Božićna česnica

Potrebno:

250g mleka, 1kg brašna tip 400, 75g putera, jaja

Priprema:

U 250 grama mlakog mleka i 250 grama mlake vode rastope se kašičica šećera i dve kašičice soli.

 U kilogram mekog brašna tip 400 stavi se 75 grama putera, jedno celo jaje i jedno žumance. Sve se to dobro mesi oko 15 minuta, a potom se stavi zlatnik ili srebrenjak uvijen u samolepljivu foliju.

 Pogača se oblikuje i spusti u pleh premazan margarinom, a gornja površina se premaže žumancetom i uz pomoć dve viljuške podiže testo radi ukrašavanja.

Pasta sa piletinom i pavlakom

Potrebno:

  • 500 g testenine (spirale, špagete, makarone)
  • 300 g pilećeg filea
  • 6 dl kisele pavlake
  • 300 g šampinjona
  • so
  • origano
  • parmezan
  • 100 g kačkavalja
  • 150 g feta-sira

Priprema:

Iseckajte piletinu na kockice, posolite i pospite origanom, pa je pržite dok ne porumeni, a onda dodajte šampinjone iseckane na listiće. Kada se sve uprži (nestane vode), dodajte pavlaku. Testeninu skuvajte prema uputstvu i procedite. Servirajte je i prelijte sosom, pospite malo rendanim kačkavaljem, kockicama feta-sira, i na kraju obilno pospite rendanim parmezanom.

Izvor: stvarukusa.rs

Karamelisani bataci

Potrebno:

1 kašičica sušene majčine dušice, 2 kašike braon šećera, 3 kašike Worcestershire sosa, 2 kašike sirćeta, 2 kašike tamnog soja sosa, 2 kašike kečapa, 3 kašike maslinovog ulja, 4 bataka s karabatakom, 4 velika crvena luka, 10 čeri paradajza,

Priprema:

Rernu zagrejte na 190 stepeni. Sve sastojke za marinadu stavite u veliku plastičnu kesu, pomešajte, pa unutra ubacite batake i kolutove luka, i opet promešajte. U keramičku posudu stavite piletinu, prelijte sa marinadom, i ubacite paradajz. Pecite 15-20 minuta, dok se piletina ne ispeče. Servirajte sa salatom.

Punjeno belo meso

Potrebno:

4 komada pilećih prsa, 4 veća komada slanine, 4 komada kačkavalja, 1 kašika maslinovog ulja, 2/3 šolje pileće supe, 1 kašičica gustina, so, biber, aleva paprika, peršun

Priprema:

Oštrim nožem, napravite džep na debljoj strani svakog parčeta mesa. Napunite ga parčetom slanine i parčetom sira. Umotajte i zakačite čačkalicom. Pospite solju i biberom. Svaku rolnicu propržite na jakoj temperaturi sa obe strane kratko, samo da potamni. Zatim smanjite temperaturu i pržite 10 minuta, dok ne bude potpuno pečeno. Izvadite iz tiganja, pa u njega ubacite supu i gustin, i dobro promešajte da se rastvori. Ubacite peršun i kuvajte mešajući dok se ne zgusne. Služiti meso preliveno ovim sosom

Piletina sa ruzmarinom i pomorandžom

Potrebno:

1/2 pomorandže sa korom, 3 čena belog luka, 1 kašika lišća svežeg ruzmarina, 6 kašika maslinovog ulja, 2 kašike crnog vina, 1 kašika meda, 1 celo pile isečeno na 8 delova, so, biber, aleva paprika

Priprema:

Pomorandžu, ruzmarin, sirće, ulje, med, so , biber i alevu papriku pomešajte u blenderu, dok se pomorandža ne usitni na male komade. Piletinu začinite solju i biberom, pa onda svako parče umočite u napravljenu marinadu. Meso poređajte u plastičnu posudu, prelijte viškom marinade i ostavite da odstoji u frižideru 2-8 sati. Na tiganju ili na roštilju pržite meso dok ne dobije lepu braon boju. Služite toplo, sa krompirom i ukrašeno komadima pomorandže.

Rolat od mlevenog mesa

Potrebno:

500 g mlevene teletine, 6 jaja, 2 kašike prezli, 150 g šunke, 3 kašike pavlake, 2 kašike mleka, 15 g maslaca, so, biber

Priprema:

Teletinu posolite i pobiberite, dodajte dva jajeta i prezle, sve dobro izmesite i na foliji razvucite kao koru. Ulupajte četiri jajeta, dodajte mleko i na zagrejanom maslacu ispržite kao omlet, ali samo s jedne strane. Nepečenu stranu omleta rasporedite preko mesa, a omlet pospite sitno seckanom šunkom pomešanom s pavlakom. Zavijte meso u rolnu i pecite u zagrejanoj rerni. Pečeni rolat isecite na tanke režnjeve i poslužite..

Pastirska pita

Potrebno:

200 g krompira, 400 g mešanog mlevenog mesa, 2 šargarepe, 2 glavice crnog luka, kašika paradajz pirea, 100 ml paradajz soka, 50 g nastruganog kačkavalja, kašika maslaca, 40 ml mleka, biber, malo muskatnog oraha, so

Priprema:

Oljušteni krompir kuvajte u posoljenoj vodi, procedite i izgnječite. Dodajte mu mleko i maslac, pa posolite, pobiberite i umešajte nastrugani muskatni orah. Seckani crni luk i mleveno meso kratko propržite. Dodajte kocke šargarepe i još malo pržite. Umešajte paradajz pire i kratko dinstajte. Sipajte paradajz sok, posolite i pobiberite. Smesu od mesa preručite u podmazani okrugli kalup, odozgo rasporedite pire i pospite nastruganim kačkavaljem. Pecite oko 30 minuta na 200 stepeni

Složenac od mlevenog mesa i pirea

Potrebno:

1 kg krompira, 100 ml mleka, 50 g margarina, 2 glavice crnog luka, 250 g mlevenog mesa, 50 ml ulja, so, biber

Priprema:

Krompir obarite, izgnječite, dodajte mleko, margarin i napravite pire. Luk iseckajte, propržite na ulju, dodajte meso, posolite, pobiberite i sve kratko prodinstajte. U podmazanu vatrostalnu činiju stavite polovinu krompir pirea, zatim mleveno meso, pa opet pire krompir. Zapecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 30 minuta.

Pita od makarona sa mesom

Sastojci:

500 g makarona

- 400 g mlevenog svinjskog mesa

- 3 veće glavice crnog luka

- 1-2 jaja

- malo vegete, malo masti (ili ulja), malo peršuna, bibera po potrebi, malo seckane crvene paprike

- 2 kašike kisele pavlake

- 2, 5 dcl mleka

Priprema: 

U šerpi na šporetu staviti iseckan crni luk, dodati malo masti ili ulja, vegete i vode, pa ga dinstati, uz povremeno dodavanje vode i mešanje. Kada je luk izdinstan, dodati mleveno meso, još malo dinstati, skinuti sa šporeta, dodati peršun, biber, crvenu papriku i sve dobro sjediniti.

Za to vreme dok se luk dinsta, obariti makarone u slanoj vodi i dodati malo ulja da se ne bi slepile dok se kuvaju. Kuvane makarone sipati u cediljku, preliti hladnom vodom i ostaviti da se ocede. Uzeti šerpu od 3 litre ili vatrostalnu činiju,namazati mašću ili uljem, na dno šerpe staviti dva prsta debljine makarona, zatim nadev od mesa i luka, pa opet makarone i tako ređati dok se ne potroši sav materijal. Poslednji sloj treba da budu makarone.

Jaja umutiti, dodati pavlaku, izmešati,pa zatim mleko i još malo vegete, pa tako prepremljenom smesom prelini pitu od makarona. Sa malo ulja preliti makarone, pa staviti u prethodno zagrejanu pećnicu i peći na umerenoj temperaturi oko 30 minuta. Za  vreme pečenja šerpu treba poklopiti, poklopcem ili folijom. Pečenu pitu nožem odvojiti od šerpe, pa je izručiti na zagrejan tanjir. Ovako pripremljena pita  od makarona može se služiti uz sos od paradajza ili kečap i strugani sir (parmezan).

Prijatno!

Izvor: receptizakolace.com

Teleći paprikaš u belom vinu

Potrebno:

800 g telećeg buta, 1/2 kg krompira, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 100 ml belog vina, 100 ml paradajz soka, začin od suvog povrća, 3 kašičice aleve paprika, ulje, peršun, 1 ljuta papričica.

 Priprema:

U šerpi propržite na ulju sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte teletinu iseckanu na kockice, pa zajedno pržite još pet minuta. Šerpu sklonite sa vatre, dodajte alevu  papriku, začin, ispasirani beli luk i po želji ljutu papričicu. Nalijte vrućom vodom, dobro promešajte i stavite da se kuva pokriveno na laganoj vatri. Kada meso omekša dodajte krompir isečen na kockice. Kuvajte još 15 minuta. Pred kraj dodajte vino, sok od paradajza i ako je pregusto još malo vode. Čim provri sklonite sa vatre.

Izvor: Blic žena

Piletina sa ruzmarinom i pomorandžama

Piletina sa ruzmarinom i pomorandžama

Piletinu možete spremiti na zaista hiljadu načina, ali ovde vam donosimo recept koji će ući u "stalnu postavku" jela u vašem domu.

Potrebno:

1/2 pomorandže sa korom,

3 čena belog luka,

1 kašika lišća svežeg ruzmarina,

6 kašika maslinovog ulja,

2 kašike crnog vina,

1 kašika meda,

1 celo pile isečeno na 8 delova,

so, biber, aleva paprika

 Priprema:

Pomorandžu, ruzmarin, sirće, ulje, med, so , biber i alevu papriku pomešajte u blenderu, dok se pomorandža ne usitni na male komade.

Piletinu začinite solju i biberom, pa onda svako parče umočite u napravljenu marinadu.

Meso poređajte u plastičnu posudu, prelijte viškom marinade i ostavite da odstoji u frižideru 2-8 sati.

Na tiganju ili na roštilju pržite meso dok ne dobije lepu braon boju.

Služite toplo, sa krompirom i ukrašeno komadima pomorandže.

Rolat od mlevenog mesa

Rolat od mlevenog mesa

Nesvakidašnji recept za rolat od mesa sa jajima. Vrlo jednostavno, ukusno i dekorativno.

Potrebno:

500 g mlevene teletine,

6 jaja,

10 slajsova slanine,

2 kašike prezli,

150 g šunke,

3 kašike pavlake,

2 kašike mleka,

15 g maslaca,

so, biber

Priprema:

Teletinu posolite i pobiberite, dodajte dva jajeta i prezle, sve dobro izmesite i na foliji razvucite kao koru.

Ulupajte četiri jajeta, dodajte mleko i na zagrejanom maslacu ispržite kao omlet, ali samo s jedne strane.

Nepečenu stranu omleta rasporedite preko mesa, a omlet pospite sitno seckanom šunkom pomešanom s pavlakom.

Zavijte meso u rolnu, obmotajte je slaninom i pecite u zagrejanoj rerni.

Pečeni rolat isecite na tanke režnjeve i poslužite.

Najukusniji pečeni krompir

Recept uz koji će vam krompir uvek ispasti hrskav.

Svima nama se desilo da pečeni krompir upije previše masnoće, bude mekan ili da mu nedostaje hrskavi spoljašnji sloj. Uz ovaj recept, sa samo jednim dodatkom koji svi imate u kuhinji, to vise neće biti slučaj.

Potrebno:

  • 2 kašike mlevene paprike
  • 1 glavice crnog luka
  • 50 ml suncokretovog ulja
  • 0.5 kg krompira
  • 20 g maslaca
  • so, biber

Priprema:

Oljuštite krompir i isecite na kriške. 

Isecite luk na kolutove širine do 5mm.

Krompir kuvajte oko 10 minuta, pa ostavite da se prohladi.

Dužina kuvanja je samo okvirna. Proveravajte koliko je krompir skuvan, uz pomoć čačkalice ili viljuške, središte krompira ne treba da bude potpuno mekano. Krompir ne sme da se raspada.

Kada se krompir dovoljno ohladio, prelijte ga obilno uljem.

Dodajte alevu papriku kako bi dobio lepu rumenu boju i čili (po želji, ako volite pikantnija jela).

Pobiberite i posolite po ukusu. Sve dobro promešajte rukama.

Rasporedite krompir u posudu za pečenje i dodajte luk i maslac.

Pecite krompir u prethodno zagrejanoj rerni na 220ºC oko 20 minuta, zatim povećajte temperaturu na 250ºC i pecite još oko 10 minuta dok ne porumeni ili ukoliko imate šporet sa turbo rernom (ugređenim ventilatorom) uključite tu opciju i pecite do 5 minuta.

Burito sa govedinom

Iako potiče iz Meksika (preciznije iz Ciudad Juareza, grada sa severa Meksika) burito je poznat i prihvaćen svuda u svetu.

Prvi put možete da ga napravite da biste videli zašto je tako, već drugi put ćete ga spremati jer će vam postati jedno od omiljenih jela. Uobičajeno se burito filuje piletinom, svinjetinom ili, kao što je slučaj u ovom receptu, sa junetinom tj. govedinom.

Potrebno:

  • 8 kom tortilja

Nadev:

  • 100g paprike
  • 4 kašike ljute salse (možete i umešati malo paradajz pirea i ljute tucane paprike)
  • 30 g tvrdog sira
  • malo suncokretovog ulja
  • 80 g kukuruza šećerca
  • 50 g edamera
  • 400 g mlevene govedine / junetine
  • 1 čena belog luka
  • so, biber

Priprema:

Očistite papriku od semenki i isecite je na kockice.

Sipajte ulje u pliću posudu i zagrejte ga.

Dodajte mleveno meso i kratko ga propržite.

Dodajte papriku i beli luk, pa sve pržite još desetak minuta.

Dolijte vodu i kuvajte oko 15 minuta.

Sipajte salsu, kukuruz šećerac, posolite i promešajte.

Narendajte oba sira u nadev.

Nadevanje tortilja

Na jedan kraj tortilje stavite otprilike 3 kašičice nadeva.

Rasporedite nadev tako da imate dovoljno za osam tortilja.

Čvrsto zavijte tortilju, a krajeve blago uvijte unutra.

Tortilje uzdužno pričvrstite čačkalicama.

Tortilje poređajte u pleh i pecite na 200°C 5 do 10 minuta.

Burito poslužite sa nekoliko listova salate ili uz dekoraciju po želji.