Stručnjaci upozoravaju da će zbog sve većeg broja ljudi na zemlji i klimatskih promena, hrane kakvu danas znamo, biti sve manje. Međutim, naučnici već uveliko rade na rešenjima tog problema. Neka od tih rešenja kao što su genetičko modifikovanje i pravljenje hrane u laboratorijama izazivaju podozrenje i debate, a neka…
U istraživanju agencije Smart Plus Research o prehrambenim navikama ljudi u Srbiji učestvovalo je 1.050 ispitanika. Da smo uspeli da se držimo podalje od brze hrane pokazuje čak 92,4 odsto ispitanika koji su na pitanje koju hranu najčešće jedu odgovorili kuvanu, koju pripremaju sami ili njihovi ukućani. Ipak, nismo mi…
Već duže vreme se govori da je aktivni ugalj čudotvorac za ljudsko telo. Još u antičko doba su ga Egipćani i Grci koristili kao lek, a nedavno je ponovo postao popularan. Ljudi veruju da konzumacija uglja u obliku tableta, praha ili tečnosti pomaže telu da se reši raznih otrova. Ali,…
Verovatno u prodavnici automatski posegnete za njima, iako se ispod natpisa krije hrana koja ima vrlo malo ili nikakve veze s onim što od te namirnice zapravo očekujete. Ovo je lista od 12 najčešćih natpisa na prehrambenim proizvodima. 1. PrirodnoNe dajte se prevariti. 'Prirodno' ne znači da je i zdravo,…
Ako ste se prejeli i osećate se toliko sito, odmah imate osećaj da ste se „automatski“ ugojili. Imamo jednu dobru i jednu lošu vest. Sve što ste pojeli preko uobičajenog obroka ne znači da ste istog trenutka dobili kilograme. Naprotiv, koliko jedete u trajanju od pet dana ili jedne nedelje,…
Sirće, osim što je odlično za vašu salatu, može da posluži i kao lek. Najbolje je sipati dve do tri kašičice sirćeta u čašu mlake vode, i popiti natašte, a ako želite da smršate i ubrzate metabolizam, to možete da uradite pre svakog obroka. Jabukovo sirće možete koristiti za: Smanjenje…
Za što god ih koristite verovatno ih ne koristite na način na koji ih je proizvođač namenio - kao ni većina ljudi. Ovo je prvobitno bila prava namena fioke ispod rerne... Verovatno ste i vi među ljudima koji u fioci ispod rerne drže masni papir, foliju, poklopce ili kalupe za…
Da kašika meda dnevno, sa vodom, čajem ili jabukovim sirćetom, jača prirodnu otpornost organizma, odavno je poznato. Nije, međutim, svima poznato da je baš ta jedna kašika prava mera. Upravo je to količina pčelinjeg proizvoda koja podiže nivo antioksidanasa, važnih u borbi protiv brojnih bolesti. Med sadrži različite količine polifenola,…
Kofein je najkorišćeniji psihoaktivni sastojak na svetu. I to s dobrim razlogom - budi nas, pomaže da ispunimo obaveze i puni nas energijom. Ljudi, međutim, često brinu treba li da ograniče unos kofeina ili da ga potpuno izbace iz upotrebe. Iako previše kofeina može da izazve nesanicu, nemir i ubrzani…
Pivo je jedno od najpopularnijih i najomiljenijih pića koje je svoju popularnost sticalo vekovima, a koristilo se ne samo u ishrani, već i kao lekovito sredstvo i deo religijskih rituala. U današnje vreme, možda baš zbog svoje popularnosti, pivo je često okrivljeno za gomilanje masnih naslaga na abdomenu, odnosno za…
Dobro je poznato da kvalitetna ishrana čini, otprilike, 70 odsto našeg zdravlja i fizičkog izgleda, zato je itekako korisno znati koje namirnice nam mogu pomoći u postizanju tog cilja. Proizvođač energetskih pločica Kind analizirao je mišljenja ukupno 740 registrovanih dijetetičara i nutricionista šitom SAD-a i napravio listu pet supernamirnica za…
Za one koji vole da jedu sir, stiže lepa vest. Svi siroljupci biće zadovoljni vestima da "dobra porcija" sira smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. Dnevna porcija od 40 grama sira smanjuje rizik od razvoja bolesti srca za čak 14 posto, piše The Sun. Istraživači u Kini došli su…

Možda će vas interesovati i...