Aromatična salata sa šargarepom

 

Za 4 osobe: 

600 g šargarepe, 2 čena belog luka, veza peršuna, veza listova celera ili svežeg korijandera, limun, dve, ,tri kašike maslinovog ulja, so i biber

Priprema:

Šargarepu oljuštite, isecite na kolutiće i kuvajte 15 minuta u ključaloj, slanoj vodi, da šargarepa omekša. Ocedite, preručite u ledenu vodu da prekinete proces kuvanja i šargarepa sačuva lepu boju. Ohlađenu šargarepu ponovo ocedite i rasporedite na upijajući papir da se savim osuši.

Za to vreme iseckajte beli luk, dodajte seckani peršun, seckane listove celera ili korijandera. Posebno pomešajte limunov sok sa kašikom, dve maslinovog ulja, posolite, pobiberite, dobro umutite i sipajte preko salate. Promešajte i do služenja čuvajte u frižideru. Ukoliko želite ovoj salati možete dodati i seckane bademe.

Izvor: novosti.rs

Posna salata od tunjevine i zelenih maslina

Sastojci:

- 250 g tunjevine iz konzerve

- 300 g paradajza

-  100 g zelenih maslina

- 100 g crnog luka

- 50 g krutona

- 1 glavica zelene salate

- 1 čen belog luka

- so, bosiljak, peršunov list

- 1 kašika maslinovog ulja

Priprema:

Tunjevinu ocediti od viška ulja. Paradajz iseći na kriške, zelenu salatu na tračice, a masline i luk sitno iseckati. Dodati krutone (kockice prepečenog tosta), začiniti bosiljkom i dobro promešati. Salatu ukrasiti peršunovim listom.

Prijatno!

Izvor: Pressonline

Salata sa piletinom i pečurkama

Potrebno:

500 g pilećeg belog mesa, 300 g pečuraka, 10 kornišona, 200 g kisele pavlake, 200 g majoneza, kašika senfa, so, biber.

Priprema:

Pileće meso skuvajte i iseckajte. Pečurke očistite, iseckajte na listiće i na suvom tiganju ih propržite. Ukoliko pečurke puste vodu, stavite ih u cediljku da višak vode iscuri. Krastavce iseckajte na sitne kockice ili izrendajte. Dodajte ostale sastojke, začinite i poslužite.

Izvor: Super recepti

Cezar salata

Potrebno:

300 g pilećeg belog mesa, zelena salata, 2 čena belog luka, so, biber, krutoni od hleba, ulje.

Preliv:

200 g majoneza, 1 kašičica senfa, 2 kašike soka od limuna, 1 kašika parmezana, biber.

Priprema:

 Piletinu posolite, ispecite je na teflonskom tiganju, pa je isecite na štapiće. Na vrelo ulje stavite cele čenove belog luka i hleb isečen na kockice. Pržite dok hleb ne postane hrskav. U posudu stavite majonez, senf, parmezan i sok od limuna, pa začinite biberom i sve dobro promešajte. Sjedinite piletinu, krutone i usitnjenu zelenu salatu, te sve prelijte pripremljenim prelivom.

Izvor: Super recepti

Pileća salata sa kikirikijem i kiselim jabukama

Sastojci: 

- 2 pileća bela mesa

 - praziluk

 - 50 g senfa

 - sok od jednog limuna, so, biber

 - jedna izrendana kisela jabuka

 - jedna kesica kikirikija

 - 200 g majoneza

 - jedna pavlaka

 Priprema:

Skuvati pileće belo meso. Dok se meso kuva, iseći praziluk na kolutiće, izrendati jabuku. Kada se meso skuva, ostaviti sa strane da se dobro ohladi. Zatim, sjediniti senf, pavlaku i majonez i umešati praziluk, kikiriki i rendanu jabuku. Ohlađeno meso iseckati na kockice preliti sa limunovim sokom i začiniti, dodati masu i začiniti biberom i solju.

 Prijatno!

Izvor: Pressonline

Salata od tunjevine i jaja

Sastojci:

- 300g tunjevine iz konzerve

- 4  jaja

- 4 paradajza

- jedna sveža paprika

- kašika soka od limuna

- 150 g kisele pavlake

- 100 g majoneza

- malo ljutog kečapa

- 3 kašike sitno seckanog začinskog bilja (peršun, mirođija ili bosiljak)

- so, biber po ukusu

Priprema:

Skuvati jaja, preliti ih hladnom vodom i očistiti. Paradajz i papriku iseckati na sitne štapiće. Umutiti kiselu pavlaku sa majonezom, limunovim sokom i začinskim biljem, i dodati po želji malo ljutog kečapa, so i biber. Ocediti tunjevinu od suvišnog ulja i isitniti je viljuškom. Pomešati je sa paprikom i paradajzom i smesom od pavlake. Služiti ovako spremljenu salatu od tunjevine uz jaja isečena na četvrtine.

Prijatno!

Izvor: Pressonline

Salata od pečuraka

Potrebno:

150gr. pečuraka, 1 glavica crnog luka, 1 šargarepa, 1 mala cvekla, 2-3 kisela krastavca, 1 kašika oljuštenog zrna suncokreta, 1 kašičica susama, 3 kašike maslinovog ulja, sok od 1 limuna, 1 kašičica soli, ½ kašičice bibera

Priprema:

Pečurke isecite na tanke listiće, šargarepu na manje kocke i na malo ulja dinstajte 10 minuta (ne treba dodavati vode jer će pečurke pustiti sokove). Cveklu skuvajte i ostavite da se ohladi. Suncokret i susam propržite kratko u suvom tiganju.

Crni luk, kisele krastavce i cveklu isecite na kockice pa pomešajte sa pečurkama i šargarepom, dodajte suncokret i susam, začinite i prelijte sa uljem i sokom od limuna.

Odozgo pospite mirođijom i peršunom.

Salata od pasulja i kukuruza

Potrebno:

400 g pasulja iz konzerve, 400 g kukuruza iz konzerve, so, biber, 2 veće glavice crnog luka, sirće, ulje

Priprema:

Pasulj i kukuruz oprati pod mlazom vode, ocediti, posoliti i pobiberiti pa staviti u činiju za služenje. Crni luk očistiti i iseći na rezance, posoliti i rukom malo izgnječiti. Dodati pasulju i kukuruzu pa izmešati. Sirće razblažiti vodom, preliti preko salate i izmešati. Preliti uljem, još jednom sve dobro izmešati i poslužiti. 

Salata od voća i povrća

Potrebno:

1 manja glavica karfiola, 2 jabuke, 1 mala glavica kupusa, 1 šargarepa, 1 kašičica soli

Preliv: 1 paprika, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašika soja sosa, 3 kašike jabukovog sirceta ili limunovog soka, 4 kašike susama, 3 kašike mlevenog bundevinog semena ili semena lana, ½ kašičice soli

Priprema:

Iseckajte na sitne komade karfiol i jabuke. Karfiol kuvajte u vodi 10 minuta a jabuke za to vreme stavite da odstoje u slanoj vodi. Kupus i šargarepu isecite i poparite ključalom vodom. Kad se sve ohladi pomešajte povrće i jabuke.

Preliv: papriku isecite na tanke trake dodajte ostale sastojke i izmiksajte da se dobije gust krem. Kremom prelijte povrće i jabuke i lagano izmešajte.

Salata od boranije

Potrebno:

½ kg boranije, kašičica senfa, sok od ½ limuna, 4 čena belog luka, 1 kašičica soli, ½ kašičice bibera, 4 kašike ulja (maslinovog ili bundevinog), ½ veze peršunovog lišća

Priprema:

Boraniju obarite u slanoj vodi (15-20 min), ocedite je i još toplu prelite uljem, posolite i izmešajte. Senf razmutite u soku od limuna, dodajte biber i sitno seckan beli luk. Prelite preko ohlađene boranije, sve dobro izmešajte i poslužite. 

Salata od barenih tikvica

Potrebno:

1 kg. mladih tikvica, 3 čena belog luka, veza peršunovog lišća, kašičica soli, ½ kašičice bibera, kašika jabukovog sirćeta, 3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Tikvice očistite, presecite ih na pola i obarite u slanoj vodi, ne duže od 10 minuta. Kad su kuvane i prohlađene isecite ih na kockice, stavite u činiju za salatu, posolite, popiberite, dodajte sitno seckan beli luk i peršunov list. Izmešajte i začinite sirćetom i uljem i pospite kašikom suncokreta. Dobro ohladite i poslužite.

Salata Meksiko

Potrebno:

1 kg krompira, kašičica maslinovog ulja, so, paprika, mlevena crvena paprika slatka

Za salsu: avokado, paradajz, 1/2 crvenog luka, mala ljuta papričica, 2 kašičice naseckanog peršuna.

Preliv: 3 kašičice soka od limuna, 3 kašičice maslinovog ulja

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 C. Očistite i iseckajte krompir. Kuvajte ga u slanoj vodi 10 minuta i iscedite. Stavite ga u pleh na koji ste pre toga stavili papir za pečenje, prelijte ga maslinovim uljem, posolite, stavite biber i pospite mlevenom paprikom. Staviti da se peče 35 minuta i ostavite da se ohlasi. Za pravljenje salse na sitno iseckajte avokado, paradajz ,luk, ljutu papričicu i pešun, sve dobro promešajte. Na tanjir stavite ohlađeni pečeni krompir, prelijte ga salsom i prelivom od soka od limete i maslinovog ulja .

Valdorf salata

Potrebno:

500 g crvenih jabuka, sok od pola limuna, 4 struka celera, 150 g posnog majoneza, so, biber, 85 g oraha, 150 g grožđa

Priprema:

Očišćene jabuke stavite u činiju, i prelijte limunovim sokom. Dodajte krupno sečen celer i majonez i po ukusu posolite i pobiberite. promešajte, ubacite grozdove koje ste presekli napola i stavite u frižider da se ohladi. Izvadite salatu iz frižidera, umešajte orahe, servirajte na listove zelene salate i poslužite.

Salata sa makaronama

Potrebno:

250 grama makarona (spirala)

300 grama šunkarice

6 manjih krastavaca (sveži ili kiseli)

4 jajeta  

200 ml pavlake   

200 ml majoneza 

1/2 glavice belog luka  

1/2 kesice origana

po ukusu so, suvi biljni začin, biber

 Priprema:

Staviti vodu da proključa, u nju dodati malo zejtina i soli da se makarone ne bi lepile jedna za drugu.

Kad voda provri sipati makarone i sačekati da proključa, a kada se to desi, makarone poklopiti i skinuti sa vatre. Makarone ostaviti da odstoje 20 minuta. Sitno iseckati sve sastojke i pripremiti ih.

Kada se makarone ohlade pomešati sve sastojke. Začiniti po ukusu belim lukom, origanom, začinom, peršunom. Nakon toga salatu ohladiti u frižideru oko 30 minuta.

Salata od crvenog pasulja i tune

Potrebno:   

 2 konzerve tunjevine u komadima, 4 kisela krastavca, 300rg crvenog kuvanog pasulja, 1-2 čena belog luka, pola glavice luka, 4 kašike maslinovog ulja, so, biber i peršun

Priprema:

Tunjevinu obavezno ocediti od ulja. Krastavce, luk, beli luk i peršun sitno naseckati i pomešati sa svim Potrebnoma. Po želji dodajte i limunov sok ili pobiberite.

Italijanska salata od krompira

Potrebno:   

1kg krompira, 2 glavice crnog luka, 2 kisele jabuke, 3-4 sardine, 4 tvrdo obarenih jaja, senf, sok od 1 limuna, ulje, biber, so

Priprema:

Skuvati 1 kg krompira, oljuštiti i ohladiti. Kad se ohladi iseći na kockice. U isečen krompir dodati sitno isečen crni luk, 2 kisele, oljuštene i sitno iseckane jabuke, 3-4 iseckanih sardina, 4 tvrdo obarena i iseckana jajeta, pa sve pomešati. Krompir sa dodacima posoliti i pobiberiti, dodati malo senfa, ulja i sok od limuna. Sve izmešati, preručiti u posudu za salatu, dodati još ulja, ukrasiti peršunovim lišćem i služiti.

Mediteranska salata

Potrebno:  

200gr pirinča, 250gr graška, 250gr šargarepe, 100gr pariške kobasice (parizera), 1 mala glavica luka, so, biber, peršun, ulje i vinsko sirće za začin

Priprema:

Pirinač skuvajte posebno, a grašak i šargarepu takodje skuvajte, i to u slanoj vodi. Bareno povrće i pirinač ocedite, a šargarepu i parišku kobasicu izrežite na sitne kockice, pa zajedno izmešajte. Sitno seckani luk, peršun, biber i stavite u 1 dl vode, kratko prokuvajte i vruće prelijte po povrću, a na kraju dodajte i sirće, pa dobro izmešajte. Ohladjenu salatu stavite u staklene čaše i poslužite kao predjelo.

Urnebes salata

Potrebno:   

6-10 ljutih papričica, 500-700gr ovčijeg sira, 200gr kajmaka, 5 čena belog luka, so

Priprema:

Sir dobro izdrobimo, dodamo mu kajmak i promešamo. Ljute papričice ispečemo, oljuštimo i sitno isečemo. Beli luk očistimo i sitno iseckamo ili ga istucamo u avanu. Sve zajedno izmešamo sa sirom i kajmakom.

Salata od tunjevine sa jajima

Potrebno:   

300gr tunjevine (iz konzerve), 4 jaja, 4 paradajza, žuta paprika, kašika soka od limuna, 2 kašike slatke pavlake, 150gr kisele pavlake, 100gr majoneza, 3 kašike seckanih trava (peršun, mirodjija, vlašac), "Tabasco" sos, so, biber 

Priprema:

Kuvati jaja 10 minuta, preliti ih hladnom vodom i očistiti. Paradajz i papriku oprati. Paradajz iseći na osmine, a papriku na četvrtine, pa je očistiti od semenki i iseckati popreko na štapiće. Za sos od začinskih trava glatko umutiti kiselu pavlaku sa majonezom, slatkom pavlakom i limunovlm sokom. Dodati začinske trave i začiniti solju, biberom i Tabasco sosom. Ocediti tunjevinu i isitniti je viljuškom. Potom je pomešati s paprikom, paradajzom, sosom od začina i začiniti solju i biberom. Jaja iseći na četvrtine, poslužiti sa salatom od tunjevine.

Mimoza salata

Potrebno:

6 Krompira

2 kisela pavlaka

2 vrećice majoneze

6 tvrdo kuvanih jaja

kiseli krastavci

30 dg šunke

30 dg sira po izboru (kačkavalj, gauda…)

Priprema:

Krompir u kori skuvati u slanoj vodi, očistiti ga i naribati. Naribani Krompir staviti u zdjelu te ga premazati sa kiselim vrhnjem. Potom poredati narezanu šunku, premazati majonezom, zatim poredati narezane krastavce, premazati kiselim vrhnjem. Poviše poslagati narezana jaja i premazati ih majonezom. Na kraju salatu posuti sa naribanim sirom. Salatu staviti u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja.