Bakina kuhinja: Gulaš od pileće džigerice

Sastojci

500 g pileće džigerice
200 ml piva
2 glavice luka
2 crvene paprike sveže
2 šargarepe
50 ml ulja
4 čena belog luka
100 ml kuvanog paradajza
biber mleveni
1 kašičica mlevene paprike
može malo i tucane, ljute paprike
1 kašika gustina
začin

Priprema

1. Na ulju propržiti sitno iseckan crni luk, dodati seckanu šargarepu i zelenu papriku. Kad se malo se navedeni sastojci proprže, dodati džigericu pivo i sve malo dinstati na tihoj vatri.

2. Zatim dodati alevu papriku i tucanu ljutu, ako je potrebno dolivati po malo vode. Kad se džigerica skuva dodati paradajz biber i začin.

3. U malo hladne vode izmešati 1 kašiku gustina sipati i izmešati. Gulaš mora da bude gušći. Kada provri, isključite šporet.

Izvor: Mladosti moja

Posna čorba od paradajza i pasulja

Sastojci

100 g posne testenine
jedna glavica crnog luka
2 čena belog luka
konzerva oljuštenog paradajza (820 ml)
300 ml kuvanog pasulja
500 ml instant supe od povrća
kašika maslinovog ulja
veza bosiljka, so, biber

Priprema

1. Zagrejati maslinovo ulje i na njemu propržiti sitno iseckan crni i beli luk. Kad postane staklast, dodati paradajz iz konzerve i oceđeni, kuvani pasulj.

2. Naliti instant supom i kuvati 15 minuta uz povremeno mešanje.

3. Posne testenine skuvati u slanoj vodi, pa ih ocediti i dodati u čorbu. Po ukusu začiniti solju, biberom i bosiljkom.

4. Poslužiti u dubokim tanjirima i ukrasiti listićima svežeg bosiljka.

Izvor: Stvar ukusa

Čorba od sira

Sastojci

2 praziluka
čen belog luka
2 kašike maslaca
800 ml supe od povrća
150 g kozjeg sira
100 ml Moja kravica Kuhinjica pavlaka za kuvanje
so, biber
2 kašike soka od limuna
2 kriške belog hleba
kašika maslaca
timijan

Napomena: Umesto kozjeg možete koristiti i kravlji sir.

Priprema

1.Očistiti praziluk i beli luk i sitno ih iseckati. U loncu zagrejati maslac i na njemu prodinstati praziluk i beli luk. Naliti supom od povrća i ostaviti da kuva. Isitniti sir i sa pavlakom dodati u čorbu. Mešati na blagoj vatri dok se ne istopi sir. Čorbu ispasirati štapnim mikserom, dodati so, biber i sok od limuna.

2. Hleb iseći na kockice i propržiti ih na vrelom maslacu. Čorbu servirati u činijice. Posuti seckanim timijanom. Dodati krutone.

Izvor: Stvar ukusa

Francuska supa od luka

 

Francuska supa od luka postala je poznata u celom svetu kada ju je čuvena kuvarica Džulija Čajld promovisala na američkoj televiziji. I dalje je popularna, a evo i recepta koji vodi do ovog savršenstva.

Tako je dobra da nećete poželeti ništa drugo osim nje!

Biće vam potrebni sledeći sastojci:

- 4 kašike maslinovog ulja

- 2 kašike putera

- 6 šolja seckanog crnog luka

- 1 kašičica soli

- 1/2 kašičice šećera

- 3 kašike brašna

- 6 šolja goveđeg bujona

- 1 šolja belog vina

- 1/2 kašike seckane mirođije

- 1 lovorov list

- 1 francuska vekna hleba

- 2 kašike maslinovog ulja

- 1/2 glavice seckanog crnog luka

- 3 kašike konjaka

- 350 g narendanog kačkavalja

- So

- Biber

- 120 g parmezana

Priprema:

Na ulju i puteru prodinstajte  crni luk na tihoj vatri. Dinstajte ga oko 20 minuta uz povremeno mešanje. Dodajte so i šećer i nastavite da dinstate sve dok se luk ne karamelizuje i promeni boju. Dodajte jednu po jednu kašiku brašna, na svakih 30 sekundi, ali sve vreme mešajte kako jelo ne bi zagorelo. Dodajte jednu šolju goveđeg bujona i kuvajte nekoliko minuta. Potom dodajte ostatak supe, vino, mirođiju i lovor. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte još 40 minuta. Pred sam kraj dodajte konjak, još malo crnog luka i kačkavalj. Za to vreme isecite baget ili francusku veknu i svako parče premažite tankim slojem maslinovog ulja, a zatim ih zapecite u rerni na 160 stepeni oko 30 minuta. Pred kraj povećajte temperaturu na 180 stepeni.

Sipajte supu u šolje, potom u svaku stavite parče hleba i parmezan. Potom sve zajedno zapecite u rerni na dva do tri minuta, tek toliko da se parmezan rastopi.

Izvor: Super recepti

Čorba od kukuruza

Kukuruz je izrazito kvalitetan izvor energije, a kukuruzna čorba savršena za organizam • Treba naglasiti kako se konzumacijom obroka koji sadrže značajan udeo vode dolazi do osećaja sitosti bez, istovremeno, preteranog kalorijskog unosa.

Priprema je jednostavna i brza, a kukuruzna čorba kao takva idealna je za konzumaciju nakon treninga.  

Sastojci:

300 g kuvanih zrna kukuruza šećerca 

50 g crvenog luka

3 čena belog luka

5 dcl vode

3 prstohvata soli

2 prstohvata bibera

Priprema:

Luk naseckan na sitne kockice i iseckan beli luk dinstajte na tavi s malo vode u trajanju od 20 min.

Dodajte kukuruz i nastavite dinstanje u trajanju od 5 min.

Štapnim mikserom izmiksajte prodinstani sadržaj.

Izmiksani sadržaj i vodu ulijte u posudu za kuvanje, posolite i pobiberite te kuvajte dok ne zakipi.

U kuvanu supu po želji možete dodati zrna kuvanog kukuruza. 

Treba naglasiti kako se konzumiranjem obroka koji sadrže značajan udeo vode dolazi do osećaja sitosti bez, istovremeno, preteranog kalorijskog unosa. 

Izvor: index.hr

Bistra pileća supa sa knedlama

Sastojci

- 150 g ovčijeg sira

- čen belog luka

- 2 kašičice maslinovog ulja

- kašika iseckane paprike

- kašika seckanog peršuna

- 30 g brašna

- 40 g parmezana

- jaje 

- so, biber

- šargarepa

- malo graška 

- 500 ml pileće supe

- kesica šafrana

- nekoliko grančica peršuna

Priprema

1. Ovčiji sir staviti u jednu posudu. Oljuštiti čen belog luka i sitno ga iseći. Zagrejati maslinovo ulje, pa na njemu izdinstati beli luk. Ostaviti da se malo ohladi, a zatim dodati siru. Sitno iseckanu papriku pomešati sa seckanim peršunom, braš nom, parmezanom i jajetom, a zatim začiniti solju i biberom.

2. Skuvati slanu vodu. Sa 2 kašičice praviti male knedle od mase sa sirom. Knedle staviti u slanu vodu da se skuvaju, kuvati ih 6-8 minuta. Knedle izvaditi iz vode pomoću velike kašike sa rupicama. Ostaviti ih da se ocede.

3. Šargarepu oprati, očistiti i iseckati. Supu zagrejati sa šafranom u jednoj šerpi. Dodati malo graška i kuvati par minuta.

4. Oprati peršun i prosušiti ga trešenjem, iščupkati listiće. Knedle od sira rasporediti po tanjirima, a zatim ih preliti vrelom supom. Servirati sa peršunom.

Savet:

Uz ovako pripremljenu supu može se jesti baget ili beli domaći hleb.

Izvor: Stvar ukusa

Bogata pileća čorba

Sastojci

300 g piletine

150 g povrća (šargarepa, celer, peršun, praziluk, karfiol)

1 i 1/4 l supe od kostiju (ili bujona)

40 g masnoće

20 g brašna

40 g luka

čen belog luka

5 g ljute paprike

1/2 dl belog vina ili soka od limuna

1/2 dl kisele pavlake

žumance

lovorov list, celer

so

Priprema

1. Piletini odstranite kosti, meso isecite na komadiće i dodajte sitno seckano povrće. Sve pristavite u supu od kostiju i kuvajte na laganoj vatri.

2. Posebno pripremite svetlu zapršku od brašna, luka, belog luka i paprike, zalijte hladnom vodom i dodajte u supu. Posolite, dodajte lovorov list. Čorbu na kraju zakiselite limunovim sokom ili vinom, prelijte kiselom pavlakom sa žumancetom i po želji dodajte seckan celer. 

Izvor: Stvar ukusa

Perkelt od ćureće džigerice

 

Sastojci:

• Ćureća džigerica 600 grama

• crni luk 3 glavice

• solikašičica

• beli luk 2 čena

• kima 1/2 kašičice

• 1 sveža paprika

• maslinovo ulje malo

• soka od paradajza 1,5 dcl.

• za prilog

• pire krompir ili po želji

Uputstvo za pripremu:

Na malo maslinovog ulja prodinstati sitno sečeni crni luk. Džigericu iseći na kocke i dodati luku. Sve zajedno dinstati na umerenoj vatri da omekša. Papriku iseći na komade i dodati džigerici, posoliti, pozačiniti i dodati sok od paradajza. Kuvati poklopljeno da i paprika omekša. Kada je sve omekšalo dodajte sitno sečeni beli luk i pospite kimom. Kuvajte još 5-10 minuta. Poslužite uz pire krompir i kuvano povrće.

Izvor: Super recepti

Teleći ragu

ZA 4 osobe potrebno je:

500 g telećeg mesa, 

8 šargarepa, 1 limun, 

4 struka praziluka, 

1 glavica crnog luka, 

1 zrno karanfilčića, 

150 g šampinjona, 

1 kašika skrobnog brašna, 

1 dl krem pavlake, 

1 kašika sitno seckanog peršuna, 

ulje, so i biber.

Priprema

Narendajte koru od limuna i iscedite sok. Isecite meso na sitnije komade, stavite u šerpu, prelijte sokom od limuna i litrom hladne vode i zagrejte do ključanja. Očistite šargarepe, praziluk i crni luk. Stavite karanfilčić u glavicu crnog luka. Kada voda u šerpi sa mesom proključa, uklonite penu sa površine i dodajte očišćeno povrće. Poklopite i kuvajte dok meso potpuno ne omekša. Posolite i pobiberite po želji. Kuvano meso i povrće iscedite i stavite u činiju. Sačuvajte čorbicu. Očistite, sitno naseckajte i kratko prodinstajte šampinjone u tiganju sa malo ulja, na umerenoj temperaturi, pa prelijte preko mesa i povrća. U manjoj šerpi pomešajte skrobno brašno sa 2 kašike hladne vode, dodajte 1,5 dl sačuvane čorbice, rendanu limunovu koru i pavlaku i kuvajte 2 minuta na umerenoj temperaturi, stalno mešajući. Sosom prelijte meso, pospite seckanim peršunom i poslužite dok je toplo.

Izvor: Novosti

Gulaš od pečuraka

Sastojci:

• 1 kg pečuraka

• 400 g luka

• 400 g krompira sečenog na kockice

• 1/2 glavice belog luka

• 2 crvene mesnate pečene paprike

• 3 oljuštena paradajza

• ulje

• aleva paprika

• so, biber

Priprema:

Ispržite crni luk, dodajte isečene pečurke. Propržite, pa dodajte krompir, pariku, paradajz i krčkajte. Možete dolivati vodu ili vino ako ima potrebe.

Ko voli može da zaljuti i ljutim pečenim papričicama.

Izvor: Super recepti

Paprikaš sa šampinjonima

Ovo ukusno jelo možete napraviti i od više vrsta pečuraka.

Sastojci

4-5 kašika ulja

2 glavice crnog luka

500 g šampinjona

1 čen belog luka

2 veća krompira

1 jaje

3-4 kašike brašna

začini: mlevena paprika, lovorov list, biber, so, ljuta paprika, peršunov list,origano

Priprema

1. Na vrelom ulju propržiti sitno iseckan crni luk. Kada porumeni, dodati alevu papriku, iseckane šampinjone, lovorov list i usitnjen beli luk. Dinstati dok ne ispari voda.

2. Krompir obariti posebno.

3. Umutiti jaje sa brašnom i u malo vode skuvati knedlice na uobičajen način.

4. Baren krompir  i knedlice staviti u šampinjone.

5. Začiniti po ukusu, naliti vodom u kojoj su se kuvale knedlice i krčkati oko pet minuta. Posuti peršunovim listom.

Izvor: Domaćica za vas

Klasičan kuvani grašak

Sastojci

1 kesa zamrznutog graška

1 veca glavica crnog luka

2-3 čena belog luka

2  krompira

2-3 šargarepe

ulje

so

suvi biljni začini

mirođija

malo brašna

mlevena slatka paprika

malo šećera

peršun

Priprema

1. Na ulju isprzite sitno seckana oba luka, i dodajte pola male kasičice šećera.

2. Šargarepu ogulite, isecite na tanke kolutove, krompir na sitne kockice i dodajte na luk. Zatim dodajte grasak i sve zajedno malo jos propržite. Dodajte jednu kašiku brasna, aleve paprike po želji, i nalijte vrelom vodom (količina vode zavisi od željene gustine).

3. Pospite mirođijom, suvom ili svežom i poklopite da se kuva, povremeno promešajte. Kada je skoro gotovo (kad grašak omekša i bude željene gustine), posolite ili dodajte biljne začine i pospite peršunom.

Savet: Ako zelite da grašak spremite s mesom, prvo meso ispržite, izvadite iz šerpe, a onda tu pržite luk i ostalo. Na kraju pripreme graška vratite meso da se kuva zajedno s povrćem.

Izvor: Kod bake u gostima

Brza paradajz čorba

Sastojci

1/2 litre kuvanog paradajza

domaći rezanci (količina po želji)

3 kašike ulja

peršunov list

suvi začini po želji 

Priprema

U šerpu sipajte 2,5 l vode. Dodajte ulje i kuvan paradajz i pustiti da provri.

Zatim stavite rezance, začin i kad su rezanci kuvani (2-3 minuta) stavite seckan peršun. 

Izvor: Kod bake u gostima

Čorba od kelja i celera

Sastojci

glavica kelja

1 koren celera

1 krompir

glavica crnog luka

glavica belog luka

kašika hladno ceđenog ulja

1/2 kašičice bibera

kašičica morske soli

1/2 kašičice origana

1 lovorov list

kašika susama

Priprema

Dobro operite i očistite povrće i isecite na veće kocke, a kelj na četvrtine lista. Sve zajedno kuvajte, i dok je vruće izmiksujte u blenderu.

Po želji možete da dodate sok od 1/2 limuna.

Izvor: Stvar ukusa

Čorba s krompirom i spanaćem

Sastojci

1 l vode

1 kocka supe od povrća

2 veća krompira

2 kašike maslinovog ulja

2 čena belog luka

250 g šampinjona

½ manje glavice kelja

so, biber

1 dl bademovog, pirinčanog ili sojinog mleka

kašika listića peršuna

Priprema

1. Vodu sipajte u lonac i na jakoj vatri zagrejte do vrenja. Za to vreme očistite i nasecite krompir na kockice. Iseckajte što sitnije beli luk. Šampinjone isecite na listiće, a kelj (samo listove bez tvrdog dela) na tanke rezance.

2. Kad voda počne da vri, ubacite kocku za supu, a kad se rastopi, dodajte krompir i kuvajte dok ne omekša.

3. U tiganju ugrejte ulje i na njemu kratko, tek toliko da zamiriše, prodinstajte beli luk. Dodajte pečurke i kelj, pa dinstajte dok ne omekšaju. Kuvani krompir u supi ispasirajte štapnim mikserom (možete sve ispasirati, a možete i da deo krompira ostavite u komadićima).

4. Dodajte prodinstano povrće, zatim i bademovo ili sojino mleko, pa kuvajte dok se sve dobro zagreje. Posolite i pobiberite po ukusu i pospite listićima peršuna.

Izvor: Stvar ukusa

Čorba od pirinča i povrća

Sastojci

200 g pirinča

300 g kupusa

vezica peršuna

vezica bosiljka

manja glavica crnog luka

1,5 l bujona

ulje

so, biber

Priprema

1. Iseckajte što sitnije luk i kupus, pa ih propržite na ulju. Posolite, pobiberite i dolijte malo bujona. Kuvajte povrće na tihoj vatri.

2. Kada kupus omekša, dolijte ostatak bujona, sacekajte da proključa, pa dodajte pirinač. Kuvajte još 15-20 minuta. Gotovu čorbu pospite seckanim peršunom ili bosiljkom.

Izvor: Stvar ukusa

Šareno varivo sa mesnim knedlama

Sastojci

1 suva zemička

2 glavice luka

2 korena peršuna

400 g šargarepe

1 praziluk

po 2 grančice majorana i peršuna

2 kašike ulja

lovorov list

350 g sitno mlevene svinjetine

2 kašike brašna

so, biber

Priprema

1. Zemičku natopite u vodu da omekša. Povrće očistite. Jednu glavicu luka isecite na kockice, a drugu na kolutove. Koren peršuna i šargarepu isecite na kocke, praziluk na kolutiće, a začinsko bilje naseckajte.

2. Na ulju dinstajte povrće oko 2 minuta, nalijte vodom i dodajte začine i začinsko bilje pa kuvajte oko 20 minuta.

3. Zemičku iscedite, izmešajte s mesom i lukom isečenim na kockice, dodajte soli po ukusu i od smese oblikujte knedlice. Dodajte ih varivu 10 minuta pre kraja.

4. Luk isečen na kolutove pospite brašnom, propržite na ostatku ulja, izvadite na kuhinjski ubrus da se ocedi masnoća i pospite po varivu pre posluživanja.

izvor: Stvar ukusa

Francuska čorba od luka

Sastojci

700 g sitno seckanog luka

2 kašičice šećera

2 zgnječena čena belog luka

25 g maslaca

2 l bujona od mesa ili povrća, po ukusu

3 dl suvog belog vina

6 kriški prepečenog bageta

225 g rendanog grijera ili nekog drugog tvrdog sira

so, biber

Priprema

1. Na zagrejanom maslacu pržite luk, povremeno mešajući. Pržite ga 20 minuta, dok ne dobije ravnomernu smeđu boju. Dodajte beli luk i još malo propržite. 

2. Zalijte supom koju ste prethodno zagrejali i uspite vino. Posolite i pobiberite. Na laganoj vatri kuvajte sat vremena u polupoklopljenoj posudi, povremeno mešajući. Pet minuta pred posluživanje zagrejte rernu na najjače.

3. Kriške hleba obilato pospite rendanim sirom i ispecite ih. Korica će požuteti, a sir će se rastopiti. 

4. Prilikom posluživanja, u svaku posudu za čorbu stavite krišku prepečenog hleba, a odozgo prelijte kipućom čorbom. Odmah poslužite.

izvor: Stvar ukusa

Lekovita čorba od belog luka

Ovo jelo je odličan način da se izborite s prehladom i infekcijama.

Naučno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Vašington pokazalo je da beli luk može da bude delotvroniji od antibiotika. Zbog toga vam predstavljamo recept za ukusnu, ali i veoma zdravu čorbu.

Sastojci:

50 oljuštenih čenova belog luka

2 kašike putera

2 kašike maslinovog ulja

2 glavice crnog luka srednje veličine, iseckane na kockice

kašika iseckane sveže majčine dušice

250 ml bistre pileće supe (bujona) kao osnova

sveži začini - peršun, lovor ...

5 parčeta starog hleba isečenog na kockice ili 3 šolje krutona

200 ml kisele pavlake

 Priprema:

1. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odsecite vrhove čenova belog luka, prelijte s malo maslinovog ulja, zamotajte ih u aluminijumsku foliju i pecite oko 90 minuta. Zatim izvadite i ostavite da se ohlade nekoliko minuta.

2. U međuvremenu, zagrejte dve kašike maslinovog ulja i malo putra u dubokom tiganju na umerenoj temperaturi. Pržite iseckan crni luk oko 10 minuta. Izgnječite pečen beli luk i dodajte tiganju s crnim lukom. Dobro promešajte, dodajte malo majčine dušice, pileći bujon i sveže začinske biljke.

3. Smanjite temperaturu, dodajte kockice hlebai kuvajte još 5 minuta ili dok krutoni me omekšaju.

4. Iz tiganja izvadite sveže začine, a supu promešajte štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete kremastu teksturu.

5. Kremastu čorbu sipajte u šerpu, dodajte kiselu pavlaku, posolite i pobiberite po ukusu i poslužite.

Izvor: stvarukusa.rs

Kaldo Verde

POTREBNO JE:

maslinovo ulje, 1 veliki crni luk - sitno iseckan, 2 čena belog luka - sitno iseckana, 1 veza celera, iseckana, 6 krompira srednje veličine - oljuštenih i iseckanih na kocke, so, crni biber, kobasica, 1 veliki kupus - iseckan, 2 lista lovora, tucana paprika.

PRIPREMA:

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju srednje veličine i na tihoj vatri pržite beli i crni luk, celer i lovorovo lišće dok sve ne omekša. Dodajte krompir, so i biber, a onda sve sipajte u lonac i kuvajte do ključanja, pa dodajte kobasicu. Smanjite toplotu i kuvajte dok krompir ne omekša. Dodajte kupus i kuvajte 5-7 minuta, dok ne bude kuvan. Uklonite s ringle i ostavite da odstoji 5 minuta. Servirajte u tanjire, a onda pospite malom količinom tucane paprike.

Izvor: Blic magazin