Kitnkez je tradicionalna vojvođanska poslastica koja može da traje cele zime.. Sir od dunja (Quittenkäse) ima više naziva na našem području. Često ga nazivaju i sulc od dunja, ali u pitanju je druga poslastica koja se priprema od ostataka (ljuske i koštica od dunja). Kao i kod ostalih recepata, i…
Savršen desert koji vredi probati. Sastojci: - 500 ml crnog vina - 2 štapića cimeta - 4 kruške - 4 klinčića - 2 zvezdasta anisa - 1 vanilin šećer - 100 g šećera - 200 ml slatke pavlake Priprema: Vinu dodajte šećer, cimet, klinčić, anis, vanilin šećer i zagrejte do…
Sastojci za štrudlu s makom i kandiranim voćem 1000 g brašna1 kom. jaja250 g kаndiranog voćaso50 ml mleka1 kom. svežeg kvasca300 g mlevnog maka250 g šećera50 g šećera u prahu200 ml ulja Priprema štrudle s makom i kandiranim voćem U veću posudu sipajte brašno, kvasac potopljen u mleku, so, pola…
Ukusni domaći kolači koji se tope u ustima! Sastojci: Za koru: 7 belanaca 5 žumanaca 10 kašika šećera 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 3 kašike kakaa 4 kašike brašna 6 kašika vode Za krem: 1 l mleka 180 gr griza 125 gr margarina 2 žumanca 3 vanilin šećera…
Ovu tortu nisam nikako pravila, nisam ni videla da se često pominje, al čim sam je ugledala, asocirala me je na film i rekoh, što da ne, napraviću. Čim su korice i od belanaca, a fil od žumanaca, sve zaokruženo orasima mora da bude dobra…i jeste! Pripada plejadi starinskih, pravih…
Sastojci 1/2 kom. jabuka200 g oraha1 kom. praška za pecivo500 g kora za pitu4 kom. jaja100 g suvog grožđa100 g šećera20 ml ulja Priprema U posudi umutite četiri jaja, 2 dl ulja, 100 g šećera i prašak za pecivo. U pleh srednje veličine stavljajte po tri kore za pitu, poslednju…
Sastojci 160 g brašna1 kom. jaja120 g crne čokolade30 g kakaa190 g maslaca30 g mlevenih badema60 ml slatke pavlake2 g soli350 g šećera2 ml arome vanile Priprema Pomešajte brašno, badem, kakao, 50 g šećera, malo soli, 120 putera i dodajte jedno umućeno jaje. Potom dodajte vanilu i dve kašike hladne…
Sastojci 500 g višanja200 ml jogurta100 g brašna3 jajeta1 prašak za pecivo100g šećera1 vanilin šećer70 ml ulja3 g griza Priprema Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pomešajte jaja, šećer, vanilin šećer, ulje i prašak za pecivo. Dodajte postepeno brašno i mešajte. Premažite pleh i pospite ga brašnom. Ulijte pola smese u…
Saher torta, poznata i kao Saher kolač i Eduard Saher torta, je čuvena klasična bečka torta. Verovatno najpoznatija čokoladna torta svih vremena. Priča počinje davne 1832. godine, kada je princ von Metternich zatražio od 16-godišnjeg šegrta, Franca Sahera, da napravi tortu za svoje specijalne goste. Glavni kuvar je bio bolestan…
Jednostavna priprema i fantastičan ukus je ono zbog čega ćete ovaj kolač praviti stalno. Sastojci: 9 žumanaca1 jajebrašno½ kg badema¼ kg maslaca¼ kg šećera u prahu Za sirup: 1 kg šećera1 štap vanile1 limun Priprema: Zamesite testo kao za rezance, sa jajem i žumancima. Brašna uzmite koliko je potrebno da…
Sastojci (za 4 porcije) 4 jabuke100 g badema2ml arome vanile20ml meda200 ml mleka100g žitarica1 vanilin šećercimet Priprema Operite četiri jabuke, zatim ih osušite i pomoću pribora izdubite središnji deo jabuke. U blender stavite bademe i žitarice koje imate u kuhinji, malo meda, čašu vrelog mleka, vanilin šećer ili ekstrakt vanile…
Sastojci (za 2 porcije) 5 krušaka, 150g brusnice, 100ml meda, muskatnog oraha, cimeta Priprema Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kruške isecite napola i izdubite im sredinu. Stavite papir za pečenje na pleh, poređajte kruške, premažite ih medom i pospite cimetom i muskatnim orahom. Pecite 30 minuta. Izvadite ih i ostavite…

Možda će vas interesovati i...