Tradicionalni srpski specijalitet: Teleća čorba na starinski način

Tradicionalni srpski specijalitet: Teleća čorba na starinski način

Sastojci:

500 g telećeg ribića
1 glavica crnog luka
2 krompira
1 koren peršuna
1 mali celer
2 šargarepe
2 kašike brašna
1 kocka juneće supe
1 čaša kisele pavlake
1 žumance
peršunov list
biber
so

Priprema:

Crni luk sitno iseckati. Povrće očistiti i iseckati na kockice. Meso takođe iseći na kockice.

Zagrejati malo ulja i izdinstati iseckan crni luk da postane staklast. Dodati iseckano meso i dinstati da promeni boju.

Zatim dodati povrće, kratko propržiti i sipati malo vode. Dodati kocku supe, biber i alevu papriku, promešati i dinstati na umerenoj temperaturi.

Kada meso bude napola gotovo, sipati vodu i kuvati na tihoj vatri dok povrće i meso ne omekša.

Na kašici ulja ispržiti brašno vodeći računa da ne porumeni. Sipati malo supe i umešati u čorbu. Kuvati nekoliko minuta da se čorba blago zgusne.

Umutiti pavlaku i žumance i u mlazu sipati u čorbu, neprestano mešajući. Posuti seckanim peršunom, poklopiti i odmah skloniti sa šporeta. Ostaviti da odstoji desetak minuta pre služenja.

Izvor: Južna Srbija

Pivrski gulaš: Zaboravljeno jelo iz Banata
Foto: Shutterstock

Pivrski gulaš: Zaboravljeno jelo iz Banata

Ovaj put predstavljamo vam jedno pomalo zaboravljeno jelo koje nam dolazi iz vojvođanskog Banata i deo je tamošnje tradicionalne kuhinje.

Sastojci:

300 g junetine
1 glavica luka
2-3 šargarepe
2 dl pelata
4-5 čenova belog luka
1 l piva
malo krtole celera
malo brašna
2-3 lista lovora
so, biber
đumbir

Priprema:

Junetinu isecite na kocke, uvaljajte u brašno i propržite na ulju da se malo zarumeni.

Odvojeno u šerpi propržite luk, dodajte kolutove šargarepe, seckane beli luk i celer, junetinu, pelat, pivo, so, biber, lovor i đumbir, pa kuvajte na srednjoj vatri oko sat i po, da meso sasvim omekša.

Prijatno :)

Izvor: Lepa i srećna

Paprikaš sa kobasicama
foto: Shutterstock

Brza i jednostavna priprema preukusnog paprikaša sa kobasicama

Ručak koji će oduševiti celu porodicu.

Sastojci:

250 g zelene paprike
250 g žute paprike
250 g crvene paprike
3 glavice crnog luka
600 g paradajza
125 g slanine
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica slatke crvene mlevene paprike
so
biber
4 debrecinske kobasice (po ukusu)

Savet unapred: Ovaj recept možete vrlo jednostavno izmeniti i spremiti ga za 6 porcija. Na kraju treće faze dodajte pirinač i bujon. Za 100 g pirinča neophodno je 1/2 l bujona.

Prirprema:

Papriku oprati, očistit, izvaditi semenke i iseći na rezance. Luk oljuštiti, preseći na pola, zatim na polukrugove. Paradajz kratko obariti, zatim oljuštiti i iseći na četvrtine. Slaninu iseći na kockice.

U većem tiganju zagrejti ulje. Staviti slaninu i luk i ispržiti ih. Preko toga posuti crvenu mlevenu papriku. Dodati isečenu papriku i paradajz, posoliti i pobiberiti.

Ostaviti sastojke da se dinstaju 20 minuta i dodati kobasice. Gotovo jelo sipati u činiju i odmah servirati.

Izvor: stvarukusa.rs

Kremasta čorba od tikvica
Foto: Shutterstock

Kremasta čorba od tikvica

Ova supa je jednostavna za pripremu, a odlična je kad su visoke temperature jer je možete jesti i hladnu.

Sastojci:

400 grama tikvice
2 dl punomasnog kravljeg mleka
1 kašika slanog maslaca
1 kašika belog pšeničnog brašna
1 i po kašika seckanog peršuna
80 grama kisele pavlake
8 dl vode
1 kašika mešavine suvih začina

Priprema:

Očišćene i usitnjene tikvice stavite u posudu i prelijte da 7 dl vode. Kuvajte 10 minuta da lagano ključa. Dodajte mleko i maslac i kuvajte 5 minuta. Skinite s vatre i izmiksajte. Brašno izmešajte s 1 dl vode i dodajte u supu. Začinite mešavinom suvih začina i pavlakom i ostavite da kuva 3-5 minuta. Skinite s vatre i dodajte peršun.

Izvor: stil.kurir.rs

Češki gulaš sa knedlama

Savršen ručak za gurmane, oduševiće vaše ukućane.

Sastojci:

Za gulaš

700g luka isečenog na rebarca
600g junećeg mesa od šola
½ dl ulja
1,5 l povrtnog bujona
1 kašika slatke začinske paprike
2 kašike brašna
So i biber

Za knedle

½ kg kuvanog krompira
1 jaje
250g oštrog brašna
1 kašičica soli
Prstohvat bibera
Za dekoraciju
Svež peršun

Način pripreme:

U šerpi odgovarajuće veličine zagrejati ulje i propržiti luk da omekša. Meso iseći na kocke veličine zalogaja. Kada luk omekša dodati meso, začiniti (so i biber) i nastaviti prženje sve dok meso ne dobije koricu. Dodati začinsku papriku, brašno i sve dobro promešati, pa naliti bujonom da ogrezne. Dobro promešati i ostaviti da se krčka oko 2h. Povremeno promešati. Po potrebi dolivati po malo bujona ili vode. Ovaj gulaš treba da bude malo tečniji da bi bilo dovoljno safta u koji se umaču knedle. U svakom slučaju pred kraj kuvanja treba proveriti i doterati ukus po potrebi.

Krompir kuvati u ljusci ocediti i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni krompir oljuštiti i ispasirati, dodati jaje, so i biber, a zatim malo po malo dodavati brašno dok se ne dobije kompaktno testo.

Od testa napraviti „salamu“ i ostaviti da odstoji 20min. Celu „salamu“ kuvati u ključaloj slanoj vodi oko 15-20min. Kuvanu salamu izvaditi iz ključale vode i iseći na kriške. Servirati gulaš sa knedlama dekorisan sitno seckanim peršunom.

Uz ovakav savršen gulaš preporučuje se i čaša dobrog hladnog piva.

Izvor: lepibrka.com

foto: Shutterstock

Sočan, brz i jednostavan obrok: Lovačke šnicle u paradajz sosu

Ako nemate puno vremena da se posvetite ručku, onda je ovo idealno rešenje za vas. Lovačkim šniclama niko ne može da odoli pogotovo ako napravite kao prilog krompir pire.

Sastojci:

1/2 kg junećih šnicli
1,5 šolja ulja
2 kašike brašna
2 čena belog luka
1/2 čaše belog vina
1 šolja kuvanog paradajza
začin
so, biber

Priprema:

Izlupajte šnicle, posolite ih i uvaljajte u brašno, pa ih propržite na ulju.

Kada šnicle porumene, izvadite ih iz tiganja, pa u istoj masnoći propržite kašičicu brašna i izgnječen beli luk.

Dodajte vino, kuvan paradajz i začin.

Kada sos provri, u njega vratite šnicle i kuvajte ih zajedno sa umakom na smanjenoj temperaturi još oko 10 minuta.

Izvor: krstarica.com

Foto: Shutterstock/Ilustracija

NOVO NA VAŠOJ TRPEZI: Irski gulaš sa pečurkama

Napravite malo drugačije jelo za svoje ukućane. I oni i vi ćete biti oduševljeni kakav ukus ovaj gulaš ima.

Potrebno je:

300 g bukovača
300 g šampinjona
300 g junetine
1 crni luk
2 šargarepe
500 ml piva
3 kašike brašna
1 kašičica soli
na vrh kašičice bibera
2 lovorova lista
malo šećera
1 kašika vegete
6 kašika ulja
malo peršuna

Priprema

U veću šerpu naspite 3 kašike ulja i stavite da se zagreje. Oljuštite luk, sitno ga isecite i stavite kratko da se prži na ulju. Dodajte luku šargarepu koju ste očistili i isekli na kolutove. Pospite sve sa vrlo malo šećera, i uz neprestano mešanje pržite samo da postane staklasto.

Gotovo povrće izvadite, dodajte preostalo ulje i kratko pržite meso koje ste prethodno isekli na kocke i uvaljali u smesu od jedne kašike brašna malo soli i bibera. Kada je meso porumenelo pospite ga sa preostalim brašnom pa naspite pola litre piva i sve dobro promešajte da se lepo sjedini i da nema grudvica.

U šerpu vratite luk i šargarepu, dodajte lovorov list, vegetu i peršun, pa naspite oko litru vode. Dobro sve promešajte i na laganoj vatri kuvajte oko 2 sata dok meso skroz ne omekani. Ako je potrebno povremeno podlite sa malo vode.

Kad se meso skuvalo dodajte na krupno isečene pečurke i još malo začina po ukusu (so, biber, peršun, vegeta, ljuta paprika)sve krčkajte 20 min i poslužite Irski gulaš sa prilogom po želji. Odlično ide sa pire krompirom, testeninom…

Izvor: erecepti.com

Foto: danas.rs

Recept nedelje: Bela čorba od celera

Ako ste ljubitelj celera, ova čorba je idealna za vas.

Jednostavna, brzo se priprema, a ukus je više nego savršen.

Ako niste znali, celer je namirnica koja ima negativne kalorije – za njegovo razgradnju/varenje, potrebno je više kalorija nego što ih sadrži (10 puta, okvirno).

Pored celera, u namirnice sa negativnim kalorijama spadaju i: paradajz, šargarepa, jabuka, brokoli, šampinjoni…

Sastojci:

500 g korena celera
2 kašike ulja
1 kašičica kima
4 kašike ovsenih pahuljica
morska so, biber i celerov list po ukusu

Priprema:

Na vrelom ulju propržite celer iseckan na sitnije komade i kim. Doodajte ovsene pahuljice i oko 1 l vode. Čorbu kuvajte 15-ak minuta na srednjoj temperaturi. Začinite i dodajte još vode u zavisnosti od željene gustine. Ova količina je dovoljna za 4-5 osoba.

Umesto ovsenih pahuljica možete koristiti npr. pirinač (u tom slučaju će to biti bezglutenska, posna, čorba).

Čorbu možete obogatiti neutralnom pavlakom (mrsna čorba).

Izvor: Danas.rs

Juneći krompir gulaš (VIDEO)

Topao čorbasti obrok koji prija u hladnim zimskim danima.

Sastojci:

2 glavice crnog luka
2 šargarepe
400g šampinjona
500g junetine (teletina, piletina, svinjetina)
krompir
ulje
so, peršun, biber, lovorov list, bosiljak
aleva paprika

Priprema:

U šerpu stavite malo ulja i izdinstajte luk. Zatim dodajte šampinjone i šargarepu. Kad se malo udinsta stavite meso i izmešajte . Dodajte začine. Nakon par minuta dodajte i krompir isečen na kocke. Nalijte vodu i ostavite da se krčka oko sat i po dva… Ako kuvate u ekspres loncu za sat i po bi trebalo da bude gotovo.

U manju šerpu stavite malo ulja, zagrejte, pa dodajte brašno i alevu papriku i napravite zapršku. Tu zapršku sipajte u šerpu kad je meso i povrće već gotovo. Sa zaprškom treba da se kuva još oko 5 minuta, a posle toga je jelo spremno za posluženje.

Prijatno!

{vembed Y=sM-XrowjVYU}

Izvor: Milica Mihailović

foto: Shutterstock

Brzo, jednostavno i ukusno: Gulaš iz rerne

Gulaš je mnogima omiljeno jelo, a ovaj recept je malo drugačiji od uobičajenog.

Sastojci:

5 kašika brašna
Pola kašika soli i bibera
700 g junetine naseckane na kockice
Jedan veliki luk i tri čena belog luka
3 kašike ulja
Litra juneće supe
400 g sosa od paradajza
4 velika krompira
4 šargarepe
200 g graška iz konzerve

Priprema:

Promešajte četiri kašike brašna, so i biber, te stavite u kesicu za frižider.

Stavite u smesu meso i uvaljajte u pomenutu masu.

Kada završite taj postupak, u kesici bi trebalo da ostane malo brašna pa mu dodajte preostalu kašiku.

U velikoj posudi na ulju ispržite luk, beli luk i meso uvaljano u brašno pa postupno dodajte supu i pasirani paradajz.

Pokrijte i kuvajte u rerni na 180° dva sata.

Nakon toga dodajte krompir i šargarepu, pa kuvajte još sat vremena, te pred kraj dodajte grašak iz konzerve.

Izvor: Stil/Dnevno.Hr

BRZO I LAKO: Posne knedle za supu (VIDEO)

Mekane knedle za supu, odlične u dane posta ili ako ne konzumirate jaja.

Sastojci i priprema:

– 200 g pšeničnog griza
– 2 kašike brašna
– 1 kašika ulja
– 1 kašičica kurkume (ne mora, dodajem samo zbog boje)
– 2 prstohvata soli
– 200 ml vode

Stavite supu ili čorbu da kuva i odmah pripremite knedle jer je potrebno da malo odstoje.

Izmešajte sve suve sastojke pa dodajte vodu malo po malo jer smesa treba da bude ni previše gusta a ni retka (video). Kad su odstojale kašičicom spuštajte u supu koja još kuva.

Kuvajte ih oko 10-15 minuta i poslužite vašu posnu supu.

Prijatno.

{vembed Y=WAcTkgpidaA}

Izvor: serpica.net

Foto: stasekuva.com

Perkelt sa teletinom - tradicionlani mađarski gulaš

Perkelt sa teletinom je tradicionalni mađarski gulaš koji se već generacijama pravi i kod nas u Vojvodini (pretežno u Bačkoj), a odlikuje ga prefinjeno bogatstvo ukusa i mirisa. Za pripremu ukusnog perkelta poželjno je imati kotlić i dugo, duuugooo ga kuvati na tihoj vatri. Naravno, pored toga, potrebno je imati dobar recept i koristiti kvalitetne namirnice.

Mnogi će reći da je perkelt isto što i gulaš ili paprikaš, ali nije. Ono po čemu se mađarski gulaš perkelt razlikuje od ostalih gulaša i paprikaša jeste činjenica da se za pripremu perkelta koriste i sveža i mlevena paprika, kao i to da ide mnogo luka. Iako perkelt može, i pravi se od različitih vrsta mesa, meni je najukusniji sa teletinom, pa vam ovde prenosim recept po kome ja lično pripremam perkelt sa teletinom.

ZA PRIPREMU PERKELTA SA TELETINOM POTREBNO JE:

1 kg kvalitetnoj telećeg mesa
350 g crnog luka
3-4 čena belog luka
2 zrela “mesnata” paradajza
2 sveže paprike
so
biber
začin od suvog povrća
lovorov list
mlevena crvena paprika (slatka i ljuta)
2-3 dl crnog vina (može i više)
malo masti (ili ulja)

PRIPREMA:

Očistiti crni luk i naseći ga sitno, a potom udinstati na masti ili na ulju. Dodati slatku i ljutu mlevenu papriku i nastaviti sa dinstanjem. Teletinu iseći na kockice i dinstati sa lukom.

Kad se teletina malo prodinstala, perkelt potom začiniti dodavanjem bibera, suvog začina od povrća, sitno seckanog ili gnječenog belog luka i lovorovog lista.

Perkelt se po pravilu dugo dinsta na tihoj vatri uz konstantno podlivanje vode. Uvek treba voditi računa da vode nema previše. Čim primetite da je voda isparila, potrebno je opet dodati vrlo malo vode. I tako, sve u krug. Mađarski perkelt gulaš potrebno je kuvati toliko dugo, sve dok meso ne postane potpuno mekano.

Kad je teletina već postala fina, sočna i mekana, dodati u perkelt paradajz i papriku.

Oljuštiti zreli mesnati paradajz, po mogućnosti iz sopstvene bašte (to je onaj koji ima vrlo malo soka i semenki u sebi) i naseći ga na kockice. Kada nije sezona paradajza ili kada nemam takav zreo mesnati paradajz, koristim paradajz pelat u konzervi. Isečen paradajz zajedno sa sokom koji je iz njega izašao dodati u perkelt i nastaviti krčkanje i dalje na laganog vatri.

Isto učiniti i sa paprikom. Oprati je i očistiti od semenki, a potom narezati na trakice i dodati u perkelt. Svake godine ovako isečenu papriku stavim u zamrzivač kako bih je koristila za pripremu raznih jela tokom zime. Znači, ako nema sveže paprike, možete koristiti papriku iz zamrzivača

Perkelt sa teletinom krčkajte još malo dok se paradajz i paprika skuvaju, a onda ovo već ukusno i fino jelo zaliti crnim vinom. Negde sam čitala da na 1 kg teletine stavljaju i do 1l crnog vina, međutim, ja zbog dece stavim svega 2-3 dl vina

Perkelt ostaviti na tihoj vatri da se lagano krčka dok vino ne ispari i teleći perkelt dobije finu kašastu strukturu.

POSLUŽENJE:
Tradicionalno, perkelt se služi uz galuške, mađarske njoke, ali ga možete poslužiti uz prethodno barenu testeninu, bareni krompir ili pire krompir. Ja sam ovom prilikom uz perkelt sa teletinom obarila testeninu u obliku školjki.

Ukoliko želite i volite, uz perkelt sa teletinom možete poslužiti neku svežu salatu, na primer zelenu salatu, salatu od kupusa, ili ga jednostavno dekorišite svežim listovima peršuna.

Izvor: stasekuva.com

Foto: Shutterstock

NEZABORAVNO STARINSKO JELO: Domaća supa i rinflajs

Obradujte svoje ukućane ovim preukunim jelom koji vraća u detinstvo.

Nekada nedeljni ručak nije mogao da se zamisli bez prave domaće supe i mesa od kojeg je ona skuvala. Danas se sve ređe nalazi na našem tanjiru, a veoma je ukusno i zdravo.

Za supu:

1 pile
3 šargarepe
1 peršun
1 paškanat
po ukusu so i suvi biljni začin

Za knedle:

2 jajeta
7 kašika griza

Za sos:

1 kašika masti
2 kašike brašna
sitno seckana sveža mirođija
oko 1/2 l vode
po ukusu so i sirće

Još je potrebno:

1 kg krompira

Priprema

Piletinu iseći, oprati i staviti u dublju šerpu (ili lonac). Svu zelen očistiti i oprati i staviti u šerpu sa mesom. Naliti vodom. Malo posoliti i kuvati na tihoj vatri (ne sme da vri jako). Skidati penu koja se stvara prilikom kuvanja. Kad je meso kuvano, procediti supu u šerpu u koju će se i zakuvati. Začiniti po ukusu i staviti da proključa.

U proključalu supu kašičicom dodajemo KNEDLE koje smo prethodno pripremili: Odvojiti žumanca od belanca. Žumanca promešati varjačom, a belanca ulupati u čvrst sneg. Zatim belanca polako dodati u posudu sa žumancima i postepeno dodavati griz. Sve zajedno polako promešati varjačom i ostaviti da odstoji najmanje pola sata pre nego što će se zakuvati supa.

Supu sa knedlama kratko kuvati, 3-4 minuta. Skloniti sa ringle pa poklopiti šerpu do serviranja.

Piletinu (bareno meso) iz supe izvaditi i spremiti za serviranje uz sos i krompir.

Krompir oljuštiti, oprati pa skuvati. Gotov krompir procediti…

U manju šerpu staviti mast da se otopi pa dodati brašno i malo propržiti. Zatim dodati mirođiju i još malo pržiti. Postepeno dodavati vodu (do željene gustine sosa). Posoliti i staviti malo sirćeta (po ukusu).

Krompir, meso i sos služiti posle supe.

Izvor: recepti.com

Najukusniji potaž od šargarepe, kruške i đumbira

Sastojci

650 g šargarepe

2 velike kašike ulja

3 praziluka

2 stabiljke celera

4 čena belog luka

2 kruške

4 male kašike mlevenog đumbira

1 1/2 male kašike mlevenog koriandera

1 mala kašika semenki od senfa

1/4 male kašike soli

1/4 male kašike bibera

5 šolja vode

1 šolja belog vina

6 velikih kašika iseckanog pistaća

6 velikih kašika grckog jogurta

Priprema

1. Povrće oprati, očistiti i iseći na manje komade. Tepsiju obložiti sa papirom za pečenje.

2. Isečenu šargarepu staviti u pripremljenu tepsiju i posuti sa 2 male kašike ulja. Peći 25-30 min. na temperaturi od 200°C.

3. U serpu usuti 2 male kašike ulja i kad se ulje ugreje dodati praziluk i dinstati 3 min. Zatim dodati celer, beli luk i nastaviti sa dinstanjem 3 min. Dodati očišćene i oguljene kruške, djumbir, koriander, semenke od senfa, so, biber i dinstati još 2 min. Zatim usuti vodu i vino. Kuvati na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Na kraju dodati šargarepu.

4. Kuvano povrće usuti u blender.

5. Isečene pistaće malo propržiti.6Supu služiti sa pistaćima i jogurtom.

Izvor: serbiancafe.com

KAFANSKA TELEĆA ČORBA po receptu starih kuvara

Sastojci:

500g telećeg mesa od buta ili vrata

1 glavica crnog luka

1 veza zeleni (2 šargarepe, paškanat, peršun)

1 koren celera

2 krompira

1 dl ulja

2 kašike brašna

2 dl kisele pavlake

1 žumance

so, biber, lorber, malo peršunovog lista

Pročitajte i: Krem čorba od pečuraka

Priprema:

Crni luk sitno iseckati, pa izdinstati na ulju. Dodati meso isečeno na kockice (i kosti, ako ima), naliti vodom da ogrezne i dinstati na tihoj vatri oko sat vremena. Dodati povrće iseckano na kockice, začiniti solju i biberom, pa naliti oko 2 l vode. Napraviti i zapršku od dve kašike brašna, pa sve zajedno kuvati još oko pola sata.

Pred serviranje u gotovu čorbu umešati pavlaku sa umućenim žumancetom i posuti sitno seckanim peršunom. Po želji, teleća čorba se može zakiseliti sirćetom ili limunovim sokom.

Izvor: secanja.com

Krem supa od krompira

Sastojci

700 g belog krompira
3 šargarepe
1/4 korena celera
1 glavica luka
1 praziluk
50 g putera
4 parčeta dimljene slanine
125 ml slatke pavlake
so, biber
malo ruzmarina

Priprema

1. Oljuštiti krompir, šargarepu, celer i luk, pa sve iseckati na sitne kockice. Očistiti praziluk i iseći ga na tanke kolutiće. Zagrejati maslac u šerpi u kojoj će se kuvati supa. Kratko propržiti iseckanu šargarepu, luk i celer.

2. Dodati krompir i praziluk, naliti vodom i začiniti. Kuvati poklopljeno oko 45 minuta, na umerenoj temperaturi. Slaninu iseći na tanke listove i propržiti bez dodatka ulja. Izvaditi hrskavu slaninicu na salvetu da se ocedi višak ulja.

3. Supu ispasirati u blenderu. Umešati slatku pavlaku, posoliti i pobiberiti. U svaki tanjir staviti po parče slanine i malo ruzmarina.

Izvor: Stvarukusa

Mađarska gulaš supa

Sastojci

600 g junetine iseckane na kockice
3 glavice luka
2 čena belog luka
2 kašike ulja
1 kašika brašna
so, biber
malo majorana
1/4 kašičica mlevenog kima
1 kašika mlevene paprike
1,5 l supe (instant)
250 g krompira
2 crvene paprike
2 zelene paprike
2 paradajza

Priprema

1. Iseckati crni i beli luk. Meso oprati i posušiti kuhinjskom salvetom ili krpom.

2. Dobro zagrejati ulje, pa pržiti meso na najjačoj vatri, iz više porcija kako ne bi pustilo mnogo vode. U poslednju porciju mesa dodati crni i beli luk i pržiti oko 5 minuta sve zajedno. Dodati brašno i preostalo isprženo meso, pa izmešati. Dodati začine i naliti vodom, prokuvati i smanjiti vatru. Krčkati 60 minuta.

3. U međuvremenu oljuštiti krompir i iseći ga na sitnije kocke. Paprike iseckati. Iseći paradajze na krupno. Sve dodati u gulaš 20 minuta pre kraja kuvanja i začiniti još jednom ako je potrebno.

Izvir: Stvar ukusa

Krem supa od tikvica

Sastojci

400 g tikvice

2 dl punomasnog kravljeg mleka

1 kašika slanog maslaca

1 kašika belog pšeničnog brašna

1 i po kašika seckanog peršuna

80 g kisele pavlake

8 dl vode

1 kašika mešavine suvih začina

Priprema

1. Očišćene i usitnjene tikvice stavite u posudu, prelijte da 7 dl vode, kuvajte 10 minuta uz lagano vrenje.

2. Dodajte mleko i maslac i kuvajte 5 min, skinite s vatre i izmiksajte.

3. Brašno izmešajte s 1 dl vode i dodajte supi, začinite mešavinom suvih začina i pavlakom i ostavite da se kuva 3-5 min.

4. Sklonite s vatre, dodajte peršun i poslužite uz kockice hleba(krutona).

Izvor: gastro.hr

Čorba od krompira i šunke

Sastojci

600 g krompira (oguljenog i isečenog na kockice)
1/2 kašičice soli
2 kašike iseckanog korena celera
kašičica bibera
manja glavica crnog luka
5 kašika putera
200 g kuvane šunke
5 kašika brašna
oko 700 ml vode
kockica pileće supe
2 šolje mleka

Priprema

1. Krompir, celer, iseckan crni luk i šunku stavite u šerpu s vodom i kuvajte dok ne proključa. Kada počne da vri, smanjite temperaturu i kuvajte dok krompir ne omekša, oko 10-15 minuta. Zatim dodajte kockicu supe, so i biber i kuvajte još nekoliko minuta.

2. U posebnoj posudi otopite puter na umerenoj temperaturi, a zatim umešajte brašno dok se ne zgusne, konstantno mešajući, oko jedan minut. Polako dodajte mleko i mešajte kako se ne bi stvorile grudvice. Kuvajte oko 5 minuta, dok ne postane gusto.

3. Mešavinu s mlekom i brašnom sipajte u šerpu sa povrćem i krompirom. Kuvajte sve zajedno dok se lepo ne ugreje. Čorbu poslužite dok je topla.

Izvor: Stvar ukusa

Pikantni juneći gulaš sa testeninom

Pikantni juneći gulaš sa testeninom (VIDEO)

Sastojci

500 - 600 g junećeg mesa

2 glavice crnog luka

2 zelene paprike

2 šargarepe

1 paradajz oljušten

suvi začin

biber, so, ulje

peršunov list

aleva paprika

300 g rezanaca ili testenine

Priprema

1. Luk iseckati sitno i propržiti na ulju, zatim dodati zelenu papriku i šargarepu i još dinstati.

2. Ubaciti meso na kocke seckano. Dodati malo vode i dinstati oko 50 minuta.

3. Dodati paradajz, suvi začin i alevu papriku. Na kraju se može dodati pola kašičice brašna radi gustine. Ubaciti seckani peršun.

3. Testeninu skuvati i dodati kao prilog. Prijatno!

{vembed Y=SNprHpfqJF4}

Izvor: kodbakeugostima.blogspot.rs