Ovo jednostavno jelo jedno je od onih koje ćete spremati kada nemate puno vremena da posvetite pripremi obroka, a svojim ukusom sigurno će vas oduševiti. Jelo koje ćete praviti više puta!
Sastojci (za 2 osobe)
3 kom. bibera 300 g paprike 200 g paradajza 200 g pirinča 10 g soli 500 g svinjskog filea 5 g vegete
Priprema:
Meso posolite, pobiberite, začinite uljem, vegetom i ruzmarinom.
Pržite ga u nauljenom tiganju dok ne dobije rumenu boju.
Kada svinjetina bude skoro gotova, ubacite iseckanu papriku, paradajz i pirinač.
Brza torta bez pečenja i kuvanja. Kada pravite ovu tortu imate vremena da se posvetite i sebi, deci prijateljima i da opet budete super domaćica jer ćete poslužiti ukusnu poslasticu :) Zato pravite je često, i sa malim izmenama imaćete uvek drugačiju ukus i doživljaj.
Sastojci:
- 500 gr. posnog mlevenog keksa (najbolje posna plazma) - 3 dcl. soka od pomorandže - kupovni ili ceđeni - 200 gr. šećera u prahu - 250 gr. posnog margarina - 150 gr. posne čokolade - 250 gr. mlevenih oraha - 1,5kg. banana - 2 kesice šlaga - 1 limun
Kalup 26 cm. Može i za nijansu manji ili veći.
Priprema:
Čokoladu stavite u blago zagrejanu rernu da se rastopi pa krenite da pravite tortu.
U vanglu ubacite omekšali margarin i šećer, rukom zamesite pa dodajte orahe, keks, sok. Mesite da masa postane kompaktna, pa je podelite na dva dela. U jedan stavite čokoladu i izmešajte.
Na dno tacne, kalupa, tepsije poravnajte čokoladni deo, potom banane koje ste predhodno ogulili i poprskali limunovim sokom. Odgore stavite svetli deo, lepo zagladite pa ukrasite šlagom.
Neka ovako stoji par sati u frižideru, ili do sutra pa je poslužite.
Sigurno se milion puta pomislili kako je nemoguće da kinesku hranu napravite kod kuće, ali slobodno zaboravite na dostavu. Pomoću dva jednostavna trika napravićete nikad hrskavije i lepše jelo. Ovaj video je jako popularan na YouTube-u i videlo ga je preko 6 miliona ljudi. Uživajte!
Sastojci:
450 g bataka 2 čena belog luka 1,5 kašičica soja sosa 1/2 kašičice soli 1 kašičica sode bikarbone 1 belance 1/2 kašike kukuruznog skroba 1 šolja krompirovog skroba
Za sos: 2 kašike meda 3 kašike braon šećera 2,5 kašike soja sosa 3 kašike vode 2,5 kašike kečapa 1 kašika sirćeta 1 kašika susamovog ulja 1,5 kašika susama malo praziluka ili mladog luka 2 kašičice skroba 2 kašičice vode
Priprema:
Isecite meso na kockice, pa stavite u posudu. Dodajte mleveni beli luk, soja sos, so, biber, belnace, sodu bikarbonu i skrob. Sve dobro promešajte da se sastojci sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se marinira oko 40 minuta. U posudu sipajte skrob od krompira, pa promešajte.
Poprskajte vodom (idealno bi bilo ako imate bocu sa raspršivačem). Sačekajte nekih 10 sekundi, pa promešajte. Ponovite postupak, poprskajte malo vode, pa sačekajte 10 sekundi i promešajte. U veću plastičnu posudu sipajte pola količine skroba, pa raspredite meso sa malim razmakom.
Preko sipajte preostalu količinu skroba, zatvorite posudu i par puta protresite, da meso lepo upije skrob. Izvadite meso i malo protresite, kako bi skinuli višak skroba. U tiganj sipajte dosta ulja, pa kada se lepo zagreje, spustite meso i ispržite. Izvadite ga iz tiganja, pa ostavite u tanjiru 15 minuta. Iz tiganja izvadite i sve ostatke, ulje treba da bude čisto.
Posle 15 minuta ponovo propržite meso. Izvadite meso i ostavite da se ocedi na ubrusu. U posudi pomešajte med, braon šećer, soja sos, vodu, kečap, sirće, susamovo ulje i dobro promešajte. Sipajte sos u tiganj ili šerpu, pa kad krene da ključa dodajte skrob koji ste pomešali sa vodom.
Mešajte sos sve dok ne dobijete teksturu sirupa. Ubacite meso unutra, poprskajte susamovim uljem i pospite proprženim susamom. Dobro mešajte da meso lepo upije sos. Isključite šporet i izvadite meso. Ukrsite ga seckanim prazilukom ili mladim lukom.
Obavezno isprobajte recept za belo meso u kiselo - slatkom sosu.
Ako volite da jedete belo meso, a dosadili su vam klasični načini spremanja, kao što je pohovanje ili prženje onda vam predlažemo da ga napravite u fantastičnom kiselo - slatkom sosu. U nastvaku pogledajte recept:
Sastojci:
3 pileća filea 60 g brašna 4 kocke putera ( može i maslinovo ulje ako više volite) 4 čena belog luka 1,5 kašika sirćeta 1 kašika soja sosa 90 g meda
Priprema:
Belo meso sa jedne strane isecite u uzduž i popreko, ali ne do kraja. Treba da napravite oblik kocke.
Posolite i pobiberite, pa uvaljajte u brašno. Ispržite na istopljenom puteru (3 kocke), pa dodajte sitno seckan beli luk. Dodajte još jednu kocku putera i sipajte sirće, med i soja sosa. Promešajte.
Pržite još minut, dva, pa izvadite iz tiganja i prelijte sosom. Ukrasite seckanim peršunom ili vlašcem, ako želite.
Ako ste ljubitelj začina i kombinovanja više vrsta, kao i predivnog, gustog sosa, onda je ova kombinacija vaš pravi izbor. Prženo belo meso, tikka masala umak i pirinač. Za pola sata imaćete na vašem stolu brzo, lako, jednostavno i ukusno jelo.
Sastojci za 4 osobe
Prvi deo:
800 gr pilećeg belog mesa bez kože i kostiju 1 ravna kašičica soli 1 ravna kašičica bibera 1 ravna kašičica karija 1 ravna kašičica kurkume 1 ravna kašičica crvene, mlevene paprike 1/2 kašičice belog luka u granulama 1/2 kašičice djumbira u prahu 100 gr kisele pavlake
Drugi deo – sos:
20 gr putera ( ili neke druge masnoće ) 100 ml vode 1/2 glavice crnog luka ( veća glavica ) 400 gr seckanog paradajza iz konzerve ( jedna mala konzerva ) 1 ravna kašičica soli 1 ravna kašičica bibera 1 ravna kašičica karija 1 ravna kašičica kurkume 1 ravna kašičica crvene, mlevene paprike 1/2 kašičice belog luka u granulama 1/2 kašičice djumbira u prahu 1 kašika putera od kikirikija ( opciono, ako nemate ne mora, a ko stavi neka se ne plaši, neće se osetiti, samo daje jelu ukus) 1 kašika kisele pavlake
Još: 400 gr pirinča ( ili po želji ) ovo je jelao dosta jako i pojede se dosta pirinča uz njega
Jela sa špagetama ili drugim dugačkim testeninama ( na pr. taljatele) pripremaju se brzo i lako. Broj recepata je beskonačan i lako se mogu prilagoditi svačijem ukusu, a ovaj sos od spanaća će sigurno da vas oduševi.
Sastojci
špagete 1 pakovanje spanać 500 g sušeni paradajz 50 g beli luk 3 čena ulje 50 ml brašno 1 kašika mleko 400 ml so, biber
Priprema
Stavite špagete u posoljenu ključalu vodu, a na zagrejanom ulju propržite na listiće iseckan beli luk.
Kad luk potamni, izvadite ga rešetkastom kašikom i na istom ulju propržite brašno da blago porumeni i počnite da nalivate mlekom stalno mešajući.
Dodajte iseckan sušeni paradajz i spanać i ostavite par minuta da spanać svene. Začinite solju i biberom.
Ocedite špagete i u sos sa spanaćem po potrebi dodajte malo vode u kojoj su se kuvale špagete.
Svadbarski kupus se služi posle predjela i supe ili čorbe, a pre pečenja ili roštilja. Ma koliko predjelo bilo izdašno, a supa domaća žuta i koliko god iščekivali mlado jagnjeće, jareće ili praseće pečenje, ne biste smeli da propustite ili preskočite svadbarski kupus.
Sastojci
1,5kg kiselog kupusa 250g suvog mesa 250g svežeg svinjskog mesa 400g junetine 500g jagnjetine 200g dimljene slanine 2 glavice crnog luka 3-4 čena belog luka 3 kašike masti 3-4 lovorova lista biber u zrnu po potrebi 2 kašičice aleve paprike so i mešavina začina po ukusu
Priprema
Kiseli kupus iseći na veće kocke. Sve vrste mesa i slaninu iseckati na komade, ne previše sitne.
Glinenu posudu u kojoj ćete sprematu kupus podmazati mašću.
U posudu prvo poređati komade slanine, pa onda malo kupusa, mesa, kupusa (između stavljati po malo lovora i bibera u zrnu) i tako naizmenično ređati kupus i meso dok se ne utroši sav materijal.
U tiganju propržiti sitno seckani crni i beli luk. Dodati alevu papriku i mešavinu začina po ukusu.
Proprženi luk sipati preko kupusa i mesa u posudi i naliti sa dve čaše vode. Lagano prodrmusati posudu da prođe svuda, pa poklopljeno (ne otvarati nikako) kuvati.
Kupus krčkati u rerni na maloj temperaturi (do 100C) 10 sati, najbolje preko noći.
Vaša čula će uživati u zdravim njokama sa povrćem. Ovo veoma jednostavno jelo blagog ukusa će učiniti da i osobe koje nisu ljubitelji povrća ne mogu da zamisle njoke pripremljene na drugačiji način. Njoke se uglavnom jedu kao predjelo, kao zamena za paste ili supe, ali svakako ga možete poslužiti i kao glavno jelo.
Ovaj obrok je zahvaljujući povrću visoko nutritivan i ima vrhunski ukus.
Za pripremu zdravih njoka sa povrćem će vam biti potrebni sledeći sasjtojci:
2 stabljike celera 300 g karfiola 200 g brokolija 500 g paradajza Veza svežeg začinskog bilja (bosiljak, peršun, majčina dušica) 1 paprika ½ kašike mlevenog bibera
Za pripremu njoka:
500 g brašna za sve namene 2 cela jaja 1 kg kuvanih krompira 2 kašike maslinovog ulja 100 g parmezana Mleveni biber 1 g muskatnog oraščića
PRIPREMA:
Možete napraviti domaće njoke ili kupiti sveže napravljene u lokalnim radnjama.
Iseckajte svo povrće i stavite ga na dno u hladan tiganj. Stavite njoke preko povrća.
Poklopite i kuvajte 5 minuta na srednjoj temperaturi (160°C na indukcionoj ploči), potom smanjite temperaturu i kuvajte još 10 minuta na niskoj temperaturi (90°C na indukcionoj ploči).
Mirko Končar je kuvar iz Beograda, koji već osam godina radi u restoranima i hotelima. Još sa 13 godina je zavoleo kuvanje i znao da je to posao kojim želi da se bavi. U kuhinji voli da eksperimentiše i spaja razne ukuse, tako je i došao na ideju da ljubav prema kuvanju podeli sa drugima na instagram profilu miretova_kuhinja_ koji je napravio pre tri godine.
Sastojci
svinjska rebarca 2 kg so 100 g voda po potrebi
Sos od suvih šljiva:
crno vino 500 ml šećer 150 g suve šljive 15-20 puter 15 g so prstohvat
Priprema
Rebarca dobro usolite sa svih strana, stavite u odgovarajući pleh tako da koske budu sa donje strane a koža sa gornje, sipajte oko 400 ml vode, prekrijte pleh aluminijumskom folijom ili drugim odgovarajućim plehom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 2 sata.
Nakon toga meso pažljivo okrenite na drugu stranu, prekrijte pleh i pecite još 30 minuta. Na kraju kako biste dobili najhrskaviju koricu meso izvadite iz rerne, skinite foliju, kašikom prelivajte kožuru sokom od mesa koje je u plehu i vratite da se peče još 30 minuta, uz povremeno prelivanje korice sokom od pečenja.
Za sos sipajte vino u odgovarajuću šerpicu, dodajte šećer, suve šljive i kuvajte dok ne provri, a nakon toga kuvajte još 30-45 minuta dok šljive ne nabubre i ne upiju vino.
Zatim sos skinite sa vatre, dodajte puter, so i izblendirajte štapnim blenderom ili u secku, ali tek toliko da u sosu ostanu komadića šljive. Rebarca ostavite da se malo prohlade kako biste ih lakše sekli, najbolje da ih spremite dan ranije.
Rebarca isecite na parčad željene veličine, servirajte na tanjir, prelijte sosom i uživajte.
Ove kuglice se prektične jer se mogu zamrznuti sirove i posle samo kratko ispržiti u ulju kad nam zatrebaju kao prilog za ručak.
Sastojci:
500 g krompira, 2,5 dl vode, 80 g maslaca, 120 g brašna, 2 jaja, naribanog muskatnog oraščica ulje za przenje so, biber
Priprema:
Krompir oljuštiti, iseći ni skuvati u slanoj vodi, zatim ocediti i ispasirati. Zagrejati vodu i staviti maslac da se otopi. Kad provri, dodati brašno i mešati sve dok se testo ne odvoji od ivica posude i napravi kao kugla (slicno kao za princes krofne).
Pomeriti sa ringle i dodati ispasirani krompir, jaja, so i naribati malo muskatnog oraščica.
Sve fino izmešati da se smesa izjednači. Kad se malo prohladi, oblikovati kuglice veličine zrna grozđa. Zagrejati ulje i spuštati pripremljene kuglice.
Pržiti u dubokom ulju 2-3 minuta dok fino ne porumene sa svih strana. Izvaditi kuglice na kuhinjski papir da upije višak ulja. Poslužiti ih tople kao prilog uz pečeno meso ili povrće.
Napomena: Kuglice se mogu zamrznuti sirove i posle samo kratko ispržiti u ulju kad nam zatrebaju kao prilog za ručak. Najbolje ih je poređati na ravan tanjir, koji smo prethodno malo posuli brašnom, pa tako zamrznuti. Kad se kuglice sasvim stegnu, mogu se prebaciti u kesice. Ne treba ih odmrzavati pre prženja, samo spustiti u zagrejano ulje.
Ovo jelo može da se služi kao prilog, dodadatk glavnom jelu, ali i kao brzo posluženje kada vam naiđu nenajavljeni gosti. Brzo se pravi, a sastojske sasvim sigurno imate u kući.
SASTOJCI:
4 kom većih krompira 1/2 dl vrućeg mleka 4 kašike brašna 2 kom jaja 3 čena češnjaka so, biber vegeta
PRIPREMA:
Sveži krompir narendati. Preliti ga sa vrućim mlekom.
Dodati brašno i sve ostale navedene sastojke. Dobro izmešati. Vaditi kašikom na vruće ulje i stanjiti u ”šniclu”.
Ćureći fille 500 g Mlinci 500 g Bujon (ćureći ili pileći) 550 ml kocka za supu 1/2 (5 g) Kisela pavlaka 20 % mm 180 g Sir 200 g (polutvrdi) Pavlaka za kuvanje 500 ml 500 ml so, biber
Priprema:
Ćureće šnicle blago izmasirati prstima. Ako su tanko isečene, nema potrebe da ih lupate kuhinjskim čekićem. Posoliti ih i posuti mlevenim biberom.
Zagrejati ulje i ispržiti šnicle sa obe strane po par minuta, da porumene, pa ih iseći po širini na trake. Staviti bujon da proključa, pa razmutiti 1/2 kocke za supu. Umesto bujona se može koristiti i proključala voda, u kom slučaju razmutiti celu kocku za supu.
Mlince izlomiti na manje komade, ali ne mnogo sitno. U veću šerpu sipati bujon, pa polovinu izlomljenih mlinaca staviti u bujon i dobro ih natopiti. Kada su mlinci omekšali (ne držati ih previše u bujonu da ne bi bili gnjecavi), izvaditi ih i ponoviti postupak sa preostalom količinom mlinaca. Pomešati kiselu pavlaku i pavlaku za kuvanje i po potrebi i ukusu posoliti.
Uzeti veću vatrostalnu ili keramičku posudu, ili više manjih posuda i ređati slojeve na sledeći način: na dno posuda sipati po malo ulja u kome je meso prženo. Zatim staviti malo mlinaca, preko malo pavlake za kuvanje, pa malo isečenog mesa, pa opet pavlake za kuvanje, pa mlinaca, pa pavlake za kuvanje.
Ukoliko vam je možda ostalo malo bujona, prelite ga preko mlinaca. Obično ne ostane ništa kada se mlinci lepo natope. Naravno, sastojke možete ređati i po vašoj želji. Preko umućene pavlake za kuvanje izrendati 150 g sira na krupno.
Rernu zagrejati na 200C i peći mlince 20 do 30 minuta (dok ne porumene). Pečene mlince izvaditi iz rerne i posuti preostalim sirom. Ne vraćati u rernu, već ostaviti da se sir otopi. Poslužiti toplo.
Ove krmenadle su kao stvorene za sve koji uživaju u ljutini jela. Ljutinu tokom kuvanja možete "popravljati" po vašem ukusu.
Sastojci:
1 kg krmenadle bez kosti 200 gr svežih šampinjona 100 – 150ml ulja brašno, so kašičica suvog začina pola kašičice bibera puna kašika sušene čili paprike, a može da se koristi i tucana paprika
Priprema:
Komad krmenadle preseći na pola pa onda uzduž seći šnicle, kao za vešalicu.
Izlupati čekiće za meso i posoliti sa obe strane.
Zagrejati 100 ml ulja, pa uvaljati krmenadle u brašno i pržiti na jačoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane, da malo porumene, ali pazite da vam brašno u tiganju ne izgori.
Uraditi tako sa svim krmenadlama.
U tiganj dodati 50 ml ulja, na listiće isečene šampinjone i pola čaše vode.
Kuvati dok voda ne ispari, a zatim dodati kašiku brašna i sve promešati minut, dva.
Dodati pola litre vode, zatim i začine, kao i ljutu papriku. Smesa treba da je redja, vodenasta.
Spustiti krmenadle i sve lagano krčkati na slaboj vatri dok višak vode na ispari, a krmenadle potpuno omekšaju.
Poslužiti tople na primer uz krompir i kupus salatu.
Poljski golupčići (golabki) nacionalno su jelo kojem se pristupa s mnogo ljubavi i pažnje. Recepti ostaju u porodicama godinama, prenose se iz generaciju u generaciju.
Golabki su slični našoj sarmi, ali umesto kiselog kupusa koristi se sveži, zbog čega nisu toliko vezani za zimu. Nakon što se oblikuju smotuljci, peku se preliveni temeljcem ili umakom od paradajza.
Rolice od mešanog mlevenog mesa i pirinča u kupusu Poljaci često jedu s pireom ili raženim hlebom, ali i kompotom od jabuka koji ističe mesne note. Rolice se ponekad jedu i hladne, poslužene s kiselom pavlakom, piše Pun kufer.
Sastojci za poljsku sarmu:
2 kašike maslaca
1 luk
1 kg mlevene junetine
500 g mlevene svinjetine
1 1/2 šolje kuvanog pirinča
1 kašika sitno naseckanog belog luka
1 kašika soli
1/4 kašike bibera
1 šolja temeljca
1 šolja kisele pavlake
Priprema sarme:
Zagrejte veliki lonac vode i posolite. Nožem odvojite tvrdi deo glavice kupusa pa celu glavicu stavite u lonac. Kuvajte oko 3 minute dok kupus ne omekša, a listovi se mogu lakše razdvojiti. Razdvojite kupus na listove i nožem pažljivo stanjite stabljiku na svakom.
Popržite maslac pa dodajte naseckani luk. Kad luk omekša, stavite ga na stranu da se hladi. Kad se luk ohladi, pomešajte ga s mlevenim mesom, kuvanim pirinčem i belim lukom pa dodajte so i biber.
Napunite listove kupusa mesnom smesom pa ih savijte u rolice, poput sarme. Složite ih u posudu za pečenje, prelijte temeljcem pa poklopite ili prekrijte folijom i pecite u pećnici na 180 stepeni oko 60 minuta. Poslužite s kiselom pavlakom i prema želji pospite mlevenom paprikom ili čilijem.
Ovo je jedan od onih recepata koji izgledaju kao da ste se previše potrudili, a ustvari su tako laki da vam recept gotovo i nije potreban. Pored malog broja sastojaka, druga velika stvar je da slanina drži svinjetinu zaista sočnom. Dakle, umotavanjem slaninom, svinjetina je zaštićena što pomaže da ostane dodatno vlažna prilikom pečenja. Osim toga, mast od slanine preliva svinjetinu dok se peče, što takođe doprinosi sočnosti.
Sastojci:
8 do 10 kriški slanine dovoljno dugačkih da se omota oko svinjetine 500 g svinjskog mesa so, biber maslinovo ulje 2 kašike meda
Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C. Položite trake slanine vertikalno na dasku, malo da se preklapaju. Začinite svinjetinu solju i biberom.
Zagrejte ulje u tiganju i pržite svinjetinu sa svih strana dok lepo ne porumeni. Isključite ringlu i ostavite da se ohladi. Na poređanu slaninu stavite svinjetinu i urolajte. Završite sa šavom slanine na dole. Prelijte medom i premažite sve.
Pecite 25 minuta. Nakon 20 minuta prelijte sokovima iz pleha pa vartite da se još zapeče. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 5 minuta.
Postoji mnogo načina kako je moguće napraviti gulaš. Ovaj recept ne sadrži brašno i zapršku, a odličnog je ukusa. Meso se topi u ustima, pravi je kafanski gulaš. Može se služiti uz pirinač, krompr ili testeninu.
Sastojci za gulaš:
– 500 gr junećeg mesa
– 2 kašike maslaca
– 3 glavice crnog luka
– 1 šargarepa
– 600 ml junećeg bujona
– so, biber, slatka paprika, ljuta paprika – po ukusu
– 1 kašičica senfa
– 2 kašike paradajz pirea
– 3 cena belog luka
– malo suvog peršuna
Priprema gulaša:
Crni luk i kašiku soli propržiti na prethodno ugrejanoj masti, zatim dodati šargarepu i mešati.
Kada se sve lepo izdinsta, dodati meso, senf i promešati da se sjedini.
Onda sipati bujon polako, ne sve odjednom.
Dodajte lovorov list, poklopite i ostavite malo da se krčka. Nakon toga, dodajte paradajz pire, meštajte i neka se krčka, pa onda dodati i beli luk.
Sipati slatku i ljutu papriku, biber sve po kašiku, osim slatke paprike – to dve i promešati.
Na kraju dodati peršuna i ostaviti da se krčka. Kuvati sve ukupno oko 2 sata.