Najukusnija čokoladna pica

Oduševiće vas ova slatka pica, sigurni smo! Uživajte u predivnom ukusu ove neobične poslastice!

Sastojci:

1/4 pakovanja putera ( 2 kašike otopljneog putera)

1/4 šolje eurokrema ili nutele

1/2 šolje isitnjene mlečne čokolade

1/2 šolje isitnjene bele čokolade

2 kašike sitno iseckanih lešnik

testo za picu (može i kupovno)

Priprema:

Testo za picu premažite sa dve kašike otopljenog putera. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni desetak minuta, sve dok en dobije zlatkastu koru. 

Premažite eurokrem ili nutelu preko testa. Pospite iseckanom belom i mlečnom čokoladom. Potom picu vratite u rernu i sačekajte da se čokolada otopi. Na kraju dodajte seckane lešnike.

Izvor: Pressonline

Banane u šlafroku

Sastojci

6 banana

ulje za prženje

šećer u prahu za posipanje

Za testo za pohovanje:

250 g brašna

10 g kvasca

3 dl mlake vode

5 g soli

2 jajeta

čašica konjaka

50 g istopljenog, pa prohlađenog putera

Priprema

1. Cele, neoljuštene banane poređajte u pleh i pecite u dobro zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko pola sata okrećući ih nekoliko puta. Pečene banane oljuštite i isecite svaku uzduž na pola.

2. Napravite testo za pohovanje tako što cete prosejanom brašnu u posudi za mešenje dodati kvasac rastopljen u malo mlake vode, so, žumanca i konjak i od toga, uz dodavanje mlake

vode koliko je potrebno, zamesite tvrđe testo. Izlupajte ga dobro varjačom, pa dodajte preostalu vodu, puter i čvrsto ulupan sneg od dva belanceta. Mutite testo varjačom dok ne dobijete ujednačenu žitku masu malo gušću nego za palačinke.

3. Umočite banane u testo i ispržite ih u većoj količini dobro zagrejanog ulja. Ocedite ih od masnoće, poređajte na tacnu, pospite šećerom i odmah servirajte.

Izvor: Stvar ukusa

Lenja pita s jabukama

Sastojci

Testo:

3 jajeta

čaša šećera

čaša ulja (ili malo manje masti)

2 čaše brašna

čaša jogurta

kesica praška za pecivo (ili kašičica sode bikarbone)

Fil:

1 kg jabuka

2 kašike ulja

šećer po potrebi

2-3 kašike griza

Priprema

1. Za testo u posudi pomešajte jaja, šećer, ulje, brašno s praškom za pecivo i jogurt. Sve dobro izmešajte i napravite testo.

2. Za fil oljuštite jabuke, izrendajte i izdinstajte na ulju. Dodajte griz i šećer po potrebi.

3. Sipajte pola testa u podmazan pleh i pecite par minuta dok se ne uhvati korica. Zatim sipajte fil, preko fila stavite drugu polovinu testa.

4. Pecite 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

5. Kad je pita pečena, možete je posuti šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa

Čokoladni kolač bez brašna

Sastojci

Za tortu:

350 gr čokolade za kuvanje, iseckane

170 gr putera

5 jaja

1 šolja kristal šećera

1,5 kašičica ekstrakta vanile

¼ kašičice kuhinjske soli

¼ šolje nezaslađenog kakaoa u prahu

Za preliv:

120 gr čokolade za kuvanje, grubo iseckane

40 gr putera

Priprema

1. Zagrejati rernu na 150 C, a tepsiju u kojoj ćete peći premažite lagano puterom, a sa strane pospite kakao prahom.

2. Istopite čokoladu i maslac u mikrotalasnoj rerni, ili na pari dok ne postane glatka. U drugoj posudi mutiti jaja, šećer, vanilu, so i 2 kašike vode. Mutiti mikserom dok smesa ne postane penasta. Zatim smanjite brzinu miksera, i postepeno sipajte prethodno rastopljenu čokoladu. Povećajte brzinu i nastavite s mućenjem još oko 30 sekundi, a zatim dodajte kakao prah i mutiti dok se sve ne sjedini.

3. Sipajte testo u već pripremljenu posudu i pecite 40 – 45 minuta, a zatim ostavite da se ohladi i prebacite kolač na tacnu. Pokrijte i držite u frižideru najmanje 6 sati pre služenja ili preko noći.

4. Istopite čokoladu i maslac, uz mešanje dok ne postane skroz glatko. Toplu glazuru sipajte preko ohlađenog kolača, a nožem izravnajte ivice. Nakon toga, stavite kolač u frižider 20 – 40 minuta, dok se ohladi. Pre služenja ostaviti kolač oko 30 minuta na sobnoj temperature da se prohladi.

SAVET: Kolač secite zagrejanim nožem kako biste dobili ravne ivice kolača.

izvor: Stvar ukusa

Čokoladni kolač bez brašna

Sastojci

Za tortu:

350 gr čokolade za kuvanje, iseckane

170 gr putera

5 jaja

1 šolja kristal šećera

1,5 kašičica ekstrakta vanile

¼ kašičice kuhinjske soli

¼ šolje nezaslađenog kakaoa u prahu

Za preliv:

120 gr čokolade za kuvanje, grubo iseckane

40 gr putera

Priprema

1. Zagrejati rernu na 150 C, a tepsiju u kojoj ćete peći premažite lagano puterom, a sa strane pospite kakao prahom.

2. Istopite čokoladu i maslac u mikrotalasnoj rerni, ili na pari dok ne postane glatka. U drugoj posudi mutiti jaja, šećer, vanilu, so i 2 kašike vode. Mutiti mikserom dok smesa ne postane penasta. Zatim smanjite brzinu miksera, i postepeno sipajte prethodno rastopljenu čokoladu. Povećajte brzinu i nastavite s mućenjem još oko 30 sekundi, a zatim dodajte kakao prah i mutiti dok se sve ne sjedini.

3. Sipajte testo u već pripremljenu posudu i pecite 40 – 45 minuta, a zatim ostavite da se ohladi i prebacite kolač na tacnu. Pokrijte i držite u frižideru najmanje 6 sati pre služenja ili preko noći.

4. Istopite čokoladu i maslac, uz mešanje dok ne postane skroz glatko. Toplu glazuru sipajte preko ohlađenog kolača, a nožem izravnajte ivice. Nakon toga, stavite kolač u frižider 20 – 40 minuta, dok se ohladi. Pre služenja ostaviti kolač oko 30 minuta na sobnoj temperature da se prohladi.

SAVET: Kolač secite zagrejanim nožem kako biste dobili ravne ivice kolača.

Izvor: Stvar ukusa

Kandirani đumbir

Sastojci

500 g svežeg đumbira

šećer

Priprema

1. Operite i oljuštite đumbir, iseckajte ga na komadiće približne veličine. Stavite u šerpu i prelijte vodom da ogrezne.

2. Kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta, odnosno dok ne omekša. Ocedite, izmerite i stavite u posudu, pa dodajte istu količinu šećera i 3 kašike vode.

3. Kuvajte na tihoj vatri dok đumbir ne postane proziran i tečnost ispari. Onda na još nižoj temperaturi kuvajte stalno mešajući dok ne postane skoro suv.

4. Đumbir zatim uvaljajte u šećer tako da svaki komadić bude prekriven šećerom. 5. Rasporedite komadiće u odgovarajuću posudu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad se sasvim ohladi, stavite u tegle i dobro zatvorite ili ga uvijte u celofan.

Izvor: Stvar ukusa

Mafini sa belom čokoladom

Ukusni mafini su preliveni slasnim kremom s belom čokoladom.

Sastojci

Za ganače:

365 g bele čokolade

2,65 dl slatke pavlake

 Za testo:

125 g putera

125 g šećera

prstohvat soli

2 jajeta

250 g brašna

kesica vanilin šećera

2 kašičice praška za pecivo

1,25 dl mleka

3 kašike kakaoa

I još:

65 g žumanaca

375 g maskarponea (neslani sir)

45 g svežeg sira

Priprema

1.  Za ganače prvo naseckajte belu cokoladu. Zakuvajte 0,65 dl slatke pavlake, sklonite s ringle pa u njoj rastopite belu cokoladu. Ostavite preko noći u frižideru.

2. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Puter, šećer i so mutite mikserom 3 minuta. Dodajte jaja pa mutite još 2 minuta. Zatim dodajte brašno, vanilin-šećer i prašak za pecivo kašiku po kašiku. Dodajte mleko i mutite dok se masa ne ujednači. Papirne korpice stavite u kalupe za ma ne. Testo podelite na dva jednaka dela. U jedan deo umešajte kakao, zatim ga prošarajte svetlim testom, stavite u korpice i pecite oko pola sata.

3. Preostalu čokoladu rastopite u posudi uronjenoj u vruću vodu, sklonite s ringle, umešajte 0,4 dl slatke pavlake i kremasto ulupajte (da čokolada ostane mlaka). Žumanca ulupajte do svetložute boje i polako dodajte u mus. Od preostale slatke pavlake umutite šlag, umešajte ga u mus i stavite na pola sata u frižider.

4. Pomešajte maskarpone, sveži sir i 140 g ganačea, pa mutite mikserom 5 sekundi. Dodajte 300 g musa i dobro izmešajte. Poslastičarskim špricem ukrasite mafine i dekorišite po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Bombice od badema i kafe

Sastojci

125 g oljuštenih i samlevenih badema

125 g šećera

kašičica instant kafe

2 belanceta

1 razmućeno belance

šećer

Priprema

Pomešajte badem, šećer i kafu, pa mešajući dodajte postepeno belanca dok masa ne postane tako kompaktna da od nje možete praviti željene oblike. Napravite 22 kuglice, uvaljajte ih prvo u razmućeno belance, a zatim u kristal-šećer. Stavite ih u podmazan pleh i pecite u umereno zagrejanoj rerni na 200 stepeni desetak minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Zapečeno voće sa puslicom

Slasno voće "sakrilo" se ispod hrskave kore.

Sastojci:

3 zrele nektarine

400 g kupina

kašičica maslaca za podmazivanje pleha

4 kašika šećera

Za puslice odozgo:

4 belanceta

4 kašike šećera

po želji -100 g kokosovog brašna ili malo seckanih badema 

Priprema:

1. Zarezati krstasto nektarine, ubaciti ih na kratko u kipuću vodu. Odmah stavitipod mlaz hladne vode. Oljuštiti nektarine i iseći ih na kriške. Oprati kupine.

2. Zagrejati rernu i ubaciti posudu za pečenje na kratko. Namazati je maslacem.

3. Umutiti mikserom belanca. Dodavati šećer tokom mućenja, malo po malo. Na kraju umešati pažljivo i kokosovo brašno.

4. Rasporediti voće po posudi za pečenje i posuti šećerom predviđenim za voće. Premazati kolač umućenim belancetom. Peći u rerni 15 minuta, a ako puslica počne da tamni, trebalo bi sve pokriti alu-folijom.

5. Ukoliko želite, možete se poigrati, i odlućiti se za još neko voće poput banana, jagoda, malina, jabuka, krušaka, kajsija...

Izvor: Stvarukusa.rs

Brzi recept za galete!

Ukusne su i slane i slatke, mogu da ih prave i odrasli i deca, a tople i hrskave uz ukusni sos mogu da zamene obrok. Pečene i servirane tople, galete su najboljeg ukusa. Probajte i da ih jedete slane, sa krompirom, lukom ili začinskim biljem.

Recept: 

Odvojite 4 belanca od žumanaca, pa ih ulupajte u čvrst sneg. Kremasto umutite žumanca sa 75 g šećera. Umešajte kesicu vanilin-šećera, prstohvat soli, 250 ml mleka, 200 g brašna i pola kašičice praška za pecivo. Polako umešajte u masu sneg od belanaca. U kalup za pečenje galeta sipajte po dve kašike testa i pecite. 

Testo za galete možete da oplemenite rendanom korom limuna, rumom, mlevenim lešnikom ili kakao-prahom... Mekane i finog voćnog ukusa galete će biti ako u testo dodate sok limuna i izgnječenu bananu. 

„Belgijske galete” prave se od kiselog testa sa kvascem koje mora da odstoji oko 30 minuta i nadođe pre nego što počnete da ih pečete. Dosta maslaca daje fin ukus „briselskim galetama”. Ovo testo možete spremiti unapred i držati u frižideru dva-tri dana, a galete peći po potrebi. 

Kalup za pečenje galeta daje bakinom kolaču oblik. Debele belgijske i briselske galete peku se u četvorougaonom kalupu. Omiljeni su aparati sa srcolikim modlama. Međutim, galete mogu da se prave i na običnom tosteru.

1. Testo zamesite od jaja, šećera, brašna, soli i mleka, i po ukusu dodajte rendanu koru limuna. 

2. Kalup za pečenje galeta podmažite svakog puta pre nego što sipate testo u njega, pa se galete neće lepiti za dno.

3. Nemojte da sipate previše testa u kalup, jer će u suprotnom curiti na sve strane - dovoljne su jedna do dve kašike po kalupu. 

Izvor: LISA.RS

Slatke bombice od kokosa i kikirikija

Neodoljive kuglice osvojiće srce svakog sladokusca.

Sastojci:

200-300 g kikirikija

250 g margarina

200 g oraha

100 g sitno izlomljenog keksa (može i krupno mleveni)

sok od 1 limuna

kokos (ili mleveni orasi) za valjanje kuglica

Priprema:

Kikiriki sameljite, dodajte margarin i limunov sok. Lepo sjedinite, dodajte usitnjene orahe, a na kraju smrvljen keks. Sve dobro izmesite, pravite male bombice od smese i uvaljajte ih u kokos.

Izvor: Stvarukusa.rs

Torta s bobičastim voćem i bademima

Sastojci

Za testo:

2 jajeta 

100 g šećera

so 

50 g brašna 

50 g mlevenih badema

Za krem:

6 listova želatina 

300 g bobičastog voća (kupine, jagode, maline...)

75 g šećera 

kesica vanilin šećera

kašika limunovog soka 

400 ml slatke pavlake

Za ukrašavanje:

300 g bobičastog voća

2 kašike šećera

pakovanje crvenog preliva za torte

250 ml soka od kupina

250 ml slatke pavlake

kesica učvrššćivača za šlag

4 kašike seckanih badema

Priprema

Testo

1. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Okrugli pleh (prečnika 26 cm) obložiti masnim papirom.

2. Razdvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti. Žumanca, šećer i so penasto umutiti.

3. Brašno i bademe pomešati sa belancima, pa sve dodati kremu.

4. Masu za testo usuti u pleh, pa peći oko 20–25 minuta. Ostaviti da se ohladi na kuhinjskoj rešetki.

Krem

1. Omekšati želatin. Oprane bobice izmiksati. Pomešati sa šećerom, vanilin šećerom i sokom od limuna. U tankom mlazu dodati želatin. Kada krem počne da se steže, dodati prethodno umućenu pavlaku.

Ukrašavanje

1. Gotovo testo staviti u kalup sa prstenom. Filovati kremom, pa hladiti oko 2 sata. Oprane i osušene bobice rasporediti po kremu.

2. Od preliva za torte u prahu, šećera i soka napraviti preliv. Preliti preko voća, pa hladiti oko 60 minuta. Skloniti prsten oko torte.

3. Pavlaku umutiti zajedno sa učvršćivačem i premazati obod torte. Ukrasiti listićima badema.

Izvor: Stvar ukusa

Brza plazma torta sa čokoladom i žele bombonama!

Sigurno da ste negde već probali neku od varijanti ove popularne i ukusne torte. Malo je "jača", ali neodoljiva i uvereni smo da ćete je voleti!

Sastojci:

 600 g mlevene plazme

100 g mlevenih oraha

200 g čokolade

2 kašike ulja

200 g šećera u prahu

250 g margarina

2 jajeta

200 ml soka s ukusom pomorandže

300 g sitno iseckanih žele bombona

Priprema:

1. Jaja, margarin i šećer izmiksajte. Dodajte plazmu, orahe i 100 g rendane čokolade.

2. Sipajte sok i dobro "umesite" dok se sve ne sjedini. Stavite plazmu na poslužavnik i oblikujte tortu. Preko nje stavite glazuru od istopljene čokolade (preostalih 100 g) i ulja. Kao alternativa, može da posluži i šlag.

Izvor: Pressonline, Stvarukusa

Šnenokle

Sastojci:

- jaja5 komada

- šećer 6 kašika

- mleko 1 l

- vanil šećer 2 kesice

- brašno 2 kašike

Uputstvo za pripremu:

Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti belanca u čvrst šne.

Mleko sipati u šerpu i kuvati ga dok ne proključa. Zatim smanjiti temperaturu, pa kašikom vaditi sneg od belanaca i lagano spuštati u mleko.

Knedle od belanaca kuvati minut sa jedne strane, pa ih lagano okrenuti i kuvati još minut sa druge strane.

Potom ih vaditi rešetkastom kašikom i spuštati u pripremljenu posudu (činiju).

Kada su knedle od belanaca gotove, spremiti krem: umutiti žumanca sa šećerom i vanil šećerom, pa dodati brašno i sve dobro umutiti mikserom da se dobije gust krem. Na kraju dodati jednu kutlaču mleka u kome su se kuvale knedle, i sve dobro izmešati.

Dobijenu smesu sipati u preostalo mleko u kome su se kuvale knedle i mešati neprekidno dok se ne zgusne.

Pripremljeni krem preliti preko belanaca, ostaviti da se ohladi pa staviti u frižider do služenja.

Izvor: Blic žena

Domaće karamele

Sastojci

1 1/4 šolje smeđeg šećera

1 2/3 šolje belog šećera

1 šolja putera1 šolja kukuruznog sirupa (može i med kao zamena, ili šećerni sirup od vode u razmeri voda:šećer=1:2)

1 1/4 šolje slatke pavlake

3/4 šolje punomasnog mleka

2 kašičice ekstrakta od vanile

Priprema

1. Braon i beli šećer stavite u šerpu i u to dodajte maslac, kukuruzni sirup, slatku pavlaku, mleko i vanilu.

2. Kuvati na ringli, povremeno mešajući. Da li je dovoljno kuvano isprobaćete tako što ćete staviti malu količinu sirupa u hladnu vodu. Ako se formira kruta lopta, znači da je gotovo.

3. Razlijte masu u pleh, ostavite da se skroz ohladi i oštrim nožem isecite na odgovarajuću veličinu.

Izvor: Stvar ukusa

Ledena torta od šljiva

Potrebno je: 

500 g šljiva, 80 g crne čokolade, 50 g kornflejksa, 8 listova crvenog želatina, grančica ruzmarina, 4 kašike tečnog meda, 200 ml soka od grožđa, 250 g nemasnog krem sira i 100 g milerama.

priprema:

1. Čokoladu isecite na krupnije komade i otopite na pari ili u mikrotalasnoj rerni. Dodajte malo izmrvljen kornflejks i mešajte dok se ne sjedini sa čokoladom. Okrugli kalup prečnika 18 cm obložite masnim papirom, sipajte čokoladni kornflejks i ostavite da se dobro ohladi.

2. Listove želatina otopite u hladnoj vodi. Šljive operite, prepolovite, izvadite koštice i kuvajte ih na umerenoj temperaturi sa ruzmarinom, sokom i medom. Kada šljive omekšaju, sklonite s ringle, izvadite ruzmarin, dodajte oceđen želatin, štapnim mikserom dobro umutite i ostavite da se hladi.

3. Krem sir i jogurt penasto umutite mikserom i pomešajte sa 2/3 pirea od šljiva. Preko čokoladnog kornflejksa prvo sipajte krem sa šljivama, zatim preostzli voćni pire i poravnajte plastičnom lopaticom.

4. Viljuškom malo prošarajte po površini kolača (kao na slici). Tortu ostavite da odstoji u frižideru minimum četiri sata da se sasvim ohladi i stegne. Pre serviranja, isecite na kriške i ukrasite šljivama.

Izvor: Večernje novosti

Osvežavajući sladoled od dinje

Osvežavajuća poslastica zavodljivog ukusa dinje s primesom limuna. Idelano za letnje dane! Prijatno!

Sastojci:

300 ml slatke pavlake

175 g šećera

1 zrela dinja srednje veličine

sok od 1 limuna

Priprema:

1. U šerpi pomešajte šećer i slatku pavlaku. Stavite da proključa i mešajte dok se šećer ne otopi, pa sklonite sa vatre.

2. Skinite koru sa dinje, očistite od semenki i iseckajte na sitne komadiće, pa je stavite u blender zajedno sa sokom od limuna i pasirajte dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte smesu od slatke pavlake i šećera, pa još malo mutite u blenderu.

3. Smesu sipajte u posude i stavite da odstoji u zamrzivaču preko noći. Služite sa malinama, jer njihov osvežavajući ukus odlično ide uz delikatan ukus dinje.

Izvor: stvarukusa.rs

100 kolača u jednom: Ovo je najlakša i "najpraktičnija" poslastica na svetu!

Tragate za jednostavnim, a ipak ukusnim kolačem čiji su sastojci povoljni, a priprema neodoljivo brza i laka? Onda je ovo pravi recept za vas! Bacite pogled na ovo poslastičarsko "čudo".

Sastojci:

- 200 g omekšalog putera

- 250 g šećera

- 2 veća jaja

- 200 g pavlake

- 300 g brašna

- 3 kašičice praška za pecivo

Priprema:

Mešajte šećer i puter sve dok se lepo ne sjedine, a zatim dodajte jedno, pa drugo jaje, i opet dobro umešajte. Dodajte pavlaku, ponovo izmiksajte. U smesu dodajte brašno i prašak za pecivo i mešajte u homogenu smesu. Pecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni 45 minuta ako je pleh širi, a ako je dublji pecite oko sat vremena.

Sva čarolija ove poslastice je što je ona "100 kolača u jednom". Naime, samo uz pomoć jednog dodatka promenićete njen ukus, a najbolja stvar je što po želji možete dodavati baš šta god vam padne na pamet - sitno seckano voće, cimet, kakao, pomorandžinu koru, sitno izlomljenu čokoladu, malo eurokrema, višnje, bademe, orahe, lešmnike, kikiriki puter... Igrajte se sa ovim receptom i uživajte u kolaču uz kafu, čaj ili čašu soka od pomorandže. Prijatno!

Izvor: Pressonline

Prženi sladoled

Možda su letnji dani idealni za brze poslastice oko kojih nema muke, ali ipak svaki trud oko pripreme ovog neodoljivog slatkiša isplatiće vam se! Obradujte porodicu i prijatelje neverovatno ukusnim dezertom - prženim sladoledom! Prijatno!

Dezert kome je nemoguće odoleti: Prženi sladoled

Sastojci:

- 500 g sladoleda po želji

- 50 g oštrog brašna

- 1 jaje

- 50 g prezli

- 200 ml slatke pavlake

- voće za serviranje uz sladoled (po želji) 

Priprema:

Kašikom za sladoled oblikujte kugle od  zamrznutog sladoleda. Vratite ih ponovo u zamrzivač kako bi se dodatno stvrdle. Takve, dobro, dobro zamrznute kugle, uvaljajte u brašno, potom u razmućeno jajo i na kraju u prezle. Ponovo ih stavite u zamrzivač, dok čekate da se duboko ulje za prženje zagreje. Ubacite kugle u duboko ulje na kratko, tek toliko da porumene, a ne rastope se. 

Prženi sladoled služiti uz šlag od slatke pavlake i sitno anrezane banane i jagode. Prijatno!

Izvor: Pressonline

Brza torta sa bananama i keksom

Sastojci

250 g prah šećera

250 g margarina

250 g mlevenog keksa

4 kisele jabuke izrendane bez kore

5 banana

4 kesice šlaga

Priprema

Margarin umutite s prah šećerom. Dodajte mleveni keks, narendane jabuke i 3 izgnječene banane. Formirajte tortu od polovine mase. U sredinu stavite iseckane 2 banane i preko toga drugi deo mase. Odozgo ukrasite umućenim šlagom.

Izvor: Stvar ukusa