PUNJENE BANANE: Najukusnija i najbrža poslastica!

Ovo je divan dezert za čiju pripremu vam ne treba ni puno vremena, ni rerna ni mikser, već samo malo dobre volje! Oduševiće vas neobična kombinacija banana, čokolade, lešnika i kikiriki putera. Prijatno!

Sastojci:

- Banane 

- Tamna čokolada

- Puter od kikirikija

- Lešnici

Priprema:

Bananu oljuštite, isecite krajeve i  prepolovite je na pola, a sredinu potom pažljivo izdubite.

Rastopite čokoladu i dok je još topla umočite bananu u čokoladu do polovine.

Lešnike isitnite i prospite ih po tanjiru. Dok je čokolada topla babnu nežno uvaljajte u lešnike, a ako vam je lakše možete ih i posipati po čokoladi.

Sredinu banane koju ste prethodno izdubili napunite puterom od kikirikija, šlagom ili sladoledom koji ćete ubaciti pomoću šprica za kolače.

Ovu sjajnu poslasticu stavite u frižider dok se čokolada ne stvrdne i potpuno ne ohladi.

Savet: 

- Banane vrlo brzo promene boju, zato ih konzumirajte odmah.

- Želi te li jaču aromu lešnika kratko ih propržite na tiganju.

Izvor: Pressonline

Brzi mafini s malinama

Sastojci

250 g brašna

150 g malina

kašika praška za pecivo

100 g šećera

75 g putera

jaje

180 ml mleka

Priprema

1. Rernu ugrejte na 200 stepeni, a kalup za mafine obložite papirnim korpicama.

2. Prosejte brašno i prašak za pecivo i umešajte šećer. Dodajte izrendan puter i sve dobro promešajte viljuškom.

3. Umutite jedno jaje i mleko i dodajte smesi sa brašnom. Sve dobro promešajte, ali vodite računa da ne umutite previše. Polako dodajte maline.

4. Polako stavite smesu u kalupe za mafine i pecit eu zagrejanoj rerni 20-25 minuta. gotove mafine po želji možete posuti šećerom u prahu, preliti čokoladom ili kremom.

Izvor: Stvar ukusa

Napravite jednostavan sladoled od limuna

Nakon napornog radnog dana, dok još uvek sunce peče, nema ništa lepše nego počastiti se pozamašnom porcijom osvežavajućeg sladoleda.

Sastojci koji će vam biti potrebni za ovu neodoljivu letnju poslasticu su:

- 1 šolja punomasnog mleka

- 1 šolja šećera

- 1/3 šolje limunovog soka

- 1 šolja slatke pavlake

- 1/2 kašike ekstrakta vanile

Zagrejte mleko do ključanja, sipajte šećer i mešajte dok se ne rastopi. Ostavite da se ohladi pa tek onda dodajte limunov sok. Možete i narendati malo korice limuna. U posebnoj velikoj činiji umutitte slatku pavlaku mikserom. Zatim dodajte mešavinu sa limunom. Sipajte smesu u plastičnu činiju sa poklopcem i ostavite u zamrzivač na najmanje četiri sata.

Izvor: Pressonline

Najbrži kakao kolač

Ovo je recept za jeftini i brzi kakao kolač, koji će vad "naterati" da ga pravite iznova i iznova! Prijatno!

Sastojci:

- 3 čaše od jogurta šećera

- 3 čaše od jogurta brašna

- 3 jogurta (taman da imamo i mericu ;)  )

- 1 kafena kašikica sode bikarbone

- ½ čaše od jogurta ulja

- 3 kašike kakao praha

Priprema:

Korak 1: Smesa treba dobro da se umuti dok ne postane glatka. Peći na 200°C oko pola sata, ali ipak proveriti čačkalicom da li jetesto gotovo. Ostaviti da se prohladi pet minuta, a za to vreme pripremiti sirup kojim ćete preliti kolač.

Korak 2: Skuvati sirup. Prokuvati sve sastojke dok se ne dobije ujednačena masa.

Sirup:

- 10 kašika šećera

- 17 kašika mleka

- ½ margarina

-3 kašike kakao praha

Kolač iseći na kocke i sipati sirup preko njega, prvo preko rezova a preostali sirup preko celog kolača. Ostaviti da kolač dobro upije sirup nekih pola sata. Služiti uz kafu.

Prijatno!

Izvor: kuvajmo-blogovski.com

Bombice od bele čokolade i limuna

Sastojci

220 g bele čokolade

5 kašika putera

3 kašike slatke pavlake

malo soli

kašičica ekstrakta limuna

za posipanje po želji iskoristite šećer u prahu, seckane lešnike, kokos, susam...

Priprema

1. Otopite na pari puter i čokoladu i dodajte slatku pavlaku, veoma malo soli i ekstrakt limuna i sve dobro promešajte.

2. Stavite smesu u frižider da se dobro stegne oko dva sata. Od ohlađene smese pravite bombice i uvaljajte u kokos, šećer u prahu, seckane lešnike ili susam.

Izvor: Stvar ukusa

Brzi kolač

Sastojci:

- zlatni pek sa kakaom500 gr.

- slag500 gr.

- čokolada sa ukusom jagode 200 gr.

Uputstvo za pripremu:

Umutiti slag sa vodom pa dodati cokoladu koja je rendana na sitnije rende i promesati rucno. Ovu smesu podeliti na tri dela.

Keks umociti u kiselu vodu (mleko, sok) i redjati u dublji sud oblika pravougaonika. Staviti preko keksa slag sa cokoladom, potom ponovo natopljen keks pa opet slag. Redjati dok ne utrosite materijal.

Izvor: Pressonline

Čokoladni mafini za tili čas!

Savršeni slatki zalogaji uz kafu sa prijateljicama. Za pripremu ovih neodoljivih mafina treba vam svega 20-ak minuta, a uživažete u njihovom divnom ukusu! Prijatno.

Sastojci:

- pola šolje ulja

- jedna šolja brašna

- jedna šolja mleka

- 2 kašike kakaa

- 2 jaja

- 100 g izrendane čokolade

Priprema:

U činiji smutite sve sastojke. Smesu sipajte u kalupe za mafine. Izrendajte još malo čokolade po vrhu, a po želji dodajte i lešnike ili bademe. Pecite u već zagrejanoj rerni desetak minuta na 200 C, a potom smanjite temperaturu, pa pecite još koji minut. Probodite čačkalicom kako biste proverili da li je gotovo. Po želji, prelijte voćnim ili karamel sirupom i služite uz šlag.

Brza keks torta

Sastojci:

- mleveni keks 600gr

- mleveni orasi100gr

- čokolada za kuvanje100gr

- šećer u prahu200gr

- margarin 1 kom

- jaja2 kom

- sok od pomorandže 2 dl

- žele bombone200gr

- šlag 100gr

Uputstvo za pripremu:

Cokoladu i zele bombone iseckati na kockice. Umutiti jaja sa margarinom i secerom u prahu. Dodati mleveni keks, mlevene orahe (ili lesnik), seckanu cokoladu i zele bombone. Sipati sok i sve dobro izmesati. Oblikovati tortu i ukrasiti je slagom.

Izvor: Super recepti

Kolačići sa čokoladom i kafom

Ovo je recept za divne, hrskave, slatke keksiće koji su savršeni za popodnevna druženja sa prijateljicima uz kafu. Uživajte!

Sastojci:

- 1 šolja putera

- 1 kašika ekstrakta ruma, pomorandže, maline ili nekog drugog po želji (nije obavezno)

- 1 šolja smeđeg šećera

- 1/2 šolje belog šećera

- 1/2 kašičice nes kafe

- 2 jaja

- 1/2 kašičice soli

- 2 kašičice vanilinog šećera

- 1 kašičica sode bikarobone

- 3 šolje brašna

- 2 šolje komadića mlečne čokolade

Priprema:

Korak 1: Zagrejte rernu na 180 C. U velikoj činiji umešajte puter, kafu, šećer i ekstrakt ruma sve dok ne smesa ne postane kompaktna i "vazdušasta". Dodajte jaja, vanilin šećer, so i mešajte dok se ne sjedini sve. Potom u smesu sipajte i sodu bikarbonu i polovinu brašna, pa opet sve dobro izmešajte. Sipajte preostalo brašno i miksajte dok se ne sjedini. Na kraju, dodajte i sitne komadiće čokolade.

Korak 2: Kašikom vaditi male loptice i ređati ih na blago podmazan pleh. Pecite 7 minuta na 180 C. Izvadite iz rerne kada kolaćići počnu da dobijaju zlatkastu boju. Ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi. Čuvati u zatvorenoj posudi. Služite uz kafu, čaj, kakao, mleko ili sok od pomorandže.

Izvor: Pressonline

Kremasti kolač od nutele, keksa i jagoda

Ovaj kolač je savršena poslastica, priprema se lako i brzo, bez pečenja, a njegova kremasta struktura će vas oduševiti! Uz dodatak jagoda ili malina - neće biti osobe koja može da mu odoli...

Sastojci:

- 3 šoljice slatke pavlake

- 2 kašike šećera

- 1/2 kašičice cimeta

- 2 kašičice ekstrakta vanile

- 1/2 šoljice nutele (ili nekog sličnog namaza)

- 15 komada integralnog ili petit beurre keksa

- Sveže jagode (po želji)

Priprema:

1. U posudi izmešajte pavlaku, šećer i ekstrakt vanile, pa sve zajedno dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu kremastu smesu ( 3 do 4 minute).

2. U smesu dodajte nutelu te je kutlačom polako i lagano umešajte dok se u potpunosti ne poveže sa smesom.

3. U kalup poslažite keks tako da pokrije celo dno, a ako je potrebno odlomite komadiće da popunite praznine.

4. Na keks nanesite smesu u debljem sloju i ravnomerno je rasporedite.

5. Na smesu posložite još jedan sloj keksa. pa ih ponovno prekrijte kremom.

6. Posudu prekrijte folijom i ostavite da odstoji u frižideru preko noći.

7. Kolač narežite na kocke i poslužite.

Saveti:

- Kada u smesu dodajete nutelu mešajte polako i oprezno kako se krema ne bi opustila.

- Želite li kolaču da dodate svežinu, u recept dodajte sveže jagode ili maline. Narežite ih na tanke kriške, poslažite ih po kremu, pa ih tek onda prekrijte keksom.

- Po receptu posuda bi trebalo da bude takva da vam u nju stanu tri sloja keksa i tri sloja krema.

Izvor: Zadovoljna.hr

Domaća čokolada sa kokicama i kikirikijem

Sastojci

350 g čokolade za kuvanje

50 g iskokanih kokica

70 g slanog kikirikija

prstohvat soli

Priprema

1. Obložite pravougaonu posudu papirom za pečenje. Otopite čokoladu na pari oko 4 minuta, dok ne dobijete glatku smesu. Sklonite sa vatre i dodajte kokice, kikiriki i so. Mešajte smesu sve dok se kikiriki i kokice potpuno ne prekriju čokoladom.

2. Sipajte smesu u pripremljen pleh i oblikujte tanak pravougaonik. Stavite u frižider na minimum 30 minuta, da se dobro ohladi i očvrsne.

3. Polomite rukama na manje komade i čuvajte u frižideru, posudi koja ne propušta vazduh. Ovaj slatkiš može da stoji najduže pet dana.

izvor: Stvar ukusa

Pohovani sladoled

Stižu nam topliji dani, a mi vam dajemo ideju kako da se rashladite, ali i oduševite prijatelje svojim kulinarskim umećem.

Kineski pohovani sladoled u domaćoj radinosti? Da, moguće je i uopšte nije teško. Pratite naša uputstva.

Biće vam potrebni:

- 2 jajeta

- 50 mlevenih oraha

- 50 g prezli

- 150 g brašna

- sladoled

- ulje

- topljena čokolada

Priprema:

Napravite sladoled kugle i stavite ih u zamrzivač da se potpuno smrznu. Za to vreme umutite jaja i dodajte orahe u njih. Uzmite kuglu sladoleda, umočite je u jaja, brašno, opet u jaja i na kraju u prezle. Pržite u fritezi ili u dubokom ulju tek par sekundi, tj. dok se ne uhvati korica. Sladoled servirajte na tanjir i prelijte topljenom čokoladom.

izvor: Pressonline

Korpice sa jagodama

Sastojci:

- brašno 500 g

- margarin 250 g

- šećer150 g

- jaje1

- žumance1

- mleko250 ml

- šećer50 g

- gustin 20 g

- margarin 30 g

- žumance 2 komada

- vanilin šećer2 komada

- slatka pavlaka 2 dl

Uputstvo za pripremu:

Mikserom penasto umutite puter i šećer pa dodajte jaja. Lagano sve promešajte i ubacite brašno. Razvucite testo i obložite modle za korpice ili tart. Korpice pecite 10 minuta na 180 stepeni. Ostavite ih da se ohlade. Ukoliko Vam je lakše koristite kupovne korpice za punjenje kao što sam ja u ovom slučaju.

Za krem sjedinite sve sastojke osim mleka.

Mleko prokuvajte pa lagano dodajte u smesu uz konstantno mešanje.

Fil nastavite da kuvate na pari dok ne dobijete gustu i glatku strukturu.

Korpice filujte kremom i jagodama.

Slatku pavlaku penasto umutite pa špricem ukrasite svaku korpicu. Od gore prelijte topingom od čokolade. Pre služenja korpice rashladite u frižideru.

izvor: Super recepti

Banana torta za 5 minuta!

Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim dezertom ova banana "torta" je prava poslastica za vas!

Sastojci:

- 250 g keksa po izboru

- 2 kesice pudinga od banane ili vanile

- 4 banane

- 2 šolje hladnog mleka

- 150 g šlaga

Priprema:

Skuvajte puding sa mlekom. Kada je priprema gotovo pri kraju dodajte polovinu umućenog šlaga, i mešajte dok se smesa ne ujednači.

Dno činije obložite keksom. Sledeći sloj će biti banana izrezana na kolutove. Preko dolazi smesa pudinga od banane i šlaga, a na kraju i sloj šlaga. Ponovite ovo sve dok vam ne nestane sastojaka, a poslednji sloj neka vam bude šlag. Ukrasite kolutićima banane. Pospite sa malo kokosa i rendane čokolade!

Savet:

Količinu sastojaka možete proizvoljno menjati, u zavisnosti od toga kakav ukus i koju veličinu ove "torte" želite!

Izvor: Pressonline

Banana split - brzi desert

Sastojci:

- banane 4

- sladoled 8 kugli

- šlag1 kesica

- čokolada 50 g

- plazma keks malo

- čokoladni prelivza deserte

Uputstvo za pripremu:

Banane iseći po dužini i staviti u činije za posluženje.Između banana staviti po dve kugle sladoleda.Sve pokriti sa šlagom,posuti sa mlevenom plazmom,narendanom čokoladom i prelivom za deserte.

Napomena:

Kombinacije sladoleda,šlaga i ostalih dodataka su proizvoljne.

Izvor: Super recepti

Pijana voćna salata!

Ova lagana, prolećna salata savršen je izbor za tople prolećne dane i uživanje u bašti ili na balkonu. Ne samo što je veoma osvežavajuća, već će vas i brzo zasititi, pa je svakako savršen izbor!

Sastojci (za jednu osobu):

- 1 slatka jabuka

- 1 kruška

- 1 narandža

- šaka jagoda

- prsohvat cimeta

- badema po želji

- malo ananasa

Priprema: 

Voće isecite na sitne kockice. Dodajte isitnjene bademe i cimet. Prelijte sa malo soka od pomorandže i kašičicom viskija. Ostavite da prenoći u frižideru, da bi se arome izmešale. Služite uz šlag ili sladoled po želji! Prijatno!

Izvor: Pressonline

Čokoladni kolač sa kokosom

Sastojci

100 g kakaa

250 g putera

500 g smeđeg šećera

4 jaja

100 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

100 g kokosovog brašna

Priprema

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Obložite pleh veličine oko 20 x 20 cm papirom za pečenje.

2. U velikoj šerpi pomešajte kakao, puter i šećer i lagano otopite. Mešajte neprekidno, da se ne bi zalepilo. Kada se istopilo i sjedinilo, malo ohladite, pa dodajte malo po malo u posudu sa umućenim jajima, neprestano mešajući. nakon toga, u smesu umešajte kokos, brašno i prašak za pecivo. Izlijte smesu u pleh i pecite oko 45 minuta.

3. Nakon 30 minuta pečenja, ukoliko kolač prebrzo dobija braon boju, pokrijte odozgo papirom za pečenje. Ohladite u plehu, pa pažljivo izvadite i isecite na kocke. Po želji, kolač možete ukrasiti kokosom ili kristal šećerom.

Izvor. Stvar ukusa

Mramorni kolač

POTREBNO JE:

1 čaša jogurta, 1 čaša šećera, 2 čaše brašna, 3/4 čaše ulja, 2 jaja, 1 prašak za pecivo, 3 kašike kakaoa, 3 kašike kuvane kafe.

PRIPREMA:

Umutite jaja sa šećerom, polako dodajte ulje, zatim naizmenično brašno sa praškom za pecivo i jogurt. Podelite testo na dva dela, pa u jednu polovinu umešajte kakao i kafu. U manji kalup obložen papirom za pečenje ulivajte istovremeno tamno i svetlo testo praveći šare kao na mramoru. Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečeni kolač isecite i pospite šećerom u prahu.

Palačinke sa sirom i jagodama

Sastojci

Za palačinke: 

150 g brašna

1 jaje

so

1 vanilin šećer

2 supene kašike ulja

2 supene kašike šećera

200 ml mleka

300 ml kisele vode

Fil:

150 g krem sira

100 g kisele pavlake

50 g šećera

200 g jagoda

cimet za posipanje

Priprema

1. U činiji za mućenje umutiti mikserom jaje, so, šećer, vanilin šećer i ulje. Postepeno dodavati brašno, a potom mleko i keselu vodu. Stalno mutiti i voditi računa da se ne naprave grudvice. Ispržiti palačinke.

2. Sir pomešati sa kiselom pavlakom i šećerom. Jagode očistiti, oprati i iseckati. 

3. Palačinke filovati krem sirom i preko poređati iseckane jagode. Saviti palačinke na pola, pa još jednom na pola (kako bi se dobili trouglovi). Servirati na tanjiru, posute cimetom.

Izvor: Stvar ukusa

Starinske štanglice sa orasima

Sastojci:

- jaja2

- šolja šećera1

- vanilin šećer1

- šolja brašna1,5

- prašak za pecivo 1 kašičicaravna

- šolja mleka1

- šolja ulja1/2

- šolja mlevenih oraha1

Fil:

- kašike šećera10

- kašike vode6

- čokolada za kuvanje 100g

- margarin 125g

- solje mlevenih oraha2

- šolje mlevenog keksa1

šolja je od 150ml

Uputstvo za pripremu:

Penasto umutiti jaja sa šećerom,a zatim muteći najmanjom brzinom miksera dodati ulje,brašno pomešano sa praškom za pecivo,orahe i mleko.Sipati u podmazan i brašnom posut pleh(dimenzija 35x25)te peći na 180C 15-20min.

Staviti da provri 10 kašika šećera sa 6 kašika vode,skloniti sa vatre,te dodati margarin i izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne istopi.Zatim dodati keks i orahe pa preliti preko prohlađene kore.

Posuti kolač mlevenim orasima i seći na štanglice.