TURSKA BAKLAVA SA ORASIMA

 

Sastojci:

1 pakovanje tankih kora za pitu

300 g krupno mlevenih oraha

1/2 kašičice mlevenog kardamoma ili cimeta

250 g putera

Sirup ↓

400 g šećera

500 ml vode

Priprema:

Skuvajte sirup od vode i šećera taako što ćete ih pomešati u šerpi i staviti da provre zajedno. Kuvajte još 10-ak minuta tj. dok se sirup blago ne zgusne. Sklonit sirup sa vatre i ostavite do korišćenja. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kore skrojite prema posudi u kojoj ćete ih peći. Ja sam koristila vatrostalnu činiju dimenzija 20×30 cm. Orahe sameljite na krupno ili na sitnije ukoliko vam se tako više dopada i pomešajte ih sa kaardamomom/cimetom. Puter otopite.

Premažite dno posude puterom a zatim stavite jednu koru. Premažite je putrom pa preklopite sledećom. Tako nastavite dok ne utrošite polovinu kora. Ne morate se truditi da potrošite sve kore, možete sami odredite koliko ćete potrošiti time što ćete naređati tako da budete zadovoljni visinom baklave. Negde na polovini pospite orahe pomešane sa kardamomom. Koru na koju stavljate orahe obavezno premažite puterom. A zatim nastavite sa korama i puterom do kraja. Kada ste završili, premažite puterom odozgo i stavite baklavu u frižider na 10 minuta.

Stajanje u frižideru će olakšati sečenje. Secite baklavu po vašoj želji. Ukoliko vm zafali ideja, možete da pogledate detaljna uputstva kako sam sekla baklavu sa makom pre nekoliko nedelja klikom ovde. Nakon sečenja prelijte ostatkom putera ukoliko ga ima. Pecite baklavu 20-ak minuta u zagrejanoj rerni a zatim je vrelu prelijte ohlađenim sirupom.

izvor:milinkuvar.com

 

Možda će vas interesovati i...