Poslednjih nekoliko godina gotovo je nemoguće kupiti paradajz koji ima onaj stari prepoznatljivi miris i ukus. Poslednja istraživanja pokazala su da se to nije desilo samo od sebe, već da je tranzicija iz "sočno i ukusno" u "plastično" trajala nekoliko godina i posledica je masovnog uzgajanja u komercijalne svrhe.Međunarodni tim…
Slanina. Dok neki čeznu za njom, ali je izbegavaju u širokom luku kako bi sačuvali dobro zdravlje i liniju, drugi je bez griže savesti jedu gotovo svakodnevno, tvrdeći da je zdrava. Ko je od njih u pravu? Ako pripadate grupi onih koji jedu slaninu, treba da znate da u ovoj…
Nisu sve vrste luka za sva jela. Nije svejedno da li stavljate u jelo žuti ili ljubičasti luk, srebrnjak, slatki luk ili praziluk. Takođe, važno je da znate i kako se koja vrsta luka reže. Žuti luk Ovo je vrsta koju ljudi najčešće koriste u pripremi jela. Radi se o…
Kurkuma je jedna od najzdravijih biljaka, a može se dodavati i slatkim i slanim jelima. Kurkuma je namirnica broj jedan kada je reč o detoksikaciji organizma. Smanjuje upalne procese i postala je popularna kao glavni izvor antikancerogenog svojstva. Ipak, mnogi ne znaju kako da je ispravno konzumiraju. Jedna kašika kurkume…
Ćelije raka bi mogle da budu uništene pomoću kapsaicina, jedinjenja koje je jedan od glavnih sastojaka ljutih paprika. Konzumiranje sirovih paprika ili kao sastojaka sosova i salata moglo bi da deluje preventivno protiv simptoma karcinoma. Kapsaicin, sastojak ljutih papričica koji je odgovoran za vatreni osećaj koji imamo u ustima kada…
Za razliku od pokvarene hrane, ona ne smrdi, već stoji na vrhu, odbijajući nas da jedemo ono što se izuzev buđi čini savršeno dobrim hlebom. Međutim, šta bi se dogodilo da takav hleb pojedemo? Stručnjaci kažu kako nema jednostavnog odgovora, već je rizik za zdravlje jednak kao i da popijemo…
Pica je zdrava. I nije zdrava. Sve zavisi od sastojaka od kojih je napravljena i u kojoj količini je jedete. Zavisno od vrste testa, količine sira i svega onoga što se stavi na testo, pica može da varira između nutritivno pristojnog i katastrofalnog obroka. Čak i zdrave varijante pice imaju…
Tokom leta gotovo da ne možemo da zamislimo obrok bez njega. Paradajz je voće koje smatramo povrćem, dolazi nam u različitim oblicima i ima vrlo široku primenu u kulinarstvu. 1. Do 17. veka, paradajz je nazivan ljubavnom jabukom, pošto se verovalo da ima afrodizijačka svojstva. 2. Italijanski naziv za paradajz…
Feta sir je najstariji sir grčke tradicionalne kuhinje, napravite ga i vi. Originalno, feta sir se pravi od kozjeg mleka, ali ni od kravljeg neće biti ništa lošiji. Sastojci: 2 l mleka1 kašika jogurta 2 kašike sirilapola kašičice soliPročitajte 6 razloga zašto je dobro jesti sir.Za surutku: 5 kašika soli…
Dobre vesti za siroljupce: ova mnogima omiljena namirnica ipak ne škodi kardiovaskularnom sistemu. Naučnici koji su pregledali 29 dosadašnjih studija o uticaju mlečnih proizvoda na krvne sudove nisu pronašli dokaze da sir i ostali proizvodi od mleka povećavaju rizik od smrti, srčanog ili moždanog udara. Iako su mnogi mlečni proizvodi…
Maslinovo ulje trebalo bi da postane sastavni deo ishrane jer može da se koristi za gotovo sva jela i salate. Ako imate više od 50 godina, poslednji je trenutak da počnete da ga upotrebljavate, naročito ako imate hipertenziju, anginu pektoris, lošu cirkulaciju, povišen holesterol i masnoće u krvi, masnu jetru...…
Konzumiranje putera i pavlake neće vam ugroziti zdravlje ako brzo hodate 22 minute dnevno, rezultati su najnovijeg istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji. Prema mišljenju lekara, izbegavanje zasićenih masti u ovim proizvodima ne čini ništa da suzbije bolesti srca. Lekari, predvođeni kardiologom Asimom Malhotrom, kažu da je pogrešno uverenje da zasićene…

Možda će vas interesovati i...