Valdorf salata

Potrebno:

500 g crvenih jabuka, sok od pola limuna, 4 struka celera, 150 g posnog majoneza, so, biber, 85 g oraha, 150 g grožđa

Priprema:

Očišćene jabuke stavite u činiju, i prelijte limunovim sokom. Dodajte krupno sečen celer i majonez i po ukusu posolite i pobiberite. promešajte, ubacite grozdove koje ste presekli napola i stavite u frižider da se ohladi. Izvadite salatu iz frižidera, umešajte orahe, servirajte na listove zelene salate i poslužite.

Salata sa makaronama

Potrebno:

250 grama makarona (spirala)

300 grama šunkarice

6 manjih krastavaca (sveži ili kiseli)

4 jajeta  

200 ml pavlake   

200 ml majoneza 

1/2 glavice belog luka  

1/2 kesice origana

po ukusu so, suvi biljni začin, biber

 Priprema:

Staviti vodu da proključa, u nju dodati malo zejtina i soli da se makarone ne bi lepile jedna za drugu.

Kad voda provri sipati makarone i sačekati da proključa, a kada se to desi, makarone poklopiti i skinuti sa vatre. Makarone ostaviti da odstoje 20 minuta. Sitno iseckati sve sastojke i pripremiti ih.

Kada se makarone ohlade pomešati sve sastojke. Začiniti po ukusu belim lukom, origanom, začinom, peršunom. Nakon toga salatu ohladiti u frižideru oko 30 minuta.

Salata od crvenog pasulja i tune

Potrebno:   

 2 konzerve tunjevine u komadima, 4 kisela krastavca, 300rg crvenog kuvanog pasulja, 1-2 čena belog luka, pola glavice luka, 4 kašike maslinovog ulja, so, biber i peršun

Priprema:

Tunjevinu obavezno ocediti od ulja. Krastavce, luk, beli luk i peršun sitno naseckati i pomešati sa svim Potrebnoma. Po želji dodajte i limunov sok ili pobiberite.

Italijanska salata od krompira

Potrebno:   

1kg krompira, 2 glavice crnog luka, 2 kisele jabuke, 3-4 sardine, 4 tvrdo obarenih jaja, senf, sok od 1 limuna, ulje, biber, so

Priprema:

Skuvati 1 kg krompira, oljuštiti i ohladiti. Kad se ohladi iseći na kockice. U isečen krompir dodati sitno isečen crni luk, 2 kisele, oljuštene i sitno iseckane jabuke, 3-4 iseckanih sardina, 4 tvrdo obarena i iseckana jajeta, pa sve pomešati. Krompir sa dodacima posoliti i pobiberiti, dodati malo senfa, ulja i sok od limuna. Sve izmešati, preručiti u posudu za salatu, dodati još ulja, ukrasiti peršunovim lišćem i služiti.

Mediteranska salata

Potrebno:  

200gr pirinča, 250gr graška, 250gr šargarepe, 100gr pariške kobasice (parizera), 1 mala glavica luka, so, biber, peršun, ulje i vinsko sirće za začin

Priprema:

Pirinač skuvajte posebno, a grašak i šargarepu takodje skuvajte, i to u slanoj vodi. Bareno povrće i pirinač ocedite, a šargarepu i parišku kobasicu izrežite na sitne kockice, pa zajedno izmešajte. Sitno seckani luk, peršun, biber i stavite u 1 dl vode, kratko prokuvajte i vruće prelijte po povrću, a na kraju dodajte i sirće, pa dobro izmešajte. Ohladjenu salatu stavite u staklene čaše i poslužite kao predjelo.

Urnebes salata

Potrebno:   

6-10 ljutih papričica, 500-700gr ovčijeg sira, 200gr kajmaka, 5 čena belog luka, so

Priprema:

Sir dobro izdrobimo, dodamo mu kajmak i promešamo. Ljute papričice ispečemo, oljuštimo i sitno isečemo. Beli luk očistimo i sitno iseckamo ili ga istucamo u avanu. Sve zajedno izmešamo sa sirom i kajmakom.

Salata od tunjevine sa jajima

Potrebno:   

300gr tunjevine (iz konzerve), 4 jaja, 4 paradajza, žuta paprika, kašika soka od limuna, 2 kašike slatke pavlake, 150gr kisele pavlake, 100gr majoneza, 3 kašike seckanih trava (peršun, mirodjija, vlašac), "Tabasco" sos, so, biber 

Priprema:

Kuvati jaja 10 minuta, preliti ih hladnom vodom i očistiti. Paradajz i papriku oprati. Paradajz iseći na osmine, a papriku na četvrtine, pa je očistiti od semenki i iseckati popreko na štapiće. Za sos od začinskih trava glatko umutiti kiselu pavlaku sa majonezom, slatkom pavlakom i limunovlm sokom. Dodati začinske trave i začiniti solju, biberom i Tabasco sosom. Ocediti tunjevinu i isitniti je viljuškom. Potom je pomešati s paprikom, paradajzom, sosom od začina i začiniti solju i biberom. Jaja iseći na četvrtine, poslužiti sa salatom od tunjevine.

Mimoza salata

Potrebno:

6 Krompira

2 kisela pavlaka

2 vrećice majoneze

6 tvrdo kuvanih jaja

kiseli krastavci

30 dg šunke

30 dg sira po izboru (kačkavalj, gauda…)

Priprema:

Krompir u kori skuvati u slanoj vodi, očistiti ga i naribati. Naribani Krompir staviti u zdjelu te ga premazati sa kiselim vrhnjem. Potom poredati narezanu šunku, premazati majonezom, zatim poredati narezane krastavce, premazati kiselim vrhnjem. Poviše poslagati narezana jaja i premazati ih majonezom. Na kraju salatu posuti sa naribanim sirom. Salatu staviti u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja.

Francuska salata

Potrebno:

1/2 kg Krompira

10 dg selenovog korena

4 šargarepe (cca 20 dg)

peršunov korijen (6 dg)

ulje

sirće

4 kisela krastavca

1 jabuka (10 dg)

20 dg zelenog graška

2 jaja

Sastojci za domaću majonezu:

1/2 litre ulja

1 kašika senfa

sol

prstohvat bibera

prstohvat šećera

Priprema:

U slanoj vodi skuvati Krompir, selenov i peršunov koren i šargarepu. Kada je skuvano sve narežite na sitne kockice i začinite uljem i sirćetom . Takođe narežite na kocke krastavce, jaja i dodajte kuvani zeleni grašak. Sve zajedno dobro pomešati i dodati majonezu.

Priprema domaće majoneze:

Mikserom miješajte 2 žumanca za kašikom senfa, te uz stalno mešanje polako dodavajte kap po kap ulja.  Dodajte so i biber te pred sam kraj limunov sok.

Ruska salata
Ruska salata

Ruska salata

Tokom vekova, različite regije Istočne Evrope razvile su svoje varijacije ove salate, ali nekoliko osnovnih sastojaka je zajedničko svima: krompir, jaja, šargarepe, kiseli krastavci, luk, grašak i dresing na bazi majoneza.

Potrebno:

  • 5 kuvanih jaja
  • 5  šargarepa
  • 5 kiselih krastavaca
  • 5 Krompira
  • 400 g graška
  • 200 g šunkarice
  • 450 g majoneze
  • malo senfa
  • malo soka od limuna
  • malo soli
  • ulje
  • sirće

Priprema: 

Krompir i šargarepu narezati na sitne kocke, te zajedno sa graškom skuvati u slanoj vodi, procediti i začiniti sa uljem i sirćetom. Iseći krompir na sitne kockice pa ga skuvati, takođe i šargarepu prvo iseći na sitne kockice pa i nju skuvati.

Takođe na sitne kocke narezati jaja i salamu po izboru (pileća, pršut, pileća prsa, hladna pečenka).

Dodati so i biber i majonezu i sve zajedno dobro pomešati.

*Ruska salata koja je poznata još i pod imenom Olivier nastala davne 1860. godine u jednom restoranu u Moskvi, kao kreacija francuskog kuvara Olivier-a. Dosta je slična francuskoj salati, razlikuje se u tome što uz povrće kao dodatak ide i meso.

Cezar salata

Potrebno:

1 glavica kristal salate

200 gr pilećih prsa (s roštilja ili tave)

100 gr dimljene slanine

3 čena belog luka (sitno narezati)

sok od 1 limuna

maslinovo ulje

sol

biber

5 kašika majoneze

2 kriške tosta

sveži parmezan

Priprema:

Najpoznatija salata od piletine je definitivno Cezar salata koja je prvi put pripremljena davne 1924. godine. Cezar salatu osmislio meksički kuvar italijanskog porekla u svom restoranu direktno za stolom gosta. I tako je Cezar salata od davne 1924. pa sve do danas uveselila mnoge trpeze.

Slaninu sitno narezati i popržiti nekoliko minuta na tavi bez dodavanja masnoće. Potom slaninu izvaditi i staviti na kuhinjski papir da upije masnoću. Na istoj tavi popržiti tost koji ste prethodno narezali na sitne kocke i pomešali sa belim lukom. Na roštilj tavi ispeći pileće meso koje ste prethodno narezali na trakice. Maslinovo ulje pomiješati sa sokom od limuna, dodati so i biber i prelite preko kristal salate koju ste prethodno dobro oprali i narezali. Dodati piletinu, slaninu, prženi tost, sve zajedno pomešati i na kraju posuti sa parmezanom.

Kupus salata

Potrebno:

500 g narezanog kupusa

maslinovo ulje

1/2 dl sirćeta

so

biber

Priprema:

Kupus očistiti od vanjskih listova i narezati na sitne rezance. posoliti i ostaviti da odstoji 30 minuta. Potom dodati sirće, ulje i biber.

Hladna salata od pirinča

Potrebno:

2 šolje pirinča

1 žuta paprika

1/2 šolje konzerviranog pasulja

4 cherry paradajz

1 mladi luk sitno narezani

malo svežeg peršuna

sok od jednog limuna

maslinovo ulje

so

biber

Priprema:

Pirinač skuvati prema uputama i ohladiti. Sitno narezati papriku, paradajz, mladi luk i sveži peršun te zajedno sa pasuljem dodati pirinču. Sve zajedno pomiješati, dodati sok od jednog limuna i maslinovog ulja po želji. Na kraju dodati so i biber po želji.

Mozzarella salata

Potrebno:

200 gr sira mozzarella ( pakovanje sa malim okruglim komadima)

10 cherry paradajz (crvene i žute)

šaka grubo seckanog svježeg peršuna

šaka tanko nasjeckanog bosiljka

aceto balsamico

maslinovo ulje

so

biber

Priprema:

Prepoloviti mozzarella kuglice i paradajz, dodati bosiljak, peršun, sol i biber. Začiniti prema ukusu.

Salata od rotkvice

Potrebno:

400 gr rotkvice

1/4 šolje sitno naseckane sveže nane

1/2 šalice soka od narandže

sok od jednog limuna

so

biber

Priprema:

Rotkvice oprati i izrezati na tanke kriške. Pomešati sa ostalim sastojcima i ostaviti da odstoji najmanje 30 minuta pre posluživanja.

Šarena salata od testenine

Potrebno:

250 gr šarene testenine

250 ml majoneze

100 gr kiselih krastavaca

2 crvene paprike

1 kisela pavlaka

sveži peršun

so

biber

Priprema:

Testeninu skuvati prema uputama, ocediti vodu i ohladiti. Kisele krastavce i crvenu papriku izrezati na kockice, a peršun sitno narezati. Majonezu i pavlaku pomešati . U većoj posudi sve sastojke zajedno pomešati, dodati so i biber. Po želji ukrasiti sa peršunom.

Rezanci salata od povrća

Potrebno:

250 ml majoneze

100 gr kupusa

malo kineskog kupusa

3 šargarepe

5-6 rotkvica

2 čena belog luka

so

biber

sok od jednog limuna

Priprema:

Sve povrće osim belog luka narezati ili naribati na rezance. Staviti u dublju posudu , dodati sitno narezani luk, majonezi, limunov sok, so i biber. Sve zajedno dobro pomešati i ohladiti pre posluživanja.

Salata od mladih krompira i jogurta

Potrebno:

500 grama mladog krompira

3 dl jogurta

1 luk

1 vezica peršuna

malo vlašca

Priprema:

Krompir skuvati, oguliti i ohladiti. Potom ga narezati, staviti u posudu, dodati sitno narezani luk, peršun, so, biber i pomiješati sa jogurtom. Staviti najmanje 30 minuta u hladnjak, te pre posluživanja posuti sa malo narezanog svežeg vlašca.

Salata od piletine, gljiva i slanine

Potrebno:

500 grama pilećih fileta

150 grama narezane slanine

1 kristal salata

1 crvena paprika

1 zelena paprika

350 grama kukuruza (iz konzerve ili kuvani)

200 grama gljiva

1 cikorija (opcija)

4 kašika vinskog sirćeta

1 dl maslinovog ulja

so

biber

1 čen belog luka

Priprema:

Pileće filete narezati na kockice i popržiti na malo ulja. Potom kratko popržiti narezanu slaninu. U posudu staviti narezanu kristal salatu, narezane paprike, kukuruz i narezane gljive. Dodati prženu slaninu i pileće filete. Sve zajedno pomešati i preliti sa prelivom kog ste pripremili tako da maslinovo ulje pomešate sa sirćetom i dodate so, biber i zgnječeni beli luk. Po želji ukrasiti sa listovima cikorije.

Kupus sa piletinom

Potrebno:

Pola glavice kupusa (oko 800 g), 2 crna luka, 50 ml+1 kašika ulja, šargarepa, kašičica sušenog majorana, kašičica instant bistre supe, 4 kašike vinskog sirćeta, malo šećera, so, biber, 400 g belog mesa, 50 g mesnate slanine, konzerva (425 ml) krupnog pasulja, 3 kašike salsa sosa (iz flašice)

Priprema:

Kupus iseckajte na rezance. Luk iseckajte na kockice. Šargarepu na rezance. U dubljem sudu zagrejte 50 ml ulja i propržite luk, šargarepu i majoran. Dodajte 200 ml vode, pustite da provri i dodajte kocku supe. Sklonite sud sa ringle i dodajte sirće. Začinite šećerom, solju i biberom, pa vrelo prelijte preko kupusa i ostavite da se malo prohladi. Jako izgnječite rukama i ostavite da stoji najmanje četiri sata. Kašiku ulja zagrejte u tiganju i na njemu propržite seckanu piletinu. Izvadite meso iz tiganja. Sečenu slaninu propržite na ulju na kome je prethodno proprženo meso. Izvadite iz tiganja i ostavite na papirnom ubrusu da se ocedi. Pasulj izvadite iz konzerve, ocedite i operite. Meso, pasulj, salsa sos i slaninu pomešajte s prethodno pripremljenim kupusom.