju dodati so i biber po želji.

Mozzarella salata

Potrebno:

200 gr sira mozzarella ( pakovanje sa malim okruglim komadima)

10 cherry paradajz (crvene i žute)

šaka grubo seckanog svježeg peršuna

šaka tanko nasjeckanog bosiljka

aceto balsamico

maslinovo ulje

so

biber

Priprema:

Prepoloviti mozzarella kuglice i paradajz, dodati bosiljak, peršun, sol i biber. Začiniti prema ukusu.

Salata od rotkvice

Potrebno:

400 gr rotkvice

1/4 šolje sitno naseckane sveže nane

1/2 šalice soka od narandže

sok od jednog limuna

so

biber

Priprema:

Rotkvice oprati i izrezati na tanke kriške. Pomešati sa ostalim sastojcima i ostaviti da odstoji najmanje 30 minuta pre posluživanja.

Šarena salata od testenine

Potrebno:

250 gr šarene testenine

250 ml majoneze

100 gr kiselih krastavaca

2 crvene paprike

1 kisela pavlaka

sveži peršun

so

biber

Priprema:

Testeninu skuvati prema uputama, ocediti vodu i ohladiti. Kisele krastavce i crvenu papriku izrezati na kockice, a peršun sitno narezati. Majonezu i pavlaku pomešati . U većoj posudi sve sastojke zajedno pomešati, dodati so i biber. Po želji ukrasiti sa peršunom.

Rezanci salata od povrća

Potrebno:

250 ml majoneze

100 gr kupusa

malo kineskog kupusa

3 šargarepe

5-6 rotkvica

2 čena belog luka

so

biber

sok od jednog limuna

Priprema:

Sve povrće osim belog luka narezati ili naribati na rezance. Staviti u dublju posudu , dodati sitno narezani luk, majonezi, limunov sok, so i biber. Sve zajedno dobro pomešati i ohladiti pre posluživanja.

Salata od mladih krompira i jogurta

Potrebno:

500 grama mladog krompira

3 dl jogurta

1 luk

1 vezica peršuna

malo vlašca

Priprema:

Krompir skuvati, oguliti i ohladiti. Potom ga narezati, staviti u posudu, dodati sitno narezani luk, peršun, so, biber i pomiješati sa jogurtom. Staviti najmanje 30 minuta u hladnjak, te pre posluživanja posuti sa malo narezanog svežeg vlašca.

Salata od piletine, gljiva i slanine

Potrebno:

500 grama pilećih fileta

150 grama narezane slanine

1 kristal salata

1 crvena paprika

1 zelena paprika

350 grama kukuruza (iz konzerve ili kuvani)

200 grama gljiva

1 cikorija (opcija)

4 kašika vinskog sirćeta

1 dl maslinovog ulja

so

biber

1 čen belog luka

Priprema:

Pileće filete narezati na kockice i popržiti na malo ulja. Potom kratko popržiti narezanu slaninu. U posudu staviti narezanu kristal salatu, narezane paprike, kukuruz i narezane gljive. Dodati prženu slaninu i pileće filete. Sve zajedno pomešati i preliti sa prelivom kog ste pripremili tako da maslinovo ulje pomešate sa sirćetom i dodate so, biber i zgnječeni beli luk. Po želji ukrasiti sa listovima cikorije.

Kupus sa piletinom

Potrebno:

Pola glavice kupusa (oko 800 g), 2 crna luka, 50 ml+1 kašika ulja, šargarepa, kašičica sušenog majorana, kašičica instant bistre supe, 4 kašike vinskog sirćeta, malo šećera, so, biber, 400 g belog mesa, 50 g mesnate slanine, konzerva (425 ml) krupnog pasulja, 3 kašike salsa sosa (iz flašice)

Priprema:

Kupus iseckajte na rezance. Luk iseckajte na kockice. Šargarepu na rezance. U dubljem sudu zagrejte 50 ml ulja i propržite luk, šargarepu i majoran. Dodajte 200 ml vode, pustite da provri i dodajte kocku supe. Sklonite sud sa ringle i dodajte sirće. Začinite šećerom, solju i biberom, pa vrelo prelijte preko kupusa i ostavite da se malo prohladi. Jako izgnječite rukama i ostavite da stoji najmanje četiri sata. Kašiku ulja zagrejte u tiganju i na njemu propržite seckanu piletinu. Izvadite meso iz tiganja. Sečenu slaninu propržite na ulju na kome je prethodno proprženo meso. Izvadite iz tiganja i ostavite na papirnom ubrusu da se ocedi. Pasulj izvadite iz konzerve, ocedite i operite. Meso, pasulj, salsa sos i slaninu pomešajte s prethodno pripremljenim kupusom.

Sočivo i krompirići

Potrebno:

250 g krupnog sočiva, velika šargarepa, manji praziluk, so, 300 g krompira, 4 kašike maslinovog ulja, biber, pomorandža, 2 kašike vinskog sirćeta, 1-2 kašike meda, 100 g endivije (ako želite)

Priprema:

Sočivo operite u cediljci i kuvajte u kipućoj vodi oko 30 minuta. U međuvremenu šargarepu oljuštite, operite i iseckajte na sitne kockice. Praziluk očistite, operite i takođe iseckajte na kockice. Oko 5 minuta pre kraja kuvanja seckanu šargarepu i praziluk dodajte u sočivo. Dobro posolite. Krompir oljuštite, operite i isecite na manje kocke. U tiganju zagrejte 2 kašike maslinovog ulja i na njemu oko 10 minuta propržite krompir uz mešanje. Začinite solju i biberom. Iscedite pomorandžu. Sok pomešajte sa sirćetom, solju, biberom i medom i mešajte dok se dobro ne sjedini. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja. Endiviju očistite, operite, ocedite i iskidajte na komadiće. Sočivo ocedite u cediljci. Pomešajte krompir, sočivo i preliv sa sokom od pomorandže, još jednom dobro posolite i pobiberite. Ukoliko želite dodajte endiviju i servirajte.

Vegetarijanska salata sa sirom

Potrebno:

300 g belog sira, 300 g pšenice, 200 g oraha, 2 paprike, paradajz i dve ljute paprike, malo sirćeta, maslinovog ulja i morske soli.

Priprema:

Pšenicu staviti veče pre pripreme salate da se kuva. Isprati je u dve vode i pustiti da prokuva. Kuvati je 45 minuta. Zatim je skinuti sa šporeta, šerpu umotati u ćebe i ostaviti na toplom da prenoći. Sutradan samleti orahe, a paradajz i parike iseći na kockice. Pšenicu ocediti od vode i sipati u činiju. U pšenicu dodati mlevene orahe i povrće i dobro pomešati. Začiniti uljem i solju. Ubaciti pola narendanog  Balans+ belog sira sa probiotikom i polako promešati. Sa ostatkom sira posuti salatu.

Pasulj salata

Potrebno:

1/2 kg suhog pasulja (ili 1 kg mladog)

2 glavice luka

bučino ulje

sirće, so i biber po ukusu

 Priprema:

Suvi pasulj namočiti preko noći (mladi pasulj ne treba namakati). Sledeći dan, u lonac s hladnom, posoljenom vodom staviti pasulj i kuvati otprilike sat do sat i po.

Luk narezati na tanke kolutove. Kad je pasulj kuvan, ocediti ga, staviti u činiju i odmah topli začiniti bučinim uljem, sirćetom, dodati luk te po okusu i potrebi pobiberiti i dosoliti. Ostaviti da se ohladi pa poslužiti.

Ovako pripremljena salata može u frižideru stajati par dana. Pasulj salatu možete pripremiti i od konzerviranog pasulja, kojeg treba oprati, pa potom izmešati s lukom, uljem i sirćetom. Ako se priprema od konzerviranog pasulja, salatu pripremiti dan ranije kako bi pasulj "povukao“ sve ukuse.

Posna salata od tunjevine

Potrebno:

konzerva komadića tunjevine, 250 ml posnog majoneza, kašičica senfa, 0,5 kg belog krompira, veza svežeg vlašca, 100 g crnih maslina, 50 g mlevenih oraha, so, biber

Priprema:

Krompir oljuštite, isecite na kocke i skuvajte u slanoj vodi pazeći da se ne prekuva. Tunjevinu ocedite od ulja, pa je pomešajte s majonezom, senfom, orasima i seckanim vlašcem. Kuvani krompir ocedite i ubacite u pripremljen sos od tunjevine i majoneza. Na kraju dodajte masline i sve dobro izmešajte.

Salata od tikvica

Potrebno:

4 tikvice

300 g pavlake

2 čena belog luka

po potrebi mirođija

Priprema:

Tikvice oprati, oljuštiti i izrendati.Posoliti i ostaviti 15 minuta da puste vodu. Ocediti.

Beli luk sitno iseckati, dodati mirođiju i ocedjene tikvice, dodati malo bibera, zatim dodati pavlaku i sve izmešati.

Salata od kiselog kupusa

Potrebno:

1 glavica kiselog kupusa, aleva paprika, ulje

Priprema:

Kiseo kupus isecite na manje komade, pospite uljem i poslužite uz tucanu papriku.

Daikon salata

Potrebno:

1 okrugla bela rotkva, 2 dugačke daikon rotkve, šolja kuvanog pirinča, 300 ml posnog majoneza, 2 čena belog luka, 50 ml maslinovog ulja, 50 ml vinskog sirćeta, so, biber

 Priprema:

Oljuštite obe vrste rotkve, pa okruglu narendajte na sitno rende, a daikon rotkvu na krupnije. Posolite, pobiberite, prelijte vinskim sirćetom i izgnječite rukama. Ubacite kuvani pirinač, a u majonez dodajte propasiran beli luk, pa sve promešajte, rasporedite po manjem plehu obloženom folijom i dobro pritisnite. Kada se salata ohladi, secite je na kocke i poslužite uz zelenu salatu.

Salata od tunjevine

Potrebno:

1/2 kg testenine, 2 konzerve tunjevine, 6 kiselih krastavčića, 150 g kukuruza šećerca (po želji), 3 dl kisele pavlake, 150 gr majoneza, so, biber, malo peršunovog lista, malo origana.

Priprema:

Testeninu skuvajte, ocedite i ostavite da se dobro ohladi. Za to vreme napravite preliv: krastavčiće sitno iseckati, dodati skuvan i oceđen kukuruz, iseckan peršunov list, malo origana, tunjevinu (oceđenu od ulja i malo usitnjenu), so i biber. Dodajte  majonez i pavlaku, promešajte i prelite preko testenine. Sve dobro izmešajte i ukrasite po želji.

Šarena salata

Potrebno:

250 g šarenih rezanaca, 3 paradajza, 150 g gaude, 150 g šunke, 425 g kukuruza šećerca ,so.

ZA PRELIV:

1,5 dl kisele pavlake, 3 kašike sirćeta ili limunovog soka, 3 kašike kečapa, peršun , so nbiber.

Priprema:

Testeninu skuvajte i ostavite da se ohladi. Paradajz, sir i šunku isecite na kockice. Dodajte kukuruz i sve dobro izmešajte. Za preliv umutite kiselu pavlaku, sirće, kečap, so i biber. Testeninu pospite sitno seckanim peršunom. Preliv poslužite uz kuvane rezance.

Fusili sa piletinom

Potrebno:

200 g fusila, pola pečenog ili skuvanog pileta, glavica crnog luka, kesica struganog parmezana.

 ZA PRELIV:

3 kašike majoneza, 1 dl kisele pavlake, 2 grančice celerovog lišća, 1 kašičica senfa, so, biber.

Priprema:

U skuvane makarone dodajte na kockice isečenu piletinu i crni luk. Napravite preliv od majoneza, kisele pavlake, senfa, iseckanog celerovog lišća, soli i bibera. Sve lagano izmešajte, preko salate pospite parmezan i do služenja držite u frižideru.

Salata od makarona

Potrebno:

250 g makarona, tegla kiselih šampinjona, 400 g šunke, nekoliko kiselih krastavčića, 2 pavlake, 1-2 kašike majoneza, so, biber, origano.

Priprema:

Makarone skuvajte i ostavite da se ohlade. Šampinjone, šunku i kisele krastavce sitno isecite, dodajte barene makarone, pavlaku, majonez i začine. Sve dobro promešajte i poslužite.

Salata sa testeninom može da bude dobbro rešenje za obrok na poslu, ali i ukusna i lagana večera. Brzo se i jednostavno sprema. Evo nekoliko predloga.

Salata od testenine i pečuraka

Potrebno:

150 g šampinjona, 250 g testenine, 1 glavica crnog luka, 1 manji praziluk, 1 crvena paprika, začin, kim, ulje, so, biber.

Priprema:

Povrće sitno iseckajte i propržite na ulju. Dodajte šampinjone isečene na listiće, so, biber, tucani kim, na kolutiće isečen praziluk i sitno isečenu papriku. Preliti sa malo vode, poklopiti i na tihoj vatri uz povremeno mešanje kratko prodinstati. Masa od povrća i pečuraka treba da po završetku dinstanja ostane samo u sopstvenom soku. Zatim dodajte skuvane makarone, sjedinite i poslužite.