Sastojci za 3 Osoba/e

50 ml limunovog soka
150 ml maslinovog ulja
1500 g ribe
5 g peršunovog lista
200 g tikvica
5 g ruzmarina
300 g paprike
Započni pripremu

Očistite ribu spolja i iznutra. Zasecite je je po dužini, posolite i pobiberite. Stavite u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 50 minuta, uz povremeno premazivanje uljem. Na gril tiganju propržite tikvice i papriku. Pripremite mešavinu od vina, malo vode, ulja, seckanog ruzmarina i peršuna, belog luka, limunovog soka, soli i vegete. Pri kraju pečenja prelijte ribu pripremljenom smesom. Servirajte ribu sa povrćem. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Ribu sam najčešće pripremala u rerni. Uvek mi je to super opcija jer je najzdravija, najjednostavnija i može se uvek dodati nešto novo da jelo bude drugačije. A ako vam zafali još neka ideja, možete kliknuti ovde i pogledati šta sam sve to na blogu objavljivala proteklih godina a vezano je za ribu i morske plodove.

Sastojci:

Sastojci:

700 g sveže pastrmke

maslinovo ulje

nekoliko kriški limuna

peršun

beli luk isečen na listiće

so

Priprema:

Ribe položite na pleh obložen papirom za pečenje. U svaku ribu stavite po nekoliko kriški limuna, nekoliko listića belog luka, malo peršuna i malo soli. Prelijte maslinovim uljem pa pecite oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

izvor:milinkuvar.com

Sastojci
Potrebno je:
500 g zamrznutih očišćenih kalamara
1 kašika oštrog brašna
1 kašika kukuruznog brašna
1 kašičica kukuruznog griza
malo soli
malo maslinovog ulja

Priprema
Kalamare ostaviti preko noći na sobnoj temperaturi da se odlede, zatim ih oprati i osušiti kuhinjskim papirnim ubrusom.Prženi kalamari
U dubokom tanjiru pomešati oštro brašno, kukuruzno brašno, kukuruzni griz i so. U tu smesu uvaljati krakove i cela tela kalamara.Prženi kalamari
U tiganju zagrejati maslinovo ulje i kalamare staviti da se kratko prže na srednjoj temperaturi, samo da dobiju lepu žutu boju.Prženi kalamari
Kalamari se ne smiju dugo pržiti jer što se duže prže postaju gumastiji, a kratkim prženjem su sočni.Prženi kalamari
Pržene kalamare odlagati na kuhinjski papirni ubrus da upije masnoću. Servirati sa prženim pomfritom ili kuvanim krompirom.

Jedna fantastična kombinacija. Oslić smo uvaljali u laneno i kukuruzno brašno i tako ga pekli, dobio je nekako poseban i drugačiji šmek, dok je rižoto od šampinjona i pirinča zaokružen neutralnom pavlakom i tako dobio onaj kremasti i izgled i ukus.

Sastojci za 4 osobe:

4 oslića bez glave, težina 1 kg
laneno i kukuruzno brašno ( možet praviti i svoju kombinaciju – suncekretovo, bundevino, bademovo itd )
ulje ze pačenje
200 – 300 gr šampinjona – po želji zavisno koliko ih volite
1 šolja od 250ml, ne puna pirinča
200 ml neutralne pavlake
začini po želji – so i biber obavezno


Priprema:

Oslić iseći na pola, pa dobro posoliti sa obe strane.

Kada se ulje zagrejalo, ne na najjače, malo slabije, izmedju srednje i najjače, uvaljati svaki komad ribe u mešavinu brašna koje ste napravili. Nemojte ga napraviti puno jer nije potrebno.

Oslic sa kremastim rizotom

Peći negde oko 20 minuta uz povremeno okretanje, sve dok ne dobije rumenu boju.

U manju šerpu staviti pirinač i naliti dosta vode, 3 puta više. Kuvati 15 minuta, pa skloniti sa vatre i poklopiti. Ostaviti tako 15 minuta.

Dok se oslić peče u jednu šerrpu staviti malo ulja, čisto da se šampinjoni odmah ne zalepe.

Narendati šampinjone na listiće, malo posoliti i prodinstati ih.

Posoljeni će pustiti vodu, pa će taman u toj vodi da omekšaju.

Kada voda ispari i količina se smanji na pola dodati neutralnu pavlaku i obavezno biber i promešati.

Procediti pirinač, oprati ga u cediljki, pod mlazom vode i dodati šampinjonima, promešati, probati, ako je potrebno dosoliti.

Dok završite taj prilog i riba je pečena, obe ture. Vreme pripreme je nekih sat vremena, po 20 minuta za pečenje jedne ture ribe, a biće dve, to je 40 i još ostane 20 za pripremu. Isto toliko treba i prilogu.

Prijatno!

izvor: domacirecepti.net

Posni đuveč sa ribom je idealan ako postite, ali i ako ste samo ljubitelj ribe i povrća.

Ribu ne morate da stavite, ali daje poseban šmek. Jelo sadrži nekoliko vrsta povrća i lako se sprema, a izuzetno je ukusno. 

Sastojci:

3 veće glavice crnog luka
6-7 mesnatih paprika
1-2 šargarepe
2 krompira
peršunov list
biber, so
malo začinske paprike
riba po izboru (može i bez nje)
4 kašike opranog pirinča
2 paradajza ili 1 veći, oljušten

Priprema:

Na ulju propržite iseckan crni luk i šargarepu sečenu na kolutove. Kad se uprži, dodajte seckanu papriku. Začinite, pa sipajte uprženu smesu u nauljenu tepsiju, pa dodajte pirinač, krompir isečen na kolutove i paradajz na kocke. Za još bolji ukus stavite ribu preko, prethodno je uvaljajte u brašno. Pecite na 220°C nekih 60 minuta.

 Izvor: bakina i dekina kuhinja

Veliki broj ljudi od hobotnice pravi salatu, ali ako ste više za "standardniju" varijantu, ovo je jedan poprilično jednostavan način kako da pripremite hobotnicu sa krompirom u rerni.

Potrebno

1 hobotnica (cca 2kg)
1,5kg krompira
2 glavice crnog luka
1 beli luk
1,5dcl belog vina
ruzmarin
lovor
maslinovo ulje
so, biber

Priprema

Ja sam uzeo već smrznutu hobotnicu, ali ako ste u prilici da kupite svežu hobotnicu, obavezno je pre pripreme zamrznite na bar 24h.

Hobotnicu stavite u šerpu sa 1dcl vode i poklopljeno kuvajte 15-ak minuta.

Ona će pustiti svoju vodu i promeniti boju.

Krompir isecite i zajedno sa očišćenim crnim lukom stavite u pekač. Dodajte i beli luk (ceo), 3 lista lovora i grančicu ruzmarina.

Na povrće stavite hobotnicu, začinite i sve zalijte maslinovim uljem.

Poklopljeno pecite sat vremena na 180C.

Nakon sat vremena dolijte 1,5 dcl belog vina i nastavite da pečete još 30-ak minuta. Zadnjih 10 minuta otklopite pekač.

Hobotnica bi za ovo vreme trebalo da je ispečena, ali to proverite viljuškom. Trebalo bi da lako prolazi kroz meso.

Izvor: kuvar.in.rs

Riba pečena na pari je vrlo ukusna i zdrava!

Viralni snimak u kojem legendarna pevačica Josipa Lisac priča kako rado kuva, a poseban specijalitet joj je "štuka u šlagu" nasmejala je mnoge. Međutim, ako ste pomislili da se ona to samo našalila i da takav recept ne postoji, grdno ste se prevarili.

Štuka je izuzetno ukusna, a ovako možete pripremiti i bilo koju drugu ribu. Reč je o pečenju na pari, a svi oni koji nemaju parnu rernu mogu da se posluže i vrlo jednostavnim trikom.

U dublji pleh stavite nekoliko komada seckanog korenastog povrća - šargarepe, peršuna, paškanata i dodajte nekoliko kockica putera. Naspite vode i sipajte malo belog vina. Očišćenu ribu posolite, pobiberite i stavite na rešetku, pa rešetku stavite preko pleha.

Pecite u rerni oko pola sata, na temperaturi od oko 180C stepeni. Za to vreme, pripremite sos. Na malo putera, izdinstajte sitan luk, vlašac ili mladi luk, dolivajući proceđen sok od pečenja ribe.

Kad se luk uprži, dodajte par kašika brašna i pržite da pobeli, pa sklonite sa vatre i polako dolivajte pavlaku za šlag. Vraćajte na ringlu samo da se sos blago ukuva, ne dozvolite da previše vri.

Začinite po ukusu, prelijte komade ribe i ukrasite peršunom.

Izvor: Lepa&Srećna

Ukoliko su pastrmke prevelike možete ih zaseći i u džepove ubaciti tanke kolutove limuna. Odlična ideja i za ručak i za večeru.

Pastrmka je jedna od najomiljenijih riba u našim krajevima. Njeno belo, posno mesno je veoma nežno pa se priprema lako i brzo. Poseban su specijalitet takozvane losos pastrmke, koje su nastale kao hibrid, rastu znatno veće i imaju ružičasto meso pa podsećaju na lososa. Ako spremate obične pastrmke, treba vam više komada za porodični ručak.

Sastojci za Pečenu garniranu pastrmku:

5-6 pastrmki

1 glavica belog luka

1 čaša belog vina

1 čaša maslinovog ulja

malo bosiljka

malo ruzmarina

začin, so, limun

Priprema Pečene garnirane pastrmke:

Pastrmke očistiti, oprati, i zarezati pa posoliti.

U činiju iseckati beli luk, dodati malo soli, malo vegete, bosiljka, ruzmarina, ulja i vina.

Dodati ribu i ostaviti pola sata, da odstoji, zatim sve to isipati u tepsiju, narezati limun i dodati ribi.

Pokriti aluminijumskom folijom i peći pola sata.

Nakon toga, skloniti foliju i peći još pola sata.

Ako je potrebno još malo, toliko da dobije lepu žućkastu koricu.

 Izvor: lepaisrecna.mondo.rs

 

 

 

Sastojci

4 kom. belоg luka
1000 g lososa
50 ml limunovog soka
10 g peršunovog lista
5 g soli
3 g vegete

Priprema lososa iz rerne

Meso nauljite, posolite, pobiberite, začinite iseckanim belim lukom i peršunom i ostavite da odstoji pola sata.

Nakon toga pecite meso u zagrejanoj rerni dok ne dobije rumenu boju.

Servirajte i uživajte u ovom obroku uz prilog po želji. Prijatno!

Popularan način pripreme ribe koja sadrži dosta proteina je u slanoj korici, ne samo zbog svog izgleda već i ukusa.

Za savršen rezultat pripreme ribe u slanoj korici, važno je poštovati neka pravila i trikove:

Korica od soli se priprema od mešavine soli i jaja: na kilogram soli idu dva jajeta.

Kad se ova dva sastojka pomešaju, masa treba pod prstima da bude kao vlažan pesak koji se koristi za pravljenje kula od peska na plaži.

Koristite grubu morsku so, jer će se ispečena korica lako polomiti. Ako odlučite da koristite sitnu morsku so, korica će biti toliko tvrda da ćete morati da uložite veliki napor kako bi je slomili.

Korica će se najbolje ispeći na 200°C
Ova metoda pripreme, s koricom od soli, prikladna je za pripremu svih vrsta ribe sa visokim sadržajem proteina, jer od 200°C koliko je temperatura u pećnici, do mesa stiže samo nekih 90°C-100°C, tako da protein ne izađe, a riba se ne isuši.

Orada u slanoj korici

1 krupna orada, očišćena i spremna za kuvanje
2 kg grube morske soli
150 g brašna
60 g skroba
4 jajeta
2 čena belog luka
1 limun
veza svežih začina

Priprema:

Prvo napravite mešavinu za slanu koricu. Pomešajte so, brašno i skrob i dodajte jaja

Masu dobro izmešajte mikserom

Iseckajte limun, beli luk i začine, pomešajte i napunite ovom mešavinom trbušnu duplju orade

Masu za koricu, stavite u pleh obložen papirom za pečenje, i preko nje postavite ribu.

Sada ribu pažljivo sa svih strana obložite masom koju cete pažljivo pritisnuti sa svih strana, kako bi riba bila dobro „upakovana“ u koricu.

Pecite ribu u rerni oko 30 minuta na temperaturi od 200°C.

Izvadite pleh iz rerne i pažljivo slomite koricu tako što cete je iseći nožem, ili slomiti.

Vodite računa da ne oštetite ribu tokom lomljenja korice.

Kada ste otvorili ribu, lako ćete odvojiti kožu od mesa.

Za serviranje, pažljivo nožem podignite filet s kostiju.

Izvor: hrana-pice-price.com

Strana 1 od 6

Možda će vas interesovati i...