Perkelt sa teletinom - tradicionlani mađarski gulaš

Perkelt sa teletinom - tradicionlani mađarski gulaš Foto: stasekuva.com

Perkelt sa teletinom je tradicionalni mađarski gulaš koji se već generacijama pravi i kod nas u Vojvodini (pretežno u Bačkoj), a odlikuje ga prefinjeno bogatstvo ukusa i mirisa. Za pripremu ukusnog perkelta poželjno je imati kotlić i dugo, duuugooo ga kuvati na tihoj vatri. Naravno, pored toga, potrebno je imati dobar recept i koristiti kvalitetne namirnice.

Mnogi će reći da je perkelt isto što i gulaš ili paprikaš, ali nije. Ono po čemu se mađarski gulaš perkelt razlikuje od ostalih gulaša i paprikaša jeste činjenica da se za pripremu perkelta koriste i sveža i mlevena paprika, kao i to da ide mnogo luka. Iako perkelt može, i pravi se od različitih vrsta mesa, meni je najukusniji sa teletinom, pa vam ovde prenosim recept po kome ja lično pripremam perkelt sa teletinom.

ZA PRIPREMU PERKELTA SA TELETINOM POTREBNO JE:

1 kg kvalitetnoj telećeg mesa
350 g crnog luka
3-4 čena belog luka
2 zrela “mesnata” paradajza
2 sveže paprike
so
biber
začin od suvog povrća
lovorov list
mlevena crvena paprika (slatka i ljuta)
2-3 dl crnog vina (može i više)
malo masti (ili ulja)

PRIPREMA:

Očistiti crni luk i naseći ga sitno, a potom udinstati na masti ili na ulju. Dodati slatku i ljutu mlevenu papriku i nastaviti sa dinstanjem. Teletinu iseći na kockice i dinstati sa lukom.

Kad se teletina malo prodinstala, perkelt potom začiniti dodavanjem bibera, suvog začina od povrća, sitno seckanog ili gnječenog belog luka i lovorovog lista.

Perkelt se po pravilu dugo dinsta na tihoj vatri uz konstantno podlivanje vode. Uvek treba voditi računa da vode nema previše. Čim primetite da je voda isparila, potrebno je opet dodati vrlo malo vode. I tako, sve u krug. Mađarski perkelt gulaš potrebno je kuvati toliko dugo, sve dok meso ne postane potpuno mekano.

Kad je teletina već postala fina, sočna i mekana, dodati u perkelt paradajz i papriku.

Oljuštiti zreli mesnati paradajz, po mogućnosti iz sopstvene bašte (to je onaj koji ima vrlo malo soka i semenki u sebi) i naseći ga na kockice. Kada nije sezona paradajza ili kada nemam takav zreo mesnati paradajz, koristim paradajz pelat u konzervi. Isečen paradajz zajedno sa sokom koji je iz njega izašao dodati u perkelt i nastaviti krčkanje i dalje na laganog vatri.

Isto učiniti i sa paprikom. Oprati je i očistiti od semenki, a potom narezati na trakice i dodati u perkelt. Svake godine ovako isečenu papriku stavim u zamrzivač kako bih je koristila za pripremu raznih jela tokom zime. Znači, ako nema sveže paprike, možete koristiti papriku iz zamrzivača

Perkelt sa teletinom krčkajte još malo dok se paradajz i paprika skuvaju, a onda ovo već ukusno i fino jelo zaliti crnim vinom. Negde sam čitala da na 1 kg teletine stavljaju i do 1l crnog vina, međutim, ja zbog dece stavim svega 2-3 dl vina

Perkelt ostaviti na tihoj vatri da se lagano krčka dok vino ne ispari i teleći perkelt dobije finu kašastu strukturu.

POSLUŽENJE:
Tradicionalno, perkelt se služi uz galuške, mađarske njoke, ali ga možete poslužiti uz prethodno barenu testeninu, bareni krompir ili pire krompir. Ja sam ovom prilikom uz perkelt sa teletinom obarila testeninu u obliku školjki.

Ukoliko želite i volite, uz perkelt sa teletinom možete poslužiti neku svežu salatu, na primer zelenu salatu, salatu od kupusa, ili ga jednostavno dekorišite svežim listovima peršuna.

Izvor: stasekuva.com

Možda će vas interesovati i...