Pita sa šunkom, sirom i pečurkama

Pita sa šunkom, sirom i pečurkama

Sastojci

200 ml mineralne vode
200 ml jogurta
500 g kora za pitu
3 kom. jaja
1 kom. praška za pecivo
150 g brašna
350 g kravljeg sira
300 g šampinjona
300 g praške šunke
200 ml ulja

Priprema

Umutite jaja, dodajte jogurt, ulje, vodu, brašno, prašak za pecivo i malo soli.

Odvojeno usitnite sir, dodajte mu iseckanu šunku i sitno iseckane pečurke, a zatim posolite.

Premažite jednu koru prvim filom, potom stavite drugu koru, i nju premažite filom, stavite drugi fil sa šunkom i pečurkama i uviijte pitu.

Ponavljajte postupak dok imate materijala.

Pecite na 200 stepeni dok ne dobije zlatnožutu boju.

Ljute papričice punjene sirom i umotane slaninom

Ljute papričice punjene sirom i umotane slaninom

Sastojci (2 osobe)

4 kom. ljute paprike
200 g kravljeg sira
200 g slanine

Priprema

Isecite i očistite oprane ljute papričice, potom ih napunite sirom i umotajte slaninom, pa ih zapecite u rerni nekoliko minuta, dok malo ne omekšaju, a slanina ne postane hrskava.

Servirajte i uživajte u ovom dodatku jelima. Prijatno!

Piroške s mesom

Piroške s mesom: Doručak da vam pamet stane!

Piroške su popularna ulična "brza" hrana širom sveta. Iako recept za piroške s mesom nije od onih brzih i najbržih, piroške su od onih najukusnijih - hrskave korice spolja i mekog, vazdušastog testa iznutra, nadevene začinjenim mesnim filom.

Sastojci 

testo:
meko brašno "tip 400" 550 g
gusti jogurt 100 g
svež kvasac 20 g (1/2 pakovanja)
šećer 1 kašičica
ulje 2 kašike
so 1 kašičica
mlaka voda 250 ml

nadev:
juneće mleveno meso 250 g
crni luk 1 glavica
ulje 2 kašike
pire od paradajza 1 kašika
mlevena paprika 1 kašičica
biber 1/4 kašičice
so 1/2 kašičice

finale:
ulje za duboko prženje

Priprema

Navedene mere su za 12 piroški dužine 14 cm nakon prženja.

Priprema nadeva: Ako sami meljemo meso, komad junećeg buta isprati pod hladnom vodom, posušiti papirnim ubrusom, očistiti od masnoće i žilica, iseći na male komade, pa samleti na mašini ili u čoperu. Na tihoj vatri zagrejati ulje u tiganju, pa dodati sitno iseckan crni luk i dinstati nekoliko minuta. Dodati mleveno meso i nastaviti s dinstanjem još 15 minuta, ili sve dok meso ne bude termički obradjeno. Često promešati. Dodati so, biber, mlevenu papriku i pire od paradajza, promešati i skloniti s vatre. Pokriti tiganj i ostaviti da se nadev sasvim ohladi.

Priprema testa: Izmeriti i prosejati brašno. Izmeriti i smlačiti vodu. U veću činiju sipati 2/3 brašna, a ostatak ćemo dodavati tokom mešenja. Posoliti i izmešati. Preko brašna izmrviti svež kvasac, pa dodati gusti jogurt. Dodati šećer, mlaku vodu i ulje. Promešati kašikom pa nastaviti mešenje rukom u činiji, uz dodavanje po malo preostalog brašna.

Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i završiti mešenje. Mera za brašno je prilično tačna, ali okvirno data, pa se ne treba striktno držati, već se voditi osećajem pod rukama. Kompaktnu i nelepljivu loptu od testa staviti u čistu, nauljenu činiju, pokriti plastičnom folijom i ostaviti 30 minuta na toplom mestu da se udvostruči.

Priprema piroški: Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i bez mešenja razviti oklagijom na debljinu do 1 cm. Pomoću lenjira izmeriti i obeležiti pravougaonike veličine 12 x 8 cm, a zatim ih iseći oštrim nožem. Ostatak testa sakupiti, premesiti i ponoviti postupak. Dobićemo 12 pravougaonika, za 12 piroški. Nadev od mesa podeliti na 12 jednakih delova. Na sredinu svakog pravougaonika staviti nadev, a ivice testa čvrsto spojiti štipkanjem, pa zaokružiti izmedju dlanova, ili kortljanjem po radnoj površini. Formirane piroške redjati na pobrašnjen poslužavnik, pa ih pokriti plastičnom folijom da se testo ne bi osušilo. U tiganj sipati ulje za duboko prženje i zagrejati ga na umerenoj vatri. Važno je da vatra ne bude jaka da piroške ne bi spolja pregorele, a iznutra ostale nepečene. Pomoću čačkalice proveriti da li se ulje zagrejalo tako što ćemo vrh umočiti u ulje, pa ako se oko drvceta budu pojavili mehurići - ulje je spremno. Stavljati piroške na vruće ulje onim redom kojim smo ih formirali.

Pržiti ih uz okretanje nekoliko minuta, sve dok ne budu porumenele i povećale svoju veličinu.

Ako nismo sigurni da li je piroška iznutra ispržena, preseći prvu pirošku i na osnovu preseka zaključiti koliko je vremena potrebno za dobro prženje i da li je temperatura ulja odgovarajuća. Ispržene piroške stavljati na papirni ubrus. Testo je takvo da ulje ne prodire u pirošku, već ostaje na hrskavoj korici.

Najlepše su dok su tople i sveže, pa ih odmah servirati.

izvor: recepti.zena.blic.rs

Pohovani kolutići paprike

Pohovani kolutići paprike

Sastojci (2 osobe)

3 kom. paprike
2 kom. jaja
100 g prezli

Priprema

Crvenu, zelenu ili žutu papriku dobro oprite i isecite na deblje kolutiće.

Kolutiće umočiti u prethodno umućeno jaje, a zatim u prezle.

Ulje dobro zagrejte u dubljem tiganju, šerpi ili fritezi, a zatim pažljivo stavljate kolutiće paprike.

Kada paprika porumeni, izvaditi je i stavite na salvetu ili ubrus da upije višak ulja.

Servirajte kolutiće uz čili sos ili sos od jogurta.

Izvor: maxi.rs

Grilovane pečurke na ražnjićima

Grilovane pečurke na ražnjićima

Sastojci

600 g pečuraka
30 ml ulja
so, biber

Priprema

Isecite očišćene pečurke po želji, potom ih poređajte na ražnjiće, posolite, pobiberite i prelijte sa malo maslinovog ulja.

Pecite ih na umerenoj vatri sa svih strana. Servirajte pečurke.

Prijatno!

Humus, odličan proteinski namaz koji se lako pravi

Humus, odličan proteinski namaz koji se lako pravi

Prirema humusa daleko je jednostavnija nego što na prvi pogled zvuči.

Ovo je odličan proteinski namaz, zahvaljujući leblebiji koja ima i do 25 odsto belančevina u osušenom zrnu.

Sastojci:

100 sirove leblebije
1 kašika tahini paste
sok 1/2 limuna
so i biber
po ukusu dodaci
1/2 kašičice sode bikarbone

Priprema:

Potopiti leblebiju u hladnu vodu da odstoji preko noći.

Ujutru odliti vodu, oprati zrna i staviti leblebiju da se kuva sa malo sode bikarbone.

Kad se skuva, ocediti i malo vode zadržati ako bude potrebno da se namaz razredi.

Dobro samleti u blenderu, dodati so, biber, tahini i limunov sok.

Od dodataka, po ukusu, možete naseckati jedan čen belog luka, ali umesto njega i limuna može da se sipa i pasirani paradajz.

Takođe, uz ukus humusa lepo se slaže i pečeni plavi patlidžan.

Izvor: Lepa&Srećna

BALON LEPINJE

Recept za BALON LEPINJE koje su idealne da u njih stavite ĆEVAPE ili bilo koje roštiljsko meso (VIDEO)

Ovo vazdušasto kiselo testo se naduva tokom priprema zato je i dobilo naziv balon lepinje. U njih se obično stavljaju ćevapi ili neko roštiljsko meso, a možete ih služiti i sa kajmakom i sirom. 

Sastojci:

200 ml vode
200 ml jogurta
7 g suvog ili 25 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 kašika soli
2 kašike ulja
600 g mekog brašna

Priprema:

Od 200 ml vode odvojite nekoliko kašika, pa u toj vodi razmutite kvasac, šećer i kašiku brašna. Voda treba da je topla.

Pola mere brašna stavitei u posudu, pa dodajte so i promešajte. Nadošao kvasac dodajte brašnu, pa dodajte ostatak vode i jogurt. Dobro varjačom izradite, da nema grudvica. Opet dodajte brašno i izradite varjačom. Dosipajte brašno dok se sve ne utroši, pa umesite mekano i pomalo lepljivo testo.

Prelijte ga uljem, oblikujte loptu, pa pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu sat vremena da odstoji. Zatim testo blago premesite i podelite na 6 probližno jednakih delova. Svaki deo oblikujte u lopticu, pa ostavite 10–15 minuta da odstoji pokriveno krpom na brašnom posutom stolu.

Posle tog vremena svaku lopticu vrhovima prstiju rastanjite od sredine ka ivicama u krug prečnika oko 15 cm. Kada uradite svih 6, ostavite pokriveno krpom par minuta da odstoji. Na taj način testo će se lakše i lepše razvući na još veći krug. Razvlačite na veličinu vašeg tiganja.

{vembed Y=fc7wzKGjMUY}

Ove balon lepinje mogu biti i veće i manje, zavisno kako želite. Kada ostoje par minuta ispod krpe drugi put vrhovima prstiju razvlačite, pomozite dlanom, da se razvuče na dimenzije tiganja ili između 20 i 25 cm.

Pokrijte krpom, pa tiganj stavite na vatru da se dobro zagreje. Temperatura mora biti jaka, ako je slaba lepinje se neće naduvati. Stavite prvu lepinju i brojte 30 sekundi ili posmatrajte dok na površini testa se ne jave balončići. Okrenite, pa opet brojte do 30. I onda opet okrenite.

Sada bi trebalo da se vide ispečeni delovi lepinje na površini i da ona počne da se duva. Lepinju ne smete da prepečete ni sa jedne strane jer će se stvrdnuti i opet se neće naduvati. Pazite kako je okrećete.

Ne “štipajte” je vrhovima prstiju, nego lagano dlanovima preokrenite. Vruće je, pa zato pazite. Pečenu balon lepinju sklonite na tanjir, stavite drugu, a ovu pečenu premažite blago maslacem.

Punjenje je po želji, servirajte vruće.

Izvor: domacirecepti.net

Rolat od tikvica sa sirom

Rolat od tikvica sa sirom

Jedno savršeno predjelo

Sastojci

1 tikvica
so, biber
bosiljak
50g krem sira
mirođija
15 ml ulja

Priprema

Isecite tikvicu po dužini na deblje listove.

Začinite je solju i biberom i stavite da se izdinsta na malo ulja i malo vode.

Kada omekša, izvadite je iz tiganja i stavite da se ocedi na paprinom ubrusu.

Krem sir začinite bosiljkom i mirođijom i, kada se tikvice prohlade, počnite sa uvijanjem rolata sa sirom, kao na fotografiji.

Vaši prijatelji će uživati u ovom predjelu.

Ćufte od pileće džigerice

Ćufte od pileće džigerice

Sastojci (2 Porcije)

biberа
1 kom. jaja
1 kom. tost heba
500 g pileće džigerice
so
100 g prezli

Priprema

Pola kilograma pileće džigerice kuvajte minut-dva u vodi i zatim ocedite i što je moguće sitnije iseckajte.

Džigericu izmešajte sa sredinom hleba, dodajte jaje, so i biber.

Od dobro ujednačene smese pravite loptice, zatim svaku uvaljajte u umućeno jaje i prezle i pržite na vrelom ulju.

Izvor: maxi.rs

Indijska lepinja punjena krompirom

Indijska lepinja punjena krompirom

Indijska lepinja punjena krompirom je tradicionalni doručak koji je veoma popularan.

Indijski hleb sa krompirom ili “Aloo Paratha” (bukvalno značenje je „krompir lepinja“) je jelo poreklom sa indijskog potkontinenta. Ovaj recept potiče iz indijske države Pandžab, a jedno je od najpopularnijih jela za doručak u zapadnim, centralnim i severnim regionima Indije, kao i u Pandžabu. Lepinja se sastoji od beskvasnog testa kojim se obavije mešavina krompira i začina, a zatim se peče na vrućem podmazanom tiganju. Lepinja sa krompirom se obično služi sa puterom, čatnijem ili indijskim kiselim krastavcima.

Sastojci za testo (6,7, komada):

1 šolja integralnog brašna
1/2 šolje belog brašna
so
1/2 šolje vode

Sastojci za punjenje:

4 mala obarena krompira. izgnječiti
1/2 crvenog luka, sitno iseckati
1/4 ljute papričice
so, biber, kurkuma, zaatar (ili drugi začini prema ukusu)
Ulje ili puter za premazivanje lepinja i prženje.

Pripema:

U velikoj posudi pomešati brašno i so, pa dodavati vodu, pomalo. Testo bi trebalo bi da bude mekano i savitljivo, ali nikako lepljivo. (Dodavati vodu ili brašno po potrebi)

Mesiti testo oko 5 minuta i oblikovati u kuglu. Pokriti vlažnom krpom i ostaviti sa strane da se odmori dok pravite fil.

U velikom loncu ključale slane vode kuvati krompir dok ne omekša, oko 15 minuta. Ocediti i ostaviti da se hladi 5 minuta.

U velikoj posudi zgnječiti krompir, pa dodati sitno seckan luk, čili, začine. Probajte i prilagodite začine svom ukusu.
Smesu oblikovati u kuglice veličine približno ping pong loptice.

Podelite testo na 6 komada, pa svaki razvaljati u kuglu.

Na blago pobrašnjenoj radnoj površini razvući kugle od testa u disk – lepinju. Staviti lepinju na dlan i lagano premazati uljem. U sredinu postaviti kuglu fila, a zatim spojiti stranice testa da pokriju fil i stegnuti ih da se čvrsto zatvore.

Nežno kotrljajti između dlanova da bi se ponovo oblikovala kugla. Ponoviti sa preostalim testom i filom.

Razvaljati kuglice u debele diskove – lepinje, pazeći da se testo ne pocepa.

Zagrejati tiganj na srednje jakoj vatri. Podmazati uljem ili puterom. Staviti lepinju i pržiti, prodrmati s vremena na vreme da se ne bi lepila, sve dok dno ne bude prekriveno svetlim zlatno-smeđim mrljama. Okrenuti i peći na drugoj strani dok takođe ne bude išarana svetlim zlatno-smeđim mrljama.

Premazati vrh lepinje sa malo ulja, a zatim preokrenitu i ponoviti sa druge strane. Okrenuti poslednji put i peći oko 30 sekundi.

Ponovite ovaj postupak sa preostalim lepinjama, držeći one koje su završene na toplom. Poslužiti odmah.

Izvor: hrana-pice-price.com

Pohovani krompir

Ideja za pripremu omiljenog povrća: Pohovani krompir (VIDEO)

Možete jesti samostalno ili kao prilog uz neko meso.

Sastojci:

krompr
jaja
brašno
prezle
so, ulje

Priprema:

Krompir operite i obarite u ljusci, ali pazite da se ne prekuva.

Zatim stavite u hladnu vodu, očistite od ljuske i vratite u hladnu vodu.

Oguljeni krompir uvaljajte u brašno, jaja i prezle.

Pržite u tiganju na ulju da porumene sa obe strane.

Vadite na ubrus.

{vembed Y=fRzKaks7g-4}

Izvor: bakinaidekinakuhinja

KAKO SE PRAVI GRČKI JOGURT
foto: Shutterstock

KAKO SE PRAVI GRČKI JOGURT: domaći recept za gust jogurt za pite i prelive

Sastojci:

1 l mleka
250 ml jogurta

Priprema:

Mleko ugrejte skoro do ključanja (oko 90C stepeni), mešajući da se ne uhvati pena.

Rashladite ga, takođe mešajući, do telesne temperature.

Odvojite jednu šolju mleka pa polako dodajte u jogurt da se sjedine.

Sipajte ovu mešavinu u mleko i sve dobro promešajte.

Poklopite sud, prekrijte toplom, vlažnom krpom i držite na toplom 4 do 8 sati ili tokom cele noći.

Procedite masu kroz cedilo i ostavite da surutka dobro otkaplje, najbolje na hladnom mestu (ako možete, smestite činiju ufrižider).

Izvor: Lepa&Srećna

Taljatele sa blitvom i pečurkama
foto: Shutterstock

Taljatele sa blitvom i pečurkama: Savršeno jelo bez mesa!

Lagano, a zasitno... 

Sastojci:

blitva 1 kg
pečurke 300 g
beli luk 3 čena
maslinovo ulje po potrebi
bosiljak po ukusu
biber po ukusu
so po ukusu
taljatele 300 g
neutralna pavlaka 200 ml
parmezan po želji

Kako pripremiti

Blitvu prelijte ključalom vodom, ostavite da odstoji dva-tri minuta, pa je procedite i sitno iseckajte.

Pečurke kratko prodinstajte sa belim lukom, dodajte seckanu blitvu i pržite sve zajedno još pet minuta.

Začinite, sipajte pavlaku, pa krčkajte dok se sos ne zgusne.

Pred kraj dodajte kuvane taljatele, pa sve dobro sjedinite i pospite parmezanom.

Izvor: recepti.zena.blic.rs

Rižoto sa tikvicama i slaninom

Rižoto sa tikvicama i slaninom

Lagani obrok za vrele letnje dane.

Sastojci:

250 g pirinča
malo ulja
so, biber
1 veća tikvica
100 g slanine
peršun
1 crni luk
supa od povrća
1 veća šargarepa

Priprema:

Tikvicu oljuštite i iseckajte na kockice, a iseckani crni luk i šargarepu propržiti na malo ulja, pa zalijte sa malo supe od povrća.

Ostavite da se prodinsta, pa dodajte tikvice.

Kada tikvice omekšaju dodajte pirinač, još supe i ostavite da se dinsta. I

sečenu slaninu propržite u tiganju bez ulja i kad porumeni dodajte u pirinač.

Dinstajte dok pirinač ne omekša.

 

Izvor: stvarukusa.rs

Zapečena tikvica i krompir

Zapečena tikvica i krompir

Ne zna se da li je ukusnije toplo ili hladno!

Sastojci

tikvica 500 g
krompir 500 g
maslinovo ulje 3 kašike
so 4 g (2 ravne kafene kašičice)
biber po želji

Preliv:

jaja 2
kisela pavlaka (ili kajmak, ili bilo koji gusti mlečni proizvod) 200-250 g
pavlaka za kuvanje 50-100 ml
brašno 2 supene kašike

Kako pripremiti

Staviti šerpu sa vodom da ključa.

U ključalu vodu staviti isečeni krompir na kolutove (svi kolutovi da budu jednake debljine).

Pustiti krompir da ključa 5 minuta, zatim ga procediti. Tikvicu dobro oprati i iseći takođe na kolutove iste debljine kao i krompir. Sve pomešati u vatrostalnoj posudi (ili u bilo kojoj šerpi, tepsiji), posoliti, pobibertiti i pouljiti.

Još jednom sve lagano izmešati. Staviti u rernu da se peče 20 minuta na 200 stepeni.

U činiji izmutiti jaja, zatim dodati brašno, to dobro izmutiti viljiškom dok se ne razbiju sve grudvice. Zatim u smesu dodati kiselu pavlaku i pavlaku za kuvanje.

Sve lepo homogenizovati i preliti preko tikvica i krompira. Vratiti u rernu jos 10-15 minuta na 200 stepeni da se zapeče.

Prijatno!

Izvor: recepti.zena.blic.rs

PROJA SA SPANAĆEM I SIROM
foto: Shutterstock

PROJA SA SPANAĆEM I SIROM: ukusno i dekorativno predjelo

Potrebno:

3 jaja
1 šolja kukuruznog brašna
1 šolja pšeničnog brašna
1 šolja mleka
1 šolja ulja
1 prašak za pecivo
100 gr sira
100 gr spanaća
so

Priprema:

Umutiti belanca pa dodati jedno po jedno žumance i posoliti.

Dodavati naizmenično kukuruzno i pšenično brašno (pomešano sa praškom za pecivo), uz mleko, tako da se lako muti.

Spanać kratko probariti, samo da svene pa izmiksati u blenderu.

Sir usitniti viljuškom.

Odvojiti deo mase pa umešati spanać i dobro ujednačiti smesu.

U drugi deo dodati sir.

Dobro podmazati tepsiju. Sipati testo sa sirom i pažljivo išarati testom sa spanaćem.

Peći oko pola sata na temperaturi od oko 220C stepeni.

Proveriti da li je pečeno čačkalicom. Proja treba da lepo porumeni.

Napomena: kukuruzno brašno možete zameniti pšeničnim grizom, proja će biti izuzetno ukusna i imati lepu teksturu.

Izvor: Lepa&Srećna

Mini fokača
foto: Shutterstock

MINI FOKAČA: italijanske tanke lepinje sa različitim ukusima

Sastojci:

350 gr brašna
2 kašičice suvog kvasca
2 kašike maslinovog ulja
200 ml vode
1/2 kašičice soli

Za posipanje:

krupna so
maslinovo ulje
origano ili bosiljak

Priprema:

Prosejte brašno, dodajte kvasac i so i umešajte maslinovo ulje i oko 200 ml tople vode.

Mesite desetak minuta pa testo ostavite u činiji prekrivenoj plastičnom folijom da narasta oko pola sata.

Premesite i podelite na četiri dela, pa rastanjite u ovalni oblik.

Poprskajte maslinovim uljem i pospite krupnom solju.

Poređajte testo na pek-papir namazan uljem i prekrijte dobro isceđenom, vlažnom kuhinjskom krpom da stoji još oko pola sata.

Pecite petnaestak minuta na temperaturi od 190C stepeni.

Ostavite da se prohlade na rešetki a poslužite ih mlake.

Mini fokače možete pripremiti sa raznovrsnim prelivom. Uz maslinovo ulje možete dodati sušeni paradajz ili sitno seckan crveni luk, ruzmarin... po ukusu ukućana i gostiju.

Izvor: Lepa&Srećna

Tikvice sa slaninom
foto: Shutterstock

Brzo i jednostavno predjelo: Tikvice sa slaninom

Tikvice nikad nisu bile bolje ukusa nego kad su umotane u slaninu. Napravite i neki zanimljiv umak i eto zanimljivog predjela.

Sastojci:

ulje
4 tikvice
16 traka slanine

Priprema:

Zagrejte rernu na 220°C i nauljite pleh.

Tikvice izrežite na deblje trake po dužini i obmotajte slaninom.

Pecite dok slanina ne postane hrskava, oko 35 minuta.

 

Izvor: stvarukusa.rs

 

 

 

 

 

 

Pašteta od kozjeg sira i patlidžana

Pašteta od kozjeg sira i patlidžana

Kozji sirevi i slanim i slatkim jelima dodaju specifičnu notu. A pašteta od kozjeg sira je izuzetno primenjiva.

Za francusku kuhinju je tipična upotreba vrućeg kozjeg sira (chevre fraud). On se na primer peče, prži u trakama preko šunke, dodaje se pitama ili se jednostavno zagreje i umeša u salatu.

Ukus kozjeg sira možete istaći kombinovanjem sa slatkim namirnicama kao što su suvo grožđe, med ili orasi. Ili možete istaći slanu notu kozjeg sira upotrebom sastojaka kao što su kapar, sušeni paradajz ili masline.

Recept za paštetu od kozjeg sira i patlidžana

3 patlidžana
200 g kozjeg krem sira
Krupna morska so
Crni biber
Maslinovo ulje
Ruzmarin
Majčina dušica
Beli luk
Med
Limunov sok

PRIPREMA:

Prepolovite i blago izgrebite patlidžane. Pospite ih solju i limunovim sokom. Dodajte majčinu dušicu, ruzmarin i beli luk. Prelijte maslinovim uljem.

Pecite patlidžane u rerni na 170 stepeni, nekih 25 minuta dok ne omekšaju. Pomoću kašike izvadite meso patlidžana i izgnječite ga viljuškom pa ga stavite u blender da se samelje.

Dobro pomešajte pastu od patlidžana sa kozjim krem sirom i dodajte biber, med i limuna po ukusu. Ukoliko je potrebno, dodajte soli.

Ova ukusna pašteta je izuzetno primenjiva – može se, na primer, koristiti kao ukusan namaz na krckavom hlebu ili povrću. Ispržite trake tikvica ili patlidžana u tiganju, zamotajte ih i napunite ih paštetom tako da rolnice zadrže oblik.

Izvor: hrana-pice-price.com

Mafini sa tikvicama
foto: Shutterstock

Najukusnije pecivo: Mafini sa tikvicama

 

Poslužite uz jogurt ili kiselo mleko.

Potrebno je:

za 12 mafina

2 manje tikvice
malo soli
2 jajeta
1 kesica praška za pecivo
1 čaša jogurta
4 kašike ulja
2 čaše od jogurta oštrog brašna

Priprema:

Uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Dobro operite tikvice i izrendajte zajedno sa korom. Umutite jaja pa dodajte jogurt i ulje, a zatim i brašno sa praškom za pecivo, izmešajte da smesa postane glatka pa dodajte tikvice.

Promešajte da se svi sastojci sjedine.

U kalup za mafine stavite papirne korpice. Punite korpice do vrha i stavite da se peče oko 30 minuta dok lepo ne porumene odozgo.

Izvor: stvarukusa.rs