Tradicionalni recept za staro bosansko jelo koje vole milioni
Naime, reč je o punjenim paprikama. I dok kod nas više vole da budu punjeni mesom ili mesom i pirinčem i kuvani u paradajz sosu, u Bosni se paprike pune krompirom i peku u rerni.
Postoji mnogo varijacija ovog recepta. Neki će paprike puniti rendanim krompirom, dok će ih drugi iseći na sitne kockice. Neki će u smesu dodati zreo paradajz ili mleko, ili šaku pirinča... U svakom slučaju, jedno je sigurno, ovo jelo je jedno od onih koje leti ne preskačemo. A kada ga ispečete i jednom probate, videćete koliko je teško proceniti da li je bolje toplo ili hladno.
PAPRIKA PUNJENA KROMPIROM
Sastojci (za 4 osobe):
1 kg krompira
2 velika luka
2-3 čena belog luka
2 kašičice mlevene slatke paprike
1 dl ulja
8 paprika srednje veličine
1 šolja pavlake
so, biber
Priprema:
Krompir narendajte ili isecite na jednake male kocke.
Crni i beli luk sitno iseckati.
Krompir ocedite (naročito ako je narendan), pa dodajte luk, beli luk, so, sveže mlevenu papriku, slatku papriku i ulje. Sve sastojke dobro izmešajte i po potrebi dodajte još bibera!
Operite papriku, pa odsecite gornji deo zajedno sa semenkama i napunite smesom od krompira, ali ne pritiskajte previše da se fil ne bi previše nabio te bio tvrd.
Vatrostalnu posudu nauljite i ovako punjene paprike složite jednu do druge. U činiju između paprika rasporedite ostatak smese od krompira, dodatno posolite i pobiberite i stavite u zagrejanu rernu na 200C i pecite nepokriveno oko sat vremena sa uključenim oba grejača ili oko 30 minuta pokriveno i nepokriveno oko 10 minuta na programu rerne sa ventilacijom.
Poslužite toplo ili hladno sa kajmakom ili pavlakom.
Pogledajte i video priprema ovog tradicionalnog jela