TRADICIONALNO JELO: Po ovom receptu PIHTIJE će vam sigurno uspeti!

Domaća kuhinja: Pihtije Domaća kuhinja: Pihtije Foto: Shutterstock

Gotovo da nema čoveka koji ne voli fenomenalne želatinaste pihtije koje se prave od mešavine mesa i začina.

Da biste napravili najukusnije pihtije potrebno vam je:

3 svinjske nogice
300 g junećeg mesa (može i bez njega)
300 g svinjskih grudi
2-3 svinjska uha
1 svinjska kolenica
1 crni luk
1 šargarepa
nekoliko čenova belog luka
biber u zrnu
so

Priprema:

Sve sastojke operite, povrće usitnite, a beli luk iseckajte, ali ga ne stavljajte da se kuva. Njega dodajemo na samom kraju u svaku posudu pojedinačno.

Preostale sastojke stavite u veći lonac, dodajte biber, so i nalijte s vodom. Ostaviti da se kuva oko 4 sata. U međuvremenu, s vremena na vreme pokupite penicu koja se stvara od kuvanja mesa.

Kad prođe 4 sata proverite da li je meso kuvano. Ako se samo odvaja od kostiju to je znak da su pihtije skoro gotove.

Izvadite sve i procedite tečnost. Zatim meso iskidajte tako da dobijete komadiće. Te komadiće rasporedite po dnu posuda u koje ćete nalivati pihtije. Preko komadića mesa stavite na sitno iseckan beli luk.

Kad ste istrošili svo meso polako nalivajte posude vodom u kojoj se meso kuvalo. Tako nalivene posude iznesite na hladno mesto, pokrijte da ne pada prašina i ostavite dok se dobro ne stegnu.

Pre nego što ih poslužite pospite ih sa ljutom tucanom alevom paprikom.

Tajna pravljenja najboljih pihtija je u tome da se meso dovoljo dugo kuva na laganoj vatri, kako bi materije koje su potrebne da bi se pihtije uželatinile oslobodile iz kostiju. Tek tad vam neće biti potrebno da dodajte ništa drugo u njih.

Ukoliko pak pihtije neće da se stegnu, postoji način da ih ipak iskoristite. Vratite sve u šerpu, dodajte 1 ili 2 goveđa želatina, prokuvajte, pa ponovo sipajte u posude.

Izvor: stvarukusa.rs

Možda će vas interesovati i...