Sve što niste znali o lubenicama

Ima ih svakakvih - većih, manjih, tamnijih, svetlijih, prugastih, okruglih i duguljastih, ali jedno im je zajedničko - od lubenice nema boljeg letnjeg osveženja.

Odlično gasi žeđ, a pošto ima malo kalorija, idealna je za održavanje vitke linije. I pored toga što je ukusna, lubenica je i izuzetno zdrava.

Afričko povrće

Iako za lubenicu kažemo da je voće, ona je zapravo povrće iz porodice bundeva koje dolazi iz srednje Afrike.

Lubenica u brojkama

Ova crveno-zelena lopta zapravo je gotovo sva voda. Na 100 grama ona ima oko 30 kalorija, što je čini idealnom letnjom dijetalnom namirnicom. Oko 10% nje čini šećer, a ostalo je voda. Sadrži beta karoten, gvožđe, kalcijum, fosfor i velike količine vitamina A, B i C.

Kako odabrati najbolju

Svi smo čuli mitove o biranju lubenice - treba kucnuti po njenoj kori. Ali ko zapravo zna kakav zvuk ona treba da proizvede? Realno, niko. Zato vam otkrivamo jednostavniji trik koji će vam pokazati koliko je lubenica sveža - boja kore i peteljke otkriva njenu zrelost. Ako je peteljka zelena, onda je sveža, a ako je suva i tamna, svoje osveženje radije potražite negde drugde.

Dobar je saveznik protiv upale mišića i pritiska

Lubenica je pravi prijatelj kad je reč o oporavku od telesnih aktivnosti. Osim velikog procenta vode, sadrži citrulin, koji podstiče stvaranje kiseonika i opušta i širi krvne sudove, što pomaže u regulaciji krvnog pritiska, a samim tim i snižava rizik od srčanog ili moždanog udara.

Čuvajte je na sobnoj temperaturi

Znamo, svi više vole hladnu lubenicu, ali skladištenjem u frižideru ona gubi svoja korisna svojstva. Pravilo koje treba da zapamtite je da je hladna lubenica, istina, ukusnija, a neohlađena mnogo zdravija. Zato ju je najbolje rashladiti u posudi (ili kadi) napunjenoj vodom. Ali ako je načeta ili presečena napola, a niste je pojeli celu, do sutra je držite u frižideru.

Za čišćenje organizma

Ako želite da iskoristite sezonu lubenica i pritom očistite organizam, napravite jednodnevnu kuru lubenicom. Ujutro i uveče popijte čašu probiotičkog jogurta, a ostatak dana jedite samo lubenicu. Nije određeno koliko lubenice smete pojesti, jedite koliko možete. Bez obzira na to što lubenica sadrži čak oko 90% vode, tokom čišćenja svakako treba piti vodu. Sledeći dan započnite voćem, a nekoliko sati nakon toga možete pojesti kuvano povrće ili laganu čorbicu.

Čišćenje tela lubenicom je zdravo, nije naporno za organizam i možete ga raditi dva puta mesečno u letnjem periodu.

Pomaže u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti

Ova moćna i slatka voćka bogata je likopenom, a naučna istraživanja potvrdila su da on može da spreči malignu transformaciju ćelija. Pomaže u eliminisanju toksina iz tela. Isto tako likopen smanjuje nivo LDL holesterola, a pomaže i u borbi protiv bora. Pored lubenice, i paradajz je odličan izvor ovog malog prirodnog blaga. Takođe, lubenica je bogat izvor nutrijenata važnih za zdravlje srca kao što su vitamini A, C i B6. Sadrži kalijum i magnezijum, dva minerala koji su poznati po tome što pomažu u regulisanju krvnog pritiska.

Čaj od semenki

Čaj od semenki lubenice se posebno preporučuje osobama koje imaju bubrežni kamenac, a takođe stimuliše i rad bubrega.

Da biste ga pripremili, potrebna vam je jedna kašika semenki koje prethodno treba da sameljete ili iseckate. Prelijte ih s pola litre vrele vode i ostavite da se čaj ohladi. Zatim ga procedite i odmah popijte. Ako je moguće, uvek ga pijte sveže pripremljen. Konzumirajte ga najmanje tri puta nedeljno, a možete ga piti i više puta na dan.

Izvor: Kurir

Upozorenje: Ovako ne smete odmrzavati piletinu ni ostalo meso pre kuvanja

Odmrzavanje piletine i ostalog mesa može biti opasno po zdravlje! Evo šta ne smete da radite!

Da li ste i vi među najvećim brojem domaćica koje pileće meso odmrzavaju tako što ga ostave na kuhinjskom pultu da se otkravi na sobnoj temperaturi? 

Ako jeste, imamo lošu vest za vas - ovo je nešto najgore što možete da uradite kada je odmrzavanje piletine u pitanju! 

Naime, kada meso dugo stoji na sobnoj temperaturi, stvaranje bakterija je neizbežno, a one se dalje prenose na vaše ruke, kuhinjske krpe, posuđe i mogu da izazovu opasne bolesti, piše Stil. 

Još jedan katastrofalan način odmrzavanja piletine je u mikrotalasnoj pećnici, jer osim što previsoka temperatura pogoduje razvoju bakterija, usput ćete i uništiti teksturu mesa. To se dešava jer se meso ne odmrzava ravnomerno, što će se na kraju odraziti i na ukus. 

Najbolje što možete da uradite jeste da veče pre nego što ćete spremati pile, meso premestite u frižider. 

Postoji i brža metoda - piletinu stavite u plastičnu kesu, dobro zavežite, a potom kesu stavite u posudu sa hladnom vodom. Važno je da voda ne dođe u direktan dodir sa mesom, a ni po koju cenu ne koristite vruću ili toplu vodu, već isključivo hladnu. 

Možda niste znali, ali ako baš nemate vremena, uopšte ne morate ni da odmrzavate piletinu! 

Začinite je i stavite u rernu ili na kuvanje kao i obično i sve će biti isto kao i kada je meso odmrznuto, samo što će termička obrada morati da traje duplo duže. 

Ovaj način pripreme ne preporučuje sa samo kada je u pitanju prženje, jer će stalno otpuštati vodu i prskati na sve strane, a zbog vlage neće moći ni da se uhvati korica. 

Najbolje da ovaj metod koristite kada pripremate jela koja se inače dugo kuvaju ili peku, poput gulaša.

Izvor: lisa.rs

7 trikova koji će zauvek promeniti način na koji kuvate

Ovi saveti će vam pompći da lakše i brže pripremate omiljenu hranu.

Ah, to svakodnevno kuvanje zbog svih drugih obaveza najčešće je prava muka, posebno što retko kada u radnim danima imamo vremena za isprobavanje noviteta. No, uz malo više organizacije i promenu starih navika, uštedećete koji dragoceni minut, bez obzira na to što kuvate.

Pročitajte recept pre čitanja

Kuvate li jelo koje ne pripremate često, prvo i osnovno pravilo je da pročitate recept. Osim što ćete tako biti sigurni da sve sastojke imate kod kuće, otprilike se možete organizovati oko pripreme namirnica. Na primer, dok ne provri voda za testeninu ili se peče meso, iseckajte sve za salatu pa je kasnije samo začinite.

Sprej za pečenje

Može vam uštedeti vreme ako pripremate jela s medom, čokoladnim namazima ili nekim gustim melasama. Mericu ili kašiku prethodno poprskajte sprejem pa će sve lakše skliznuti, a vi se nećete mučiti da sve odvojite prstima. 

Posuda za otpatke

Još jedan mali, ali koristan trik je da odredite jednu plastičnu posudu za ostatke hrane i koristite je tokom celog postupka pa na kraju bacite sve zajedno u smeće. To je ujedno i savestan način odvajanja otpada i ušteda vremena ako kompostirate.

Što se nekad gulilo, danas se jede s korom

Naše su bake i majke većinom gulile povrće kao što su krastavci, ali kada god imate pri ruci organsko povrće za koje ste uvereni da nije tretirano pesticidima, koru nemojte guliti. Tako će, na primer, mladi krumpir biti vrlo ukusan ako je pečen u kori, a u kori jabuke ima vrednih vitamina.

Rendanje, umesto seckanja

Šargarepu ili beli luk brže ćete narendati nego iseći, a opet će biti ukusni u jelima ili salatama. Puter

Za većinu poslastica potreban je omekšan, a najbrži način da to postignete nije u mikrotalasnoj rerni, već hladnoj vodi. Maslac isecite na manje komade, dobro zatvorite u plastičnu kesu i nakratko potopite u hladnu vodu.

Povrće je ukusno i iz rerne

Umesto kuvanja, povrće ispecite u rerni. Većina povrća, osim izuzetaka poput krompira, u rerni je vrlo brzo gotova, a potrebno mu je samo malo ulja i soli. Za slatkast, karamelizovan ukus dodajte i malo meda pa imate pravu poslasticu.

Ne zaboravite poklopac

Ovo je jednostavno stvar navike, a ako je nemate, vreme je za promene. Sve ćete brže skuvati ako lonac s vodom odmah poklopite jer će brže zavreti.

Izvor: tportal

10 neobičnih namena jabuka

Lekari tvrde da konzumacija jedne jabuke dnevno garantuje dug i zdrav život. Istina, ova voćka je prepuna vitamina i minerala koji jačaju imunitet tela, a u našim je krajevima dostupna tokom cele godine. Osim za jelo, možete je koristiti i na ove kreativne i korisne načine:

1. Ubrzava zrenje drugog voća 

Jabuke ispuštaju plin koje će ubrzati proces zrenja voća poput banana, kivija i paradajza. Stavite jednu jabuku ili nekoliko njenih kriški u vrećicu sa zelenim bananama i pustite je da odradi svoj posao, odnosno da tvrdi plodovi postanu mekani i slatki. 

2. Učvršćuje vaša bedra 

Čudno, ali istinito: stiskanje jabuke učinkovita je vežba koja će očvrsnuti mišiće na bedrima! Položite jabuku između kolena pa pokušajte da je zgnječite koristeći samo snagu nogu. Ponavljajte ovu vežbu nekoliko puta dnevno po 10 sekundi.

3. Omekšava grudve smeđeg šećera 

Mnogi izbegavaju upotrebu smeđeg šećera jer se njegovi kristali brzo zalepe u čvrstu grudvu, te ih je teško razdvojiti. Kad se to dogodi odvojite grudvu šećera u posebnu kesicu i s njom stavite krišku jabuke koja će odraditi ovaj težak posao umesto vas za nekoliko dana.

4. Prolepšava kožu 

Iskoristite hranjive materije jabuke kako bi koži podarili lepši izgled. Izrendajte jabuku, pomešajte je s malo smeđeg šećera pa ovim pilingom očistite lice. U rendanu jabuku, pak, dodajte malo ovsenih pahuljica i maslinovog ulja kako bi dobili hranjivu masku koja će osvežiti vaš izgled. 

5. Uklanja osećaj mučnine 

Da li ste i vi jedna od osoba koja ne podnosi putovanja zbog mučnine? Sledeći put kad krenete na put pojedite jednu zelenu jabuku, koja uklanja taj neugodan osećaj. Zelene jabuke navodno mogu umanjiti i neke simptome migrene, pa je korisno imati ih pri ruci.

6. Čuva svežinu hleba i kolača

Ako treba da sačuvate hleb ili kolač na nekoliko dana, odložite ih zajedno s kriškom jabuke. Jabuke su odlični ovlaživači koji će produžiti svežinu vaših namirnica. 

7. Osigurava vlažnost pečene ćuretine

Bojite se da ćete isušiti nemasno ćureće meso tokom pečenja? U njenu unutrašnjost položite polovinu jabuke koja će osigurati sočnost konačnog proizvoda.

8. Ukrašava dom

Isušite tanke kriške jabuke kao da pripremate zdravi čips, pa umesto u usta, stavite ih na končić i ukrasite nivogodišnju jelku. 

9. "Glumi" posudu

Prepolovite jabuku, izdubite njen sadržaj, dobro je operite, pa je iskoristite kao posudu za služenje poslastica. Izdubljena jabuka može vam poslužiti i kao stalak za mirišljave sveće. 

10. Ulepšava miris doma

Ne morate trošiti dodatan novac za sprejeve kojima ćete namirisati dom. Umesto toga napravite potpuri od dehidriranih jabuka, cimeta, muskantnog oraha, korice pomorandže i drugih prazničnih začina. 

Izvor: zadovoljna

Kulinarski trik: Rešite probleme u kuvanju uz pomoć soli

Gotovo da nema greške u kuvanju koju ne možemo rešiti pomoću soli, a mi vam otkrivamo neke od njih.

Bez obzira na to koliko često kuvate i koliko ste talentovana kuvarica uvek može doći do sitnih grešaka koje mogu upropastiti ceo ručak. Dobra stvar je što većinu tih grešaka možete rešiti pomoću, verovali ili ne obične soli. Nepisano pravilo je da je ručak uvek bolje manje posoliti nego presoliti i sa ovim začinom treba biti oprezan. 

Vodenasta supa

 Ako ste supu kuvali satima, ali vam je ukusn na kraju neki bledunjav onda slobodno dodajte mrvicu više soli koji će supi dati sasvim novu aromu. Za još bolji efekat na samom kraju kuvanja supu začinite krupnom morskom solju.

Ustajao hleb

Ako hleb koji ste sami pekli više nema onaj sveži ukus, onda ga premažite sa tankim slojem putera, pospite solju i stavite da se greje u rerni. Biće ukusniji nego prvi dan.

Bezukusna testenina

Svi najpoznatiji kuvari na svetu tvrde da se testenina mora kuvati u vodi slanoj poput mora da bi bila ukusna i zato ne štedite so kad kuvate testeninu.

Karamele dosadnog ukusa

Napravili ste domaće karamele, ali vas njihov ukus ne oduševljava? Jednostavno je dosadan i običan? To ćete rešiti trunčicom soli, jednostavno malo posolite karamele i ukus će biti senzacionalan.

Jeftina čokolada

Baš kao i kod karamela, ukus obične čokolade biće potpuno drugačiji ako joj dodate malo soli i to one krupne koja će probuditi ukusne pupoljke. So obavezno dodajte kad pravite kolače , kreme i glazure sa čokoladom.

Gnjecavi pomfrit

Činjenica je da so ne može u potpunosti poraviti gnjecavost i krompiriće učiniti hraskavima, ali ako ih dobro posolite, so će upiti nešto ulja i krompir će biti mnogo, mnogo ukusniji.

Loša kafa

Ako vam se ne sviđa kafa koju ste kupili pokušajte je popraviti sa mrvicom soli koju ćete dodati u šolju. Ovaj trik se ne preporučuje ukoliko je kafa kvalitetna, ali onu lošu će sigurno popraviti.

Zagorena hrana

Ukoliko vam je hrana zagorela, poslužite se starim trikom, sastružite zagorele delove i dodajte malo više soli koja ća ubiti ukus zagorenog.

So obavezno dodajte kad pečete kolače, pravite palačinke ili krofne. Probajte napraviti par palačinaka bez i nekoliko sa soli, sami ćete se uveriti u razliku koju do sad možda niste primećivali.

Izvor: lifepress magazin

5 najčešćih grešaka zbog kojih vam meso sa roštilja ispada loše

 

Proleće je savršeno godišnje doba za roštiljanje i uživanje u pripremi hrane na otvorenom. Zato, izbegnite tipične greške i napravite ukusan obrok u kome će svi uživati.

Pečenje roštilja je umjetnost, i vještina koja se stječe iskustvom. Da biste ispekli kvalitetan komad mesa potrebno je izbjegavati greške s kojima se suočavaju brojni početnici. 

1. Ne uzimate dovoljno vremena za mariniranje 

Roštilj će imati bolji ukus ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati pre pečenja, a idealno bi bilo i veče pre pripreme. Ne zaboravite da u marinadu dodate i malo kiseline poput limunovog soka ili sirćeta, jer će ono sprečiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima. 

2. Izbegavate korišćenje dodatne masnoće 

Nemasno meso poput piletine i ćuretine zalijepiće se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje premažite uljem ili maslacem, pa pređite preko zagrejanih rešetki pre nego što na njih stavite ovakve komade mesa. 

3. Stavljate na rešetku hladno meso 

Kao što ne biste hladan odrezak stavili u tiganj, tako je poželjno pustiti da marinirano meso dostigne sobnu temperaturu pre nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način nećete "šokirati" meso toplinom, a ono će se lepše ispeći i imati bolju boju. Ovako se savršeno peče debeo odrezak s kostima. 

4. Previše okrećete meso 

Jednom kad komad mesa stavite na roštilj bolje da ga što manje okrećete i pomerate. Naime, mesu s roštilja onaj ekstra ukus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru.

Kada mislite da je vreme za okretanje odrezaka, hvataljkama nežno pokušajte odvojiti meso od rešetke. Ako se meso "lepi" za rešetku, a nauljili ste je, to je znak da ga treba pustiti da se peče nekoliko minuta duže da biste dobili lepu karamelizovanu površinu. 

5. Ne dopuštate mesu da se odmori 

Da bi se stabilizovali sokovi u mesu, a vaš odrezak (p)ostao sočan, svaki je komad potrebno "odmoriti". Nakon pečenja mesa, zamotajte ga u aluminijsku foliju i pustite da tako stoji polovinu vremena od ukupne termičke obrade. Aluminijska folija zadržaće toplinu, a vi ćete dobiti ukusan komad mesa.

Izvor: Punkufer

15 najčešćih grešaka u pripremi jela

 

Ove greške vas mogu sprečiti da se na trepezi nađu prava remek-dela.

Vrlo često nismo ni svesni grešaka koje radimo dok kuvamo! Donosimo vam njih 15 za koje se nadamo da ćete izbegavati u širokom luku.

Ne čitamo ceo recept pre nego što počnemo s kuvanjem

Razumemo da ste jako željni da što pre počnete s pripremom jela, ali činjenica je da neki recepti nisu pisani po tačnom poretku, a nema ništa gore nego doći do pola puta i shvatiti da vam neki od sastojaka nedostaje.

Koristimo dasku za sečenje pogrešne veličine

Iako su malene daske preslatke, ne služe nam gotovo ni za šta. Na velikim daskama za sečenje ćete moći raditi urednije, efikasnije i sigurnije.

Koristimo pogrešne noževe

Pre nego uzmete nož u ruke, razmislite kako ćete ga koristiti. Sečete nešto sitno, poput belog luka? Možda volite da radite s jednim tačno određenim nožem, ali zapamtite da on nije pogodan za sve.

Radimo na neurednoj radnoj ploči

Svi znamo da će nam neuredna radna ploča oduzeti više vremena nego što bi to bio slučaj da, kako kuvamo, stvari s nje bacamo u smeće ili stavljamo na svoje mesto.

Sastojke dodajemo u hladan tiganj

Najbolje je da prvo zagrejete tiganj, a zatim dodate ulje i ostale sastojke. U protivnom će svi sastojci upiti ulje i postoji veća verovatnoća da će se zalepiti za tiganj.

Pečemo meso direktno iz frižidera

Nije bitno da li pripremate svinjetinu, piletinu, govedinu ili ribu…Meso nikada ne bi trebalo da ide u tiganj hladno. To će rezultovati komadom mesa koje je prekuvano spolja, a nedovoljno kuvano iznutra.

Pretrpavamo tiganj

Kada stavite previše sastojaka u tiganj, ona gubi na temperaturi i stvara se previše vlage pa tako jela koja želite da pečete zapravo lagano kuvate. Takođe, hrana će biti nedovoljno termički obrađena. 

Ne probamo hranu dok se kuva

Posledica ovoga mogu biti neizbalansirani ukusi i nedostatak začina, a to svakako ne želimo.

Ne puštamo meso da se odmori nakon pečenja

Ako odlučite da spremate odrezak, ovo je greška koju nikako ne smete danapravite. Pustite meso da se odmori i da svi sokovi lagano izađu na dasku pa ga onda možete jesti.

Ne šokiramo povrće hladnom vodom nakon kuvanja

Povrće koje ćemo jesti bareno uvek treba šokirati jer tako zadržava boju i hrskavost.

Ne stavljamo dovoljno začina dok kuvamo

Tako dobijate bezukusno i neizbalansirano jeloo. Što bi bila šteta ako već ulažete dovoljno truda.

Previše mesimo prhko testo

Ovo je jedno od vrsta testa koje nikako ne želite previše da mesite. Dovoljno je da samo povežete maslac, šećer i brašno jer ćete u protivnom morati konstantno dodavati brašno i završiti ćete s testom tvrdim poput kamena.

Čokoladu topimo na direktnoj vatri

Tako ćete dobiti zgrušanu i izgorelu čokoladom. Čokoladu za glazure i  kreme bi trebalo topiti na pari.

Dok pravimo kolače ne držimo se tačnih mera

Ovo je krucijalno kod pripreme kolača. Kolači i poslastice su jedna od onih stvari koja zahteva potpunu koncentraciju. Ovde malene greške mogu značiti puno!

Pogledajte i Tri jednostavna recepta za kore za torte i kolače

Prečesto okrećemo hranu 

Recimo, pohovano meso. Nekako nikada nemamo strpljenja da čekamo da se jedna strana piletine dobro zapeče već je prerano okrenemo. To je velika greška.

Izvor:  Dobra hrana

Tri trika za prepoznavanje pravog meda

Saznajte na koje načine možete da proverite ispravnost ovog proizvoda.

1. U supenu kašiku usuti malo meda. Držati kašiku iznad plamena sveće postepeno zagrevajući dok med ne proključa. Ako vri i ne menja boju i miris, onda je pravi. Ako potamni ili miriše na šerbet, onda je falsifikat. 

2. U posudu staviti dve supene kašike meda. Dodati šest supenih kašika alkohola i postepeno zagrevati na električnom šporetu deset minuta. Ne sme se zagrevati na otvorenom plamenu zbog mogućnosti da se alkohol zapali. Ako se na dnu pojavi beli talog, med je falsifikovan. 

3. U čašu staviti jednu supenu kašiku meda i isto toliko destilovane vode. Dobro izmešati i dodati par kapi joda. Ako poplavi, onda nije med nego falsifikat u koji je dodavan skrob ili želatin. 

Kristalizacija je svojstvo prirodnog meda 

Gledajte da li će se med kristalisati tokom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo je stajala, dok će se pravi med kristalisati. 

Falsifikovani med sastoji se pretežno od kristal-šećera, ali tu se mogu naći kukuruzni, kao i bombonski sirup koji se koristi u konditorskoj industriji. Zato kad nađete dobar med, ne žalite novac, jer on sadrži više od 300 lakoresorbujućih materija, među kojima su minerali, vitamini, esencijalne aminokiseline, biljni antibiotici. Med jača imuni sistem, utiče na formiranje crvenih i belih krvnih zrnaca. Ovo je tek kratka lista blagodeti, jer je med beskrajno zdrav. 

Izvor: zena.tvbest.rs

Ne morate da zidate pušnicu: Napravite sami svoju pančetu!

Mmmm, hrskava, tanka slaninica, krcka kao čips, ukusna, mirisna i slasna... Pa ko to ne bi voleo? Priuštite sebi tu uživanciju, bez da dajete silne pare za pančetu. Sve što vam treba je dobar komad sveže slanine, začini i roštilj sa poklopcem! Evo kako, idemo korak po korak...

Sveže meso mora biti proverenog kvaliteta i relativno tanko

1. Kupite svežu slaninicu od proverenog dobavljača ili u mesari za koju znate da prodaje dobro meso. Gledajte da komad ne bude previše bucmast. 

2. Izaberite začine koji su vam po volji, to može biti krupna morska so, krupno mleveni biber, kari puder, braon šećer... Za početak, vašu ljubljenu slaninicu premažite sa malo meda, a zatim sa obe strane utrljajte začine koje volite. Da, i ljuta paprika dolazi u obzir!

3. Kad ste je lepo obukli u začine, stavite je u kesu za vakumiranje i položite u neku aluminijumsku posudu, da slučajno nešto ne iscuri. Sedam dana ostavite meso u frižideru da se marinira u sopstvenim sokićima, ali ne zaboravite da slaninicu okrenete bar jednom dnevno, kako bi se začini ravnomerno rasporedili.

4. E sad je vreme za dimljenje. Koristite roštilj koji ima poklopac i ventil na vrhu. Ugalj mora biti fino užaren, ali  vatra ne sme prići ni blizu vašoj slaninici. Pre nego stavite na roštilj malo rukom skinite višak začina da ne pregore. Dimite vašu slaninicu četiri sata. Dobro, traje, ali se isplati!

5. Kad je gotovo vratite je da prenoći u frižider i sutradan izrežite na tanke listiće. Pa onda u tiganj da zacvrči i eto uživancije!

Izvor: Super recepti

Novi načini pohovanja za sočno i ukusno meso

Ne morate pohovati meso samo pomoću brašna, jaja i prezli.

Piletina je mnogima najukusnije pohovano meso, a ako ćete ga spremiti na klasičan način, dobro je znati nekoliko trikova. Pre svega, važno je da bude na sobnoj temperaturi i da ga posolite makar dva sata pre pripreme. Ako stavite hladno meso u vruće ulje, temperatura ulja će se smanjiti i piletina se neće ravnomerno ispržiti, a zbog toga neće imati ni hrskavu koricu. Pre pohovanja neka na sobnoj temperaturi bude barem pola sata. Ako kupujete prezle, pročitajte sastav jer ponekad imaju nepotrebne dodatke. Ako možete, najbolje je da ih pripremite kod kuće od starog hleba koji ste osušili i samleli. 

Susam, kinoa, parmezan… 

Ako vam je već dosadilo klasično pohovanje, probajte meso da spremate u sezamu jer ćete dobiti hrskavu koricu, ali i drugačiji ukus. Susam je zapravo zamena za prezle i stavlja se nakon što ste meso uvaljali u brašno i jaja. 

Dok neki vole susam, drugi su apsolutno sigurni da će najhrskavija korica biti ako se meso pohuje u kukuruznim pahuljicama (cornflakes). Priprema je ista kao i kod klasičnog pohovanja, ali na kraju se meso oblaže usitnjenim pahuljicama. 

Ako koristite kinou umesto prezli za pohovanje mesa, takođe ćete dobiti hrskavo meso, ali u jednoj zdravoj varijanti. Kuvana kinoa sjajna je za pohovanje jer prilikom pečenja postaje jako hrskava. Pileća prsa uvaljajte u jaja, zatim u kuvanu kinou, dodajte so i biber, a zatim 20 do 25 minuta pecite u rerni na 220 stepeni. 

U bilo koju smesu možete dodati omiljene začine i pripremiti svoje idealno pohovano meso. Takođe, prezlama možete dodati rendani parmezan, a osim što će biti hrskavo, meso će biti jako ukusno. 

Izvor: tportal

Ovako se sprema najukusniji pire krompir

Uz ove trikove će vaš pire od krompira pobrati sve pohvale.

Slavni kuvar Heston Blumental otkriva formulu za dobijanje svilenkastog krompir pirea bez imalo lepljivosti, za koju je glavni krivac skrob. Krompire isperite i do nekoliko puta.

Za pire odaberite voštani krompir i nakon guljenja sačuvajte koru za pripremu jela jer ćete pomoću nje dobiti savršeni ukus, savetuje poznati britanski kuvar. Na kilogram krompira ide 240 ml punomasnog mleka i 250 g maslaca.

Krompire najprije ogulite, isecite na jednake komade pa dobro isperite i do nekoliko puta. Tako ćete isprati skrob, da pire ne bude gumast. Kad voda u kojoj se ispiru više nije bela – krompir je spreman za kuvanje. Ubacite ga u neslanu vodu zagrejanu na 72°C. Za to će vam biti potreban kuhinjski termometar. Kuvajte krompire pola sata održavajući temperaturu. Zatim ih procedite i isperite u hladnoj vodi.

Ubacite ih u zavrelu posoljenu vodu i kuvajte dok se ne počnu raspadati. Koru krompira ubacite u mleko. Zakuvajte i sklonite s vatre. Ostavite 20 minuta pa procedite. Krompire propasirajte u posudi s maslacem isečenim na kockice. Ako želite da bude veoma svilenkast, pire protisnite i kroz cedilo. Dodajte proceđeno vruće mleko i soli prema izboru. Količinu maslaca možete i udvostručiti, u zavisnosti od vašeg ukusa.

– Savršeni pire zahteva naučni pristup jer želimo da skrob ostane zarobljen u krompiru. Ako razbijemo te male granule, pire će biti gumast i lepljiv. Krompir ima dovoljno skroba da se od njega napravi lepak za tapete – a to sigurno ne želimo u tanjiru – zaključuje Heston.

Izvor: magazin.ba

Tri jednostavna načina za uklanjanje pesticida s voća i povrća

 

Uživajte u voću i povrću bez straha od pesticida i bakterija.

1. Ispiranje i sušenje

Svi jako dobro znamo kako voće i povrće treba oprati u vodi pre konzumacije. Međutim, mnogo jači efekat imaćete ako namirnice nakon pranja dobro osušite.

Nakon što ste voće i povrće dobro isprali u mlakoj vodi, temeljno ga prebrišite čistom pamučnom krpom (za sudove).

Ova metoda idealna je za voće i povrće koje ima glatku koru poput jabuka, krušaka, tikvica, paradajza, krastavca i sl.

2. Namakanje

So je nekada služila kao konzervans, i ima snažan antibakterijski učinak. Ali, so može poslužiti i za pranje voća i povrća i uklanjanje pesticida s površine namirnica. Evo kako:

U veći lonac sipajte mlaku vodu i dodajte kašičicu soli pa kada se otopi, u lonac stavite namirnice, potopite ih i ostavite da se namaču par minuta. Ova metoda idealna je za zeleno lisnato povrće poput blitve, spanaća i zelja, brokolija i karfiola, ali ne i za gljive.

3. Sprej protiv pesticida

- 1 šoljica mlake vode

- 2 kašićice sode bikarbone

- 2 kašičice limunovog soka

Sastojke prelijte u bočicu s raspršivačem, dobro ih izmućkajte i poprskajte namirnice. Nakon što odstoji oko 5 do 10 minuta, isperite ga i voće i povrće možete pripremiti i sveže.

Sprej je idealan za zelenu salatu i radič, a možete ga koristiti za pranje svih namirnicama, osim gljiva.

Izvor: Zadovoljna

Kako da podgrejete namirnice na pravilan način

 

Ovi saveti će vam pomoći da podgrejano jelo bude ukusno kao da je tek pripremljeno.

I dok neke namirnice (krompir, jaja i povrće) nikako ne trpe podgrevanje, neke ostatke od bogate svečane trpeze možete učiniti ukusnima i toplima. Donosimo 5 trikova za grejanje omiljenih jela.

1. Sarma

Svi znamo kako je sarma još ukusnija ako je jedemo idući dan. Ali kako bismo je mogli jesti u nekoliko navrata vrlo je važno da je do iduće konzumacije čuvamo u frižideru.

- U lončić izdvojite onoliko koliko ste planirali pojesti, pa ga stavite na laganu vatru i poklopite.

- Kako bi se meso sarme potpuno ugrejalo, da se pirinač ne raskuva, a sarma zagori, dodajte malo vode i ostavite da prokuva par minuta.

2. Pečeno meso

Odresci od mesa ili pečenje mnogi vole da jedu hladno, ali ako želite da pojedete još jedan topli praznični obrok upotrebite ovaj trik.

- Zagrejte rernu na 100 do 150 stepeni i u pleh za pečenje stavite malo ulja.

- Odrezak od debljine oko 2,5 centimetara treba se peći oko 20 do 30 minuta.

- Za brzinsko podgrevanje u tiganj stavite malo ulja i meso pecite minut do dva sa svake strane na srednjoj vatri i s poklopcem. 

3. Pica

Pica će u mikrotalasnoj rerni postati gnjecava, a korica žilava. Upravo zbog toga iskoristite rernu i uživaćete u hrskavoj pici.

- Zagrejte rernu na 180 do 200 stepeni.

- Na pleh stavite papir za pečenje ili vrlo malo ulja. 

- Pecite picu dok sir ne počne da reaguje na toplotu  i dobije mehuriće.

4. Pirinač

Pirinač će se u mikrotalasnoj rerni raskuvati i više neće biti ukusan. Ako želite da ponovo uživate u ukusnom prilogu, uradite sledeće.

- U lončiću zagrejte malo maslinovog ulja i na njega stavite pirinač. 

- Na srednjoj vatri kuvajte 3 do 4 minuta uz mešanje varjačom. 

- Po pirinču možete posipati i malo peršuna ili bosiljka i tako joj pojačati ukus.

5. Testenina

Testenina nije ukusna kada je hladna. Ali to ne znači da pripremljeno jelo morate baciti.

- U lonac stavite vode, ali toliko da pokrije dno pa dodajte kašiku ili dve (u zavisnosti od količine) maslinovog ulja. 

- Dodajte testeninu i na srednjoj vatri kuvajte uz neprestano mešanje oko 3 do 5 minuta, odnosno dok se testenina ne zagreje.

Izvor: Zadovoljna

Umeće spremanja krompir-pirea: Ove tri greške pravimo skoro svi

Uprkos tome što samo treba skuvati krompire i ispasirati ih, često se desi da krompir-pire ispadne suviše mekan ili “gumen”. Proverite gde grešite...

Sara Foster, vlasnica kafea u Daramu u Severnoj Karolini, već godinama priprema pire, što kod kuće, što u svom restoranu. Njena nova knjiga uključuje pripremu 150 klasičnih jela, između ostalog i svima poznat krompir-pire. 

Sara ističe da je vrlo bitno na koji način sečete i kuvate krompire, kao i čime ih pasirate. 

Za početak, greška je praviti pire isključivo od jedne vrste krompira. Mešanjem različitih vrsta – od onih čvršćih, jarkožutih do nešto beljih, bogatijih skrobom – dobija se kremastija tekstura. Ukoliko živite u inostranstvu, možete dodati i slatki krompir, a nećete pogrešiti ni ako krompirima dodate malo repe ili paškanata. 

Povrće prvo oljuštite, a zatim ga isperite pod vodom kako biste odstranili preostali deo nečistoće. Ukoliko su krompiri mladi, možete po želji ostaviti ljusku, jer je vrlo tanka. 

Krompir nasecite na komade dužine oko 3-4 centimetra, jer će u suprotnom tokom kuvanja upiti previše vode. Manje krompire nemojte seći, skuvaće se svakako. 

Dok sečete krompire, stavljajte ih odmah u posudu s hladnom vodom kako ne bi počeli da tamne. Kada je sečenje gotovo, stavite šerpu na šporet dok voda ne provri. Poklopite posudu i ostavite da se krompir kuva na tihoj temperaturi. 

Najveća greška koju ljudi prave je što kuvaju krompir suviše dugo. Kuvajte ga sve dok ne postane mek, što ćete proveriti vrhom noža – ukoliko lako klizi kroz krompir, to znači da je kuvan. 

Ocedite višak vode, dodajte malo mleka i putera, a onda ostavite poklopljen lonac da odstoji na sobnoj temeperaturi tri do pet minuta. 

Ako želite izuzetno glatku, kremastu teksturu, umutite pire ručnim mikserom. Čvrst pire dobićete ako ga ispasirate metalnom gnječilicom za krompir. Šta god radili, nemojte ga nikako mutiti u blenderu – zbog oštrog sečiva krompir će osloboditi previše skroba i pire će biti gumen i lepljiv.

Izvor: b92

Osam najčešćih grešaka u pripremanju kafe

Ovo je najčešćih 8 grešaka u pripremanju kafe zbog kojih ona nije onakva kakvu želite.

Kada je ukus kafe gorak, to je znak da ste je previše kuvali. Ponekad je krivac tome džezva u kojoj pripremate ovaj napitak, pa ga jednostavno zamenite. Koliko treba spremati kafu, zavisi od njene vrste. Podela je sledeća: 

– espreso dva i po minuta 

– turska kafa 45 sekundi u ključaloj vodi 

– pržena kafa šest minuta 

2. Prevruća voda 

Upotreba vode odgovarajuće temperature presudna je u dobijanju dobrog ukusa kafe. 100 stepeni je idealna temperatura jer se njome dobija najbolja aroma i najbolji ukus ovog napitka. 

3. Ignoriše se odnos kafe i vode 

Za najbolju kafu, treba koristiti dve kašike kafe i 180 mililitara vode. Naravno, ako želite jači ukus, možete dodati još kafe ili obrnuto. Samo se potrudite da ostanete što bliži idealnom odnosu. 

4. Koristi se prethodno samlevena kafa 

Iako vam teško pada da ujutru izdvajate vreme da meljete kafu, mnogo je bolje to raditi svakog dana pre kuvanja napitaka. 

5. Bira se najjeftinija kafa 

Ekonomičnost je dobra odlika, ali se često dešava da su jeftina zrna kafe istovremeno i ona najslabija, Umesto što kupujete kafu po najnižim cenama, uštedite novac tako što ćete smanjiti pijenje kafe u kafićima i restoranima. 

6. Ne čuvate pravilno kafu 

Ako želite da sačuvate svežu kafu, držite je u hermetički zatvorenoj ambalaži, na hladnom i tamnom mestu. Staklene i keramičke posude su najbolje za to. 

7. Zamrzavanje kafe 

Uprkos tome što možda mislite da se smrzavanjem kave čuva njen ukus, time se zapravo on ruši. Ako se kava ne čuva u hermetički zatvorenim posudama, ona preuzima mirise iz frižidera. Ako je baš morate čuvati u frižideru, onda provjerite da su posude sa kavom dobro zatvorene. Ne vraćajte ih u frižider kada jednom otvorite kavu. 

8. Kuvate staru kafu 

Za najbolji ukus kafe koristite sveža zrna kafe jer ona vremenom gube svoju svežinu. Obratite pažnju na rok upotrebe kafe i kupujte je u malim količinama.

Izvor:Stvar ukusa

Kako prepoznati da li je meso pokvareno?

Bilo da su u pitanju odresci, ražnjići, faširano meso za ćevape, pljeskavice... bitno je da znate da prepoznate da li je meso koje kupujete pokvareno.

Jarka crvena boja često može da prevari, ali siguran pokazatelj je sigurno neprijatan miris mesa. 

Međutim, idemo ispočetka. 

Kada birate meso, prvo što treba da uradite jeste da pogledate datum proizvodnje/rok trajanja mesa. 

Boja mesa, kako smo već spomenuli, može prevariti. Svetlocrvena boja ne znači da je meso sveže, niti tamnija boja ne znači da je meso pokvareno. Boja zavisi od izloženosti kiseoniku, ali i toplini i svetlu u prodavnici. 

Pomirišite meso, to je sigurno najbolji pokazatelj. Ukoliko miriše neprijatno, nije dobro za jelo, ma koliko da vam izgleda sveže. 

Ako meso ima sluzavu teksturu, to verovatno znači da su se bakterije počele množiti na površini. 

A šta je s mesom ispod folije? 

Prodavnice mogu imati različite dane dolaska sveže robe, zato je najbolje saznati informaciju iz pouzdanih lokalnih izvora. 

Držite se delova radnje gde se obično nalaze sveži proizvodi kao što su voće i povrće, i sveža riba i meso. Upakovano meso ne kupujte ako je rok trajanja blizu isteka. 

Zanimljivo je da se piletina, govedina i neki plodovi mora pakuju u ambalažu od stiro-pene. Ispod mesa se nalazi podloga koja upija tečnost koja izlazi iz njega. Imajte na umu da je višak tečnosti pokazatelj starosti. 

Ako se meso na polici nalazi već neko vreme, tečnost ipak ne mora biti vidljiva, jer je upija podloga koja se nalazi u ambalaži. Kako onda otkriti skrivenu tečnost? Stisnite prstima meso, ako je tečnost ispod, pokazaće se sa strane.

Izvor: b92

Otkrijte kako da uklonite pesticide sa hrane

Organskog voća i povrća je veoma malo, a sve ono u supermarketima prskano je pesticidima. Uz neke mere predostrožnosti možete da smanjite štetno dejstvo pesticida koje se nalazi na voću i povrću.

Preko 90 odsto svežeg voća i povrća na tržištu kontaminirano je dozom pesticida koja je štetna za ljudsko zdravlje. Iako pesticidi služe kako bi se namirnice odbranile od parazita i bolesti, oni dokazano štete ljudskom organizmu i kancerogeni su. 

Iako često ne možemo da utičemo na poreklo svežih namirnica koje kupujemo, sami možemo da učinimo voće i povrće zdravijim sledeći jednostavne trikove. 

Nije dovoljna sama voda 

Ako je reč o većoj koncentraciji pesticida, tada pranje ispod mlaza vode neće pomoći. Zeleno lisnato povrće, poput salate, kelja i blitve - perite u sudoperi s vodom u koju ste dodali jednu do dve kašičice sode bikarbone.

Pesticide možete isprati sirćetom, tako da na dve šoljice vode stavite pola šoljice sirćeta.

Ako želite sasvim prirodnu varijantu, deluje i kombinacija soli i limunovog soka. Napunite posudu vodom i dodajte joj kašičicu soli i sok jednog limuna. Stavite u mešavinu željeno voće ili povrće i pustite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite.

Ako ne želite da perete namirnice ničim drugim osim čistom vodom, onda ih potopite tokom noći - potopite voće i povrće u vodi i sledećeg jutra isperite mlakom vodom. Povrće i voće nemojte prati čim ga kupite pa oprano odložiti u frižider ili špajz, jer će se tako brže pokvariti.

Pere se i voće/povrće s korom 

Limuni, narandže, mandarine, lubenice i drugo voće i povrće čiju koru ne jedemo takođe treba oprati. Pesticidi i bakterije lako se prenose rukama i nožem, a koru limuna nipošto ne treba rendati u kolače osim ako niste sasvim sigurni da dolaze iz organskog uzgoja. 

Namirnice s najviše pesticida 

Najviše pesticida ima u jabukama, kruškama i grožđu. Dobro perite voće pre konzumiranja i čitajte deklaracije.

Izvor: 24sata.hr

3 najčešće greške u pripremi sendviča

Otkrijte gde najčešće grešite kada pripremate sendviče.

Mislite da ste majstor u pripremi sendviča? Razmislite malo bolje, jer u ovome najčešće grešite. 

1. Stavljamo povrće po svaku cenu 

Hrskavost zelene salate i sočnost paradajza može doprineti odličnom ukusu sendviča. Ali, ako nije sezona paradajza, a salata je omlitavila, ove će namirnice pogoršati ukus sendviča. Sveže namirnice su garancijqa najboljeg gastronomskog doživljaja. 

2. Stavljamo sastojke različite veličine 

Nema ništa gore od sendviča iz kojeg vam ispadaju svi sastojci. Zato slažite svaki deo sendviča planirano tako da se međusobno komplimentiraju, a ne stvaraju probleme pri konzumaciji. Ne zaboravite da hleb ili kifla uvek mora biti šira i duža od drugih namirnica kako biste mogli neometano jesti, a nemojte preterivati i s količinom namirnica u njemu. 

3. Stavljamo sastojke koji se teško grizu 

Pršuta je kraljica sastojaka, ali joj nije mesto u sendviču. I najtanje kriške ovog suhomesnatog proizvoda teško ćete gristi u sendviču, pa ga je bolje jesti samostalno. Ako baš želite da napravite sendvič s pršutom, svaku krišku isecite na komade u obliku zalogaja, pa ih tako stavite između dve kriške hleba.

Izvor: B92

6 saveta za najukusnije pečeno pile

 

Želite ukusno pečeno pile koje će biti pravi adut vaše svečane trpeze? Poštujte ova pravila...

Pečeno pile može biti specijalitet za ponos ako se poštuju određena pravila.

Primenite ove savete i uživajte u pečenoj piletini o kojoj se mašta.

1. Nemojte pristati na klasičan obrok

Kada god ste u mogućnosti, kupite kvalitetno pileće meso. Čak i ako je potrebno malo više novca i truda, verujte, bićete nagrađeni savršenim gurmanskim obrokom.

2. Ne plašite se začina

Ne samo da je dobro posoljeno pile ukusnije, već će vam podariti i zlatni hrskavu kožicu. Dobro posolite i pobiberite piletinu pre stavljanja u rernu. Ne zaboravite da začinite i donju stranu pileta, kao i ispod krilaca i bataka. Meso možete začiniti tako što ćete pile napuniti svežim začinima, limunom, belim ili crnim lukom. Tako će meso upiti divnu aromu dok se peče.

3. Ne stavljajte hladno ili vlažno pile da se peče

Pre nego što stavite pile da se peče, držite ga na sobnoj temperaturi oko pola sata. Ako stavite u zagrejanu rernu ledeno pile, neće se ravnomerno ispeći. Takođe, nemojte peći ni tek oprano, vlažno pile jer može na kraju imati gnjecavu kožicu. Zato, pre pečenja dobro osušite piletinu.

4. Pripremite po svom ukusu

Postoje dve varijante pripreme piletine - brzo pečenje na jakoj temperaturi ili sporije na nešto manjoj temperaturi. Način prirpeme zavisi od toga kakvo meso volite. Za lepljivo meso koje se raspada, izaberite dugo pečenje na nižoj temperaturi. To bi otprilike bilo tročasovno pečenje na 150 stepeni.  S druge strane, ako želite hrskavu kožicu, pile najpre propržite u tiganju dok kožica ne porumeni, a zatim pecite u rerni 35-40 minuta na 220 stepeni.

5. Ne zaboravite da ostavite meso da "odmori"

Iako vas miris pečenog pileta mami, odolite iskušenjima i ostavite dovoljno vremena sokovima u piletu da se lepo rasporede. Kada meso izvadite iz rerne, ostavite ga bar 15 minuta i tek onda secite. 

6. Iskoristite sokove

Kvalitetno pile tokom pečenja ispušta dosta ukusne tečnosti i masnoće. Zato ispod i oko pileta stavite povrće po želji kako bi upilo te ukusne sokove i bilo savršeno sočno. Možete nakon vađenja pileta iz pleha staviti hleb isečen na kockice i zatim vratiti u rernu da se zapeče.

Izvor: Stva rukusa

Da li je preporučljivo piti kafu nakon alkohola?

Saznajte kako alkohol u kombinaciji sa kafom utiče na vaš organizam.

Direktor centra za alkohol i zavisnost Univerziteta Braun Robert Svift priznaje da ispijanje kafe nakon što ste pili alkohol nije dobra ideja, jer kofein može da prevari vaš mozak da pomislite da ste manje pripiti nego što zaista jeste, piše Men's health.

Efekat alkohola na organizam

Kada počnete da pijete, alkohol signalizuje vašem mozgu da pumpa veći nivo dopamina, neurotransmitera koji čini da se osećamo dobro, a zauzvrat dopamin aktivira produkciju hemikalije pod nazivom ciklični AMP, koji čini vaš mozak aktivnijim,a vi se osećate srećnije, energičnije i komunikativnije.

Pogledajte i Evo šta će se dogoditi ako prestanete da pijete alkohol

Međutim, jednom kada prestanete da pijete, sedativno dejstvo alkohola prestaje i onda se usporavaju svi procesi u vašem mozgu. Počinjete da se osećate umorno i sporo. 

Efekat kofeina

Ako nakon svega ovoga popijete šoljicu kafe, kofein blokira specijalne enzime koji kontrolišu ciklični AMP,što pojačava efekte alkohola od kojih se osećate dobro istovremeno smanjujući sedativno dejstvo alkoholnih pića.

Iako alkohol nastavlja da čini vaš mozak umornim i nejasnim, vi se osećate energičnije i kao da ste potpuno trezni, što je opasno jer ćete možda pomisliti da možete da popijete još jednu turu pića ili da vozite do kuće. 

Kako kombinacija alkohola i kofeina utiče na organizam?

To je glavni problem: kofein maskira sedativno dejstvo alkohola, ali ne smanjuje količinu alkohola u krvi. Još uvek ste pod uticajem alkohola!

Štaviše, ovaj miks kofeina i alkohola će izazvati buđenje u toku noći, budući da će nekoliko sati nakon što ste prestali da pijete, alkohol izazvati novi energetski skok u vašem telu. A kofein će vam otežati spavanje.

Nakon dugotrajnog uspavljivanja, ujutru ćete se probuditi iscrpljeni i mamurniji nego obično, jer alkohol kao i kofein dehidriraju vaš organizam.

Najbolje je da odvojite konzumiranje kofeina uz alkohol, a ako morate da završite obrok nekom kafom, odlučite se za kafu bez kofeina.

izvor: Stvar ukusa