Pljeskavice od tunjevine i sira

Potrebno:

2 velike konzerve tunjevine, 150 g svežeg sira, 2 kašike narendanog kačkavalja, 1 jaje, malo peršuna, 1 kašika suvog začina, malo soli, 1/2 kašičice belog luka u prahu, 5 kašika prezli.

Priprema:

Tunjevinu ocedite od viška ulja, umešajte jaje, sveži sir i dobro izmešajte. Dodajte ostale sastojke i još jednom dobro promešajte, pa ostavite smesu da odstoji 10 minuta. Vlažnim rukama oblikujte manje pljeskavice i slažite ih na papir za pečenje. Pecite 15-20 minuta na 200 stepeni.

Izvor: Super recepti

Punjene paparike sa ribom

Potrebno:

300 g pirinča, 2 žute paprike, 2 crvene paprike, ulje, 1 čen belog luka, 1 praziluk, 400 g fileta tilapije, 1 kašičica karija u prahu, so, biber

Priprema:

Skuvajte pirinač. Papriku isecite na pola po dužini i uklonite semenke. Namažite posudu za pečenje uljem i stavite u nju paprike, pa ubacite u rernu zagrejanu na 180 stepeni na pet minuta. Beli luk iseckajte, presecite praziluk na pola, isecite ga na kolutiće, operite i dobro osušite. Zagrejte ulje na tiganju, pa stavite beli luk i praziluk da se prže. Tilapiju isecite na kockice, začinite solju, biberom i karijem, pa ubacite u tiganj, kratko propržite i sklonite sa vatre. U svaku papriku stavite pola kašike pirinča, pa po jednu kašiku smese od ribe. Vratite u rernu i pecite oko 10-15 minuta.

Izvor: Super recepti

Orada na roštilju

Potrebno:

ZA 6 OSOBA: 6 orada od po 250-300g (1 po osobi), so i biber po ukusu, 0,5-1 dl maslinovo ulje, svež list bosiljka

Priprema:

Ribu očistiti od krljušti i iznutrice, staviti je u posudu, posoliiti i pobiberiti (spolja i iznutra), preliti maslinovim uljem i na svaku staviti po 3-4 listića svežeg bosiljka. Ribu ostaviti u frižideru da prenoći. Sutradan peći na roštilju i kašičicom prelivati ribu maslinovim uljem da se riba ne lepi za roštilj. Složiti u činiju i po želji napraviti preliv od peršuna, maslinovog ulja i belog luka.

Punjene lignje na roštilju

Potrebno:

ZA 6 OSOBA: 1,5 kg lignji, veza lista peršuna, 0,5 dl maslinovog ulja, 2 kašike prezle, 30 g sira (bri, beli sir ili kačkavalj), 80 g šunke, soli i mlevenog bibera po ukusu

Priprema:

Lignje očistiti (izvući plastičnu kost, oljuštiti kožicu i odvojiti telo od krakova) i ocediti od vode. Krakove iseći na sitne delove, po želji ostaviti središte krakova (zvezdu) za ukrašavanje.

Punjenje: listove peršuna iseckati na sitno, a šunku i sir na kockice. Sve sastojke staviti u činiju, izmešati i dodati pola dl maslinovog ulja i 2 kašike prezli, pa još malo promešati. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Ostaviti da stoji 45 minuta u frižideru.

Oceđenje lignje puniti spremljenim filom, tako da u u svakoj lignji bude tanak sloj fila, 1 do 2 kafene kašičice (lignje ne treba prepuniti jer će u tom slučaju pucati na roštilju tokom pečenja). Zatvoriti čačkalicom i peći na roštilju sa svih strana. Lignje peći od 5 do 10 minuta, u zavisnosti da li se peku na roštilju na ćumur ili na elektronskom roštilju.

Složiti na činiju. Po želji napraviti preliv od belog luka, maslinovog ulja i peršuna.

Dagnje na mornarski način (Cozze alla marinara)

Potrebno:

za 2 osobe kao glavno jelo, za 3 kao predjelo: 1 kg svežih dagnji, 3-4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja, 1 čen belog luka, 1 čaša belog vina, 1 supena kašika prezli, 1/2 čaše soka od paradajz, svež seckan peršun, po ukusu ljuta papričica

Priprema:

Dobro oprati dagnje u hladnoj vodi. Polomljene baciti. Iščupati “travicu” iz svake i žicom sto bolje oribati školjku. Još jednom dobro isprati u nekoliko voda (hladnih). Staviti u frižider do upotrebe (najviše 2 sata). U velikom loncu zagrejati ulje i na njemu kratko propržiti protisnut beli luk i ljutu papričicu. Beli luk ne sme da potamni, jer će biti gorak. Dodati paradajz i prezle i mešati dok se ne izjednači. Staviti u lonac dagnje, promešati i poklopiti. Povremeno podizati poklopac i promešati, a kad počne da vri, usuti vino i mešati dok malo ne ispari. Zatim ponovo poklopiti. Kad vidite da su se sve školjke otvorile, isključite, pospite seckanim peršunom i poslužite uz hladno belo vino. Bacite dagnje koje se nisu otvorile.

Fileti od lososa

Potrebno:

1 file od lososa (400 g), pola limuna, 2 kašike sitno seckanog peršuna, 1 kašilica soli, pola kašičice aleve paprike, pola kašičice rendanog muskatnog oraščića

Priprema:

Pomešajte so, alevu papriku, muskatni oraščić i seckani peršun i njima začinite filete. Pre pečenja preko fileta iscedite limun. Pecite na zagrejanom ulju sa obe strane oko 10-ak minuta. Služite sa krompir salatom i barenom blitvom.

Morska salata

Potrebno:

hobotnica 80 g, lignje 80 g, krompir 200 g, paradajz čeri 120 g, rukola, nar, sok od limuna, sok od narandže, maslinovo ulje, sirće 2 kafene kašičice, so, biber

Priprema:

Očišćene lignje i hobotnicu skuvati u zasebnim posudama. Skuvane lignje iseći popreko na prstenove ne šire od pola cemtimetra. Skuvanu hobotnicu iseći na kockice. Krompir skuvati, pa iseći na kockice, a čeri paradajz iseći ravnomerno na pet kriški. Sve navedene sastojke pažljivo prstima pomešati u jednom sudu. Salatu začiniti dresingom.

Dresing: Pomešati limunov i pomorandžin sok, zatim sirće, maslinovo ulje, tuzlansku so i biber.

Paradajz čorba sa gamborom

Potrebno:

celer 100 g, šargarepa 100 g, glavica crnog luka, čen belog luka, paradajz 400 g, bosiljak, paradajz sok 0,2 l, repovi gambora 50 g, so, biber u zrnu, čeri paradajz 40 g

Prirpema:

Na zagrejanoj masnoći propržiti celer, šargarepu i sitno seckani crni luk. Kada se proprži, dodati paradajz sečen na krupne kocke, naliti vodom, staviti tuzlansku so i ukuvavati čorbu. Kada se povrće raskuvalo, štapnim blenderom izblendovati sadržaj. Dodati paradajz sok i zakuvati još jednom. Izblanširati ceo paradajz. Oljuštiti od kore i izvaditi meso paradajza. Staviti ga na sredinu dubokog tanjira, nafovati ga proprženim repovima gambora i na vlakna seckanim povrćem. Pokriti napola punjen paradajz poklopcem paradajza i okolo sipati vrelu čorbu. Dekorisati svežim začinskim travama.

Pohovani oslić sa pivom

Pohovani oslić sa pivom

Pohovanje bilo kog komada mesa, pa i oslića, nas često uplaši: potrebno je mnogo sudova, potrebno je "uprljati" i ruke, ali rezultat se uvek višestruko isplati. Donosimo vam recet za pohovanog oslića sa pivom koji će postati standardan na vašoj trpezi.

Potrebno:

400 gr krupnijih fileta oslića,
čaša brašna,
kašičica suvog začina,
malo soli,
2 kašičice začinske paprike,
1/2 flaše piva,


brašno,
prezle,
ulje za prženje

Priprema:

Pripremiti filete od oslića, a možete uzeti i gotove filete.

Posebno pripremiti orli sos na sledeći način: staviti 1 čašu brašna, 1 kašičicu suvog začina, 2 kašičice začinske paprike, malo soli i 1/2 flaše piva. Sve to dobro promešati da se zapeni.

Filete zatim uvaljati u brašno, u orli sos, pa u prezle i pržiti u dubokom ulju.

U smesu sa pivom možete dodati i semenke susama.

Ovako pripremljena riba vrlo je ukusna i vruća i hladna.

Crni rižoto

Potrebno:

pirinač arborio 200 g, sipa 200 g, crnilo sipe, 2 mala ljubičasta luka, vino malvazija 2 dcl, so, krupni biber, maslinovo ulje, kašičica maslaca

Priprema:

Na maslinovom ulju dinstati sitno narezani ljubičasti luk i dodati narezane sipe, te posoliti i pobiberiti. Zatim dodati pirinač i sve polako polivati malvazijom. Na kraju dodati maslac, tuzlansku so i crnilo sipe, te servirati.

Orada sa rukolom

Potrebno:

2 orade od po 250 g, kuvani krompir 200 g, svež paradajz 100 g, rukola, malvazija 2 dcl, maslinovo ulje, so, biber u zrnu

Priprema:

Očistiti orade te ih posoliti tuzlanskom solju i dodati biber i staviti na gril ili u tiganj i politi malvazijom. Peći dva minuta na svakoj strani kako bi riba dobila zlatnu boju. U jednan tiganj na maslinovom ulju staviti krompir i paradajz, posoliti tuzlanskom solju i biberom i na kraju dodati rikolu, promešati i servirati.

Oslić s povrćem

Potrebno:

250 g oslića, 1/4 paprike, par krišaka patlidžana i tikvica, 1/4 manjeg crnog luka, manji paradajz, čen belog luka, kašičica soka od limuna, so, biber, maslinovo ulje za pripremu, malo seckanog peršuna

Priprema:

Ribu posolite i pobiberite. Zagrejte rernu na 180 C. Naseckajte luk, papriku, patlidžan, tikvice, paradajz i beli luk. Na maslinovom ulju kratko propržite povrće i začinite solju . Začinite limunovim sokom i prohladite. Oslića položite na papir za pečenje, pa oko njega stavite povrće. Zatvorite papir kao bombonu. Pecite u ugrejanoj rerni 20 minuta.

Riba na kiselo-slatki način

Potrebno:

jaje, fileti ribe, ulje za pečenje, crveni luk, listići đumbira, beli luk, 5 kašičica šećera, 5 kašika sirćeta, 3 kašike soja sosa, kašika vina, prstohvat soli, bibera i glutamata, skrob

Priprema:

Jaje umutite i dodajte mu brašno, dodajući onoliko vode koliko je potrebno da dobijete gusto testo.

 Ribu narežite na komadiće dugačke 5-6 cm, uronite ih u testo i pržite u voku (ili u posudi) na puno vrelog ulja. Čim meso požuti, izvadite ga i stavite da se ocedi na papirnom ubrusu. Odstranite ulje iz voka.

Očistite luk, narežite ga na trake i propržite u voku na 2-3 kašike svežeg ulja zajedno s listićima đumbira i usitnjenim belim lukom.

Dodajte 5 kašika šećera, 5 kašika sirćeta, 3 kašike soja sosa i kašiku vina, kao i prstohvat soli, bibera i glutamata. Pržite još 2-3 minuta, pa luku dodajte skrob koji ste razredili sa malo vode.

Ribu služite zajedno s kiselo-slatkim sosom na tanjiru za posluživanje koji ste ukrasili listovima peršuna.

 

Vreme pripreme: 60 minuta

Orada iz rerne

Potrebno:

2 orade, 200 ml belog vina, 1 manja glavica belog luka, 150 ml maslinovog ulja, so, biber, vegeta, grančica ruzmarina, 500 g blitve, 400 g krompira, 2 čena belog luka

Priprema:

Beli luk očistimo i isitnimo, te ga potopimo u belo vino i pustimo da odstoji oko dva sata kako bi vino upilo beli luk. U drugoj posudici pomešamo ulje, biber i vegetu. Ribu očistimo, operemo i papirnatim ubrusom prosušimo, uzdužno presečemo, posolimo i namažemo pripremljenim uljem uz pomoć grančice ruzmarina. Ostatak ovog ulja pomešamo s prethodno pripremljenim vinom i belim lukom. Ribu stavimo u pouljenu vatrostalnu posudu i pečemo poklopljenu na 200 stepeni oko 50 minuta. Dok se peče, ribu premazivati vinom koje smo pomešali sa uljem i belim lukom. Sa druge strane očistimo i operemo blitvu i krompir. Krompir naseckati na kockice i staviti da se kuva u slanoj vodi oko 15 minuta, a onda dodamo u vodu blitvu, dva čena belog luka, malo maslinovog ulja i sve kuvati još 5-7 minuta. Procediti i služiti uz ribu.

Oslić u belom vinu

Potrebno:

1 kg filea oslića, 2 šargarepe, malo celera, glavica luka, paškanat, malo bibera.

Za sos: čaša belog vina, čaša vode, brašno, ulje, biber, seckani peršun, so

Priprema:

Šargarepu, luk, celer i paškanat iseći na krugove. U veću pravougaonu činiju koju ste malo podmazali uljem staviti red fileta oslića, preko staviti svu količinu sečenog povrća, zrna bibera, posoliti i po želji pobiberiti i završiti drugim redom fileta oslića. Staviti u rernu da se peče. Pripremite sos. Na laganoj vatri zagrejati 2 kašike ulja, dodati 2 kašike brašna, malo soli i bibera. Mešati par minuta da se dobije masa svetle boje. Na masu odjednom sipati čašu vina i čašu vode. Kratko prokuvati uz mešanje. Ovim sosom preliti ribu i u toploj rerni kratko zapeći. Posuti sitno sečenim peršunovim listom.

Brancin sa povrćem

Potrebno:

4 manja brancina, prstohvat soli, 2 kašičice suvog začina, 4 kašike limunovog soka, 4 kašike maslinovog ulja.

Za prilog: 200 g kuvanog kukuruza, 200 g kuvanog brokolija, 100 g kuvane šargarepe, pečurke, malo soli, kašika maslinovog ulja

Priprema:

Ribu očistite, operite i dobro prosušite papirnim ubrusom. Spolja je posolite, a unutrašnjost natapkajte limunovim sokom i suvim začinom. Rešetke za roštilj dobro zagrejte, premažite maslinovim uljem i stavite ribu da se peče. Tokom pečenja ribu premazujte maslinovim uljem. Pecite je sa svake strane 5-10 minuta. Kuvano povrće malo posolite i prelijte maslinovim uljem, te služite uz pečenu ribu.

Punjene lignje na mediteranski način

Potrebno:

1 kg srednjih lignji, 2 čena belog luka, 50 ml belog vina, 500 g paradajza iz konzerve, 1 kg krompira, maslinovo ulje, malo vegete.

Za nadev: 3 kašike prezli, 2 čena belog luka, 1 kašika peršuna, 3-4 kašike maslinovog ulja, odvojeni kraci od lignji, malo soli, bibera i vegete

Priprema:

Očistiti lignje i odstraniti krake. Krake staviti sa strane, a lignje staviti u malo maslinovog ulja u koje smo dadali dva sitno naseckana čena belog luka, i ostavimo da se marinira najmanje pola sata. Za to vreme sitno naseckati krake, pomešati ih sa prezlama, sitno naseckanim belim lukom, peršunom, maslinovim uljem, solju, biberom i vegetom. Tom smesom napuniti lignje. Tepsiju namastiti maslinovim uljem i sipati u nju paradajz iz konzerve. Krompir oljuštiti i iseći, staviti u tepsiju i posuti vegetom. Staviti sve da se peče u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Kada je krompir napola gotov, dodati lignje, preliti vinom i sve zajedno peći još oko pola sata.

Pečene lignje sa krompirom

Potrebno:

800 g lignji, 500 g krompira, 1 luk, 2-3 čena belog luka, 50 ml maslinovog ulja, 100 ml belog vina, 100 g maslina, 1 kašičica ruzmarina, 1 kašičica suvog začina.

 Priprema:

Lignje očistite, operite i prosušite papirnim ubrusom. Krompir ogulite, a luk narežite na četvrtine. U odgovarajuću posudu za pečenje stavite krompir, lignje, luk, sitno iseckani beli luk i ruzmarin pa sve pospite suvim začinom. Dodajte ulje, masline, sve dobro promešajte i stavite u odgovarajući pleh. Pleh prekrijte aluminijumskom folijom i pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Zatim uklonite foliju, dodajte vino i pecite još pet minuta. Poslužite sa salatom po želji.

Izvor: Super recepti

Rižoto od morskih plodova

Potrebno:

  • 40 ml maslinovog ulja
  • 20 g maslaca
  • 1 glavica luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 paket zamrznutih morskih plodova
  • 1 paket zamrznutih gambera
  • 200 g paradjaza iz konzerve
  • 150 g pirinča arborio
  • 75 ml belog vina
  • oko 500 ml povrtnog ili ribljeg bujona
  • po ukusu so, biber
  • seckani peršun za posipanje

Priprema:

Na ugrejanom maslinovu ulju i maslacu prepržiti naseckani luk, dodati naseckani beli luk i još malo mešajući dinstati. 

U poseban lonac staviti pirinač u kipuću slanu  vodu jedno 5 minuta kako bi se delimično skuvala.

U trećem lončiću ugrejati bujon da bude vruć za podlivanje pirinča (ako nemate domaći bujon super je i onaj iz (bio) povrtne kocke).

Luku dodati odmrznute i oceđene morske plodove (pojačane ekstra porcijom gambera, a i ne mora) i dinstati dok plodovi ne pobele i tečnost ne ispari.

Dodajte seckani paradajz s malo njegovog soka.

Pirinač procedite i dodajte u morske plodove.

Zatim u rižoto dodajte vino, a kada ono malo ispari, postupno krenite s dolivanjem vrućeg bujona – kako pirinač upija bujon, tako vi podlivajte.

Kad je pirinač skuvan kako treba (jedno 10-tak min), rižoto  posolite i pobiberite prema ukusu i na kraju umešajte naseckani peršun.

Losos sa krompir salatom

Potrebno:

Polovina lososa, ulje, beli luk, peršun list, 1 limun, 1,5 kg krompira, 6 glavica crnog luka, 2 dl ulja, 100 g maslina, so, biber, ulje i sirće

Priprema:

Losos posolite, pobiberite i namažite maslinovim uljem. Stavite papir za pečenje, namažite ga uljem i položite losos na stranu sa kožom. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Kada je pečen premažite ga marinadom od belog luka, maslinovog ulja i limuna. Krompir u kori dobro operite. Birajte da budu slične veličine da se ravnomerno skuvaju. Obaren krompir malo prohladite. U činiju stavite iseckan crni luk na rebarca, malo posolite, pobiberite, dodajte ulje i sirće. Sve dobro izmešajte. Topao krompir oljuštite i isecite na kolutove. Pažljivo promešajte. Na činiju za služenje rasporedite krompir salatu, složite isečen losos, pospite seckanim peršunovim listom i maslinama ili drugim povrćem po želji.