Salata sa paradajzom, rukolom i plavim sirom

Sastojci 

Potrebno je:

2 paradajza

50 g rukole

50 g plavog sira

Priprema

Paradajz oprati i iseći ga na željene komade, rukolu oprati, u posebnoj posudi malo zakiseliti sa 1/2 kašičice limunovog soka i na vrh noža soli, promešati. Pripremiti posudu u kojoj će biti salata, poređati paradajz posoliti malo, preko dodati začinjenu rukolu, preliti sa kašičicom maslinovog ulja i ovlaš promešati. Preko ovako pripremljene salate rasporediti komadiće plavog sira. Ohladiti i poslužiti.

Izvor: Recepti.com

Salata od krastavaca i tikvica

Iskoriste sezonu kada je pijaca bogatija nego ikad i pripremite ukusne sveže salate. Neka one još dana budu na vašoj trpezi ručak ili rana večera.

POTREBNO JE

3 mlade tikvice, 2 manja krastavca, list peršuna, so, biber, sirće, ulje.

PRIPREMA

Tikvice oljuštite i očistite od semenki, isecite na kriške i kuvajte desetak minuta u ključaloj slanoj vodi. Procedite tikvice i stavite u činiju za salatu. Kada se ohlade dodajte im krastavac isečen na kolutove, seckano peršunovo lišće, so, biber i sirće po ukusu. Prelijte uljem i promešajte. Po želji možete dodati i sir.

Izvor: Žena

Mediteranska salata s krompirom

Sastojci

1.8 kg krompira 

450 g seckane boranije

3 velike pečene crvene paprike, iseckane bez ljuske

115 g seckanog crvenog luka

200 g maslina bez koštica

šaka seckanog lista peršuna

šaka svežih listova rukole

1 krastavac

Preliv:

2 kašike senfa

80 ml vinskog sirćeta

pola kašičice soli

80 ml maslinovog ulja

Priprema

1. Krompire stavite da se kuvaju u slanoj, hladnoj vodi. Pustite da proključa na visokoj temperaturi, pa smanjite temperaturu i ostavite da se krčka. Kuvajte oko 15 minuta, odnosno sve dok ne omekša. Kad se skuva, ocedite vodu i izvadite krompire da se ohlade.

2. U isto vreme , u posebnoj šerpi kuvajte boraniju u slanoj vodi. Kuvajte boraniju dok ne omekša, a zatim ocedite i stavite u posudu sa ledenom vodom, kako bi se proces kuvanja zaustavio.

3. Dok se krompir i boranija kuvaju, pripremite preliv - umutite senf, sirće, so i maslinovo ulje.

4. Kada se krompir ohladi, isecite ga na parčiće veličine oko 2 cm. Stavite u veliku činiju. Dodajte boraniju, papriku sečenu na trake, luk, isečen krastavac i masline.

5. Na kraju dodajte i preliv. Ostavite salatu da odstoji, a pre služenja pospite peršunom i rukolom. Salata može da stoji nekoliko dana u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa

Francuska salata

POTREBNO JE:

3 jaja, 3 šargarepe, 4 krompira, 8-10 kiselih krastavčića, 100 g graška, 4 lista šunke, 1 jabuka, 300 g majoneza, malo soli.

PRIPREMA:

Jaja, krompir i šargarepu skuvajte pa isecite na kockice. Zatim iseckajte i krastavčiće, jabuku i šunku, pa sve dobro sjedinite sa graškom i majonezom.

Izvor: Super recepti

Salata od belog mesa i susama

POTREBNO JE:

2 pileća bela mesa, 3-5 kisela krastavčića, 200 g majoneza, 1 čaša kisele pavlake, so, biber, puna šaka susama.

PRIPREMA:

Skuvano belo meso ostavite da se malo prohladi, a potom ga isecite na kockice veličine graška. Kisele krastavčiće isecite jednako sitno kao pileće belo meso i sjedinite sa mesom, pavlakom i majonezom. Na tiganju propržite susam da bi dobio zlatnožutu boju, pa ga zatim dodajte pripremljenoj smesi. Salatu posolite i pobiberite po ukusu.

Izvor: Super recepti

Aromatična salata sa šargarepom

Barenoj šargarepi dodajte beli luk, peršun, list celera ili korijandera, limun i maslinovo ulje, i dobićete odličnu osvežavajuću prolećnu salatu

Za 4 osobe: 

600 g šargarepe, 2 čena belog luka, veza peršuna, veza listova celera ili svežeg korijandera, limun, dve, tri kašike maslinovog ulja, so i biber.

Priprema:

Šargarepu oljuštite, isecite na kolutiće i kuvajte 15 minuta u ključaloj, slanoj vodi, da šargarepa omekša. Ocedite, preručite u ledenu vodu da prekinete proces kuvanja i šargarepa sačuva lepu boju. Ohlađenu šargarepu ponovo ocedite i rasporedite na upijajući papir da se savim osuši.

Za to vreme iseckajte beli luk, dodajte seckani peršun, seckane listove celera ili korijandera. Posebno pomešajte limunov sok sa kašikom, dve maslinovog ulja, posolite, pobiberite, dobro umutite i sipajte preko salate. Promešajte i do služenja čuvajte u frižideru. Ukoliko želite ovoj salati možete dodati i seckane bademe.

NEOBIČNO: Slana salata od lubenice

Neobično, ali interesantno i ukusno! Bogati, šareni spoj koji će obradovati vaše čulo ukusa! Zašto da ne probate nešto novo?! Budite spremni za sezonu lubenica!

Vreme pripreme: 10 minuta

Sastojci:

- lubenica

- 300 g feta sira

- 1 šaka nane ili bosiljka

- 3 supene kašike sirćeta

- 1/4 šolje maslinovog ulja

- so i biber po želji

Priprema:

Lubenicu iseći na manje kockice, dodati izmrvljen feta sir i mlevenu nanu ili bosiljak. Sve to izmešati, zatim preliti mešavinom sirćeta, maslinovog ulja, soli i bibera. Služiti sa svežim listićem nane preko. 

izvor: Pressonline

Krompir salata sa jogurtom

Sastojci

kašičica soli

1 kg krompira

130 g jogurta

130 g majoneza

2 kašike šećera

3 glavice crnog luka srednje veličine

3 kašika soka od limuna

kašičica peršuna ili iseckanog vlašca 

Priprema

1. Skuvajte krompir u ljusci, oljuštite ga i isecite na kolutove ili kockice. U velikoj činiji pomešajte majonez, jogurt, limunov sok, šećer i so. Dodajte krompir i luk isečen na kolutove. Protresite činiju da se sastojci sjedine.

2. Poklopljenu činiju držite na hladnom najmanje četiri sata pre služenja.

izvor: Stvar ukusa

Salata od plavog patlidžana

Sastojci

♦ 1 veći plavi patlidžan

♦ 1 crvena paprika

♦ 200 g feta sira

♦ origano

♦ so, ulje

♦ mladi luk

♦ paradajz ili čeri paradajz

Priprema

Plavi patlidžan oljuštiti i iseći na kocke, posoliti i ostaviti da odstoje pet minuta.

Papriku očistiti od semenki i iseći na kocke. Patlidžan i papriku propržiti na ulju dok ne porumene.

Kad se proprže, ocediti ih od ulja.

Dodati jedan veći paradajz ili 10 čerija isečenih napola, mladi luk sečen na kolutove, sir na kocke. Sve posoliti, dodati origano i promešati.

Izvor: Kurir

Letnja fitnes salata

Puna vitamina i minerala, ukusna, jeftina i brzo se pravi. Šta više možete poželeti?

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

- 1 veći krastavac

- 1 mladi luk

- 1 paradajz (ili par čeri paradajiza)

- 2 šargarepe

- nekoliko maslinki

- 1 paprika

- malo limunovog soka

- malo maslinovog ulja

- malo svežeg bosiljka

- so

Priprema:

Povrće dobro operite, oljuštite i iseckajte na kockice. Stavite ga u veliku staklenu činiju i promešajte. Začinite i ostavite u frižider da se ohladi pre posluživanja.

Izvor: Pressonline

Pikantna salata sa jajima

Sastojci

6 jaja

sok od pola limuna

tri kašike majoneza

1 1/2 kašika senfa

struk mladog luka, iseckan

so, biber

Priprema

1. Jaja stavite u hladnu vodu i kuvajte. Kada počne da vri, skonite sa vatre i ostavite jaja u vreloj vodi oko10 minuta. Jaja zatim izvadite iz vode, ohladite i oljuštite.

2. U posudi srednje veličine pomešajte majonez, senf, limunov sok i iseckan mladi luk. Dodajte iseckana barena jaja, promešajte i posolite i pobiberite po ukusu.

Izvor: Stvar ukusa

Susam salata sa jajima i sirom

Sastojci:

- 200-250 g proprženog susama

- 200 g krem sira (može i pavlaka)

- 200 g feta sira

- 2-3 kuvana jaja

Priprema:

Kuvana jaja izrežite na tanke kolutove. Susam propržite na vrelom ulju. Krem sir i feta sir mešajte dok ne postanu glatka smesa. Sve sjediniti i služiti hladno.

Po želji dodati i ispržene pečurke, kisele krastavčiće, kockice paradajza...

 

Izvor: Pressonline

Aromatična salata sa šargarepom

 

Za 4 osobe: 

600 g šargarepe, 2 čena belog luka, veza peršuna, veza listova celera ili svežeg korijandera, limun, dve, ,tri kašike maslinovog ulja, so i biber

Priprema:

Šargarepu oljuštite, isecite na kolutiće i kuvajte 15 minuta u ključaloj, slanoj vodi, da šargarepa omekša. Ocedite, preručite u ledenu vodu da prekinete proces kuvanja i šargarepa sačuva lepu boju. Ohlađenu šargarepu ponovo ocedite i rasporedite na upijajući papir da se savim osuši.

Za to vreme iseckajte beli luk, dodajte seckani peršun, seckane listove celera ili korijandera. Posebno pomešajte limunov sok sa kašikom, dve maslinovog ulja, posolite, pobiberite, dobro umutite i sipajte preko salate. Promešajte i do služenja čuvajte u frižideru. Ukoliko želite ovoj salati možete dodati i seckane bademe.

Izvor: novosti.rs

Posna salata od tunjevine i zelenih maslina

Sastojci:

- 250 g tunjevine iz konzerve

- 300 g paradajza

-  100 g zelenih maslina

- 100 g crnog luka

- 50 g krutona

- 1 glavica zelene salate

- 1 čen belog luka

- so, bosiljak, peršunov list

- 1 kašika maslinovog ulja

Priprema:

Tunjevinu ocediti od viška ulja. Paradajz iseći na kriške, zelenu salatu na tračice, a masline i luk sitno iseckati. Dodati krutone (kockice prepečenog tosta), začiniti bosiljkom i dobro promešati. Salatu ukrasiti peršunovim listom.

Prijatno!

Izvor: Pressonline

Salata sa piletinom i pečurkama

Potrebno:

500 g pilećeg belog mesa, 300 g pečuraka, 10 kornišona, 200 g kisele pavlake, 200 g majoneza, kašika senfa, so, biber.

Priprema:

Pileće meso skuvajte i iseckajte. Pečurke očistite, iseckajte na listiće i na suvom tiganju ih propržite. Ukoliko pečurke puste vodu, stavite ih u cediljku da višak vode iscuri. Krastavce iseckajte na sitne kockice ili izrendajte. Dodajte ostale sastojke, začinite i poslužite.

Izvor: Super recepti

Cezar salata

Potrebno:

300 g pilećeg belog mesa, zelena salata, 2 čena belog luka, so, biber, krutoni od hleba, ulje.

Preliv:

200 g majoneza, 1 kašičica senfa, 2 kašike soka od limuna, 1 kašika parmezana, biber.

Priprema:

 Piletinu posolite, ispecite je na teflonskom tiganju, pa je isecite na štapiće. Na vrelo ulje stavite cele čenove belog luka i hleb isečen na kockice. Pržite dok hleb ne postane hrskav. U posudu stavite majonez, senf, parmezan i sok od limuna, pa začinite biberom i sve dobro promešajte. Sjedinite piletinu, krutone i usitnjenu zelenu salatu, te sve prelijte pripremljenim prelivom.

Izvor: Super recepti

Pileća salata sa kikirikijem i kiselim jabukama

Sastojci: 

- 2 pileća bela mesa

 - praziluk

 - 50 g senfa

 - sok od jednog limuna, so, biber

 - jedna izrendana kisela jabuka

 - jedna kesica kikirikija

 - 200 g majoneza

 - jedna pavlaka

 Priprema:

Skuvati pileće belo meso. Dok se meso kuva, iseći praziluk na kolutiće, izrendati jabuku. Kada se meso skuva, ostaviti sa strane da se dobro ohladi. Zatim, sjediniti senf, pavlaku i majonez i umešati praziluk, kikiriki i rendanu jabuku. Ohlađeno meso iseckati na kockice preliti sa limunovim sokom i začiniti, dodati masu i začiniti biberom i solju.

 Prijatno!

Izvor: Pressonline

Salata od tunjevine i jaja

Sastojci:

- 300g tunjevine iz konzerve

- 4  jaja

- 4 paradajza

- jedna sveža paprika

- kašika soka od limuna

- 150 g kisele pavlake

- 100 g majoneza

- malo ljutog kečapa

- 3 kašike sitno seckanog začinskog bilja (peršun, mirođija ili bosiljak)

- so, biber po ukusu

Priprema:

Skuvati jaja, preliti ih hladnom vodom i očistiti. Paradajz i papriku iseckati na sitne štapiće. Umutiti kiselu pavlaku sa majonezom, limunovim sokom i začinskim biljem, i dodati po želji malo ljutog kečapa, so i biber. Ocediti tunjevinu od suvišnog ulja i isitniti je viljuškom. Pomešati je sa paprikom i paradajzom i smesom od pavlake. Služiti ovako spremljenu salatu od tunjevine uz jaja isečena na četvrtine.

Prijatno!

Izvor: Pressonline

Salata od pečuraka

Potrebno:

150gr. pečuraka, 1 glavica crnog luka, 1 šargarepa, 1 mala cvekla, 2-3 kisela krastavca, 1 kašika oljuštenog zrna suncokreta, 1 kašičica susama, 3 kašike maslinovog ulja, sok od 1 limuna, 1 kašičica soli, ½ kašičice bibera

Priprema:

Pečurke isecite na tanke listiće, šargarepu na manje kocke i na malo ulja dinstajte 10 minuta (ne treba dodavati vode jer će pečurke pustiti sokove). Cveklu skuvajte i ostavite da se ohladi. Suncokret i susam propržite kratko u suvom tiganju.

Crni luk, kisele krastavce i cveklu isecite na kockice pa pomešajte sa pečurkama i šargarepom, dodajte suncokret i susam, začinite i prelijte sa uljem i sokom od limuna.

Odozgo pospite mirođijom i peršunom.

Salata od pasulja i kukuruza

Potrebno:

400 g pasulja iz konzerve, 400 g kukuruza iz konzerve, so, biber, 2 veće glavice crnog luka, sirće, ulje

Priprema:

Pasulj i kukuruz oprati pod mlazom vode, ocediti, posoliti i pobiberiti pa staviti u činiju za služenje. Crni luk očistiti i iseći na rezance, posoliti i rukom malo izgnječiti. Dodati pasulju i kukuruzu pa izmešati. Sirće razblažiti vodom, preliti preko salate i izmešati. Preliti uljem, još jednom sve dobro izmešati i poslužiti.