Potrebno je:

• 1,5 do 2 kg ribe deverike
• glavica crnog luka
• veza lista peršuna
• začin od sušenog povrća
• ulјe

Priprema:

Ribu dobro očistiti od krlјušti (od repa ka glavi), izvaditi utrobu, oprati i obrisati suvom krpom. Nožem zarezati na svaka dva centimetra ukoso prema repu. Zatim ribu posuti začinom. Luk iseckati i pomešati sa seckanim peršunom, pa nadevom puniti ribe i slagati u pleh obložen alumofolijom.

Preliti ribe ulјem i peći u rerni 45 minuta na 200 stepeni, da porumene.

Ovaj jednostavan i brz recept za lјubitelјe rečne ribe dobili smo od beograđanina, strasnog pecaroša, Jugoslava Milisavlјevića.

Deverika je ukusna i jeftina riba. Može se naći kod alasa. Najbolјe je kupiti već očišćenu.

Izvor: Politika

 

Verovatno najlakši način da spremite ribu jeste da je ispečete na crnom luku, a ukus će vas potpuno osvojiti. Ribu prvo je marinirajte kako bi upila sve začine, a onda je ispecite i servirajte sa salatom po izboru.

Sastojci:

3 ribe po želji
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice belog luka u prahu
1 kašičica italijanskog začina
1/2 kašičice bibera
1 kašičica dimljene paprike
30 ml ulja
2-3 crna luka

Priprema:

Prvo isecite ribu na komade pa je poređajte u vatrostalnu posudu. Začinite i prelijte uljem, pa dodajte začine.

Dobro utrljajte začine i ulje u svaku ribu, pa pokrijte folijom i ostavite da se marinira pola sata.

Isecite crni luk na rebarca, pa poređajte u tepsiju. Stavite ribu preko, pokrijte pek papirom koji ste malo pokvasili i pecite na 190°C oko 30-35 minuta.

Prijatno!

Ovaj recept za pastrmku je idealan i jedini je koji će vam trebati u budućnosti.

Zbog svog visoko proteinskog sastava i niske kalorijske vrednosti pastrmka je neizostavan deo jelovnika svake osobe koja vodi računa o zdravoj ishrani. Pastrmka je izuzetno bogata sa kalijumom, fosforom, kompleksom B vitamina, selenom. Pogledajte kako da spremite pastrmku u rerni lako, a poslužite sa krompir salatom ili pirinčem.

Sastojci:

4 pastrmke
300 ml belog vina
1 veza peršuna
1 veći limun
3 čena belog luka
5 kašika ulja
70 g posnog margarina

Priprema:

Ribu presecite po dužini i očistite unutrašnjost, operite i osušite. Posolite i pobiberite i spolja i unutra. Stavite u tepsiju i ostavite u frižideru nekih 30-45 minuta.

U posudi pomešajte ulje, belo vino, seckani peršun i mleveni beli luk, kao i limunov sok. Pre toga isecite 4 koluta. Tepsiju obložite pek papirom i u svaku ribu sipajte malo marinade (tako gde ste presekli).

Prelijte preostalom marinadom (ostavite malo da prelijete i drugu stranu), pa okrenite na drugu stranu i opet prelijte. Poređajte preko svake ribe kolut limuna i stavite parče posnog margarina. Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 40 minuta.

Izvor: stvarukusa.mondo.rs

Složenac sa sardinama, krompirom i drugim povrćem je jedno od onih ukusnih jela za čije vam spremanje neće trebati puni ni vremena ni znanja.

Preukusno jelo preliveno jogurtom i jajima je sočno koje će se dopasti celoj porodici, a ako imate zemljanu posudu obavezno spremajte u njoj jer će ukus biti još bolji. Sastojci nisu skupi, a priprema je nikad jednostavnija.

Sastojci:

5 krompira
2 jajeta
4 kašike jogurta
1 kašika parmezana
100 ml vode
2 kašike maslinovog ulja
1/2 crnog luka
puter
300 g čeri paradajza
1 kašika paradajz paste
2 konzerve sardine

Priprema:

Krompir sitnije iseckajte, pa stavite da se kuva. Zatim u posudi umutite jaja i jogurt, posolite i pobiberite, pa dodajte vodu, maslinovo ulje, parmezan i sjedinite.

Na puteru ispržite crni luk iseckan na rebarca, pa dodajte čeri paradajz isečen na polutke. Zatim sipajte paradajz pastu i pržite. Pred kraj dodajte sardine koje ste iseckali i procedili. Pospite bosiljak i promešajte.

Posolite i pobiberite, pa promešajte. Krčkajte dok ne omekša. U tepsiju stavit 3 kockice putera, pa rasporedite kuvani krompir koji ste procedili.

Preko stavite povrće i sardine, pa sipajte preliv od jogurta i jaja. Malo promešajte, pa pecite u rerni na 190°C oko 20 minuta.

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=pIpJf0vL22o&ab_channel=AlleRezepte

Za spremanje ribe nekako uvek se nametnu dva načina. Jedan je pečenje u ulju a drugi u rerni koji je i mnogo zdraviji. U ovoj kombinaciji je dodata i kukuruzna palenta (krupno kukuruzno brašno) da bi korica bila malo hrskavija.

Na isti način može da se pripremi i oslić.

Sastojci:

4 skuše, svaka oko 250 gr
1 kašika soli
biber i beli luk u granulama
kukuruzna palenta
maslinovo ulje

Priprema:

Skuši odseći glavu i dobro je oprati iznutra.

Dok perete ona pušta neku čudnu crnu boju, zato dobro operite do unutrašnje kosti. Unutrašnju kost posebno dobro istrljajte.

Zatim usolite sa obe strane, kao kada solite šnicle.

Uključite rernu na 200 stepeni.

U pekač stavite papir za pečenje, pa ga premažite četkicom sa malo ulja.

Pospite po ribi malo bibera i belog luka u grnulama i svako parče uvaljajte u kukuruznu palentu.

Poslažite u pleh i stavite da se peče.

Posle 40 minuta okrenite, polako i pažljivo, najbolje nekom dugom hvataljkom. Nemojte ribu uzimati na sredinu pući će, već podvucite hvataljku ispod dela do glave, pa do sredine skuše i onda okrenite. Možete da dodate odgore kada okrenete još malo palente.

Pećite još 20 – 30 minuta zavisno koliko pečeno volite.

Servirati uz pečene mlade krompiriće i salatu sa rotkvicama, ili uz krompir salatu sa crnim lukom ili blitvom.

Pre serviranja možete da napravite preliv od dva čena belog luka, peršunovog lista, malo maslinovog ulja i isto toliko vode. Ne preterujte sa prelivom, na svaki komad ribe ide po malo.

 

Izvor: domacirecepti.net

Losos u finom sosu najbolje sa slaže sa pečenim krompirom.

Sastojci:

– 3 kašike maslinovog ulja

– 1 kašika limunovog soka

– 600 g fileta lososa

– 1 kašika suvog biljnog začina

Sos:

– 25 g maslaca

– 1 kašika brašna

– 1/2 kašičice šećera

– 250 ml mleka

– 1/2 kašičice soli

– 1 kašika limunovog soka

– 1 kašika senfa

– 1 kašika rena

– 100 ml pavlake za kuvanje

Priprema:

Maslinovom ulju dodajte limunov sok i suvi biljni začin. Promešajte, a zatim pripremljenom mešavinom premažite filete lososa.

Losos pecite u rerni na 190 stepeni dok ne dobije lepu boju.

Pripremite sos tako što ćete na zagrejan tiganj staviti maslac, dodati brašno, šećer i mešati dok se maslac potpuno ne otopi i ne poveže sa brašnom.

Sipajte mleko i konstantno mešajte dok sos ne počne ne ključa.

Posolite, dodajte limunov sok, senf, ren i kuvajte na umerenoj temperaturi par minuta.

Ugasite šporet, dodajte pavlaku za kuvanje, promešajte i posle par minuta skinite sa šporeta i poslužite uz pečeni losos.

Kao prilog možete poslužiti pečeni krompir.

Izvor: n1

Prave se jednostavno i brzo, a svi ih obožavaju.

Sastojci:

1 kg bele ribe,

200 g griza,

100 g sredine hleba,

5 čena belog luka,

1 krompir,

1 kašika prezli,

mirođija,

peršun,

biber,

so.

Priprema:

Ribu očistite, operite, pa skuvajte. Kad je riba kuvana prohladite je i odstranite kosti, pa sameljite na mašini za meso dva puta.

Dodajte na sitno izrendan krompir kome ste odstranili vodu. Zatim dodajte beli luk, hleb, mirođiju i peršun. Posolite i pobiberite po ukusu, pa ostavite da odstoji oko 20 minuta.

Oblikujte pljeskavice, uvaljajte ih u griz i pecite na vrelom ulju.

Sastojci za 3 Osoba/e

50 ml limunovog soka
150 ml maslinovog ulja
1500 g ribe
5 g peršunovog lista
200 g tikvica
5 g ruzmarina
300 g paprike
Započni pripremu

Očistite ribu spolja i iznutra. Zasecite je je po dužini, posolite i pobiberite. Stavite u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 50 minuta, uz povremeno premazivanje uljem. Na gril tiganju propržite tikvice i papriku. Pripremite mešavinu od vina, malo vode, ulja, seckanog ruzmarina i peršuna, belog luka, limunovog soka, soli i vegete. Pri kraju pečenja prelijte ribu pripremljenom smesom. Servirajte ribu sa povrćem. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Ribu sam najčešće pripremala u rerni. Uvek mi je to super opcija jer je najzdravija, najjednostavnija i može se uvek dodati nešto novo da jelo bude drugačije. A ako vam zafali još neka ideja, možete kliknuti ovde i pogledati šta sam sve to na blogu objavljivala proteklih godina a vezano je za ribu i morske plodove.

Sastojci:

Sastojci:

700 g sveže pastrmke

maslinovo ulje

nekoliko kriški limuna

peršun

beli luk isečen na listiće

so

Priprema:

Ribe položite na pleh obložen papirom za pečenje. U svaku ribu stavite po nekoliko kriški limuna, nekoliko listića belog luka, malo peršuna i malo soli. Prelijte maslinovim uljem pa pecite oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

izvor:milinkuvar.com

Sastojci
Potrebno je:
500 g zamrznutih očišćenih kalamara
1 kašika oštrog brašna
1 kašika kukuruznog brašna
1 kašičica kukuruznog griza
malo soli
malo maslinovog ulja

Priprema
Kalamare ostaviti preko noći na sobnoj temperaturi da se odlede, zatim ih oprati i osušiti kuhinjskim papirnim ubrusom.Prženi kalamari
U dubokom tanjiru pomešati oštro brašno, kukuruzno brašno, kukuruzni griz i so. U tu smesu uvaljati krakove i cela tela kalamara.Prženi kalamari
U tiganju zagrejati maslinovo ulje i kalamare staviti da se kratko prže na srednjoj temperaturi, samo da dobiju lepu žutu boju.Prženi kalamari
Kalamari se ne smiju dugo pržiti jer što se duže prže postaju gumastiji, a kratkim prženjem su sočni.Prženi kalamari
Pržene kalamare odlagati na kuhinjski papirni ubrus da upije masnoću. Servirati sa prženim pomfritom ili kuvanim krompirom.

Strana 1 od 7

Možda će vas interesovati i...