Jesu li zelene paprike otrovne? Gubi li vaš organizam previše tečnosti ako pijete kafu? U koje doba dana je najbolje jesti? Poplava mitova o zdravoj ishrani zbunjuje mnoge ljude. Evo šta o šest popularnih uverenja kažu nemački stručnjaci. Članovi Nemačkog udruženja za ishranu (DGE) kažu da bi prema mnogim mitovima…
Sezona slava uveliko traje, svim domaćicama zadaje glavobolju priprema slavske trpeze i slavskog menija. Pored dekoracije stolova koja je jedna od najvažnijih elemenata kada se priprema slava, pravilno postavljanje pribora za jelo je bitan faktor dobro postavljene trpeze. Funkcionalan i lepo postavljen sto privući će pažnju svih gostiju. Svim domaćicama…
Svako od nas, posebno žene, ne voli kada nam kućna bela tehnika, dobije žućkastu boju. Isto važi i za stare televizore i monitore, kućišta kompjutera, tastature… pogledate oko sebe, a sve ima neku žutu boju i nije vam jasno kako se to desilo kad redovno brišete prašinu. Kako i zašto…
Kiseli kupus je namirnica bez koje retko ko može da zamisli dugu i hladnu zimu. Iako je on riznica mnogih koristnih materija, ipak postoje i loše strane ove namirnice. Mane kiselog kupusa 1.Velika količina soli Za kišeljenje kupusa se koristi velika količina soli, a to nije zdravo, pogotovo što se…
Gotovo su svi upoznati sa zdravstvenim prednostima koje nam pruža luk, ali o ovoj čudesnoj biljci postoji toliko informacija koje je korisno znati. Ovo su činjenice koje mnogi ne znaju a koje mogu pomoći da se bolje upozna biljka i upotrebi u službi našeg zdravlja. 1. Sirov, sveže naseckan ili…
Doručak je najvažniji obrok dana. Nutricionisti i lekari za ovaj obrok preporučuju ovas, jer on smanjuje rizik od nastanka bolesti srca. Ovas treba da bude visokokvalitetan, ekološki prihvatljiva i bez nečistoća i stranih čestica. Da biste poboljšali ukus ovsenih pahuljica, dodajte mešavinu svežeg voća, oraha, cimeta, pavlake ili jogurta s…
Grupa naučnika iz Izraela tvrdi da je hrana koja u sebi ima „dobre bakterije“, odnosno probiotike, gotovo beskorisna. Njihova studija je jedna od najnaprednijih analiza, koja treba da objasni šta se dešava kada ljudi konzumiraju probiotike. Oni se smatraju zdravim i dobrim za creva, ali rezultati pokazuju da imaju malo…
I dok danas postoji veliki broj dijeta koje se zasnivaju na kalorijskom deficitu ili određenoj grupi namirnica, istina je da se telesna masa može održavati ili smanjiti obrocima u određeno vreme. Obroci mogu zavisiti od izbora namirnica, odnosno njenog sadržaja. Mnogima omiljeni ugljeni hidrati, poput peciva, testenine, sladoleda možete konzumirati…
Hleb je na lošem glasu pa ga mnogi izbegavaju u svakodnevnoj ishrani. A da li je hleb zaista toliko loš? Negde između antiglutenskog trenda i dijeta bez ugljenih hidrata, hleb je gotovo postao nova cigareta. Razotkrivamo neke od najvećih mitova o hlebu: Mit 1: Hleb ima prazne kalorije To zavisi…
Svetska potražnja za avokadom sve više raste. Ali zemlje koje ga uzgajaju, recimo poput Čilea, zbog masovnog uzgoja imaju problem sa nestašicom vode i zaštitom životne sredine. Tamno zelena stabla avokada niču iz zemlje koju okružuju suva brda. U regionu Petorka, oko 220 kilometara severno od glavnog grada Čilea, Santjaga,…
Izmišljen u Francuskoj kako bi olakšao profesionalnim kuvarima da seku velike količine hrane, multipraktik je postao nezaobilazan ukras domova Izmišljen u Francuskoj kako bi olakšao profesionalnim kuvarima da seku velike količine hrane, multipraktik je postao nezaobilazan ukras domova. Na svu sreću jer se njegova funkcija ne završava na seckanju povrća.…
Izuzetno zdrav mirisni orah, koji je mnogima jedan od omiljenih začina, ima i svoju lošu stranu. U prevelikim količinama izaziva mučninu, grčeve i halucinacije, kao i nepravilan rad srca, dermatitis, alergije… Iako postoji opasnost od smrti, takvi slučajevi se dešavaju izuzetno retko. Maksimalna količina koja dnevno sme da se konzumira…

Možda će vas interesovati i...