Džem od šljiva, recept za početnike

Džem od šljiva, recept za početnike

Džem od šljiva je ukusan proizvod koji se može koristiti na različite načine.

Džem od šljiva, osim što je savršen dodatak u hladnim zimskim danima, ima i brojne nutritivne vrednosti.

Šljive su bogate vitaminom C, vitaminom K, kalijumom i vlaknima. Džem od šljiva zadržava mnoge od ovih nutrijenata, iako u manjoj meri zbog procesa kuvanja. Šljive sadrže antioksidanse poput fenolnih kiselina, koje mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala u telu.

Kada birate plodove, najbolje je koristiti zrele, ali čvrste šljive za džem. Previše zrele šljive mogu rezultirati previše tečnim džemom.

Evo jednostavnog recepta za džem od šljiva:

Džem od šljiva, recept

Sastojci:

1 kg zrelih šljiva
700 g šećera
Sok od 1 limuna (oko 2-3 kašike)
1 pakovanje (oko 20 g) pektina (ako želite da džem bude gušći, opcionalno)

Uputstvo:

Priprema šljiva:
Operite šljive i prepolovite ih. Uklonite koštice i narežite šljive na manje komade. Ako želite, možete ih izgnječiti viljuškom ili blenderom za glatkiju teksturu.

Kuvanje:
Stavite šljive u veliku šerpu. Dodajte šećer i sok od limuna. Dobro izmešajte da se šećer ravnomerno raspodeli.
Ostavite da odstoji 15-30 minuta, povremeno mešajući. Ovo će pomoći da se šljive puste sok i da se šećer bolje rastvori.

Kuvanje džema:
Stavite šerpu na srednju temperaturu i kuvajte smesu uz povremeno mešanje. Kada smesa počne da vri, smanjite temperaturu i nastavite da kuvate. Ako koristite pektin, dodajte ga prema uputstvima na pakovanju (obično se dodaje pred kraj kuvanja).
Kuvajte dok se smesa ne zgusne, oko 20-30 minuta. Da biste proverili da li je džem gotov, stavite malo džema na tanjir i ostavite da se ohladi nekoliko sekundi. Ako se džem stvrdne i ne razliva, spreman je.

Spremanjе:
Dok se džem još vruć, sipajte ga u prethodno sterilizovane tegle. Ostavite mali razmak od vrha tegle. Zatvorite tegle odmah dok je džem još vruć.
Okrenite tegle naopako na nekoliko minuta kako biste stvorili vakum i osigurali da se džem dobro očuva.

Hlađenje i skladištenje:
Nakon što se tegle ohlade, čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu. Džem od šljiva obično traje nekoliko meseci ako je pravilno upakovan.

Dodaci:

Začini: Možete dodati začine poput cimeta, karanfilića ili vanile za dodatni ukus.
Alkohol: Nekoliko kašika ruma ili konjaka može dodati interesantan sloj ukusa.

Čokolada: Možete da dodate crnu čokoladu za kuvanje
Voće: Pomešajte šljive sa drugim voćem, poput breskvi ili jabuka, za raznovrsnije ukuse.

Izvor: danas.rs

Možda će vas interesovati i ovo: