Nakon ovoga nikada više nećete oljuštiti jabuku

Ono što čini jabuku čestom užinom je i činjenica da ju je vrlo lako konzumirati. Sve što treba da uradite jeste da je operete i pojedete. Oni izbirljivi će pak, oljuštiti koru, a to je najgora stvar koju možete uraditi. Evo i zašto!

Većina vlakana je u kori 

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore ostaje samo 2,1 gram, što nije dovoljno da bi se jabuka nazvala “dobrim izvorom vlakana”. 

U kori je i većina vitamina 

Jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Bez kore ostaje samo 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A. 

Jabuka ublažava probleme s disanjem 

Ali samo ako je jedete s korom. Spoj koji utiče na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno imaju bolje funkcije pluća zahvaljujući efektu kvercetina. 

Kvercetin utiče i na pamćenje 

Studija koja je sprovedena 2004. godine pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima. 

Borac protiv raka 

Tokom istraživanja koje je sprovedeno 2007. godine na Kornel Univerzitetu, utvrđeno je kako se u kori jabuke nalazi pregršt spojeva nazvanih triterpenoidi. Oni mogu sprečiti ili ubiti ćelije raka u laboratorijskim kulturama, a to se posebno odnosi na jetru, debelo crevo i ćelije raka dojke. 

Održava vitku figuru 

Ursolična kiselina (sastojak kore jabuke) pomaže izgradnji mišića i sagorevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od gojaznosti.

Izvor: Magazin.net.hr

Možda će vas interesovati i...