Čokoladni mus

Potrebno:

5 jaja

200 g crne čokolade

190 g šećera

125 ml slatke pavlake

2 kesice vanilinog šećera

Priprema:

 Razdvojiti žumanca od belanaca. Izlomiti čokoladu i istopiti je na pari (staviti je u šerpicu, pa onda šerpicu staviti u veću šerpu sa ključalom vodom).

Umutiti odvojeno, u jednoj činiji belanca sa 100 g šećera, a u drugoj slatku pavlaku. Umutiti u trećoj činiji žumanca i vanilin šećer.

 

Umešati čokoladu u krem od žumanaca. U dobijenu smesu pažljivo umešati umućenu slatku pavlaku i, tek na kraju, polako umešati i umućena belanca. Pripremljeni mus staviti u friz.

Bombice sa jabukama i kokosom

Potrebno:

1 kilograma jabuka

1/2 kilograma šećera

1 kesica cimeta u prahu

350-400 grama mlevenog keksa

1 kesica kokosovog brašna

Priprema:

Oljuštite jabuke, isecite na kriške i skuvajte ih sa šećerom, bez vode.

Dodajte mleveni keks i cimet.

Napravite bombice i uvaljajte ih u kokosovo brašno.

Kesten u čokoladi

Potrebno:

500 g ispasiranog kestena, 150 g margarina, 150 g prah šećera, 1vanilin šećer, malo arome ruma za preliv, 200 g crne čokolade za kuvanje, 2 supene kašike ulja

Priprema:

Penasto umutite margarin i prah šećer. Dodajte pasirani kesten i rum. Izmešajte i pravite oblik po želji. Možete praviti kuglice, šapice... Ostavite da se ohladi u frižideru ili zamrzivaču. U sud stavite ulje i crnu čokoladu. Kada se otopi oblike od kestena umačite i stavljajte na papir za pečenje da se osuše.

Oblande sa alvom

Potrebno:

1 pakovanje oblandi, 500 g alve

Priprema:

Alvu izmrvite i ugrejte u tiganju. Na oblandu stavite otopljenu alvu i pritisnite drugom korom. Tako ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Pritisnite dobro i ohladite. Kada se ohladi isecite na kocke.

Bajadera

Potrebno:

800 g šećera

1/2 litre vode

250 g maslaca

300 g orasa

300 g mlevenih keksa (petit beurre ili slično)

75 dkg čokolade

Glazura

150 g čokolade za kuvanje

75 g maslaca

Ukuvani šećer (staviti šećer i vodu u veći lonac i kuvati dok se sav šećer otopi, a smesa postane sirupasta)

Priprema:

Treba paziti da se ne drži predugo na vatri, (kako se ne bi šećer ponovo počeo kristalizirati, a opet da se ugusti kao sirup) pa dodati maslac, orase i kekse. Podeliti masu na dva dela i u jedan dodati 75 dkg rastopljene čokolade. Tako će se dobiti krakteristične dve boje bajadere. Pleh za kolače namastiti, dno obložiti staniolom te prvo uliti tamnu, a onda svetlu smesu. Preko svega preliti glazuru. 

Napomena: U originalnom receptu za bajaderu glazura se radi od 150g čokolade i kašike masti.

Griz sa sirom i višnjama

Potrebno:

4 jaja, 120 g šećera, 80 g griza, 125 g kiselog mleka, 500 g sitnog sira, rendana kora 1 limuna, malo soli, 300 g višanja, šećer u prahu.

Priprema:

Odvojite belanca od žumanca. Belanca umutite u čvrst sneg, dodajući lagano 50 g šećera. Umutite žumanca sa šećerom i malo soli da se dobije fina kremasta masa. Moja Kravica Kuhinjica sitan sir, kiselo mleko, griz i koru limuna dodajte umućenim žumancima, pa sve sjedinite. Sneg masu dodavajte malo po malo sve vreme muteći mikserom. Dodajte pola količine višanja lagano mešajući kašikom. Sipajte testo u pripremljeni pravougaoni kalup premazan sa malo putera i posut brašnom. Ostale višnje raspodelite preko i stavite kolač da se peče u već zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko 40 minuta. Po želji pospite šećerom u prahu.

Pita sa sirom i orasima

Potrebno:

 ZA TESTO:

4 žumanca, 200 g šećera, 200 g margarina, 320 g brašna, 1/2  praška za pecivo.

ZA FIL OD ORAHA:

150 g oraha (ili maka), 80 g šećera, 2-3 kašike ruma.

ZA FIL OD SIRA:

500 g sitnog sira, 4 belanca, 180 g šećera, 1 vanilin šećer, 2 kašike oštrog brašna.

Priprema:

Umesite testo od brašna, praška za pecivo, šećera i omekšalog margarina koji treba da mešate dok ne postane mrvičast, zatim dodavajte jedno po jedno žumance i mesite dok testo ne postane glatko. Testo podelite na dva dela, jedan stavite u frižider, a drugi u zamrzivač. Orahe (ili mak) za nadev pomešajte sa šećerom, pa prelijte rumom i dobro izmešajte. Za nadev od Moja Kravica Kuhinjica sitnog sira, belanca umutite u sneg uz dodatak pola količine šećera. Kad je sneg čvrst dodajte preostali šećer, vanilin šećer i oštro brašno. Na kraju umešajte Moja Kravica Kuhinjica sitni sir. Nakon što je testo odležalo u frižideru potrebno ga je premesiti, razvaljajte za kalup veličine 22x30 cm, pa stavite na dno kalupa. Preko testa ravnomerno rasporedite nadev od oraha, a preko njega nadev od Moja Kravica Kuhinjica sitnog sira. Preko Moja Kravica Kuhinjica sitnog sira narendajte zamrznuti komad testa. Pecite 30-35 minuta na 180 stepeni dok ne porumeni. Ohladiti, iseći na male kockice i posuti šećerom u prahu.

Klasični nemački kolač sa sirom

Potrebno:

ZA TESTO:

200 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 100 g šećera, kesica vanilin šećera, 1 jaje, 100 g maslaca.

ZA KREM:

125 g otopljenog maslaca, 250 g šećera, 4 jaja, 50 g brašna, kesica pudinga od vanile, 1 kg sitnog sira, 3 kašike mleka.

Priprema:

Odvojiti žumance od belanca. Žumance ostaviti sa strane, trebaće kasnije za  premazivanje kolača. Od belanca i ostalih sastojaka napravite sipkavo testo. Okrugli pleh za kolače premažite sa malo maslaca i rasporedite testo, pri tom krajeve malo uzdignite. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Otopljeni maslac, puding-prah, brašno, jaja i šećer lepo umutite. Dodajte Moja Kravica Kuhinjica sitnog sira i mleko. Napunite testo, pa premažite onim žumancem koje ste ostavili sa strane. Pecite u rerni oko 60 minuta. Otvorite vrata rerne i tako ostavite da se ohladi, pa tek onda izvadite.

Mini markiza

Potrebno:

Manja kutija piškota, 125 g maslaca, 4 jajeta, 125 g šećera, 150 g čokolade, pola šolje mleka, kašičica ekstrakta vanile, 2 kesice burbon vanilin šećera, 250 ml slatke pavlake

Priprema:

Manju posudu u kojoj ćete spremati tortu premažite maslacem. Mleko sipajte u duboki tanjir i pomešajte ga s ekstratom vanile, pa umačite piškote koje ste prethodno nožem isekli na visinu posude. Odvojite žumanca od belanaca, pa penasto umutite maslac i žumanca. U to polako dodajte otopljenu čokoladu i mešajte mikserom da se masa ujednači. Čvrsto ulupajte belanca sa šećerom i laganim pokretima ih umešajte u prvi deo fila. Polovinu mase sipajte u pripremljenu posudu i po njoj naslažite preostale komadiće piškota koje ste prethodno umočili u mleko. Sipajte ostatak fila i markizu stavite u zamrzivač. Sat pre služenja izvadite posudu, kratko je uronite u toplu vodu, pa okrenite na tanjir, a potom preklopite drugim tanjirom i opet okrenite, tako da zaobljeni deo piškota bude gore.

Brzi tiramisu

Potrebno:

250 g neslanog sremskog ili maskarpone sira, kesica vanilin šećera, 3 kašike ruma, 100 ml jake instant kafe, 150 ml slatke pavlake, 100 g šećera u prahu, manja kutija piškota, kakao

Priprema:

U sir dodajte vanilin šećer, dve kašike ohlađene kafe i kašiku ruma, pa sve dobro izmešajte. U odvojenoj posudi umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, ali tako da pavlaka ostane malo ređa, da se sliva sa kašike, pa je sjedinite sa umućenim sirom. U čaše sipajte po malo krema, preko stavite sloj piškota umočenih u kafu, a odozgo opet sipajte krem. Stavite čaše na pola sata u frižider, a pre posluživanja obilno pospite kakaom, pa ukrasite piškotama i listićima nane.

Američka pita sa višnjama, čokoladom i keksom

Potrebno:

150 g čokolade, 150 g plazma keksa (ili nekog drugog), 2 jajeta, 500 g brašna, 360 g putera, 2 kašičice soli, 3 kašičice šećera, 300 g višanja, mleveni keks (po želji), pola limuna

Priprema:

Sjedinite brašno, puter iseckan na kockice, 2 kašičice soli, 2 jajeta, 3 kašičice šećera (može i vanilin) i 150 ml vode. Mešajte dok ne dobijete čvrsto testo koje se ne lepi i podelite ga na dve lopte. Stavite u okrugli oivičen pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Jednu loptu izvaljati u testo kao za picu, pa položiti ga u pleh i testom obložite i ivice. Pomešajte višnje sa sokom od limuna i raspodelite ih po testu. Preko njih naređajte keks, pa komadiće čokolade. Uzmite drugu loptu od testa i razvijte je da bude što tanja, isecite je na trake široke oko dva centimetra koje treba da ređate preko čokolade tako da ide red testa, pa prazan red. Zatim preko praznih redova poređajte trake horizontalno. Ako vam ostane još testa, sa njim prilepite trake za ivicu pite, koje inače treba da budu deblje. Izrendanu limunovu koru pospite po piti, pa pecite na 250 stepeni oko 30 minuta. Pre pečenja trake možete da pospete i šećerom i mlevenim keksom što će testu dati savršenu hrskavu koricu.

Kolači sa parčićima čokolade

Potrebno:

za testo:

3 jajeta, 225 g margarina, 300 g šećera, 1 kašika meda, 1 vanilin šećer, 420 g mekog brašna, 1 kašičica sode bikarbone, 1/4 kašičica soli, 270 g sitno seckane čokolade

Priprema:

Penasto umutite margarin, dodajte šećer, vanilin šećer i med, jedno po jedno jaje. U drugoj činiji pomešajte brašno, so i sodu bikarbonu pa dodajte prvoj smesi. Ubacite komadiće čokolade i još neko vreme mešajte. U pleh stavite papir za pečenje i sa dve kašičice stavljajte smesu u malim lopticama. Peći 10 do 15 minuta na temperaturi od 180°C.

Njujorški čizkejk

Potrebno:

ZA PODLOGU:

85 g mlevenog keksa, 1 kašika šećera, 50 g rastopljenog maslaca

ZA FIL:

6 jaja, 2 žumanca, 170 g šećera, 600 g krem sira, 2 vanilin šećera, 100 ml kiselog mleka, 2 kašike limunovog soka, 2 kašičice narendane kore limuna

ZA VOĆNI PRELIV:

500 g jagoda, 70 g šećera, 1 kašika limunovog soka

Priprema:

Pomešajte mleveni keks, šećer i rastopljeni maslac, pa smesu utisnite u kalup za tortu (24 cm). Stavite ga na 10 minuta u rerun zagrejanu na 180°C. Umutite jaja, žumanca i šećer dok ne dobijete gustu smesu. Zatim dodajte sir, vanilin šećer, kiselo mleko, limunov sok i koru limuna. Smesu izlijte u kalup sa keksom i stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni, pa pecite oko 25 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite još 50 minuta. Kada se kolač ohladi, stavite na njega voćni preliv. Preliv dobijate tako što na laganoj vatri treba da prokuvate seckane jagode i šećer. Kolač poslužite s ohlađenim prelivom.

Čokoladni kapkejks

Potrebno:

 ZA TESTO:

1 ½  šolja brašna, 1/3 šolje kakaoa, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica soli, 1 šolja šećera, 1/2  šolje ulja, 1 šolja mleka, 1 kašičica ekstrakta vanile, 1/2 kašike sirćeta

ZA KREM:

3 kašike putera, 120 g gorke čokolade za kuvanje, 5 kašika toplog mleka, 2 šolje šećera u prahu, 1/4 kašičice soli, 1/2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema:

Zagrejte rernu na 175 stepeni. Pripremite korpice za mafine. Prosejte brašno, i u njega dodajte kakao, so i prašak za pecivo. Dobro izmešajte. U drugoj posudi pomešajte šećer, mleko, ulje, ekstrakt vanile i sirće. Izmiksujte suve i vlažne sastojke dok testo ne postane glatko. Sipajte smesu u kalupe i pecite oko 20-25 minuta na 180 stepeni. Kada su gotovi izvadite ih iz kalupa i ostavite da se ohlade. Napravite krem. U staklenom sudu, na pari, otopite čokoladu i puter, uz mešanje. U posebnoj posudi pomešajte šećer u prahu i so. Sipajte toplo mleko i mešajte dok se šećer ne istopi. Umešajte vanilin ekstrakt. Dodajte šećeru rastopljenu čokoladu i puter i mešajte mikserom na najačoj brzini dok smesa ne postane gusta. Stavite krem u frižider da se stvrdne ukoliko želite da dekorišete mafine špricom. Krem možete da nanesete i nožem na vrh kapkejksa.

Kakao ploče

Potrebno:

ZA KORU:

2 šolje (od 200 ml) brašna, 2 šolje šećera, 1 kašičica sode bikarbone, 1/3 kašičice soli, 1/2 čaše jogurta ili kiselog mleka, 3 jajeta, 125 g maslaca, 1 šolja toplog mleka, 5 kašika kakaoa u prahu, 1-2 kašike ekstrakta vanile

ZA FIL:

100-120 ml mleka, 2 kašike kakaoa u prahu, 125 g maslaca, 2,5 šolja šećera u prahu, 1 kašičica ekstrakta vanile, seckani orasi (po želji)

Priprema:

Zagrejati rernu na 170°C. U jednoj većoj posudi pomešajte brašno sa sodom bikarbonom i soli, a u drugoj šećer sa jajima i jogurtom. U šerpici otopite maslac sa mlekom i kakaoom, pa ostavite da se ohladi. Smese sa jajima i kakaoom dodati u veliku posudu sa brašnom i sve zajedno promešajte, zatim istresite u veći pleh i pecite 15 minuta. U šerpici otopite maslac, mleko i kakao, pa sklonite sa šporeta. Umešajte šećer u prahu, vanilu i dobro sve izmešati dok ne dobijete glatku smesu. Prelijte preko gotove kore i kada se ohladi stavite u frižider. Po želji dodajte naseckane orahe.

Čoko oblande

Potrebno:

200 g oblandi, 6 jaja, 300 g šećera, 200 g čokolade za kuvanje, margarin

Priprema:

Izmutiti 6 jaja sa 30 dkg šećera, izlomiti čokoladu i sve zajedno kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Stalno miješati jer lako zgonri. Staviti margarin te miješati dok se masa ne izjedini. Filovati oblatne te staviti nešto teško da se sve stisne.

Kolač od jabuka i sira

Potrebno:

Za testo:

600 g jabuka, 1 kašika soka od limuna, 125 g omekšalog maslaca, 125 g šećera, prstohvat soli, 3 jaja, 500 g svežeg sira, 200 g brašna, 1/2 kesice praška za pecivo, 1 puding od vanile

Za mrvice: 75 g maslaca, 75 g brašna, 75 g mljevenih badema, 2 kašike šećera, 1 kašičica cimeta

Priprema:

Jabuke ogulite, očistite i narežite na kockice. Odmah ih pokapajte limunom da ne potamne. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U međuvremenu pjenasto istucite maslac sa šećerom i malo soli, umiksajte jedno po jedno jaje, a potom i sir. Posebno izmješajte brašno, puding i prašak za pecivo te ih prosijte na pripremljenu smesu od jaja i sira i promiješajte kuhačom.  Na kraju umiješajte i kockice jabuka te ulijte tijesto u namašćeni kalup za tortu promjera 26 cm. Pripremite mrvice: Maslac za mrvice otopite u lončiću. Pomiješajte brašno, bademe, šećer i cimet, dodajte otopljeni maslac pa sve miješajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Tijesto u kalupu ravnomjerno pospite mrvicama. Tortu pecite u pećnici oko 40-50 minuta. Kada bude gotova izvadite je i ohladite.

Savijača

Potrebno:

300 g brašna, 2 kašike ulja, 1 kašika sirćeta, 150-200 ml mlake vode, so.

Za fil: 300 g suvih smokvi, 150 g suvih šljiva bez koštica, 80 g pinjola, 100 g badema, 50 g lešnika, 100 g grožđica, pola kašičice klinčića u prahu, pola kašičice cimeta, 1 pomorandža, 500 g jabuka, 50 g šećera u prahu, 50 ml maslinovog ulja

Priprema:

Brašno stavite na dasku, napravite udubljenje, dodajte ulje, ocat i, dodavajući mlaku slanu vodu, umijesite glatko tijesto. Tijesto dobro umijesite da postane sasvim glatko. Razdijelite ga na dva dijela, premažite uljem i ostavite stajati oko 30 minuta. U međuvremenu pripremite nadjev. Smokve, suhe šljive i pinjole sitno nasjeckajte. Dodajte mljevene bademe, nasjeckane lješnjake, grožđice, klinčić, cimet, sok i koricu od naranče, oguljene i naribane jabuke, šećer i sve dobro izmiješajte. Stolnjak pospite brašnom pa tijesto malo izvaljajte, a zatim rukama izvlačite od sredine prema kraju, dok ne postane sasvim tanko. Okrajke odrežite, a tijesto ostavite da se malo posuši. Poprskajte ga maslinovim uljem i rasporedite pripremljeni nadjev. Tijesto savijte, stavite u nauljeni lim i pecite u pećnici zagrijanoj na 180° 25 minuta.

Pržene banane sa sladoledom

Potrebno:

3 banane, sladoled od vanile, 1 šoljica oštrog brašna, so, prašak za pecivo, šećer, ulje, soda bikarbona.

Priprema:

Brašno pomešajte sa pola kesice praška za pecivo, dodajte sodu bikarbonu, malo soli i čašu vode, pa zamesite glatku smesu. Oljuštene banane presecite na pola. Umočite ih u smesu i ispržite u tiganju u kojem ima dosta ulja. Izvadite ih na upijajući papir i servirajte. Pospite ih šećerom i dodajte sladoled.

Moči japanski kolači

Potrebno:

200 g pirinčanog brašna, 100 g šećera, 220 g kokosovog mleka, 2 kafene kašičice arome od vanile. Za fil: 100 g azuki pasulja, 70 g šećera. Za posipanje - susam.

Prirprema:

Pripremati u mikrotalasnoj. U plastičnoj posudi promešati brašno i šećer, pa dodati kokosovo mleko i aromu vanile i dobro izmešati da dobijete glatku ujednačenu masu. Pokriti folijom i kuvati četiri minuta na 800 W. Kada je gotovo, izvaditi iz mikrotalasne, izmešati drvenom varjačom i pustiti da se malo ohladi da biste mogli da radite sa testom. Testo prebacite na radnu površinu koju ste blago pobrašnili pirinčanim brašnom, i napravite valjak prečnika 3 cm koji ćete podeliti na devet ujednačenih delova. Svaki deo ravnomerno istanjite u obliku kruga prečnika 6-7 cm. Na sredinu stavite lopticu fila, slepite ivice i rukama oblikujete u lopticu i uvaljajte u susam. Fil: Pripremite ga dan ranije. Pasulj operite i ostavite da odstoji u vodi preko noći. Sutradan, pasulj prebacite u šerpu i kada voda proključa kuvajte 15 minuta. Vodu prospite, pasulj isperite, nalijte novu vodu, pustite da ponovo proključa i nakon ključanja kuvajte još 15 min. Ponovo vodu prospite, pasulj isperite, nalijte novu vodu u razmeru voda pasulj 3:1. Vratite na ringlu i kuvajte. Kada voda do pola ispari, dodajte šećer i kuvajte dok voda potpuno ne uvri. Pastu možete ostaviti takvu sa komadićima pasulja ili je propasirati kroz sito da biste dobili homogenizovanu smesu. Ostavite je da se ohladi. Od ohlađene paste praviti kuglice veličine oraha kojim ćete puniti testo.