SAVRŠENO MEKA I HRSKAVA: Turska lisnata pogača (VIDEO)

SAVRŠENO MEKA I HRSKAVA: Turska lisnata pogača (VIDEO) foto: Shutterstock

Savršeno mekana lisnata pogača idealna za doručak ili večeru.

Sastojci:

1kg brašna
2 čaše mleka
čaša jogurta
pola praška za pecivo
kasicica soli
40g kvasca
ulje

Priprema:

U posudu staviti brašno, jogurt i mleko, kockicu kvasca, kašičicu prašak za pecivo i kašičicu soli. Sve to zajedno umutiti ručno ili mikserom za testo. Kad je gotovo ostavite da naraste oko pola sata.

Nakon toga pobrašnjite radnu površinu i prebacite testo na nju. Mesite uz dodavanje još malo brašna. Testo treba da bude mekano ali ne sme da se lepi. Podelite ga na 8 delova. Od svake oblikujte lopticu.

Lopticu po lopticu razvaljajte oklagijom. Četiri jufkice su dovoljne za jednu pogaču i još preostale 4 za drugu. Svaku razvaljanu lopticu premažite obilno uljem. Slažite jednu na drugu. Rukama malo rastanjiti to testo. Poslednju koru ne mažete uljem.
Dobro spojte krajeve. Potrebno je razvući što tanje možete. Vodite računa da se ivice ne odvoje.

Dobićete jednu veliku tanku koru. Tu koru namažite sa još malo ulja. Krenite da rolate koru od jednog ka drugom kraju. Zatim uvijte u krug i stavite u posudu u kojoj ćete peći. Ostavite da naraste.

Nakon što je porasla pogaču razvaljajte oklagijom i zagrejte rernu na 180 stepeni. Pogaču premažite jajetom, izbockajte viljuškom i stavite da se peče oko 20 minuta. Nakon toga navalite.

Izvor: Milica Mihailović

Možda će vas interesovati i...