Taljatele sa spanaćem, lukom i paradajzom

Taljatele sa spanaćem, lukom i paradajzom

Jedno lagano, vegetarijansko jelo koje će se svideti svima.

Sastojci (za 2 osobe)

100 g crnog luka
200 g paprike
200 g spanaća
300 g taljatela

Priprema:

Obarite spanać u slanoj vodi. Pripremite taljatele po uputstvu sa pakovanja.

Ocedite ih, dodajte spanać, naseckajte papriku i luk i servirajte.

Uživajte u ovom obroku!

Prijatno!

Pita sa mesom

Ova fina pita vam može poslužiti i kao glavno jelo, ali i kao predjelo. Jednostavno i brzo se pravi, a ukusom vas neće ostaviti ravnodušnim. Po želji, u fil sa mesom se može dodati i malo čili paprike.

Sastojci

4 kom. belоg luka
5 kom. bibera
5 kom. čili papričice
100 g crnog luka
500 g kora za pitu
500 g mlevenog mesa
5 g soli

Pita sa mesom - Priprema

Pripremite fil: upržite sitno iseckan crni luk i dva čena belog luka, pa ubacite meso. Kad se meso malo uprži, dodajte malo vode, posolite, pobiberite i dodajte malo čili papričice. Ostavite sa strane da se ohladi.

Nauljite pleh i stavite koru, potom dodajte fil, stavite preko koru sa malo ulja i ponavljajte postupak dok imate materijala.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Kada dobije zlatnu boju, izvadite, stavite da se ohladi i potom servirajte.

Prijatno!

Sataraš sa piletinom iz rerne

Sataraš sa piletinom iz rerne

Predlog za ručak je leskovački đuveč ili sataraš sa piletinom iz rerne.

Sastojci:

1kg pilećih bataka i karabataka
3 glavice crnog luka
3 veća paradajza
3 čena belog luka
100 gr pirinča
15 do 20 paprika
1 veća šargarepa
Ulje, so, suvi začin, biber

Priprema:

Piletinu dobro začinite i ostavite da odstoji kako bi pokupila mirise. Zatim ugrejte ulje u tiganju pa pržite piletinu u tiganju. Dok se piletina prži, povrće očistite i iseckajte sitno, dok šargarepu treba da izrendajte.

Piletinu izvadite iz masnoće u poseban tanjir, a u masnoći u kojoj se pržila piletina dinstajte luk i šargarepu. Zatim dodajte beli luk, a onda paradajz i paprike.

Nakon što se sve skrčkalo dodajte pirinač i sve preručite u vatrostalnu činiju, dodajte piletinu pa staviteu zagrejanu rernu na 200 stepeni Celzijusa oko 25 minuta.

{vembed Y=7H5NY2P_wis}

Izvor: Kuhinja Valentina Mašković

Svinjski kotleti na grčki način

Svinjski kotleti na grčki način

Svinjetina je konstantno na našim trpezama, a mi vam preporučujemo da je probate na način kako je pripremaju Grci: aromatično, mekano.

Sastojci

2 kom. belоg luka
1 g majčine dušice
80 ml maslinovog ulja
600 g svinjskog filea
5 g origana
so, biber
15 ml vinskog sirćeta

Priprema

U dublju posudu stavite 80 ml maslinovog ulja, sitno naseckani crni i dva čena belog luka, jednu kašičicu origana, posolite, pobiberite i dodajte kašiku vinskog sirćeta.

Sve dobro promešajte. Meso operite, osušite i istucite tučkom za meso.

Premažite meso marinadom i ostavite da odstoji preko noći ili par sati.

Pržite kotlete sa svake strane da uhvate finu boju. Pazite da vatra ne bude prejaka kako bi se kotleti do pola ispekli i dobili finu boju. Poređajte kotlete u nauljeni pleh, stavite u rernu i pecite 20 minuta.

Nakon toga ih izvadite i stavite ih u alu-foliju sa grančicama majčine dušice i dobro zamotajte da odstoje neko vreme.

Prijatno!

Piletina punjena spanaćem i feta sirom

Piletina punjena spanaćem i feta sirom

Recept za sve one kojima pileći file zna da bude suv ili bez dovoljno ukusa. Ovako pripremljen file će oduševiti i ukućane ali i goste.

Sastojci

3 kom. bibera
400 g pilećeg filea
80 g feta sira
3 g soli
80 g spanaća
5 g vegete

Priprema

Pileća prsa odvojte od kosti i kožice i nožem napravite džepove za punjenje. Izmešajte so, vegetu i biber, premažite meso i ostavite na par sati u frižideru, kako bi meso upilo začine.

Spanać obarite i iseckajte, sir izdrobite rukama i izmešajte sa spanaćem. Džepove napunite pripremljenom smesom.

Meso stavite u podmazanu vatrostalnu činiju i poklopite.

Pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.

Posle ovog recepta više ih nećete kupovati – domaće tortilje od tri sastojka

Idealne su za doručak, a isto tako dobre i za večeru. Mogu da se filuju slanim ili slatkim nadevima, svako prema svom ukusu. Jednostavno se prave, u njih idu samo tri sastojka, pa spadaju u lake i brze recepte. Recite ne kupovini, već sami napravite mekane i ukusne tortilje.

 

Sastojci:

2 čaše brašna
1 čaša tople vode
6 kašika putera
soli po ukusu

Priprema:

Najpre prosejte brašno, pa ga umešajte sa puterom koji je prethodno omekšao. Dodajte so, vodu, pa zamesite dok ne dobijete glatko testo.

Tako umešeno testo ostavite pokriveno 10-ak minuta. Potom rukama oblikujte loptice, pa ih oklagijom razvucite u krug.

Pržite ih u zagrejanom i podmazanom tiganju nekoliko minuta sa obe strane.

Filujte po želji.

Izvor: 24sedam.rs

Kineske prolećne rolnice sa piletinom

Kineske prolećne rolnice sa piletinom - Jelo iz tradicionalne kineske kuhinje

Lagan način da u svoju kuhinju unesete malo istočnjačkog šarma i ukusa. Tradicionalno kinesko jelo koje može da posluži i kao predjelo ali i kao glavno jelo. Kineske rolnice servirajte uz soja-sos, tartar sos i ajvar.

Sastojci

20 ml belog vina
2 kom. belоg luka
10 g đumbira
10 g gustina
250 g kora za pitu
200 g kupusa
20 ml maslinovog ulja
450 g pilećeg filea
2 kom. šargarepe
10 ml soja sosa
400 g praziluka

Priprema

U većoj posudi izmešajte soja-sos, vino i gustin, dodajte skuvanu i u blenderu usitnjenu piletinu, dobro izmešajte i ostavite da se marinira neko vreme. U većem tiganju zagrejte maslinovo ulje u kojem ćete propržiti mariniranu piletinu.

Potom dodajte povrće isečeno na rezance ili kolutove i dinstajte još tri-četiri minuta. Rendani đumbir dodajte na kraju.

Po potrebi, u ovo kinesko jelo dodajte još kašiku soja-sosa. Pre filovanja prolećnih rolnica meso s povrćem ocedite od viška tečnosti. U posebnoj posudi sjedinite gustin s vodom. Kore za pitu isecite na osam jednakih delova, a potom možete da počnete sa filovanjem.

Kašiku smese stavite na ivicu kore, potom je savijte kao pismo i urolajte. Rolnice premažite rastvorom gustina, zatim ih pržite u ulju četiri-pet minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.

Rolnice poređajte na ubrus kako bi se uklonio višak masnoće. 

Grilovano meso sa sosom od kikirikija

Grilovano meso sa sosom od kikirikija

Obrok koji možete praviti kada vam se najavi društvo. Sigurno će svi biti oduševljeni. Količine prilagođavajte  veličini društva.

Sastojci

50 g kikirikija
2 kom. bibera
200 g krastavca
250 g pavlake
800 g pilećeg filea
5 g soli

Priprema

Meso nauljite, posolite, pobiberite, začinite vegetom i stavite da odstoji pola sata.

Nakon toga raspalite vatru na roštilju ili zagrejte gril tiganj i pecite meso sa obe strane.

Za to vreme napravite sos od kikirikija: samleveni kikiriki propržite na malo ulja, potom dodajte pavlaku, so i malo bibera i dobro promešajte.

Propržite još malo i servirajte sa mesom i iseckanim krastavcem.

Prijatno!

Punjena piletina sa šampinjonima

Punjena piletina sa šampinjonima

Evo ga jedan zdrav, lagan i ukusan obrok. Ako ste na dijeti samo izbacite slaninu iz recepta i imate jedan niskokaloričan, a fin ručak.

Sastojci (za 4 osobe)

5 kom. bosiljka
100 g crvenog luka
2 kom. bibera
10 kom. peršuna
1/2 kg pilećih grudi
5 g ruzmarina
3 g soli
200 g šampinjona
10 g senfa
100 g slanine
10 ml ulja

Priprema

Pileći file blago lupanjem stanjite i raširite. Premažite s malo senfa i začinite mešavinom navedenih začina.

Propržite naseckani luk, pa dodajte isekcane šampinjone. Dodajte malo brašna razmućenog u 100 ml vode, posolite, pobiberite i dodajte iseckani peršun.

Napunite pile pripremljenom smesom i zatvorite rupe slaninom. Čačkalicama pričvrstite krajeve. Stavite u nauljeni pleh i stavite piletinu.

Dodajte malo bosiljka i ruzmarina.

Prekrijte alu-folijom i pecite 20 minuta na 180 stepeni. Potom skonite foliju i pecite dok slanina ne porumeni.

Piletina sa paprikama i orasima u soja-sosu

Piletina sa paprikama i orasima u soja-sosu

Donosimo vam recept za jedno jednotavno jelo koje se oslanja na istočnjačku kuhinju. Kao i sva jela azijske kuhinje, brzo je gotovo, lako se pravi, a pleni ukusom.

Sastojci za 2 osobe:

5 kom. bibera
200 g paprike
100 g oraha
600 g pilećeg filea
5 g soli
100 ml soja sosa

Priprema:

Izdinstajte iseckane komadiće piletine na vrelom ulju u voku, potom dodajte papriku i orahe.

Nalijte preko soja-sos, posolite, pobiberite i servirjte. Prijatno!

Keto testenina

Keto testenina - Najbolja i najlakša za napraviti

Prva stvar koja se obično isklјučuje na dijeti sa malo uglјenih hidrata je testenina. I to je ono što mnogima najviše fali.

Pa, danas ću sa vama podeliti recept za keto testenine koji će vam otvoriti potpuno novi svet testenina sa malo uglјenih hidrata. Tako da više ne morate propuštati vaše omiljene špagete i možete uživati u obrocima sa malo uglјenih hidrata!

Ovi rezanci sa niskim sadržajem uglјenih hidrata su blago čvrsti, žvakavi, elastični, i zapravo imaju ukus kao „prave“ testenine – iskreno, ovi keto rezanci ne bi mogli imati bolјi ukus :)

Po mom mišlјenju zasita su ukusne, a ono do čega mije jako stalo je tekstura - a to je na mestu!

Ozbilјno, ovi rezanci od keto jaja imaju tako autentičnu teksturu i konzistenciju - savršeno su al dente - da nećete verovati da ima nešto više od 3 NETO UGLJENA HIDRATA!

Inače, ako imate netoleranciju/osetlјivost na gluten, ova brza i laka testenina sa malo uglјenih hidrata je takođe bez glutena! Za izradu nećemo koristiti brašno/pšenicu, tako da ako izbegavate gluten, ovaj recept za testeninu će biti savršen za vas.

Uz ovaj recept za keto rezance, nikada nećete ostati bez jela za večeru!

SASTOJCI ZA KETO TESTENINU

Sve što vam treba da napravite su 2 ili 3 sastojka.

Evo šta vam je potrebno da napravite ove rezance za keto testeninu:

1 šolјa punomasnog iseckanog sira (mocarela, trapist, ementaler)
1 veliko žumance
¼ kašičice ksantan gume (opcioni sastojak)

Sada ćete primetiti da je ksantan guma opciona za pravlјenje keto rezanaca.

Ali otkrio sam da daje keto rezancima pravu teksturu, onu kakvu želite od testenine. Dakle, toplo preporučujem.

Nemojte se plašiti ako nikada ranije niste pravili testeninu od nule – proces pravlјenja ove testenine sa malo uglјenih hidrata je brz i lak.

Ako pratite svaki korak, imaćete keto testenine koji izgledaju kao da se mogu poslužiti u autentičnom italijanskom restoranu.

Ok, dosta priče, hajde da napravimo keto testeninu!

KORAK 1: PRAVITE TESTO ZA KETO TESTENINU

 

Prvo izvadite veliku činiju bezbednu za mikrotalasnu pećnicu i dodajte u nju svoj punomasni iseckani sir.

Zatim, ako koristite, dodajte ksantansku gumu i unesite je u sir sa kašičicom.

Zatim stavite posudu u mikrotalasnu pećnicu na oko minut ipo, dok se sir ne otopi. Zatim brzo pomoću lopatice umešajte mešavinu toplјenog sira u kuglu.

Nakon toga, možete dodati svoj poslednji sastojak u činiju,a to je žumance. Uverite se da vam je sir samo topao, a ne vruć kada dodajete žumance u posudu - to je važno zato što ne želite da se žumance kuva kada kombinujete sir i jaje.

Na kraju, mesite smesu za testeninu dok ne bude jednolično žute boje.

KORAK 2: RAZVLAČANјE TESTA ZA TESTENINU

Prvo izvadite dva komada papira za pečenje, tek blago nauljite, i stavite testo za testeninu između komada papira za pečenje.

Zatim razvalјajte testo oklagijom dok ne bude debelo samo oko 3-4mm. DOk tazvlačite testo, trudite se da ostaje u kvadratnom obliku - to će rezultirati keto rezancima najbolјeg izgleda.

 

Nakon toga uzmite sekaš za picu, i isecite testo u trakice slične taljatelama. Da se sečak ne bi lepi za testo, možete sečivo malo nauljiti.

U svakom slučaju, sada kada je vaša keto testenina spremna, stavite u frižider preko noći ili, najmanje, 8 sati, na limu za pečenje ili nekoj tacni.

KORAK 3: KUVANJE KETO TESTENINE

Nakon što ohladite svoju keto testeninu, ono će se lako odvajati.

Napunite veliki lonac vode i stavite je na šporet da provri.

Kada voda proklјuča, dodajte keto rezance u nju i kuvajte je samo 1 minut za savršene al dente rezance. Ovo testo se brzo kuva, pa podesite tajmer na svom telefonu i pazite da ga ne ostavlјate predugo u vodi.

Nakon što prođe minut, procedite keto testeninu pod mlakom vodom i otresite višak vodesa rezanaca.

Stavite svoju keto testeninu na tanjir, prelijte je svojim omiljenim sosom i uživajte!

 

KAKO ČUVATI KETO TESTENINU

Ovaj recept za keto testeninu čini 1 veliku porciju, ali ako želite da udvostručite ili utrostručite recept, to možete učiniti. A ako imate ostataka, svoju keto testeninu možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 3 dana.

Zatim da biste ponovo zagrejali svoju keto testeninu, samo je pecite u mikrotalasnoj 30 sekundi dok se ne zagreje!

Izvor: kuvar.in.rs

Suši sa pirinčem, avokadom i lososom

Suši sa pirinčem, avokadom i lososom

Ako želite da se okušate u spremanju tradicionalih jela istočnjačke kuhinje, u ovom lsučaju japanske, nudimo vam recept koji nij ebaš jednostavan, ali uz malo strpljenja možete postati masjtori u pravljenju sušija.

Sastojci (za 2 osobe):

1 kom. avokada
50 g bambusove podloge
150 g pirinča
100 g krem sira
150 g lososa
15 ml pirinčanog sirćeta
so
20 g šećera

Priprema:

Stavite pirinač u lonac sa dubljim dnom i dodajte 230 ml vode. Poklopite i kuvajte na jakoj vatri pet minuta.

Nakon toga smanjite vatru i kuvajte poklopljeno još desetak minuta, dok voda ne ispari.

Sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji poklopljeno još oko 10 minuta. Pirinčano sirće, šećer i so mešajte dok se ne otopi šećer.

Dodajte mešavinu u pirinač i promešajte. Dok pripremate pirinač, u međuvremenu možete iseći losos i avokado na sitne komade. Kada se pirinač ohladi, možete početi sa pravljenjem sušija.

Položite pirinač na bambusovu podlogu, ubacite iseckani avokado i komade lososa i dodajte krem sir. Urolajte, i ostavite da se stegne, nakon toga svaki rolat isecite na šest ili osam delova. I vaš suši je gotov. Prijatno!

Zapečena testenina sa pilećim mesom

Zapečena testenina sa pilećim mesom

 

Ovo je jelo idealno za radni dan kada nemate puno vremena, a opet zadovoljiće sve vaše apetite za ukusnim i obilnim oborokom. 

Sastojci

puter, za podmazivanje
250g testenine "penne"
1 luk, krupno naseckan
3 komada filea belog mesa, bez kožice, isečen na tanke trake, približno širine malog prsta
1 supena kašika mlevene paprike
2 supene kašike maslinovog ulja
so i sveže mleven crni biber

Za sos
50g putera
50g brašna
750ml vrućeg mleka
1 čajna kašičica dižon senfa
100g parmezana, krupno narendan
2 velika paradajza, izvađene semenke i isečeni na male kockice

Priprema

Zagrejati rernu na 220ºC ili rernu s ventilatorom na 200ºC. Puterom namazati plitku, tepsiju zapremine 1.75l.

Skuvati testeninu sa lukom u vrijućoj, posoljenoj vodi, prema uputstvu sa pakovanja. Ocediti, preliti hladnom vodom i ostaviti da se ocedi.

Staviti isečenu piletinu u kesicu za zamrzivač sa cibzarom, dodati mlevenu papriku, malo soli i bibera, zatvoriti kesicu i protresti da se sve izmeša.

Zagrejati jednu supenu kašiku ulja u velikom tiganju i kratko ispržiti piletinu na visokoj vatri oko 2 minuta, ili dok ne dobije zlatno smeđu boju, i da se tek malo ispeče (ova procedura će možda morati da se radi u turama). Šupljikavom kutlačom izvaditi prženu piletinu na tanjir, i ostaviti sa strane.

Za pripremu sosa, otopiti puter u velikoj posudi, dodati brašno i mešati da se dobije zaprška. Kuvati 1 minut, zatim postepeno dodavati vruće mleko, uz stalno mešanje na visokoj vatri, dok se ne dobije gladak i gust sos. Ostaviti da vri 4 minuta. U sos umešati senf i polovinu sira, posoliti i pobiberiti.

U sos dodati testeninu i luk i promešati. Sipati polovinu ove smese u činiju, složiti isečenu piletinu i sipati preostalu testeninu i sos, preko piletine. Posuti paradajzom i preostalim sirom. Zapeći u rerni 20 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.

Izvor: 24kitchen.rs

Piletina na lovački način
Foto: printscreen/24kitchen.rs

Piletina na lovački način

Pripremite piletinu na lovački način prema receptu kuvara Silvije Koloke iz serije Kuvaj kao italijan na TV kanalu 24Kitchen.

Sastojci:

 

4 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
4 pileća batka sa karabatkom, uvaljani u obično ili rižino brašno
2 zlatna luka šalot, tanko narezana
75 g pančete, na kockice
1 stabljika celera, tanko narezana
1 šargarepa, tanko naseckana
1 češanj belog luka, fino naseckan
150 ml suvog belog vina
600 g pasate (sos od paradajza)
40 g (1/4 šolje) crnih maslina, bez koštice
40 g (1/4 šolje) kapra, u sirćetu ili usoljen, dobro ispran
1–2 lista i stabljike peršuna
2 supene kašike sitno seckanog peršuna
krupna so i sveže mleven crni biber
hrskav hleb, skuvani mladi krompir ili mekana palenta (opciono)

Priprema:

Zagrejati polovinu ulja u velikoj šerpi na srednje-visokoj temperaturi. Dodati piletinu i zapeći sa obe strane 3 do 4 minuta. Izvaditi piletinu i staviti u činiju. Ostaviti sa strane.

Dodati preostalo ulje u tiganj, smanjiti temperaturu na srednji stepen i dodati pancetu, luk, celer i šargarepu i dinstati 1 do 2 minuta, dok sastojci ne omekšaju. Dodati beli luk i mešati 30 sekundi da zamiriše.

Vratiti piletinu u tiganj, sipati vino, i skinuti sve komadiće koji su se zalepili za dno tiganja. Kuvati 1 do 2 minuta da alkohol ispari.

Dodati pasatu, 200 ml vode, masline, kapar i grančice peršuna. Ne dodavati so jer su masline i kapar dosta slani. Smanjiti temperaturu na niski stepen, poklopiti i krčkati 35 do 40 minuta.

Skinuti poklopac, povećati temperaturu na srednji stepen i krčkati 5 minuta, da se sos zgusne. Probati i začiniti solju i biberom. Posuti seckanim peršunom i servirati, može se dodati i hrskavi hleb, obaren krompir i meka palenta.

Izvor: 24kitchen.rs

Pljeskavice od koprive i pirinča

Pljeskavice od koprive i pirinča - Zdravo, ukusno i jeftino

Dok ima lepe i mlade koprive možemo uživati u ukusnim, zdravim receptima koji se veoma lako pripremaju. Ove pljeskavice su lagane pa ih možete koristiti i kada ste na dijeti uz sezonsku svežu salatu.

Recept je idealan za vegane i vegeterijance i one koji poste.

Sastojci:

- 250 gr. integralnog pirinča (može i beli)
- 20 listova koprive
- 1 glavica crnog luka
- 6 čena belog luka
- 1 kašika suvog začina
- malo bibera
- 2 kašike maslinovog ulja
- malo peršunovog lišća
- 1 kašika sitne paprike
- voda

 Priprema:

Listove koprive prelijte vrelom vodom i ostavite da stoji dok pripremate ostalo.

Sitno iseckan scrni luk propržite sa kašikom maslinovog ulja, dodajte 100 ml. vode i iseckan beli luk. Krčkajte da voda ispari.

Pirinač operite, dodajte luku i nalijte sa 500 ml. vode, začinite. Kuvajte dok pirinač ne omekša i voda ispari.

Koprivu operite i ocedite od vode pa iseckajte zajedno sa peršunovim lišćem. Kuvanom i vrelom pirinču dodajte koprivu i ostavite da se hladi. Dodajte i sitnu mlevenu papriku (ako volite ljuto može i ljuta) i rukama dobro izgnječite. Formirajte pljeskavice ili čevape pa pecite u zegrejanoj rerni prelivene sa vrlo malo maslinovog ulja. Peku se oko 20 - 25 minuta, ne duže jer će izgubiti sočnost. 

{vembed Y=5Bth1ehx5kI}

Izvor: serpica.net

Zapečene tikvice prelivene pavlakom i sirom: Brzo i zdravo jelo iz rerne (VIDEO)

Tikvice su vrlo praktične za pripremu, jer mogu da se naprave najrazličitija jela, a ima ih tokom cele sezone. Najčešće se jedu punjene ili pohovane, ali mi vam danas donosimo jedan jednostavan recept za tikvice prelivene sirom i pavlakom, pa zapečene u rerni. Lagano i jeftino jelo će vam se dopasti na prvi zalogaj, a za pripremu vam neće trebati ni 10 minuta.

Sastojci:

3 tikvice
1 kašika ulja
so, biber
Za sos:
1 veza mirođije
350 g kisele pavlake
100 g svežeg sira
1/3 kašičice belog luka u prahu

Priprema:

Tikvice isecite na kolutove, pa posolite i pobiberite, a onda i nauljite. Poređajte po dnu vatrostalne posude.

U drugoj posudi pomešajte seckanu mirđiju, pavlaku, sir i beli luk u prahu.

Dobro sjedinite i onda prelijte preko tikvica.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta.

{vembed Y=FqozslEJgyI}


Izvor: ВКУСНО и ПОЛЕЗНО

Pastrmajlija sa svinjskim mesom

Pastrmajlija sa svinjskim mesom

Ovo je naš današnji predlog za ručak. A  šta je uopšte PASTRMAJLIJA?

Pastrmajlija je specijalitet iz makedonske narodne kuhinje specifičan za okolinu Štipa. Glavni sastojci ovog jela su testo i meso. Tradicionalno, pastmajlija ima izduženu formu testa na kojem je nadev od seckanih komadića mesa. Ime potiče od makedonske reči pastrma, što znači usoljeno i sušeno meso od ovce ili jagnjeta (pastrami i pastirma). Danas, međutim, u restoranima mogu se jesti raznovrsne varijacije ovog jela sa dodacima kačkavalja, pečuraka ili slanine. Jelo se uglavnom služi sa par ljutih papričica. U čast pastrmajliji, svake godine u Štipu održava se manifestacija „Pastrmalijada“, posvećena ovom jelu. 

Sastojci:

svinjsko meso - 600 g, od vrata ili plećke, isečeno na sitnije kocke
morska so
ljuta tucana paprika (po želji)
voda - malo

Za testo:
brašno - 500 g
sveži kvasac - 1/2 kocke
morska so
maslinovo ulje
topla voda - 300 ml
svinjske mast - 3 kašike

Priprema:

Meso isečeno na kockice posoliti, posuti tucanom paprikom, doliti par kašika vode i dobro izmešati.

Ostaviti preko noći da meso upije začine.

U brašno dodati kašičicu soli, nadošli kvasac, toplu vodu i zamesiti testo. Doliti malo ulja i nastaviti sa mešenjem, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom 30 minuta.

Rernu zagrejati na 200°C.

Naraslo testo izručiti na brašnom posutu radnu površinu i mesiti ga uz dodavanje brašna po potrebi, dok ne postane glatko.

Podeliti ga na tri jednaka dela i na pouljenoj radnoj površini, od dobijenih loptica, dlanovima formirati izdužene oblike, prebaciti ih na papirom za pečenje obložen pleh, oblikovati rubove i napuniti svaku formu začinjenim mesom.

Rasporediti grudvice masti i peći u zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta da porumeni.

Izvor: bonapeti.rs

Testenina sa belim mesom i spanaćem

Testenina sa belim mesom i spanaćem: Recept za 4 osobe i od jeftinih sastojaka (VIDEO)

Za ručak vam predlažemo da napravite ovu testeninu sa belim mesom i spanaćem i ne možete pogrešiti.

Testenine su najpoznatije italijansko jelo, a za Karbonare i Bolonjeze nema ko nije čuo. Postoji bezbroj načina da pripremite pastu, a kada želite nešto brzinski, a ipak ukusno onda je testenina sa belim mesom i spanaćem koja se krčka u sosu od pavlake i paradajza pravo rešenje. Od ove količine može da se najede četiri osobe, a sastojci nisu skupi.

Sastojci:

450 g pilećeg filea
1 kašičica soli
1,5 kašičica belog luka u prahu
1/2 kašičice crnog luka u prahu
1/2 kašičice bibera
1/4 kašičice sušenog origana
1 manji crni luk
10 čeri paradajza
1 čen belog luka
460 g makarona
tvrdi sir ili mocarela
1,5 šolja paradajz sosa
3/4 šolje pavlake za kuvanje
svež bebi spanać
1/4 kašičice tucane paprike
1/2 kašičice sušenog bosiljka
rendani parmezan

Priprema:

Stavite testeninu da se kuva. Meso isecite na kockice, posolite, pobiberite, pospite belim i crnim lukom u prahu i origanom.

Promešajte i propržite. Izvadite iz tiganja, pa u isti dodajte sitno seckani crni luk, a kada omekša i mleveni beli. Nakon minuta dodajte i čeri paradajz isečen na pola i sipajte paradajz sos. Kada krene da krčka sipajte i pavlaku za kuvanje.

Promešajte, pa posolite i pobiberite, a onda pospite i bosiljkom i tucanom paprikom. Pre nego što sos bude gotov dodajte malo rendanog sira i promešajte, a onda vratite meso. Onda sipajte i proceđene makarone i dodajte spanać, pa sipajte i šolju vode u kojoj se kuvala testenina.

Promešajte i ostavite da se krčka još 10-ak minuta.

{vembed Y=KLB1QS4SGGY}

Izvor: ThatGirlCanCook!

Pečena zečetina - Zdravo i fino jelo

Pečena zečetina - Zdravo i fino jelo

Ovo je jedan jednostavan recept koji vam neće oduzeti puno vremena,a dobićete lep ručak za celu porodicu. S obzirom da je zečetina priznata kao jedno od najzdravijih mesa - ovo je i odličan ručak, posebno za ljude sa srčanim problemima. Topla preporuka za ovo jelo.

Sastojci (za 4 Osobe)

1 kom. belоg luka
2 kom. bibera
200 g crnog luka
2 g soli
100 ml ulja
1000 g krompira
1500 g zečetine
200 g šargarepe

Priprema:

Potopite meso u vodu na dva sata, zatim ga isecite po želji.

Isecite luk, krompir i šargarepu. Propržite meso oko 10 minuta sa obe strane.

Dodajte sitno naseckani luk, začinite i sipajte dve šolje vruće vode. Dodajte šargarepu i stavite poklopac.

Pre nego što bude gotov, dodajte krompir i čen belog luka. Posle deset minuta prebacite jelo u tepsiju i začinite ga.

Pecite u rerni na 200 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.

Prijatno!

OSOBUKO (Ossobuco)

OSOBUKO (Ossobuco) - Italijasnki način spremanja kolenice koji će vas oduševiti ukusom

Za čuveni italijanski specijalitet, osobuko (Ossobuco), nisu vam potrebne posebne kulinarske veštine.

Osobuko je italijanski specijalitet od poprečno rezanih junećih kolenica koje se dinstaju sa belim vinom i začinima. Ako želite da ispoštujete tradiciju, onda servirajte sa palentom, mada prilog možete da birate: pirinač, njoke...

Idealno pripremljenomeso je toliko mekano da se raspada, a mi vam ovde predlažemo moderniju verziju koja sadrži i paradajz sos, šargarepu, celer i luk.

Sastojci:

2 kg juneće kolenice isečene na 2cm
300 g šargarepe
3 štapića celera
400 g crnog luka
800 ml goveđeg bujona
200 ml belog vina
500 ml gustog paradajz sosa
3 kašike maslinovog ulja
30 g putera
2 kašike brašna
2 lovorova lista
5 čenova belog luka
2 grančice ruzmarina
1/4 kašičice muskatnog oraščića
5 bobica aleve paprike
10 zrna bibera
1,5 kašičice mlevenog bibera
3 kašičice soli

Priprema:

Svaki komad kolenice posolite, pobiberite i pospite brašnom i dobro utrljajte u meso. Zatim na malo ulja propržite meso sa obe strane po 3 minuta, pa izvadite iz tiganja.

Dodajte puter i kada se istopi propržite seckani crni luk. Kada omekša dodajte seckani beli luk, šargarepu i celer.

Ostavite nekih 3-4 minuta, pa sipajte belo vino, paradajz sos i bujon (ukoliko nemate bujon, pomešajte kocku supe sa 800 ml vrele vode).

Posolite, pospite muskatnim oraščićem, pa dodajte ruzmarin i lovorov list. Promešajte i ostavite da proključa. Poređajte meso u duboku šerpu, pa prelijte sosom. Dodajte zrna bibera i poklopite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 2 sata.

{vembed Y=T1vQXoLjUIM}