Piletina sa feta sirom i brokolijem

Piletina sa feta sirom i brokolijem

Sastojci (za 2 osobe)

3 kom. bibera
300 g brokolija
300 g feta sira
500 g pilećeg filea
5 g soli

Priprema: 

Meso izdinstajte na malo ulja i vode. Posolite, pobiberite. Skuvajte brokoli u slanoj vodi.

Kada meso bude gotovo, iscedite vodu i servirajte.

Premažite piletinu feta sirom i servirajte.

Prijatno!

RESTOVANI KROMPIR
Photo: Shutterstock

KAKO SE PRAVI RESTOVANI KROMPIR

Restovani krompir je najjeftiniji, a najukusniji način pripreme priloga koji svi vole.

Jugoslovesnki recept za restovani krompir

Krompir spada u jeftino povrće od kojeg mogu da se naprave najrazličitija jela. Najzastupljeniji je kao prilog, a pomfrit, pire ili pečeni su najpopularniji. Nekada se u Jugoslaviji pravio i restovani krompir koji su obožavale mnoge generacije. Priprema je jednostavna, a sastojci jeftini i ima ih skoro svaka domaćica kod kuće. Može da se jede kao glavno jelo ili kao prilog uz meso, ali i uz podvarak ili uz bilo koji recept sa kiselim kupusom.

Sastojci:

800 g krompira
2 crna luka
6 kašika ulja
1 kašika slatke paprike

Priprema:

Krompir kratko kuvajte, nemojte ostaviti da skroz omekša, a zatim ga ocedite i krupnije isecite.

U tiganju zagrejte ulje, pa propržite crni luk isečen na rebarca.

Kada on omekša dodajte krompir i posolite i pobiberite. Zatim promešajte, pa pospite slatku papriku. Sipajte malo vode i dobro promešajte, pa kuvajte dok ne ispari i dok krompir ne bude gotov.

Povremeno promešajte.

Izvor: Stvar ukusa

Musaka od mesa i patlidžana
Photo: Shutterstock

Musaka od mesa i patlidžana

Ručak za celu porodicu.

Sastojci:

  • – 4-5 patlidžana
  • – 500 g mešanog mlevenog mesa
  • – 150 g crnog luka
  • – 4 čena belog luka
  • – 3-4 sveža paradajza ili pelat
  • – 1 veza peršuna
  • – par listova lovora
  • – so, biber
  • – 100 ml maslinova ulja

Bešamel sos:

  • – 40 g maslaca
  • – 30 g brašna
  • – 500 ml mleka
  • – 1 kašika rendanog parmezana
  • – 2 jaja
  • – so, biber

Priprema:

Patlidžane isecite po dužini, posolite ih i ostavite neka malo odstoje. Isperite ih toplom vodom i osušite kuhinjskim papirom.

Poređajte ih na pleh koji ste namazali maslinovim uljem. Patlidžane pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta.

Na maslinovu ulju kratko prodinastajte naseckani luk, a zatim i mleveno meso. Dodajte seckani paradajz ili pelat, lovorov list, biber i izgnječeni beli luk. Dinstajte uz dodavanje vode.

Kada meso omekša, dodajte naseckani peršun.

Priprema bešamela: na rastopljenu maslacu kratko propržite brašno, zalijte hladnim mlekom i kuvajte mešajući oko pet minuta. Dodajte so, biber i parmezan.

Bešamel malo ohladite i umešajte prethodno umućena jaja.

U vatrostalnu posudu poređajte red patlidžana, po njima rasporedite deo dinstanog mesa, na to ponovo stavite red patlidžana, dinstano meso i završite slojem patlidžana. Sve zalijte pripremljenim bešamelom.

Musaku pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni od 20 do 30 minuta.

Izvor: N1

ČUVENI FRANCUSKI RECEPT ZA KREMASTA PILEĆA PRSA

ČUVENI FRANCUSKI RECEPT ZA KREMASTA PILEĆA PRSA (VIDEO)

Danas vam predlažemo ukusan recept za piletinu i verujemo da ćete mu se vraćati stalno.

Ako tražite jednostavan recept za pileća prsa, a koji izgleda kao da ste ga kupili u restoranu ovo je recept za vas. Isprobajte francuski recept za piletinu u kremastom sosu koji će vas očarati na prvi zalogaj. Brzo se priprema, a možete servirati meso uz obareni pirinač na primer.

Sastojci

500 g pilećih prsa
so, biber
1 jaje
brašno
ulje
1 kašika parmezana
20 g putera
1 čen belog luka
80 ml belog vina (može se zameniti pilećom čorbom)
200 ml pavlake za kuvanje
limun
peršun

Priprema:

Pileća prsa posolite i pobiberite. Potom ih umočite prvo u brašno pa u mešavinu jaja i parmezana.

U tiganju zagrejte ulje i puter. Pržite pileća prsa na laganoj vatri 7-8 minuta sa svake strane dok ne porumene.

Meso izvadite, a u istom tiganju propržite seckan beli luk.

Sipajte belo vino, pavlaku za kuvanje, dodajte seckan svež peršun, so, biber pa promešajte.

Vratite meso i krčkajte još 10 minuta zajedno sa kriškama limuna.

{vembed Y=UkQoEAQIN6s}

Podvarak
Photo: Shutterstock

KAKO SE PRAVI PODVARAK: U omiljeno srpsko jelo dodajte iznenađujući sastojak - biće lepše

Ovo je jednostavan recept za podvarak, a za bolji ukus dodajte i tajni sastojak.

Zima ne može da se zamisli bez 3 jela, a to su pasulj, sarma i podvarak. Naravno, ne smemo da zaboravimo ni rusku salatu koja je neizbežna na slavama i kada su praznici. Postoje domaćice koje same kislele kupus i one u svakom trenutku mogu da obraduju ukućane ukusnim jelima. Ako nemate uslova ili vremena da kiselite kupus možete to uraditi i za samo 2 dana, ali možete da kupite i u prodavnici.

Podvarak je lako napraviti, a kako bi bio što ukusniji obavezno dodajte i belo vino. Ono se preporučuje i kada se pravi sarma. Ako želite pred kraj pečenja možete da dodate proprženo meso, kobasice...

Sastojci:
500 g kupusa ribanca
2 srednje glavice crnog luka
1 kašika šećera
malo kima
malo belog vina
2 lovorova lista
1 kašičice slatke paprike
biber u zrnu
malo pirinča

Priprema:
Na masti prodinstajte sitno seckan crni luk dok ne omekša. Zatim dodajte kupus ribanac, šećer i slatku papriku, lovorov list, kim i biber u zrnu. Promešajte. Sipajte belo vino i dinstajte, a zatim postepeno dodajte po malo vode. Kada dovoljno omekša sipajte malo pirinča da pokupi višak tečnosti i pecite u rerni na 200°C da dobije lepu boju.

Izvor: Stvar ukusa

Piletina sa kikirikijem i povrćem

Piletina sa kikirikijem i povrćem, kinesko jelo koje možete i sami napraviti

Spremno za serviranje za svega nekoliko minuta, puno slatkih, slanih i začinjenih ukusa.

Predstavljamo vam recept najčešće naručivanog jela iz kineskih restorana u Srbiji - piletinu sa kikirikijem i povrćem.

Ovo jelo je bogato ne samo ukusom već i bojama, a recept je lako prilagoditi na osnovu povrća koje imate pri ruci.

Možete čak da ga pripremite i kao vegetarijanski obrok tako što ćete piletinu zameniti tofuom, a zatim ga poslužiti preko pirinča, rezanaca ili kinoe.

Sastojci:

za sos:

  • 1/2 šolje kremastog putera od kikirikija
  • 3 kašike vode
  • 3 kašike meda
  • 2 kašike soja sosa
  • 3 kašike karija
  • 2 kašike kuvanog paradajza
  • 2 kašike sirćeta (najbolje pirinčanog)
  • 1 kašika svežeg đumbira - izgnječenog
  • 2 čena belog luka - izgnječenog
  • 2 kašike crvene tucane paprike

za prženje:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 srednji luk (iseckan na rezanca)
  • 1/2 kg pilećeg filea (na kockice)
  • 6 šolja seckanog povrća (kupus, pečurke, paprika, šargarepa..)
  • 1/2 šolje pečenog kikirikija (grubo seckanog)
  • 1/2 šolje korijandera ili peršuna
  • pripremljen pirinaš za serviranje

Priprema:

U srednjoj činiji umutite sos od kikiriki putera, meda, soja sosa, karija, paradajza, sirćeta, đumbira, belog luka i tucane paprike dok se sve ne sjedini. Ostavite sa strane.

U velikom voku ili dubokom i velikom nelepljivom tiganju zagrejte jednu kašiku ulja na srednje jakoj vatri.

Dodajte luk i pržite dok ne zamiriše i ne počne da omekšava, oko tri minuta.

Dodajte piletinu i dinstajte, povremeno mešajući, dok se potpuno ne spremi i dok ne iscuri sok, otprilike četiri minuta. Izvadite piletinu i luk iz tiganja i ostavite sa strane.

Dodajte preostalu jednu kašiku ulja, a potom ubacite izmiksano povrće. Dinstajte dok povrće ne omekša, tri do pet minuta, u zavisnosti od odabranog povrća. Vratite piletinu i luk u tiganj.

Sada sipajte pripremljeni sos od kikirikija. Protresite da se ravnomerno prekrije i kuvajte dok se ne zagreje, oko dva minuta.

Ubacite kikiriki i korijander ili peršun i poslužite vruće preko pirinča. Možete da ukrasite tanjir sa još kikirikija i listovima zeleniša po želji - piše Direktno.rs.

LAŽNE PLJESKAVICE: Nećete primetiti da su bez mesa, a gotove su za 20 minuta

LAŽNE PLJESKAVICE: Nećete primetiti da su bez mesa, a gotove su za 20 minuta (VIDEO)

Predlog za ručak koji će se svima svideti.

Ukoliko volite pljeskavice, a morate na primer da povedete računa o ishrani napravite ove lažne. Ne sadrže ni gram mesa, a nećete ni primetiti. Prave se od jeftinih sastojaka za samo 20 minuta.

Sastojci:

200 g ovsenih pahuljica
200 ml ključale vode
1 crni luk
250 g krompira
so, biber, beli luk
ulje za prženje

Priprema:

Ovsene pahuljice potopite u vreloj vodi. Promešajte i ostavite da nabubri 10-15 minuta.

Za to vreme skuvajte krompir i luk, pa ih ispasirajte u blenderu. Potom pomešajte sve, dodajte začine.

Rukama oblikujte pljeskavice i pržite na zagrejanom ulju sa obe strane.

{vembed Y=Tfv8Lr_ouB8}

Izvor: Stvar ukusa

Svinjetina sa čilijem

Svinjetina sa čilijem

Sastojci za 3 osobe

5 kom. bibera
5 g čili praha
100 g crnog luka
300 g paprike
10 g ruzmarina
300 g šargarepe
10 g soli
5 g vegete
1000 g svinjskog filea

Priprema svinjetine sa čilijem

Meso nauljite, posolite, pobiberite, začinite vegetom, karijem i ruzmarinom i ostavite da odstoji minimum sat vremena.

Stavite meso u šerpu, narežite crni luk, paprike, šargarepu i nalijte malo vode. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok meso ne porumeni.

Nakon toga servirajte i uživajte u ovom jelu.

Prijatno!

BOSANSKI LONAC
Photo: Shutterstock

BOSANSKI LONAC JE OBOŽAVALA CELA JUGOSLAVIJA: Specijalitet pun mesa i povrća, a najlepši je iz zemljane posude

Bosanski lonac je tradicionalno jelo koje su pravile domaćice širom bivše Jugoslavije, a ovo je proveren recept. Najlepši je da se pravi u zemljanoj posudi, a jelo se praktično sprema samo od sebe.

Bosanski lonac je tradicionalno jelo, kako mu i samo ime kaže iz Bosne i Hercegovine. Nekada se smatralo jednostavnim seljačkim jelom, ali je vremenom preraslo u svojevrstan specijalitet, čiji recept su znale domaćice širom bivše Jugoslavije. Karakteristično je to što se nekada spremalo u zemljanom loncu i što se tokom kuvanja posuda nikako se otvara i jelo se ne meša, već se ukusi međusobno sami povezuju. Sprema se od tri različite vrste mesa, a ukoliko niste ljubitelj nekog, možete da ga napravite samo od junetine ili svinjetine.

Sastojci:
1 kg mešanog mesa (junetine, svinjskog i jagnjetine)
1 srednja glavica kupusa
2 glavice luka
3 čena belog luka
3 šargarepe
2 paškanata
2 korena celera
4 paprike babure
3 paradajza
500 g krompira
200 ml soka od paradajza
200 ml belog vina
1 kašika začinske paprike
2-3 lista lovora
so, biber

Priprema:

Crni luk sitno iseckajte, pa ispržite na ulju da se zastakli. Nakon toga dodajte i meso isečeno na kockice (ostavite i masnije delove) i sitno naseckan beli luk.

Dok se meso krčka pripremite povrće. Krompir oljuštite i isecite na četvrtine, šargarepu, celer i paškanat na kolutove, kupus i papriku isecite na krupnije komade.

Kada je meso porumenelo, u veći lonac, najbolje zemljani, složite naizmenično meso i povrće, sve žačinite po ukusu i dodajte lovorov list. Po vrhu stavite svež paradajz isečen na kolutove. Prelijte sokom od paradajza, belim vinom, i ako je potrebno, dolijte i malo vode, da ogrezne.

Ne treba sipati previše tečnosti, jer će u toku kuvanja povrće pustiti svoj sok. Poklopite, ako se kuva u zemljanom loncu, pokrijte krpom i zavežite kanapom. Kuvaajte na tihoj vatri oko tri sata. Za vreme kuvanja, lonac se ne otvara i jelo se ne meša.

Izvor: Stvar ukusa

NAJMEKŠE MESO IKADA: Tajna je u dugom kuvanju u predivnom sosu od crvenog vina

RECEPT ZA NAJMEKŠE MESO IKADA: Tajna je u dugom kuvanju u predivnom sosu od crvenog vina - ni nož nije potreban (VIDEO)

Bilo koje meso ako kuvate u sosu od crvenog vina biće mekano kao duša.

Nije lako uvek spremati meso jer može da ispade gumeno i tvrdo, ali sa ovim receptom nema greške. Koje god meso krenete da spremate ispašće mekano i sočno. Sos je predivan, a pravi se od vina, bujona i povrća i meso se u njemu kuva dugo, pa vam nož nije ni potreban da sečete, samo će se odvajati.

Sastojci:

8 komada goveđeg ili svinjskog mesa
1/2 crvene paprike
1/2 zelene paprike
2 čena belog luka
1 crni luk
2 šargarepe
1 flaša crvenog vina
250 ml goveđeg bujona

Priprema:

Šnicle mesa po izboru propržite sa svake strane po 2 minuta. Treba da ostane malo sirovo unutra. Zatim izvadite iz šerpe, pa u istu stavite sitno seckan crni luk, šargarepu, paprike i beli luk.

Pomešajte i dinstajte na srednjoj temepraturi nekih 10 minuta. Zatim vratite meso i sipajte vino i bujon. Poklopite i kuvajte na niskoj temperautri još 2-3 sata nakon ključanja. Zatim ponovo izvadite meso, a sav sos sipajte u blender i usitnite.

Vratite u šerpu i vratite i meso. Uhvatite šerpu za ručke i pola protresite kako bi sos obložio meso, nemojte da korisitite kašiku. Kada krene da ključa isključite i jelo je gotovo.

{vembed Y=LjB16olQ5vY}

Izvor: Stvar ukusa

Punjene paprike po turskom receptu

TURSKI RECEPT ZA PUNJENE PAPRIKE: U fil ide samo pirinač, a za ovako divnu koricu ispecite ih u rerni (VIDEO)

Neverovatno ukusne punjene paprike na turski način.

Srpske punjene paprike se pune mlevenim mesom i pirinčem, ali isprobajte recept za turske koje se pune pirinčem. Pikantnim ih čini dve vrsta paradajz paste, pa su odlične i za one koji ne jedu meso, ali i ako želite malo laganiji obrok, a da je zasitna. Dobro ih ispecite u rernu, jer će tako korica biti lepša, a same paprike će biti ukusnije.

Sastojci:

1 kg zelene paprike
55 ml maslinovog ulja
2 crna luka
1 kašika paradajz paste
1 kašika ljute paradajz paste
1 kašičica slatke paprike
1,5 kašičica sušenog bosiljka
250 g pirinča
2-3 čena belog luka
2 paradajza
200 ml vrele vode
malo peršuna

Za sos:
1 kašičica paradajz paste
1 kašičica čili paste
300 ml vrele vode
4 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Na maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk dok ne omekša. Zatim dodajte obe paradajz paste i promešajte. Pospite slatkom paprikom i peršunom, pa promešajte i ostavite da se krčka par minuta.

Dodajte pirinač koji ste oprali i procedili i dobro promešajte, a zatim dodajte i sitno seckani beli luk.

Dodajte seckani paradajz, promešajte i posle 5 minuta sipajte vodu. Poklopite i kuvajte dok voda ne ispari. Na kraju dodajte svež seckani peršun. Isključite šporet i ostavite fil nekih 10 minuta da odstoji. Paprike očistite, pa na par mesta probušite čačkalicom. Napunite filom, pa poređajte paprike u tepsiju.

Zatvorite svaku papriku paradajzom. U posudi pomešajte obe paradajz paste, vodu i maslinovo ulje, pa promešajte i prelijte preko paprika. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 50 minuta.

{vembed Y=cxu2qxa5O8U}

Izvor: Stvar ukusa

Vege recept: Rižoto s pačurkama i dimljenim tofuom
Foto: Danijela Horvat

Vege recept: Rižoto s pačurkama i dimljenim tofuom

Rižoto je jedan od najbržih i najukusnijih jela u hladnijem periodu. Može se praviti na puno načina, sa različitim sastojcima i začinima.

Najbolje je eksperimentisati sa sastojcima dok ne pronađete recept koji vam se najviše sviđa.

Sastojci:

250g pečuraka
200g dimljenog tofua
1 crni luk
1 šolja pirinča
2 šolje pirinčanog mleka (bez šećera) ili vode
1 kašika veganskog parmezana
1 kašičica soli
1 kašičica praha belog luka
Začini po želji: bosiljak, origano, medveđi luk, peršun

Priprema:

Iseckati pečurke i luk, posoliti i dinstati na malo ulja ili vode. Kada pečurke otpuste vodu i luk je providan u to dodati iseckani dimljeni tofu i šolju pirinča koji ste prethodno oprali.

Sjedinite smesu i dodajte dve šolje pirinčanog mleka ili vode, ostale začine i parmezan.

Promešajte i ostavite da proključa u poklopljenoj posudi. Kada proključa otklopite i mešajte povremeno na laganoj vatri. Kada pirinač upije svo mleko sklonite s vatre i poklopite.

Neka odstoji 10ak minuta, nakon čega je spremno za serviranje.

Izvor: Danas.rs

Sočne pileće šnicle
Photo: Shutterstock

Sočne pileće šnicle

Šnicle od pilećeg mesa u sosu, odličan predlog za ručak.

Sastojci:

– 500 g pilećih šnicli

– 2 glavice crnog luka

– 2 čena belog luka

– 2 kašike brašna

– 250 ml vruće vode

– 1/2 povrtne kocke za supu

– 200 ml pavlake za kuvanje

– so, biber

– mlevena paprika

– suvi biljni začin

– 50 g rendanog kačkavalja

– svež peršun

Priprema:

Pileće šnicle dobro začiniti paprikom, suvim biljnim začinom i uljem.

Pržiti ih u dobro zagrejanom tiganju par minuta sa obe strane. Izvaditi šnicle iz tiganja i prebaciti u posudu u koju ćete peći jelo.

U isti tiganj dodati po potrebi malo ulja, pa obe vrste luka i kratko propržiti, dodati brašno i dobro izmešati.

Zatim dodati pavlaku i vrelu vodu u koju ste dodali kocku za supu i sitno seckan peršun, sve dobro izmešati.

Kuvati par minuta, pa dobijeni sos preliti preko šnicli. Narendati kaškavalj preko i peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

Izvor: N1

Ćufte u sosu
Foto: kia cheng boon / Panthermedia / Profimedia

Za najlepši ručak: Recept za ćufte u sosu

Sandra Pecić iz Trstenika je food blogerka koja na Instagramu deli savete o kulinarstvu, a među brojnim specijalitetima, slanim i slatkim, izdvaja se njen recept za ćufte.

„U dubljem tiganju ispržim ćufte, pa ih u istom tiganju dalje kuvam u sosu od paradajza sa svim začinima i dodacima. Peršun ne štedim. Baš jedna instant verzija, tj. ona koju najviše volim – sve skuvano u jednoj posudi.“

Sandra napominje i da je ranije pravila zapršku pržeći brašno i alevu papriku, pa sve zatim nalivala vodom i paradajzom… itd.

„Nije potrebno, zaista. Ali ćufte u sosu su jedan od recepata koji sam nasledila od babe, pa sam ga se dugo pridržavala takvog kakav mi je prvi put dospeo u ruke.“

Sastojci:

500g mlevenog junećeg mesa

1 manja glavica sitno seckanog crnog luka

1 glavica belog luka, očišćena i propasirana ili sitno iseckana

1 jaje

so, biber i peršun

50 ml kisele vode

ulje za prženje

Za sos:

500 g svežeg paradajza (oljušten i usitnjen) ili paradajz pelat iz konzerve

so, peršun

1 ravna kašičica speltinog brašna ili 1 ravna kašičica mlevenog lana

Priprema:

Testo za ćufte napraviti od navedenih sastojaka i dobro ga rukama umesiti.

Formirati ćuftice željene veličine.

U ugrejanom (ne dubokom) ulju ih pržiti sa svih strana oko pet minuta. Tada u posudu s prženim ćuftama dodati pripremljen paradajz, posoliti, začiniti i kuvati još oko 20-25 minuta. Brašno ili lan dodati pri samom kraju kuvanja.

„Serviram ih najradije uz kuvani pirinač, a uz krompir pire su neprevaziđene. To naravno, ako kombinujete ove vrste namirnica u ishrani. Sve u svemi, ćufte u sosu sa nekom salatom su bile i ostale savršen obrok.

Izvor: nova.rs

Burritos (burito)

Burritos (burito)

Ovo je jedno od najpoznatijih jela meksičke kuhinje. Okosnica je tortilja od pšeničnog brašna. Postoji više vrsta burita, jer se mogu koristiti razne vrste nadeva. Dodaje se pasulj, povrće i mnogo začina. Priprema se jednostavno, a njegov ukus će vas prosto oduševiti.

Sastojci:

mleveno meso – 250 g, teleće
luk – 1/2 glavice
beli luk – 2 čena
ulje – 1 supena kašika
paradajz – 1 veliki, oljušten i isečen na kockice
tortilje – 3 komada
pirinač – 1/2 šolje skuvanog
kukuruz šećerac – 4 supene kašike, iz konzerve
pasulj crveni – 4 supene kašike, iz konzerve
rendani kačkavalj – 4 – 5 supenih kašika
origano – 1 kašičica, suv
kumin – 1 kašičica
aleva paprika – 1 kašičica
biber – 1/4 kašičice
so – 1/2 kašičice

Priprema:

Zagrejte ulje u tiganju. Luk iseckajte sitno i propržite oko pet minuta. Zatim dodajte mleveno meso. Mešajte, ubacite origano, alevu papriku, biber i so. Sve dobro promešajte, onda dodajte paradajz iseckan na kockice, kukuruz i pasulj pa zajedno kuvajte 15 do 20 minuta, dok meso ne bude gotovo. Nekoliko kašika fila stavite na tortilju i uvijte je, odozgo možete dodati namaz po želji.

Maje i Asteci, starosedeoci današnjeg Meksika čije su civilizacije Španci uništili početkom 16. veka, prvi su uzgajali avokado, kukuruz i kakovac. Uz krompir i papriku to je bila osnova njihove kuhinje.

MUSAKA SA TIKVICAMA I MLEVENIM MESOM
Photo: Shutterstock

MUSAKA SA TIKVICAMA I MLEVENIM MESOM: Topljeni sir na vrhu čini je još ukusnijom od one sa krompirom

Donosimo vam recept za musaku s tikvicama, jednako ukusnu kao i ostale varijante ovog popularnog jela.

Musaka je tradicionalno jelo koje nema ko ne voli. Pravi se od mlevenog mesa, krompira i jaja. Ali postoje različite varijante ovog jela, poput musake sa tikvicama, sa patlidžanom, sirom...

Za koju god da se odlučete nećete pogrešiti. A recept za jednu pronađite u nastavku.

Sastojci:

2 veće tikvice
450 g mlevenog mesa
300 g kačkavalja
1 glavica crnog luka
3 jajeta
300 ml kisele pavlake
200 ml paradajz soka
so, biber
ulje za prženje

Priprema:

Tikvice isecite na kolutove, posolite i ostavite da puste vodu. Nakon toga osušite papirnim ubrusima. U tiganju izdinstajte luk, dodajte mleveno meso, začine i krčkajte. Na kraju umešajte paradajz sok.

Jaja umutite sa pavlakom, a kačkavalj isecite na kriške. U vatrostalnu posudu stavite red tikvica, pa malo mesa, pa malo smese od jaja. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve namirnice. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

RIŽOTO SA PEČURKAMA
Photo: Shutterstock

RIŽOTO SA PEČURKAMA: Pirinač neće biti suv ako mu dodate 2 tajna sastojka - preukusan, a može svako da priušti

Rižoto je, posebno u letnjim danima, uvek dobra ideja za ukusan ručak, a ovaj sa pečurkama će vas oduševiti na prvi zalogaj. Lako se pravi, a da pirinač ne bude suv, nego kremast koriste se puter i belo vino.

Umesto belog vina možete da stavite bujon, ili da kombinujete ova dva.

Sastojci:

350 g pirinča
50 g putera
200 g pečuraka
1 manji crni luk
100 g parmezana
150 ml belog vina

Priprema:

Iseckajte crni luk i pečurke, pa propržite na ulju.

Dodajte vino i kada malo ispari dodajte opran pirinač.

Začinite po želji. Sipajte oko litar vruće vode, promešajte i kuvajte oko 20 minuta na srednjoj temepraturi.

Pazite da se pirinač ne raskuva, pa sklonite sa šporeta i dodajte puter i parmezan.

Dobro sjedinite.

Grilovani račići sa soja sosom

 

Sastojci:

500 g račića (svežih ili kuvanih)
60 ml maslinovog ulja
15 ml Kikkoman Ponzu sosa sa limunom
1 čen belog luka
¼ kašičice bibera
½ kašičice tucane ljute paprike (opciono)

Čeri paradajz ili drugo povrće po želji
Sveži bosiljak

Priprema:

Račiće očistite tako što čete ukloniti ljušturu, glavu i nogice. Rep možete da ostavite ako želite lepši vizuelni ugođaj. Ukoliko koristite sveže račiće, onda vrhom noža po leđima plitko zasecite i izvadite crnu nit koja se prostire celom dužinom. Ukoliko koristite kuvane račiće, ovo ne morate raditi. Operite i osušite ubrusom. Zatim, napravite marinadu tako što ćete sve sastojke sipati u teglicu i dobro izmućkati. Prelijte preko račića i ostavite da stoje 20-ak minuta.

 

Marinirane račiće stavite na drvene ražnjiće. Čeri paradajz možete preliti preostalom marinadom i takođe staviti na ražnjiće. Grilujte na užarenom tiganju kratko. Ukoliko su vam račići sveži, po 2-3 minuta sa svake strane, ukoliko su prethodno kuvani po 1-2 minuta sa svake strane. Poslužite preliveno sa malo maslinovog ulja i sa seckanim bosiljkom.

izvor:milinkuvar.com

 

 

Pileća prsa sa pirinčem i kikirikijem

Ovo jelo je idealno za dane kada nemate vremena, a želite fin i ukusan ručak. Jelo malo "vuče" i na istočnjačku kuhinju, što joj daje poseban šmek.

Sastojci

– 250 g pilećih fileta

– 100 g praziluka

– 100 g očišćenog, neprženog kikirikija

– 1 kašika naseckane ljute papričice

– 100 ml ulja

– 2 kašike gustina

– 50 ml soja sosa

– 2 čena belog luka

– 1 kašičica đumbira

– 100 ml vode

– 50 ml belog vina

– 1 kašičica suvog biljnog začina

Priprema piletine sa kikirikijem i pirinčem

Pileće filete operite, osušite, narežite na kockice i pospite jednom kašikom gustina.

Praziluk narežite na kolutiće i dobro operite pod mlazom vode, a zatim naseckajte beli luk.

Na zagrijanom ulju kratko prepecite kikiriki, pa ga izvadite i stavite na tanjir.

Na istoj masnoći pecite piletinu oko 10 minuta, pa je takođe izvadite i stavite na tanjir. Na istoj masnoći prepecite ljutu papričicu i praziluk.

Piletinu i kikiriki vratite u tiganj i sve dobro pomešajte sa prazilukom.

Razmutite sa malo vode preostalu količinu gustina, dakle jednu kašiku, dodajte beli luk, soja sos, đumbir, vino i suvi biljni začin.

Ovom mešavinom zalijte prepečenu piletinu i sve još kratko prokuvajte. Piletinu sa kikirikijem poslužite sa kuvanim pirinčem.

Savršena kombinacija: Pohovane tikvice punjene sirom

Sastojci:

2 tikvice,

150 g tvrdog sira,

300 g brašna,

2 jajeta,

4 kašike jogurta,

mirođija,

2 čena belog luka.

 

Priprema:

Tikvice isecite na deblje kolutove, a zatim svaki kolut presecite kao kiflu, ali ne do kraja, da možete da napunite.

Sir po izboru izrendajte, a zatim napunite tikvice. Uvaljajte ih u brašno, pa u umućena jaja i ispržite.

Jogurt posolite, pa pomešajte sa seckanom mirođijom i mlevenim belim lukom, pa prelijte preko gotovih tikvica.

izvor:direknto.rs