Vege recept: Rižoto s pačurkama i dimljenim tofuom
Foto: Danijela Horvat

Vege recept: Rižoto s pačurkama i dimljenim tofuom

Rižoto je jedan od najbržih i najukusnijih jela u hladnijem periodu. Može se praviti na puno načina, sa različitim sastojcima i začinima.

Najbolje je eksperimentisati sa sastojcima dok ne pronađete recept koji vam se najviše sviđa.

Sastojci:

250g pečuraka
200g dimljenog tofua
1 crni luk
1 šolja pirinča
2 šolje pirinčanog mleka (bez šećera) ili vode
1 kašika veganskog parmezana
1 kašičica soli
1 kašičica praha belog luka
Začini po želji: bosiljak, origano, medveđi luk, peršun

Priprema:

Iseckati pečurke i luk, posoliti i dinstati na malo ulja ili vode. Kada pečurke otpuste vodu i luk je providan u to dodati iseckani dimljeni tofu i šolju pirinča koji ste prethodno oprali.

Sjedinite smesu i dodajte dve šolje pirinčanog mleka ili vode, ostale začine i parmezan.

Promešajte i ostavite da proključa u poklopljenoj posudi. Kada proključa otklopite i mešajte povremeno na laganoj vatri. Kada pirinač upije svo mleko sklonite s vatre i poklopite.

Neka odstoji 10ak minuta, nakon čega je spremno za serviranje.

Izvor: Danas.rs

Sočne pileće šnicle
Photo: Shutterstock

Sočne pileće šnicle

Šnicle od pilećeg mesa u sosu, odličan predlog za ručak.

Sastojci:

– 500 g pilećih šnicli

– 2 glavice crnog luka

– 2 čena belog luka

– 2 kašike brašna

– 250 ml vruće vode

– 1/2 povrtne kocke za supu

– 200 ml pavlake za kuvanje

– so, biber

– mlevena paprika

– suvi biljni začin

– 50 g rendanog kačkavalja

– svež peršun

Priprema:

Pileće šnicle dobro začiniti paprikom, suvim biljnim začinom i uljem.

Pržiti ih u dobro zagrejanom tiganju par minuta sa obe strane. Izvaditi šnicle iz tiganja i prebaciti u posudu u koju ćete peći jelo.

U isti tiganj dodati po potrebi malo ulja, pa obe vrste luka i kratko propržiti, dodati brašno i dobro izmešati.

Zatim dodati pavlaku i vrelu vodu u koju ste dodali kocku za supu i sitno seckan peršun, sve dobro izmešati.

Kuvati par minuta, pa dobijeni sos preliti preko šnicli. Narendati kaškavalj preko i peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

Izvor: N1

Ćufte u sosu
Foto: kia cheng boon / Panthermedia / Profimedia

Za najlepši ručak: Recept za ćufte u sosu

Sandra Pecić iz Trstenika je food blogerka koja na Instagramu deli savete o kulinarstvu, a među brojnim specijalitetima, slanim i slatkim, izdvaja se njen recept za ćufte.

„U dubljem tiganju ispržim ćufte, pa ih u istom tiganju dalje kuvam u sosu od paradajza sa svim začinima i dodacima. Peršun ne štedim. Baš jedna instant verzija, tj. ona koju najviše volim – sve skuvano u jednoj posudi.“

Sandra napominje i da je ranije pravila zapršku pržeći brašno i alevu papriku, pa sve zatim nalivala vodom i paradajzom… itd.

„Nije potrebno, zaista. Ali ćufte u sosu su jedan od recepata koji sam nasledila od babe, pa sam ga se dugo pridržavala takvog kakav mi je prvi put dospeo u ruke.“

Sastojci:

500g mlevenog junećeg mesa

1 manja glavica sitno seckanog crnog luka

1 glavica belog luka, očišćena i propasirana ili sitno iseckana

1 jaje

so, biber i peršun

50 ml kisele vode

ulje za prženje

Za sos:

500 g svežeg paradajza (oljušten i usitnjen) ili paradajz pelat iz konzerve

so, peršun

1 ravna kašičica speltinog brašna ili 1 ravna kašičica mlevenog lana

Priprema:

Testo za ćufte napraviti od navedenih sastojaka i dobro ga rukama umesiti.

Formirati ćuftice željene veličine.

U ugrejanom (ne dubokom) ulju ih pržiti sa svih strana oko pet minuta. Tada u posudu s prženim ćuftama dodati pripremljen paradajz, posoliti, začiniti i kuvati još oko 20-25 minuta. Brašno ili lan dodati pri samom kraju kuvanja.

„Serviram ih najradije uz kuvani pirinač, a uz krompir pire su neprevaziđene. To naravno, ako kombinujete ove vrste namirnica u ishrani. Sve u svemi, ćufte u sosu sa nekom salatom su bile i ostale savršen obrok.

Izvor: nova.rs

Burritos (burito)

Burritos (burito)

Ovo je jedno od najpoznatijih jela meksičke kuhinje. Okosnica je tortilja od pšeničnog brašna. Postoji više vrsta burita, jer se mogu koristiti razne vrste nadeva. Dodaje se pasulj, povrće i mnogo začina. Priprema se jednostavno, a njegov ukus će vas prosto oduševiti.

Sastojci:

mleveno meso – 250 g, teleće
luk – 1/2 glavice
beli luk – 2 čena
ulje – 1 supena kašika
paradajz – 1 veliki, oljušten i isečen na kockice
tortilje – 3 komada
pirinač – 1/2 šolje skuvanog
kukuruz šećerac – 4 supene kašike, iz konzerve
pasulj crveni – 4 supene kašike, iz konzerve
rendani kačkavalj – 4 – 5 supenih kašika
origano – 1 kašičica, suv
kumin – 1 kašičica
aleva paprika – 1 kašičica
biber – 1/4 kašičice
so – 1/2 kašičice

Priprema:

Zagrejte ulje u tiganju. Luk iseckajte sitno i propržite oko pet minuta. Zatim dodajte mleveno meso. Mešajte, ubacite origano, alevu papriku, biber i so. Sve dobro promešajte, onda dodajte paradajz iseckan na kockice, kukuruz i pasulj pa zajedno kuvajte 15 do 20 minuta, dok meso ne bude gotovo. Nekoliko kašika fila stavite na tortilju i uvijte je, odozgo možete dodati namaz po želji.

Maje i Asteci, starosedeoci današnjeg Meksika čije su civilizacije Španci uništili početkom 16. veka, prvi su uzgajali avokado, kukuruz i kakovac. Uz krompir i papriku to je bila osnova njihove kuhinje.

MUSAKA SA TIKVICAMA I MLEVENIM MESOM
Photo: Shutterstock

MUSAKA SA TIKVICAMA I MLEVENIM MESOM: Topljeni sir na vrhu čini je još ukusnijom od one sa krompirom

Donosimo vam recept za musaku s tikvicama, jednako ukusnu kao i ostale varijante ovog popularnog jela.

Musaka je tradicionalno jelo koje nema ko ne voli. Pravi se od mlevenog mesa, krompira i jaja. Ali postoje različite varijante ovog jela, poput musake sa tikvicama, sa patlidžanom, sirom...

Za koju god da se odlučete nećete pogrešiti. A recept za jednu pronađite u nastavku.

Sastojci:

2 veće tikvice
450 g mlevenog mesa
300 g kačkavalja
1 glavica crnog luka
3 jajeta
300 ml kisele pavlake
200 ml paradajz soka
so, biber
ulje za prženje

Priprema:

Tikvice isecite na kolutove, posolite i ostavite da puste vodu. Nakon toga osušite papirnim ubrusima. U tiganju izdinstajte luk, dodajte mleveno meso, začine i krčkajte. Na kraju umešajte paradajz sok.

Jaja umutite sa pavlakom, a kačkavalj isecite na kriške. U vatrostalnu posudu stavite red tikvica, pa malo mesa, pa malo smese od jaja. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve namirnice. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

RIŽOTO SA PEČURKAMA
Photo: Shutterstock

RIŽOTO SA PEČURKAMA: Pirinač neće biti suv ako mu dodate 2 tajna sastojka - preukusan, a može svako da priušti

Rižoto je, posebno u letnjim danima, uvek dobra ideja za ukusan ručak, a ovaj sa pečurkama će vas oduševiti na prvi zalogaj. Lako se pravi, a da pirinač ne bude suv, nego kremast koriste se puter i belo vino.

Umesto belog vina možete da stavite bujon, ili da kombinujete ova dva.

Sastojci:

350 g pirinča
50 g putera
200 g pečuraka
1 manji crni luk
100 g parmezana
150 ml belog vina

Priprema:

Iseckajte crni luk i pečurke, pa propržite na ulju.

Dodajte vino i kada malo ispari dodajte opran pirinač.

Začinite po želji. Sipajte oko litar vruće vode, promešajte i kuvajte oko 20 minuta na srednjoj temepraturi.

Pazite da se pirinač ne raskuva, pa sklonite sa šporeta i dodajte puter i parmezan.

Dobro sjedinite.

Grilovani račići sa soja sosom

 

Sastojci:

500 g račića (svežih ili kuvanih)
60 ml maslinovog ulja
15 ml Kikkoman Ponzu sosa sa limunom
1 čen belog luka
¼ kašičice bibera
½ kašičice tucane ljute paprike (opciono)

Čeri paradajz ili drugo povrće po želji
Sveži bosiljak

Priprema:

Račiće očistite tako što čete ukloniti ljušturu, glavu i nogice. Rep možete da ostavite ako želite lepši vizuelni ugođaj. Ukoliko koristite sveže račiće, onda vrhom noža po leđima plitko zasecite i izvadite crnu nit koja se prostire celom dužinom. Ukoliko koristite kuvane račiće, ovo ne morate raditi. Operite i osušite ubrusom. Zatim, napravite marinadu tako što ćete sve sastojke sipati u teglicu i dobro izmućkati. Prelijte preko račića i ostavite da stoje 20-ak minuta.

 

Marinirane račiće stavite na drvene ražnjiće. Čeri paradajz možete preliti preostalom marinadom i takođe staviti na ražnjiće. Grilujte na užarenom tiganju kratko. Ukoliko su vam račići sveži, po 2-3 minuta sa svake strane, ukoliko su prethodno kuvani po 1-2 minuta sa svake strane. Poslužite preliveno sa malo maslinovog ulja i sa seckanim bosiljkom.

izvor:milinkuvar.com

 

 

Pileća prsa sa pirinčem i kikirikijem

Ovo jelo je idealno za dane kada nemate vremena, a želite fin i ukusan ručak. Jelo malo "vuče" i na istočnjačku kuhinju, što joj daje poseban šmek.

Sastojci

– 250 g pilećih fileta

– 100 g praziluka

– 100 g očišćenog, neprženog kikirikija

– 1 kašika naseckane ljute papričice

– 100 ml ulja

– 2 kašike gustina

– 50 ml soja sosa

– 2 čena belog luka

– 1 kašičica đumbira

– 100 ml vode

– 50 ml belog vina

– 1 kašičica suvog biljnog začina

Priprema piletine sa kikirikijem i pirinčem

Pileće filete operite, osušite, narežite na kockice i pospite jednom kašikom gustina.

Praziluk narežite na kolutiće i dobro operite pod mlazom vode, a zatim naseckajte beli luk.

Na zagrijanom ulju kratko prepecite kikiriki, pa ga izvadite i stavite na tanjir.

Na istoj masnoći pecite piletinu oko 10 minuta, pa je takođe izvadite i stavite na tanjir. Na istoj masnoći prepecite ljutu papričicu i praziluk.

Piletinu i kikiriki vratite u tiganj i sve dobro pomešajte sa prazilukom.

Razmutite sa malo vode preostalu količinu gustina, dakle jednu kašiku, dodajte beli luk, soja sos, đumbir, vino i suvi biljni začin.

Ovom mešavinom zalijte prepečenu piletinu i sve još kratko prokuvajte. Piletinu sa kikirikijem poslužite sa kuvanim pirinčem.

Savršena kombinacija: Pohovane tikvice punjene sirom

Sastojci:

2 tikvice,

150 g tvrdog sira,

300 g brašna,

2 jajeta,

4 kašike jogurta,

mirođija,

2 čena belog luka.

 

Priprema:

Tikvice isecite na deblje kolutove, a zatim svaki kolut presecite kao kiflu, ali ne do kraja, da možete da napunite.

Sir po izboru izrendajte, a zatim napunite tikvice. Uvaljajte ih u brašno, pa u umućena jaja i ispržite.

Jogurt posolite, pa pomešajte sa seckanom mirođijom i mlevenim belim lukom, pa prelijte preko gotovih tikvica.

izvor:direknto.rs

Piletina u čili sosu

 

Sastojci:

piletina ( krilca, bataci, karabataci ili iskošteni delovi belog mesa) kod mene je to bio skoro popunjen pleh od rerne, jedno kilogram ipo
začini ( 1 ravna kašika suvog začina, na kvrh kašičice soli, pola kašičice bibera, pola kašičice belog luka u prahu, kašika sušenog prešunovog lista, kašičica karija, pola kašičice kurkume, 1 kašičica crvene, mlevene paprike, 1 puna kašika kukuruznog brašna, ne palente, brašna )
50 ml čili sosa
50 ml kečapa
50 ml paradajz soka
1 kašičica čilija u prahu
60 gr maslaca + 65 gr maslaca
malo soli

Priprema:

Razdvojiti batake od karabataka ako nisu razdvojeni.

Pomešati sve začine i brašno i izmešati.

Posuti po piletini celu smesu začina i dobro izmešati, da ta mešavina prodje svuda.

Ostaviti dok se rerna zagreje.

U pleh staviti papir za pečenje pa na njega naseckati 65 gr maslaca.

Na maslac poslagati komade piletine i staviti da se peku. Dole staviti deo sa kožicom.

Posle 45 minuta okrenuti i peći još 30 minuta ili dok ne bude dovoljno rumeno po vašem ukusu.

Za sos, pomešati sve sastojke, maslaca iseckati malo.

Staviti na vatru da provri i kuvati minuta.

Probati da li vam ukus odgovara – ljutina, slanoća, odnos slatko kiselo. Pa ko vam nešto još treba dodati.

Kada je piletina pečena izvaditi je u jednu dublju posudu i preliti ovim sosom.

Dobro sve izmuljati.

Pazite, piletina je pečena i hoće po neki komadić da otpadne, zato polako.

Servirajte uz pomfrit.

Prijatno!

izvor:domacirecepti.net

Lignje u marinadi

Sastojci za 4 Osoba/e:

6 kom. belоg luka
1 kom. limuna
4 kom. krompira
500 g lignji
50 ml maslinovog ulja
1 kom. biberа
15 g peršunovog lista
so

Započni pripremu:

Očišćene i na kolutove isečene lignje propržite četiri-pet minuta na malo maslinovog ulja i na jakoj vatri, tako da dobiju zlatnu boju. U posebnoj posudi napravite marinadu od preostalog maslinovog ulja, usitnjenog belog luka, peršunovog lista, soli i bibera. Lignje prelijte marinadom i servirajte tople uz limun i kuvani krompir.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Pita od tikvica i griza

Sastojci
Potrebno je:

1 kg tikvica
180 g pavlake
1 šolja ulja
4 jajeta
3 kašike mešavine začina
po želji biber
200 g griza
Ostalo:
2 kašike ulja
3 kašike prezli

Priprema:

Tikvicu oljuštiti, očistiti od semenki i narendati. U posudu staviti narendanu tikvicu, dodati jaja, ulje, pavlaku i griz. Začiniti biberom i mešavinom začina. Sve dobro promešati.Pita od tikvica i griza
Okruglu tepsiju podmazati uljem i posuti prezlom. Izliti smesu od tikvica.Pita od tikvica i griza
Peći u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta.Pita od tikvica i griza
Služiti uz salatu po želji ili jogurt.

izvor:recepti.com

Prolećne rolnice

Sastojci za 3 Osoba/e

2 kom. belоg luka
1 kom. biberа
100 g crnog luka
200 g čeri paradajza
1 kom. jaja
500 g kora za pitu
100 g pečuraka
30 ml soja sosa
100 g pirinčanih rezanaca
100 g kupusa
100 g paprike
1 g so
1 kom. šargarepe
100 g zelene salate

Započni pripremu

Kratko prokuvajte 100 g priinčanih rezanaca da omekšaju. Isecite šargarepu, papriku, nekoliko listova kupusa, jedan crni luk, dva čena belog luka, 100 g pečuraka i brzo ih propržite u nauljenom voku. Dodajte malo soja-sosa, posolite, pobiberite i umešajte u smesu pirinčane rezance. Listove pola kilograma kora za pitu isecite na kvadrate dimenzija 20 x 20 i stavite ih na sto. Filujte listove kora prethodno pripremljenom smesom. Na kraju premažite obod kora jajetom i savijte smesu u rolnicu tako što ćete zatvoriti krajeve. Pržite ih u dubokoj posudi na ulju, na umerenoj vatri dok ne dobiju zlatnožutu boju. Servirajte ih uz zelenu salatu i čeri paradajz.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Taljatele sa spanaćem i pršutom

Sastojci:

250 g taljatela

20 g putera

1 mladi crni luk

100 g tanko sečene pršute

50 ml belog vina

100 ml punomasne neutralne pavlake za kuvanje

100 g rendanog parmezana

100 g listova mladog spanaća

so i biber po ukusu

Priprema:

Pastu, kao i uvek do sada, kuvajte u dosta kipuće posoljene vode prema uputstvu sa pakovanja. Ja uvek u vodu stavim dve kašičice soli i ostavim da provri. Neke testenine se kuvaju duže a neke kraće, pa obavezno ispratite ono što piše na pakovanju. Domaće taljatele se kuvaju kraće pa imajte i to u vidu ako pravite sopstvenu testeninu.

Dok se testenina kuva vi počnite sa pripremom sosa. Na puteru propržite sitno seckani mladi crni luk pa dodajte pršutu koju ste isekli na kockice ili listiće. Propržite sve nekoliko minuta pa dodajte vino. Kuvajte uz povremeno mešanje sve dok vino ne ispari pa ulijte neutralnu pavlaku i dodajte 100 ml vode.

Promešajte i ostavite da se krčka dok ne uvri. Za to vreme bi trebalo da su taljatele gotove pa ih procedite i dodajte u tiganj u kojem pripremate sos. Nemojte bacati vodu u kojoj su se kuvale jer će vam možda trebati da doterate sos na kraju. Dodajte i spanać i parmezan pa sve kuvajte nekoliko minuta uz stalno mešanje sve dok se spanać ne skuva. Na kraju začinite po ukusu, dodajte malo vode od kuvanja ukoliko vam nije dovoljno kremasto i poslužite.

izvor:milinkuvar.com

Grilovano meso sa sosom od kikirikija

Sastojci za 3 Osoba/e

2 kom. bibera
200 g krastavca
250 g pavlake
50 g kikirikija
800 g pilećeg filea
5 g soli

Priprema:

Meso nauljite, posolite, pobiberite, začinite vegetom i stavite da odstoji pola sata. Nakon toga raspalite vatru na roštilju ili zagrejte gril tiganj i pecite meso sa obe strane. Za to vreme napravite sos od kikirikija: samleveni kikiriki propržite na malo ulja, potom dodajte oavlaku, so i malo bibera i dobro promešajte. Propržite još malo i servirajte sa mesom i iseckanim krastavcem.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Šavarma

Sastojci za 2 Osoba/e

1 kom. biberа
1 g aleve paprike
1 g cimetа
1 g korijandera
1 kom. krastavca
1 g ljute aleve paprike
1 g muskatnog oraha
1 kom. paradajzа
400 g pilećeg filea
1 kom. mlevenog kima
1 g peršunovог lista
1 g so

Započni pripremu

Piletinu isecite na kockice. Izmešajte pola kašičice mlevenog kima, pola kašičice muskatnog oraha, pola kašičice ljute tucane paprike, pola kašičice aleve paprike, pola kašike cimeta, pola kašičice suvog lišća peršuna, pola kašičice bibera, pola kašičice suvog lišča korijandera i pola kašičice soli.

Utrljajte začine u meso i ostavite da prenoći u frižideru. Sutradan meso rasporedite na nauljeni pleh za pečenje. Pecite 15 minuta sa jedne strane, potom okrenite meso i vratite u renu da se dopeče još 10 minuta dok ne porumeni i sa druge strane. Poslužite uz pita hleb koji je sličan našem somunu, bez sredine, sa dvema koricama koje služe kao džep za smeštanje sastojaka u njega. Isecite paradajz i krastavac, koji su neizostavni uz šavarmu, i dodajte mesu. Uživajte u ovom ukusnom obroku!

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Tikvice punjene ovčjim sirom

Sastojci:

8 malih tikvica, opranih i izdubljene sredine za punjenje

150g starijeg belog ovčjeg sira, krupno izrendano ili izmrvljeno

1 mesnata slatka crvena paprika

1 kašičica senfa od zrna slačice

3-4 kašike sitno seckanog peršuna

2 jajeta, dobro umućena

biber

2 čena belog luka

Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni a manju tepsiju obložiti papirom za pečenje. Tikvice oprati i ukloniti im sredinu. Pomešati sastojke za punjenje: sir, sitno seckanu crvenu papriku, sitno seckan beli luk, peršun, biber i umućena jaja. Tako pripremljenom smesom bogato puniti tikvice. Poklopiti isečenim delom tikvice pa peći 40 minuta u zagrejanoj rerni. Ispečene tikvice po želji preliti mešavinom maslinovog ulja, belog luka i peršuna.

izvor:milinkuvar.com

Jagnjeći vrat

Sastojci za 1 Osoba/e

200 ml belog vina
biberа
1 kom. nane
0,3 kg jegnjećeg mesa od vrata
5 kom. peršuna
10 g šećera
so
50 ml preliva od jagode

Započni pripremu

Dobro operite vrat. Osušite ga i utrljajte so, šećer, biber, peršun, nanu i beli luk.

Stavite vrat u nauljeni pleh i pecite na 250 stepeni oko sat vremena. Potom prelijte sa 200 ml belog vina i vratite da se peče još sat vremena.

Servirajte i ukrasite prelivom od jagoda.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Svinjetina sa grilovanim povćem

Sastojci za 4 Osoba/e

3 kom. lovorovog lista
2 g soli
2000 g svinjskog filea

Započni pripremu

Zagrejte rernu na 250 stepeni. Meso posolite sitnom soli sa svih strana, osim one gde je kožica. Položite u tepsiju za pečenje tako da kožica bude na dnu. Ulijte malo vode, toliko da meso bude 1 cm u vodi. Dodajte listove lovora i povrće po želji. Smanjite temperaturu na 200 stepeni i pecite pola sata. Potom okrenite meso da koža bude na vrhu, posolite krupnom solju i ponovo dodajte malo vode, toliko da meso bude 1 cm u vodi. Sada smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite 90 minuta. Povremeno proverite da li je voda isparila, pa dodajte vode po potrebi. Nakon toga meso izvadite iz rerne i ostavite 15 minuta da se ohladi, a onda secite meso i služite.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Cepkana svinjetina sa pirinčem i pasuljem

Sastojci za 2 Osoba/e

1 kom. biberа
2 kom. bosiljka
300 g crvenog pasulj
2 g origana
200 g pirinča
600 g svinjskog filea
2 g soli

Započni pripremu

U manju posudu stavite so, biber i začine, potom utrljajte u meso. U vrelom nauljenom tiganju zapecite meso sa svih strana, prebacite meso u dublju tepsiju, umotano u alu-foliju i pecite u rerni na 150 stepeni najmanje dva sata. Kada meso bude skoro pripremljeno, skuvajte pirinač u vodi i ocedite ga, potom ga začinite po želji, servirajte i dodajte preko njega crveni pasulj. Servirajte svinjetinu i uživajte u ovom nedeljnom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs