Naučite kako se sprema punjena skuša u sosu od vina.
Skuša nije samo ukusna nego spada i u najzdravije ribe na svetu, jer sadrži veliki procenat omega-3 masnih kiselina i zbog toga je sjajna za regulisanje krvnog pritiska. Zbog svih benefita ona treba da se nađe na meniju redovno, a super je i što nije teška za pripremu i kratko se peče, a punjenje od senfa je čini aromatičnom.
Sastojci:
2 skuše
2 kašičice senfa
3 kašike maslinovog ulja
3 čena belog luka
1 limun
1/2 veze peršuna
200 ml belog vina
Priprema:
Ribu očistite, pa ih posolite i pobiberite i poređajte u tepsiju. U posudi pomešajte senf, maslinovo ulje, seckani peršun i još neki začin po želji, kao i mleveni beli luk i sok od 1/2 limuna.
Napunite ribu ovom smesom i zatvorite čačkalicom ili koncem koji se koristi za kuvanje.
Vino pomešajte sa preostalim sokom od limuna i prelijte preko ribe, pa pokrijte aluminijumskom folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta.
Skinite foliju i pecite još 15 minuta, a povremeno prelijte sosom od vina.
Izvor: Stvar ukusa
Ako nađete da kupite basa negde, ovo je recept koji ne biste trebali propustiti. Verujte - svi će se oduševiti. I što je najbolje - ne možete pogrešiti u pripremi.
Potrebno (za 2 osobe):
2 basa (od po 300-350g)
3 krompira
1 limun
4 čena belog luka
1dcl maslinovog ulja
1 kašikic1 ruzmarina
so, biber
Priprema:
U posudicu izmešati maslinovo ulje, sitno iseckana 4 čena belog luk i kašikicu ruzmarina. Izmešati i polovinom smese odmah premazati ribu.
U tepsiju staviti krompir na krupno isečem na dno, pa njega naslagati ribu u koju smo stavili krišku limuna i bogato premazali pripremljenim sosom.
Peći na 180C oko 45 minuta.
Na svakih 15 minuta premazivati ribu preostalim prelivom.
Posle 45 minuta izvaditi ribu i ostaviti da odstoji 10 minuta pa tek onda seći ribu i služiti.
Izvor: kuvar.in.rs
Za basa (neki ga zovu i "pastrmski grgeč") mnogi kažu da ima kvalitetnije meso i od smuđa. Nisu daleko od istine. Retko je na našim trpezama, ali ako možete da ga nađete - ne oklevajte i kupite ovu ribu. Fantastičnog je ukusa i teksture mesa kakvu samo ribe grabljivice imaju.
Potrebno:
2 basa od po 300g
4 kromira
1 glavica luka
Svinjska mast
Ulje, sirće
So, biber
Priprema:
Basa očistite i odstranite višak repa i glavu (zbog lakšeg prženja).
U tiganju zagrejte svinjsku mast. Treba da je ima dosta kako bi se riba lepo pržila. Umesto masti možete koristiti i suncokretovo ulje, ali smatram da je riba pržena na masti mnogo ukusnija.
Ribu zasecite kako bi se lakše i lepše ispržila.
Basa pržite povremeno ga okrećući.
U međuvremenu napravite krompir salatu prema receptu.
Riba se prži ca 30 minuta na srednjoj temperaturi ako ne bi izgorela.
Prijatno.
Izvor: kuvar.in.rs
Ako nađete da kupite ove dve ribe - najplemenitije rečne ribe - ovo je recept koji ne biste trebali propustiti. Pravi se za veće društvo (6 osoba) i veoma ga je jednostavno napraviti. Verujte - svi će se oduševiti. I što je najbolje - ne možete pogrešiti u pripremi.
Potrebno:
1 smuđ cca 1,3 kg
1 štuka cca 1,3 kg
3 krompira
10 čeri paradajza (cca 200g)
1 limun
8 čenova belog luka
2dcl maslinovog ulja
2 kašikice ruzmarina
so, biber
Priprema:
U posudicu izmešati maslinovo ulje, sitno iseckana 3 čena belog luk i kašikicu ruzmarina. Izmešati i polovinom smese odmah premazati ribu.
U tepsiju staviti krompir na krupno isečem na dno, pa njega naslagati ribu u koju smo stavili krišku limuna i bogato premazali pripremljenim sosom.
U tepsiju pored ribe staviti čeri paradajz, 5 čenova belog luka. Krompir posoliti i posuti sve zajedno sa još kašikicom ruzmarina.
Preostale kriške limuna takođe staviti u tepsiju na krompir.
Staviti tepsiju u rernu na 250 stepeni na 5 minuta, zatim rernu smanjiti na 180 stepeni. Na svakih 15 minuta premazivati ribu preostalim prelivom.
Posle 45 minuta izvaditi ribu i ostaviti da odstoji 10 minuta pa tek onda seći ribu i služiti.
Napomena: I pored pečenog krompira uz ribu u tepsiji - slobodno napravite krompir salatu uz ovo jelo. Prilikom pravljenja krompir salate buidte hrabri i stavite dovoljnu količinu sirćeta!
Izvor: kuvar.in.rs
Riba je uvek dobra ideja za ručak, pogotovo ako je u pikantnom sosu od limuna.
Riba je izuzetno zdrava, pa tako ne mora da bude na meniju za ručak samo kada je post, nego i danima kada nije. Postoji mnogo recepta za pripremu, a ako želite nešto drugačije onda je napravite u pikantnom sosu od limuna. Za ovo jednostavno, a ukusno jelo potrebni su vam začini, limun i fileti ribe po želji. Možete je služiti sa dalamatinskim varivom, krompir salatom ili pirinčem. Uživajte!
Sastojci:
350 g fileta po želji
so, biber
1/4 kašičice belog luka
1/2 šolje brašna
Sos od limuna:
4-5 kašika margarina
2 čena belog luka
1/2 veza peršuna
1 kašičica tucane paprike
2 kašike limunovog soka
2 ravne kašičice brašna
Priprema:
Operite i osušite ribu, pa je isecite na komade. Posolite, pobiberite i pospite belim lukom u prahu i ostavite nekih 15-20 minuta.
Dobro utrljajte začine u filete, pa uvaljajte ribu u brašno. Pržite u zagrejanom ulju s obe strane po 3 minuta.
Izvadite iz tiganja, pa u istom rastopite margarin, pa dodajte mleveni beli luk. Posle 2 minuta dodajte brašno i promešajte.
Sipajte limunov sok, tucanu papriku, so, biber, seckani peršun i dobro promešajte. Prelijte preko fileta.
Izvor: Spice Eats
Jedno od onih jela koja se naprave bez velikog truda, ali su uvek dobrodošla na našoj trpezi. Lagano i fino jelo za svaki dan.
Sastojci:
1 kg oslića bez glave i repa
150 ml maslinovog ulja
10 ml vode
1/2 kašike suvog začina
1 kašika sušenog peršunovog lista
1 puna kašičica belog luka u granulama
sok od pola limuna
so, biber
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Ribu oprati pa praviti mešavinu začina.
Maslinovom ulju dodati suvi začin, so i biber, promešati pa dodati beli luk, peršunov list i sok od limuna.
Opet sve izmešati pa ovom masom premazati ribu sa obe strane i poslagati je u keramičku ili vatrostalnu činiju.
Preostalom mešavinom začina premazati još ribu, da se sve utroši.
Vodu uliti sastrane u tepsiju.
Staviti da se peče pa nakon 30 minuta lagano okrenuti ribu jer se gornja strana suši pri prečenju.
Kada okrenete peći još nekih 20 do 30 minuta.
Videćete da se meso odvaja od kostiju na početku i na kraju ribe.
Poslužiti toplu uz salatu ili prilog, po želji.
Prijatno.
Izvor: domacirecepti.net
Potrebno je:
• 1,5 do 2 kg ribe deverike
• glavica crnog luka
• veza lista peršuna
• začin od sušenog povrća
• ulјe
Priprema:
Ribu dobro očistiti od krlјušti (od repa ka glavi), izvaditi utrobu, oprati i obrisati suvom krpom. Nožem zarezati na svaka dva centimetra ukoso prema repu. Zatim ribu posuti začinom. Luk iseckati i pomešati sa seckanim peršunom, pa nadevom puniti ribe i slagati u pleh obložen alumofolijom.
Preliti ribe ulјem i peći u rerni 45 minuta na 200 stepeni, da porumene.
Ovaj jednostavan i brz recept za lјubitelјe rečne ribe dobili smo od beograđanina, strasnog pecaroša, Jugoslava Milisavlјevića.
Deverika je ukusna i jeftina riba. Može se naći kod alasa. Najbolјe je kupiti već očišćenu.
Izvor: Politika
Verovatno najlakši način da spremite ribu jeste da je ispečete na crnom luku, a ukus će vas potpuno osvojiti. Ribu prvo je marinirajte kako bi upila sve začine, a onda je ispecite i servirajte sa salatom po izboru.
Sastojci:
3 ribe po želji
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice belog luka u prahu
1 kašičica italijanskog začina
1/2 kašičice bibera
1 kašičica dimljene paprike
30 ml ulja
2-3 crna luka
Priprema:
Prvo isecite ribu na komade pa je poređajte u vatrostalnu posudu. Začinite i prelijte uljem, pa dodajte začine.
Dobro utrljajte začine i ulje u svaku ribu, pa pokrijte folijom i ostavite da se marinira pola sata.
Isecite crni luk na rebarca, pa poređajte u tepsiju. Stavite ribu preko, pokrijte pek papirom koji ste malo pokvasili i pecite na 190°C oko 30-35 minuta.
Prijatno!
Zbog svog visoko proteinskog sastava i niske kalorijske vrednosti pastrmka je neizostavan deo jelovnika svake osobe koja vodi računa o zdravoj ishrani. Pastrmka je izuzetno bogata sa kalijumom, fosforom, kompleksom B vitamina, selenom. Pogledajte kako da spremite pastrmku u rerni lako, a poslužite sa krompir salatom ili pirinčem.
Sastojci:
4 pastrmke
300 ml belog vina
1 veza peršuna
1 veći limun
3 čena belog luka
5 kašika ulja
70 g posnog margarina
Priprema:
Ribu presecite po dužini i očistite unutrašnjost, operite i osušite. Posolite i pobiberite i spolja i unutra. Stavite u tepsiju i ostavite u frižideru nekih 30-45 minuta.
U posudi pomešajte ulje, belo vino, seckani peršun i mleveni beli luk, kao i limunov sok. Pre toga isecite 4 koluta. Tepsiju obložite pek papirom i u svaku ribu sipajte malo marinade (tako gde ste presekli).
Prelijte preostalom marinadom (ostavite malo da prelijete i drugu stranu), pa okrenite na drugu stranu i opet prelijte. Poređajte preko svake ribe kolut limuna i stavite parče posnog margarina. Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 40 minuta.
Izvor: stvarukusa.mondo.rs
Složenac sa sardinama, krompirom i drugim povrćem je jedno od onih ukusnih jela za čije vam spremanje neće trebati puni ni vremena ni znanja.
Preukusno jelo preliveno jogurtom i jajima je sočno koje će se dopasti celoj porodici, a ako imate zemljanu posudu obavezno spremajte u njoj jer će ukus biti još bolji. Sastojci nisu skupi, a priprema je nikad jednostavnija.
Sastojci:
5 krompira
2 jajeta
4 kašike jogurta
1 kašika parmezana
100 ml vode
2 kašike maslinovog ulja
1/2 crnog luka
puter
300 g čeri paradajza
1 kašika paradajz paste
2 konzerve sardine
Priprema:
Krompir sitnije iseckajte, pa stavite da se kuva. Zatim u posudi umutite jaja i jogurt, posolite i pobiberite, pa dodajte vodu, maslinovo ulje, parmezan i sjedinite.
Na puteru ispržite crni luk iseckan na rebarca, pa dodajte čeri paradajz isečen na polutke. Zatim sipajte paradajz pastu i pržite. Pred kraj dodajte sardine koje ste iseckali i procedili. Pospite bosiljak i promešajte.
Posolite i pobiberite, pa promešajte. Krčkajte dok ne omekša. U tepsiju stavit 3 kockice putera, pa rasporedite kuvani krompir koji ste procedili.
Preko stavite povrće i sardine, pa sipajte preliv od jogurta i jaja. Malo promešajte, pa pecite u rerni na 190°C oko 20 minuta.
Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=pIpJf0vL22o&ab_channel=AlleRezepte
Za spremanje ribe nekako uvek se nametnu dva načina. Jedan je pečenje u ulju a drugi u rerni koji je i mnogo zdraviji. U ovoj kombinaciji je dodata i kukuruzna palenta (krupno kukuruzno brašno) da bi korica bila malo hrskavija.
Na isti način može da se pripremi i oslić.
Sastojci:
4 skuše, svaka oko 250 gr
1 kašika soli
biber i beli luk u granulama
kukuruzna palenta
maslinovo ulje
Priprema:
Skuši odseći glavu i dobro je oprati iznutra.
Dok perete ona pušta neku čudnu crnu boju, zato dobro operite do unutrašnje kosti. Unutrašnju kost posebno dobro istrljajte.
Zatim usolite sa obe strane, kao kada solite šnicle.
Uključite rernu na 200 stepeni.
U pekač stavite papir za pečenje, pa ga premažite četkicom sa malo ulja.
Pospite po ribi malo bibera i belog luka u grnulama i svako parče uvaljajte u kukuruznu palentu.
Poslažite u pleh i stavite da se peče.
Posle 40 minuta okrenite, polako i pažljivo, najbolje nekom dugom hvataljkom. Nemojte ribu uzimati na sredinu pući će, već podvucite hvataljku ispod dela do glave, pa do sredine skuše i onda okrenite. Možete da dodate odgore kada okrenete još malo palente.
Pećite još 20 – 30 minuta zavisno koliko pečeno volite.
Servirati uz pečene mlade krompiriće i salatu sa rotkvicama, ili uz krompir salatu sa crnim lukom ili blitvom.
Pre serviranja možete da napravite preliv od dva čena belog luka, peršunovog lista, malo maslinovog ulja i isto toliko vode. Ne preterujte sa prelivom, na svaki komad ribe ide po malo.
Izvor: domacirecepti.net
Losos u finom sosu najbolje sa slaže sa pečenim krompirom.
Sastojci:
– 3 kašike maslinovog ulja
– 1 kašika limunovog soka
– 600 g fileta lososa
– 1 kašika suvog biljnog začina
Sos:
– 25 g maslaca
– 1 kašika brašna
– 1/2 kašičice šećera
– 250 ml mleka
– 1/2 kašičice soli
– 1 kašika limunovog soka
– 1 kašika senfa
– 1 kašika rena
– 100 ml pavlake za kuvanje
Priprema:
Maslinovom ulju dodajte limunov sok i suvi biljni začin. Promešajte, a zatim pripremljenom mešavinom premažite filete lososa.
Losos pecite u rerni na 190 stepeni dok ne dobije lepu boju.
Pripremite sos tako što ćete na zagrejan tiganj staviti maslac, dodati brašno, šećer i mešati dok se maslac potpuno ne otopi i ne poveže sa brašnom.
Sipajte mleko i konstantno mešajte dok sos ne počne ne ključa.
Posolite, dodajte limunov sok, senf, ren i kuvajte na umerenoj temperaturi par minuta.
Ugasite šporet, dodajte pavlaku za kuvanje, promešajte i posle par minuta skinite sa šporeta i poslužite uz pečeni losos.
Kao prilog možete poslužiti pečeni krompir.
Izvor: n1
Prave se jednostavno i brzo, a svi ih obožavaju.
Sastojci:
1 kg bele ribe,
200 g griza,
100 g sredine hleba,
5 čena belog luka,
1 krompir,
1 kašika prezli,
biber,
so.
Priprema:
Ribu očistite, operite, pa skuvajte. Kad je riba kuvana prohladite je i odstranite kosti, pa sameljite na mašini za meso dva puta.
Dodajte na sitno izrendan krompir kome ste odstranili vodu. Zatim dodajte beli luk, hleb, mirođiju i peršun. Posolite i pobiberite po ukusu, pa ostavite da odstoji oko 20 minuta.
Oblikujte pljeskavice, uvaljajte ih u griz i pecite na vrelom ulju.
Sastojci za 3 Osoba/e
50 ml limunovog soka
150 ml maslinovog ulja
1500 g ribe
5 g peršunovog lista
200 g tikvica
5 g ruzmarina
300 g paprike
Započni pripremu
Očistite ribu spolja i iznutra. Zasecite je je po dužini, posolite i pobiberite. Stavite u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 50 minuta, uz povremeno premazivanje uljem. Na gril tiganju propržite tikvice i papriku. Pripremite mešavinu od vina, malo vode, ulja, seckanog ruzmarina i peršuna, belog luka, limunovog soka, soli i vegete. Pri kraju pečenja prelijte ribu pripremljenom smesom. Servirajte ribu sa povrćem. Prijatno!
izvor:maxi.rs