Kako se pije širom sveta?

U drevna vremena alkohol je gotovo isključivo služio kao “karta” za religiozne rituale. Ipak, hedonističko društvo kog smo deo, sada je promenilo njegovu ulogu.

Gotovo svaka zemlja na svetu ima specifične navike u ispijanju alkohola. Dok neke sasvim izbacuju alkohol (Saudijska Arabija), druge ga uključuju u sve aspekte življenja (Australija). 

Predstavljamo vam deset zemalja sveta u kojima se količinski popije najviše alkohola:

10. Francuska (Vino)

Kada Francuzi piju, to je uvek vino i to za vreme obroka. Vino prati njihove duge ručkove i večere, ispresecane cigaretama i razgovorom, što je možda razlog zbog kog zadržavaju vitku figuru.

9. Italija (Vino)

Kao i kod Francuza, vino i hrana važan su deo italijanske kulture. Vino je deo njihovog nasleđa i smatra se običnim pićem, pa ovde nećete naći ljude koji “mućkaju” i “njuškaju” svoje čaše, kao što je to slučaj u ostatku Evrope i sveta. Takođe, uvek piju lokalna vina, ukoliko ne uživaju u nekom posebnom aperitivu.

8. Češka (Pivo)

Češka je mnogo uložila u svoju pivopijsku tradiciju. Ovde se piju lageri i pilsneri, a nedavna ograničenja prodaje žestokih alkoholnih pića, vezana je za povećan broj slučajeva trovanjem alkoholom, što je samo dodatno povećalo prodaju piva. 

Nimalo slučajno, lokalna piva odlično se slažu sa tradicionalnim češkim specijalitetima.

7. Australija (Pivo i vino)

Kada je Australija na samom početku bila kontinent zatvorenika, rum je bio glavna valuta, kažu legende. 

U skladu s tim, opijanje je bilo uobičajeno, a danas je pretvoreno u glavnu društvenu aktivnost. U Australiji je znak lošeg ukusa ukoliko pijete sami, što znači da u društvu i danju i noću možete uživati u omiljenom piću.

6. Danska (Sve)

U Danskoj sva pića imaju svoje mesto. Među njima nema favorita. Niske cene i opušten odnos prema opijanju čine vinarije, koktel barove i pabove prepune od “jutra do sutra”.

5. Nemačka (Pivo)

U Nemačkoj pivo i voda koštaju gotovo isto. Pšenična piva ovde su specijalitet, a ona su i povod zbog kog mnogi odlaze na Oktoberfest.

4. Rusija (Votka)

Votka je Rusima “u krvi”. Loša strana ove navike su problemi koje izaziva alkoholizam. Tako u ovoj zemlji jedan od pet muškaraca umre od zdravstvenih komplikacija izazvanih alkoholizmom.

3. Engleska (Pivo)

Englezi su čuveni po tradiciji ispijanja alkohola, a čuveni pabovi samo su doprineli toj reputaciji. Zato i ne čudi što su alkoholizam i ciroza jetre u porastu.

2. Finska (Votka)

Kao i Rusi, Finci se sa surovim zimama suočavaju tako što piju mnogo votke. Ovde je zimi gotovo stalno mračno, zbog čega piju i više nego Rusi.

1. Irska (Pivo)

Irci su zauzeli neslavno prvo mesto. U irskoj kulturi opijanje je sasvim prihvaćeno kao tradicija. Na kraju krajeva, ovde je izmišljen Dan svetog Patrika i irska kafa.

Možda će vas interesovati i...