Sastojci 1 kom avokada1 kom čili papričice10g korijandera1ml limunovog soka so, biber1/2g paradajzа2 kom mladog luka Priprema Isecite avokado i izvadite pulpu. Dodajte pola kašičice soli, jednu kašiku sveže ceđenog limuna ili limete, dva čena iseckanog mladog luka, jednu iseckanu čili papričicu bez semena, dve kašike sitno iseckanog korijandera, malo…
Holandez sos je jedan od pet osnovnih soseva u francuskoj gastronomiji. Holandez sos je poznat kao ključni sastojak jaja Benedikt, a često se služi i uz špargle. Holandez sos se pravi sa žumancima i tečnim puterom, najčešće je začinjen limunovim sokom, solju i belim biberom ili alevom paprikom. Sos je…
Kao po nekom nepisanom pravilu, ovaj starinski sos od mirođije (ili kako smo ga mi deca oduvek zvali – beli sos), skoro uvek jedemo uz mlade, pržene krompiriće… Mnogo volEm ove starinske recepte… ? pre svega zato što su jednostavni, napravljeni su od namirnica koje uvek imamo pri ruci i…
Ovaj sos možete da poslužite uz špagete ili da ga koristite za lazanje. Sastojci: 225 g mlevenog mesa (svinjetina ili junetina)2 kašike maslinovog ulja1 crni luk1 šargarepa1 zelena paprika1 čen belog luka125 g slanine1 kašika mešanog sušenog bilja400 g pelata150 ml crno vinoso i biber Priprema: U tiganju zagrejte ulje,…
Tradicionalni meksički Gvakamolo je pripremljen za svega 10 minuta. Potrebno: 2 avokada, oguljena1 šolja naseckanog paradajza1/4 šolje naseckanog luka1/4 šolje naseckanog korijandera2 kašike limunovog soka1 jalapeno paprika (po želji, može i feferona)so i mleveni crni biber po ukusu Priprema: Izmešajte avokado u posudi dok ne postane kremast. Izmešajte paradajz, crni…
Obogatite svoje obroke ukusnim pestom od bosiljka i oraha koji se veoma jednostavno pravi. Sastojci: 6 čenova belog luka½ šolje oraha4 šolje svežih listova bosiljka2 šolje svežeg peršuna1 šolja maslinovog uljaSo, biber Priprema: Tostirajte čenove belog luka u ljusci, na tiganju oko pet minuta. Zatim ih ostavite da se ohlade…
Ovaj višenamenski sos se brzo i lako priprema, a pečurke spadaju u jednu od najzdravijih namirnica. Sastojci: 500 g šampinjona30 g suvih vrganja1 veća glavica luka2 čena belog luka150 ml belog vina100 ml pavlake za kuvanje2 grančice svežeg timijana2 prstohvata solimalo biberamaslinovo ulje Priprema: Suve vrganje prelijte s 50 ml…
Evo lakog recepta koji će vaše meso sa roštilja podići na novi nivo. Sastojci: 2 šolje kečapa 1 čaša vode 1/2 čaše jabukovog sirćeta 5 kašika smeđeg šećera 5 kašika kristal šećera 1/2 kašike svežeg crnog bibera 1/2 kašike luka u parhu 1/2 kašike senfa 1 kašika limunovog soka 1…
Skoro ceo sever Afrike, Tunis, Libija, Maroko, Aližr, koristi harisa pastu kao nezaobilazni ljuti začin. Primena paste je višestruka, dodaje se kuvanim jelima, napravite ljuti sos za testeninu i ribu, ako harisu razblažite gustim jogurtom, ili je dodajte u marinadu za meso. Gde god da vam je potreban ljuti ukus…
Sastojci - 1 litar kuvanog paradajza- 1 dcl ulja- 3 kašike brašna- 2,5 dcl vode- 1 kašika šećera- 1 kašičica soliSo i šećer dodajte po ukusu, jer nije svaki kuvani paradajz iste jačine. Priprema 1. Zagrejte ulje, pa propržite kratko brašno. Nalijte paradajz, promešajte, nalijte vodu i na laganoj temperaturi…
Sastojci: • 4 sveže crvene paprike • 40 g badema • 40 g lešnika • 3 čena belog luka • kačikica slatke crvene paprike • pola kašikice ljute crvene paprike • maslinovo ulje • so • biber Priprema: Paprike ispecite u rerni na najvišoj temperaturi oko 45 minuta. Kada su…
Sastojci 2 šake svežeg bosiljka ¼ šolje ovčjeg sira ¼ šolje rendanog parmezana 150 ml maslinovog ulja ½ šolje pinjola 1 čen belog luka So Priprema 1. Iseckati bosiljak i zajedno sa belim lukom i pinjolama ispasirati u blenderu dok se ne dobije glatka masa. 2. Postepeno dodavati maslinovo ulje…

Možda će vas interesovati i...